How to Solve Dice Problems | Dice Aptitude Question & Answers for Competitive Exams!!

Dice Problems

Dice is a cube. And cube having 6 faces. Dice is a part of the logical reasoning section of aptitude. And check below figure to know complete about Problems on Dice.

  • 6 Faces – ABCG, GCDE, DEFH, BCDH, AGEF, and ABHF.
  • Always four faces are adjacent to one face.
  • Opposite of ABCG is DEFH and so on.
  • CDEG is the upper face of the cube.
  • ABHF is the bottom of the cube.

Dice Reasoning Questions and Answers for Competitive Exams

1. Six faces of dice are marked with six numbers 1, 2, 3, 4, 5, and 6. This die is rolled three times and it shows three places as:

Find the number opposite to 1.

  • A. 2
  • B. 6
  • C. 5
  • D. 4

Answer: Option C (5)

2. As shown below, which of the following patterns can be created from the cardboard piece (X)?

  • A. 4
  • B. 2
  • C. 1
  • D. 3

Answer: Option C (1)

3. Refer to the four dice positions below to find out what color is gray opposite to the face?

  • A. Golden
  • B. Purple
  • C. Brown
  • D. Green

Answer: Option A (Golden)

4. Which number is in the opposite plane of 3? 

  • A. 1
  • B. 4
  • C. 6
  • D. 5

Answer: Option B (4)

5. Here 4 cube positions are shown. What sign is the opposite of ‘*’?

  • A. @
  • B.!
  • C. ^
  • D.?

Answer: Option C (^)

6. Two dice positions are shown below. How many dots appear on the opposite side to the 5-point face?

  • A. 3
  • B. 1
  • C. 2
  • D. 4

Answer: Option D (4)

7. Two dice positions are shown below. Which number will appear with the number 5 on the face opposite to face?

  • A. 2/6
  • B. 2
  • C. 6
  • D. 4

Answer: Option C (6)

8. 

  • A. 2 and 3 only
  • B. 1, 3 and 4 only
  • C. 2 and 4 only
  • D. 1 and 4 only

Answer: Option B (1, 3 and 4 only)

9. Find the symbol which is opposite to Y from the four positions of dice given below?

  • A. O
  • B. B
  • C. V
  • D. Ro

Answer: Option D (Ro)

10. Four common dice are thrown to the table. The total number on those four dice ‘s top faces is 13 as the top faces display 4, 3, 1, and 5 respectively. What’s the total of faces that touch the ground?

  • A. 12
  • B. 13
  • C. 15
  • D. Cannot be determined

Answer: Option C (15)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy