Problems on Ages – Basic Concepts, Shortcuts & Aptitude Questions

Ages

Learn and practice Problems on Ages with the help of Solved Aptitude Questions & Answers given here. Each given question of the Ages topic is accompanied by a clear and easy explanation with diagrams, formulae, shortcuts, and tricks. So let’s check out them in an easy understanding of the concept.

Formulas and Quick Tricks on Age Problems

  • If the current age is x, then n times the age is nx.
  • If the current age is x, then age n years later/hence = x + n.
  • If the current age is x, then age n years ago = x – n.
  • The ages in a ratio a: b will be ax and bx.
  • If the current age is x, then 1 / n of the age is x / n

Age Aptitude Questions & Answers with Explanation

1. The sum of the ages of 5 children born at 3-year intervals is 50 years each. What is the youngster’s age?

  • A. 4 years
  • B. 8 years
  • C. 10 years
  • D. None of these

Answer: Option A (4 Years)

2. Ten years ago, father’s age was thrice his son’s age. Ten years, therefore, the father’s age will be twice his son’s. Its present age ratio is:

  • A. 5: 2
  • B. 7 : 3
  • C. 9: 2
  • D. 13: 4

Answer: Option B (7:3)

3. The sum of the two persons A and B now ages is 60. If A ‘s age is twice that of B, do you hence find the sum of their age 5 years?

  • A. 50
  • B. 60
  • C. 70
  • D. 80

Answer: Option C (70)

4. A man said to his son, “When you were born, I was two-thirds of your present age.” If the man’s present age is 48 years, then find his son’s present age?

  • A. 25.7 years
  • B. 28 years
  • C. 29.3 years
  • D. 28.8 years

Answer: Option D (28.8 years)

5. Sameer and Anand ‘s present ages are in the 5:4 range, respectively. Three years, then, their age ratio would be 11:9, respectively. What is the present age of Anand in years?

  • A. 24
  • B. 27
  • C. 40
  • D. Cannot be determined

Answer: Option A (24)

6. A man is twenty-four years older than his wife. The age will be twice his son’s age in two years. His son’s present-day age is:

  • A. 14 years
  • B. 18 years
  • C. 20 years
  • D. 22 years

Answer: Option D (22 Years)

7. The two brothers age ratio is 1:2 and 5 years ago, the ratio was 1:3. What is their age ratio going to be after 5 years?

  • A. 1:4
  • B. 2:3
  • C. 3:5
  • D. 5:6

Answer: Option C (3:5)

8. The sum of the father and his son’s present ages is 60 years. Six years ago the age of the father was 5 times the son’s age. The son’s age, after 6 years, will be:

  • A. 12 years
  • B. 14 years
  • C. 18 years
  • D. 20 years

Answer: Option A (12 years)

9. The present age is in proportions of three individuals 4: 7: 9. Eight years ago, their age total was 56. Find their current ages (in years).

  • A. 8, 20, 28
  • B. 16, 28, 36
  • C. 20, 35, 45
  • D. None of these

Answer: Option B (16, 28, 36)

10. Q is as young as R, as he is older than T. If the sum of the R and T ages is 50 years, what is the definite difference between the age of R and Q?

  • A. 1 year
  • B. 2 years
  • C. 25 years
  • D. Data inadequate
  • E. None of these

Answer: Option D (Data inadequate)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy