Partnership Aptitude Concepts and Problems

Partnership

The partnership is an important topic in competitive exams quantitative aptitude section. Aspirants wishing to learn the basics of the Aptitude Questions for Partnership must focus on this page. Questions about the partnership are based on the principle of ratio and proportion.

Important Concepts & Formulas

  • Partnership: When two or more than two persons run a business jointly, they are called partners, and the deal is known as partnership.
  • Working Partner: A partner who is actively involved in the business and manages the business is known as an active partner.
  • Sleeping Partner: A partner who invests money but does not involve or look after the business is known as a sleeping partner.
  • Simple partnership: Partnership in which each partner invests capital for the same period.
  • Compound Partnership: Partnership in which the partners invest capital for different periods.

Partnership Aptitude Questions and Answers

1. A and B invest at ratio 3:2 in a business. If 5 percent of the total profit goes to charity and Rs. 855 is A ‘s share; the total profit is:

  • A) 500
  • B) 1000
  • C) 1500
  • D) 2000

Answer: Option C (1500)

2. If 4 (A’s capital) = 6 (B’s capital) = 10 (C’s capital), then out of a profit of Rs. 4650, C will receive ____

  • A) Rs.700
  • B) Rs.800
  • C) Rs.900
  • D) Rs.1000

Answer: Option C (Rs.900)

3. A, B, and C form a partnership, and their shares are in the 1/2: 1/3: 1/4 ratio. After two months, A withdraws half of its capital and a profit of Rs. 378 is split among them after ten months. What’s Share of B?

  • A) 144
  • B) 169
  • C) 225
  • D) 339

Answer: Option A (144)

4. A started a business with 85,000 rs. Afterward, he was joined by B and Ks. Up to 42,500. For how much time does B join, if the year-end profits are divided in a ratio of 3:1?

  • A) 4 months
  • B) 5 months
  • C) 6 months
  • D) 8 months

Answer: Option D (8 months)

5. A and B started a business together. A’s investment was three times B’s investment, and B’s investment period was twice B’s investment period. If B received Rs. 4000 as profit, then its total profit shall be

  • A) 22000
  • B) 28000
  • C) 32000
  • D) 36000

Answer: Option B (28000)

6. A, B, and C enter into a capital partnership in which A ‘s contribution is Rs. 10,000. If A gets Rs. 500, and B gets Rs. 300 out of a total income of Rs. 1000, then C’s capital is:

  • A) 4000
  • B) 5000
  • C) 6000
  • D) 7000

Answer: Option A (4000)

7. Aman started an investment business of 70,000 rs. After six months, Rakhi joined him with an amount of Rs. 1.05.000, and after another six months, Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs. The amount of profit earned should be distributed at what ratio, respectively, between Aman, Rakhi, and Sagar, three years after Aman started the business?

  • A) 11 : 13 : 15
  • B) 11 : 13 : 17
  • C) 12 : 17 : 18
  • D) 12 : 15 :16

Answer: Option D (12 : 15 :16)

8. X and Y have invested in the business. They earned some profit, which they split into a 2:3 ratio. If X has invested 40,000 rs, the amount Y has invested is:

  • A) 20000
  • B) 40000
  • C) 60000
  • D) 80000

Answer: Option C (60000)

9. After eight months, A and B started the business with Rs.3000 and Rs.4000, A withdraws Rs.1000, and B advances Rs.1000 more. At year-end, their profits amounted to Rs.630, finding A ‘s share?

  • A) Rs. 240
  • B) Rs. 75
  • C) Rs. 125
  • D) Rs. 354

Answer: Option A (Rs. 240)

10. P and Q began investing Rs, 85,000, and Rs., 15,000, respectively. In what ratio the profit divided between P and Q, named after two years bo, respectively?

  • A) 17:23
  • B) 17:3
  • C) 17:33
  • D) 3:4

Answer: Option B (17:3)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy