HCL Aptitude Test Questions and Answers

HCL Aptitude Test

HCL Aptitude Test Questions and Answers Pattern For Freshers. HCL Written Test Interview Questions with Solution and Explanation.   

You can also see:   

HCL Written Test Questions and Answers:

1) If the wheel is 14 cm then the number of revolutions to cover a distance of 1056 cm is?

A.15        B.10        C.14        D.12

Answer: D

Explanation:

2 * 22/7 * 14 * x = 1056 => x = 12

2) Rs. 6000 is lent out in two parts. One part is lent at 7% p.a simple interest and the other is lent at 10% p.a simple interest. The total interest at the end of one year was Rs. 450. Find the ratio of the amounts lent at the lower rate and higher rate of interest?

A.5 : 1        B.4 : 1        C.3 : 2        D.2 : 1        E.None of these

Answer: A

Explanation:

Let the amount lent at 7% be Rs. x
Amount lent at 10% is Rs. (6000 – x)
Total interest for one year on the two sums lent
= 7/100 x + 10/100 (6000 – x) = 600 – 3x/100
=> 600 – 3/100 x = 450 => x = 5000
Amount lent at 10% = 1000
Required ratio = 5000 : 1000 = 5 : 1

3) Every year an amount increases by 1/8th of itself. How much will it be after two years if its present value is Rs.64000?

A.Rs.81000    B.Rs.80000    C.Rs.75000    D.Rs.64000

Answer: A

Explanation:

64000* 9/8 * 9/8 = 81000

4) The parameter of a square is equal to the perimeter of a rectangle of length 16 cm and breadth 14 cm. Find the circumference of a semicircle whose diameter is equal to the side of the square. (Round off your answer to two decimal places)

A.77.14 cm    B.47.14 cm    C.84.92 cm    D.94.94 cm    E.23.57 cm

Answer: E

5) A and B invests Rs.8000 and Rs.9000 in a business. After 4 months, A withdraws half of his capital and 2 months later, B withdraws one-third of his capital. In what ratio should they share the profits at the end of the year?
A.20:23        B.34:43        C.32:45        D.37:45

Answer: C

Explanation:
    A             :             B
(8000*4)+(4000*8) :    (9000*6)+(6000*6)
64000             :    90000
32                :    45

6) The ratio of the prices of three articles X, Y and Z is 8 : 5 : 3. If the prices of X , Y and Z are increased by 25%, 20% and 33 1/3% respectively, then what would be the ratio of the new prices of X, Y and Z?
A.5 : 3 : 1    B.5 : 3 : 2    C.10 : 7 : 4    D.10 : 8 : 5    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Let the prices of X, Y and Z be 8k, 5k and 3k respectively.
After increase
Price of X = 8k * 125/100 = 10k
Price of Y = 5k * 120/100 = 6k
Price of Z = 3k * (133 1/3)/100 = 4k
Required ratio = 10k : 6k : 4k = 5 : 3 : 2.

7) Three 6 faced dice are thrown together. The probability that all the three show the same number on them is -.

A.1/216        B.1/36        C.5/9        D.5/12        E.7/12

Answer: B

Explanation:

It all 3 numbers have to be same basically we want triplets. 111, 222, 333, 444, 555 and 666. Those are six in number. Further the three dice can fall in 6 * 6 * 6 = 216 ways.
Hence the probability is 6/216 = 1/36

8) Find the greatest number that, while dividing 47, 215 and 365, gives the same remainder in each case?

A.3    B.4    C.5    D.6

Answer: C

Explanation:

Calculate the differences, taking two numbers at a time as follows:
(215-47) = 168
(365-215) = 150
(365-47) = 318
HCF of 168, 150 and 318 we get 6, which is the greatest number, which while dividing 47, 215 and 365 gives the same remainder in each cases is 5.

9) What is the remainder when 263251 is divided by 9?
A.8        B.3        C.6        D.1        E.None of these

Answer: D

10) A trader marks his articles 20% more than the cost price. If he allows 20% discount, then find his gain or loss percent?

A.No profit No loss    B.4% profit    C.2% loss    D.2% profit    E.None of these

Answer: E

Explanation:

Let CP of an article = RS. 100
MP= Rs. 120
Discount = 20%
SP = M[(100 – d%)/100] = 120(80/100) = Rs. 96
Clearly, the trader gets 4% loss.

11)  What is the least number to be subtracted from 11, 15, 21 and 30 each so that resultant numbers become proportional?
A.1        B.2    C.3    D.4    E.None of these

Answer: C

Explanation:

Let the least number to be subtracted be x, then 11 – x, 15 – x, 21 – x and 30 – x are in proportion.
<=> (11 – x) : (15 – x) = (21 – x) : (30 – x)
=> (11 – x)(30 – x) = (15 – x)(21 – x)
From the options, when x = 3
=> 8 * 27 = 12 * 18

12) Alok ordered 16 chapatis, 5 plates of rice, 7 plates of mixed vegetable and 6 ice-cream cups. The cost of each chapati is Rs.6, that of each plate of rice is Rs.45 and that of mixed vegetable is Rs.70. The amount that Alok paid the cashier was Rs.961. Find the cost of each ice-cream cup?

A.Rs.25        B.Rs.22.50    C.Rs.20        D.Rs.17.50    E.None of these

Answer: A

Explanation:

Let the cost of each ice-cream cup be Rs.x
16(6) + 5(45) + 7(70) + 6(x) = 961
96 + 225 + 490 + 6x = 961
6x = 150 => x = 25.

13) Anil invested a sum of money at a certain rate of simple interest for a period of five years. Had he invested the sum for a period of eight years for the same rate, the total intrest earned by him would have been sixty percent more than the earlier interest amount. Find the rate of interest p.a.
A.6%    B.9%    C.12.5%        D.Cannot be determined    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Let the sum be Rs.P. Let the rate of interest be R% p.a.
(P)(8)(R)/100 = [1 + 6/100][ (P)(5)(R) /100] = 1.6{5PR/100]
8PR/100 = 8PR/100 which is anyway true.
R cannot be found.

14) (98 / 7 / 2) / ? = 14

A.1/2        B.1/3        C.1/4        D.1/5        E.None of these

Answer: A

Explanation:

? = (98 / 7 / 2) / 14 = 1/2

15) Two trains of equal lengths are running at speeds of 30 kmph and 60 kmph. The two trains crossed each other in 30 seconds when travelling in opposite direction. In what time will they cross each other when travelling in the same direction?

A.90 sec    B.75 sec    C.85 sec    D.80 sec    E.None of these

Answer: A

Explanation:

 
Let the length of each train be x m.
 (x + x) / (60 + 30)5/18 = (750 * 18) / (30 * 5) = 90 sec.

16) Twelve men and six women together can complete a piece of work in four days. The work done by a women in one day is half the work done by a man in one day. If 12 men and six women started working and after two days, six men left and six women joined, then in hoe many more days will the work be completed?

A.1(1/2)    B.1        C.2        D.2(1/2)    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Work done by a women in one day = 1/2 (work done by a man/day)
 One women’s capacity = 1/2(one man’s capacity)
One man = 2 women.
12 men = 24 women.
12 men + 6 women = 30 women

30 women can complete the work in four days. In the first 2 days they can complete 1/2 of the work. Remaining part of the work = 1/2. If 6 men leave and 6 new women join, then new work force = 30 women – 12 women + 6 women = 24 women.
Time taken by them to complete the remaining work = 1/2 (Time taken by 24 women to complete the work) = 1/2 * (30 * 4)/24 = 2 (1/2) days.

17) The diameters of two spheres are in the ratio 1:2 what is the ratio of their surface area?

A.1:2        B.1:4        C.2:1        D.4:1

Answer: B

Explanation:

1:4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy