IBM Aptitude Test Questions and Answers

IBM Aptitude Test

IBM Aptitude Test Questions and Answers. IBM Latest written test pattern for freshers. IBM interview questions and answers with solution.

IBM Aptitude Interview Questions:


1) The perimeter of a semi circle is 144 cm then the radius is?
A.25 cm        B.28 cm        C.30 cm        D.35 cm

Answer: B

Explanation:

36/7 r = 144 => r = 28


2) A student scored an average of 80 marks in 3 subjects: Physics, Chemistry and Mathematics. If the average marks in Physics and Mathematics is 90 and that in Physics and Chemistry is 70, what are the marks in Physics?



A.60    B.64    C.72    D.80    E.None of these

Answer: D

Explanation:
Given M + P + C = 80 * 3 = 240 — (1)
M + P = 90 * 2 = 180 — (2)
P + C = 70 * 2 = 140 — (3)
Where M, P and C are marks obtained by the student in Mathematics, Physics and Chemistry.
P = (2) + (3) – (1) = 180 + 140 – 240 = 80


3) The population of a city increases at the rate of 4% p.a. but there is an additional annual increase of 1% in the population due to some job seekers. The percentage increase in the population after 2 years is?



A.10        B.11        C.10.25        D.10.15

Answer: C

Explanation:
100
5 —- I
5
0.25 — II
———–
10.25%


4) The area of a square is equal to five times the area of a rectangle of dimensions 125 cm * 64 cm. What is the perimeter of the square?
A.600 cm    B.800 cm    C.400 cm    D.1000 cm    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Area of the square = s * s = 5(125 * 64)
=> s = 25 * 8 = 200 cm
Perimeter of the square = 4 * 200 = 800 cm.


5) A, B and C started a business with capitals of Rs. 8000, Rs. 10000 and Rs. 12000 respectively. At the end of the year, the profit share of B is Rs. 1500. The difference between the profit shares of A and C is?
A.Rs. 300    B.Rs. 400    C.Rs. 500    D.Rs. 600    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Ratio of investments of A, B and C is 8000 : 10000 : 12000 = 4 : 5 : 6
And also given that, profit share of B is Rs. 1500
=> 5 parts out of 15 parts is Rs. 1500
Now, required difference is 6 – 4 = 2 parts
Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600


6) A, B and C started a business with capitals of Rs. 8000, Rs. 10000 and Rs. 12000 respectively. At the end of the year, the profit share of B is Rs. 1500. The difference between the profit shares of A and C is?

A.Rs. 300    B.Rs. 400    C.Rs. 500    D.Rs. 600    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Ratio of investments of A, B and C is 8000 : 10000 : 12000 = 4 : 5 : 6
And also given that, profit share of B is Rs. 1500
=> 5 parts out of 15 parts is Rs. 1500
Now, required difference is 6 – 4 = 2 parts
Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600

8. There are two numbers. If 40% of the first number is added to the second number, then the second number increases to its five-fourth. Find the ratio of the first number to the second number?




7) Three 6 faced dice are thrown together. The probability that exactly two dice show the same number on them is -.

A.5/9        B.5/12        C.1/36        D.7/12        E.4/9

Answer: B

Explanation:
Using question number 11 and 12, we get the probability as
1 – (1/36 + 5/9) = 5/12


8) A drink vendor has 80 liters of Maaza, 144 liters of Pepsi and 368 liters of Sprite. He wants to pack them in cans, so that each can contains the same number of liters of a drink, and doesn’t want to mix any two drinks in a can. What is the least number of cans required?
A.35    B.37    C.42    D.30

Answer: B

Explanation:

The number of liters in each can = HCF of 80, 144 and 368 = 16 liters.
Number of cans of Maaza = 80/16 = 5
Number of cans of Pepsi = 144/16 = 9
Number of cans of Sprite = 368/16 = 23
The total number of cans required = 5 + 9 + 23 = 37 cans.


9) Find the smallest four-digit number which is a multiple of 112.

A.896        B.1008        C.1120        D.1024        E.None of these

Answer: B

Explanation:

The smallest four digit number is 1000. If 1000 is divided by 112, the remainder is 104.
112 – 104 = 8, if 8 is added to 1000, it will become the smallest four digit number and a multiple of 112.


10) Mahesh marks an article 15% above the cost price of Rs. 540. What must be his discount percentage if he sells it at Rs. 496.80?
A.18%        B.21%        C.20%        D.19%        E.None of these

Answer: C

Explanation:

CP = Rs. 540, MP = 540 + 15% of 540 = Rs. 621
SP = Rs. 496.80, Discount = 621 – 496.80 = 124.20
Discount % = 124.2/621 * 100 = 20%


11) In an exam, a candidate secured 504 marks our of the maximum mark of M. If the maximum mark M is converted into 800 marks, he would have secured 384 marks. What is the value of M?
A.750        B.1200        C.1125        D.975    E.None of these

Answer: E

Explanation:

504/M = 384/800
(504 * 800) / 384 = M
M = 1050


12) A bag contains equal number of Rs.5, Rs.2 and Re.1 coins. If the total amount in the bag is Rs.1152, find the number of coins of each kind?
A.432        B.288        C.144        D.72        E.None of these

Answer: C

Explanation:

Let the number of coins of each kind be x.
=> 5x + 2x + 1x = 1152
=> 8x = 1152 => x = 144


13) A certain sum of money is invested for one year at a certain rate of simple interest. If the rate of interest is 3% higher, then the invest earned will be 25% more than the interest earned earlier. What is the earlier rate of interest?
A.4% p.a.    B.6% p.a.    C.8% p.a.    D.12% p.a.    E.None of these

Answer: D



14) 32% of 425 – ?% of 250 = 36

A.20        B.40        C.60        D.80        E.70

Answer: B

Explanation:

32/100 * 425 – x/100 * 250 = 36
 => x/100 * 250 = 136 – 36 = 100
=> x = (100 * 100)/250 = 40



15) Excluding stoppages, the average speed of a bus is 60 km/hr and including stoppages, the average speed of the bus is 40 km/hr. For how many minutes does the bus stop per hour?
A.10        B.12.5        C.15        D.20        E.Cannot be determined

Answer: D

Explanation:
In 1hr, the bus covers 60 km without stoppages and 40 km with stoppages.
Stoppage time = time take to travel (60 – 40) km i.e 20 km at 60 km/hr.
stoppage time = 20/60 hrs = 20 min.


16) A, B and C can do a work in 7 , 14 and 21 days respectively. They completed the work and got Rs.242. What is the share of C?
A.Rs.55        B.Rs.44        C.Rs.66        D.Rs.77        E.None of these

Answer: B

Explanation:

The ratio of their working rates = 1/7 : 1/14 : 1/21 = 6 : 3 : 2.
Since, they work together, the share of C
 = 2/11 * 242 = Rs.44


17) The height of two right circular cones are in the ratio 1:2 and their perimeters of their bases are in the ratio 3:4, the ratio of their volume is?
A.3:8        B.9:16        C.9:32        D.9:64

Answer: C

Explanation:

9:32

You can also see:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy