Classification – Verbal Reasoning Questions and Answers | Concept & Tricks on Classification

Classification based on Series

Alphabet classification

  • In this type of classification, letters of the alphabet are classified in a group using a particular method or rule.

Words classification

  • In this type of classification, different objects are classified on the basis of common features and properties.

Miscellaneous classification

  • In this type of classification, any rule other than alphabet or words can be implemented for grouping.

Classification Questions

Classification Test a student’s ability to identify the common features among the given set of words. The different types of classification questions are as follows.

  • Identify the odd word: Words signify some things/objects classified on the basis of common properties and features.

Example: artificial, man-made, natural, synthetic. As obvious, ‘natural’ is the odd word here.

  • Identify the odd pair of words: A pair of words are related to each other in some way.

Example: Apple: Jam, Lemon: Citrus, Orange: Squash, Tomato: Pury.

  • Identify the group of odd letters: Groups of random letters are given which follow a common pattern

Example: ACE, GIK, BEG, PRT

Classification – Verbal Reasoning Questions and Answers

1. Select the word that’s different from the rest.

  • A. Chicken
  • B. Snake
  • C. Swan
  • D. Crocodile

Answer: A (Chicken)

2. In a certain way, three of the following four are the same and thus form a group. Find out which one is not part of that group.

  • A. CPU
  • B. Computer
  • C. Monitor
  • D. Keyboard

Answer: B (Computer)

3. Select the odd word from the given alternatives on the following question.

  • Pen
  • Paper
  • Marker
  • Highlighter

Answer: D (Highlighter)

4. Choose the word which is different from the rest.

  • A. Gallon
  • B. Ton
  • C. Quintal
  • D. Kilogram

Answer: A (Gallon)

5. Choose the pair in which words are interrelated differently.

  • A. Car: Road
  • B. Ship: Sea
  • C. Rocket: Space
  • D. Airplane: Pilot

Answer: D (Aeroplane: Pilot)

6. Choose the word which is different from the rest.

  • A. Copper
  • B. Silver
  • C. Gold
  • D. Platinum

Answer: A (Copper)

7. Choose the pair in which the words are differently related.

  • A. Apple: Jam
  • B. Lemon: Citrus
  • C. Orange: Squash
  • D. Tomato: Pury

Answer: B (Lemon: Citrus)

8. Choose the odd one out

  • A. YDWB
  • B. TKRI
  • C. QNOM
  • D. HLFJ

Answer: C (QNOM)

9. Choose the pair in which the words are differently related to the rest.

  • A. Shirt: Dress
  • B. Boy: Girl
  • C. Mango: Fruit
  • D. Table: Furniture

Answer: B (Boy: Girl)

10. Choose the word which is different from the rest.

  • A. Wool
  • B. Honey
  • C. Silk
  • D. Wax

Answer: A (Wool)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy