Flipkart Aptitude Test Questions and Answers

Flipkart Aptitude Test

Flipkart Aptitude Test Questions and Answers. Flipkart latest written test pattern for freshers. This paper contains solutions also. So you can practice online before appearing for Flipkart interview.

1) The length of a rectangle is increased by 25% and its breadth is decreased by 20%. What is the effect on its area?
A.Remains same        B.5% decrease        C.5% increase        D.10% increase

Answer: A

Explanation:

100 * 100 = 10000
125 * 80 = 10000
No change

2) The average height of 50 pupils in a class is 150 cm. Five of them whose height is 146 cm, leave the class and five others whose average height is 156 cm, join. The new average height of the pupils of the class (in cm) is __________ .
A.149    B.151    C.152    D.153    E.None of these.

Answer: B

Explanation:

Total height = 150 * 50 = 7500 cm.
New average = [7500 – 5 * 146 + 5 * 156 ] /  50 = 151 cm.

3) A sum of money deposited at C.I. amounts to Rs.2420 in 2 years and to Rs.2662 in 3 years. Find the rate percent?
A.15%        B.10%        C.7 1/2 %    D.8%

Answer: B

Explanation:

2420 — 242
100 — ? => 10%

4) An order was placed for the supply of a carpet whose breadth was 6 m and length was 1.44 times the breadth. What be the cost of a carpet whose length and breadth are 40% more and 25% more respectively than the first carpet. Given that the ratio of carpet is Rs. 45 per sq m?
A.Rs. 3642.40    B.Rs. 3868.80    C.Rs. 4216.20    D.Rs. 4082.40    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Length of the first carpet = (1.44)(6) = 8.64 cm
Area of the second carpet = 8.64(1 + 40/100) 6 (1 + 25/100)
= 51.84(1.4)(5/4) sq m = (12.96)(7) sq m
Cost of the second carpet = (45)(12.96 * 7) = 315 (13 – 0.04) = 4095 – 12.6 = Rs. 4082.40

5) The average height of 50 pupils in a class is 150 cm. Five of them whose height is 146 cm, leave the class and five others whose average height is 156 cm, join. The new average height of the pupils of the class (in cm) is __________ .
A.149    B.151    C.152    D.153    E.None of these.

Answer: B

Explanation:

Total height = 150 * 50 = 7500 cm.
New average = [7500 – 5 * 146 + 5 * 156 ] /  50 = 151 cm.

6) The monthly incomes of A and B are in the ratio 5 : 2. B’s monthly income is 12% more than C’s monthly income. If C’s monthly income is Rs. 15000, then find the annual income of A?
A.Rs. 420000    B.Rs. 180000    C.Rs. 201600    D.Rs. 504000    E.None of these

Answer: D

Explanation:

B’s monthly income = 15000 * 112/100 = Rs. 16800
B’s monthly income = 2 parts —-> Rs. 16800
A’s monthly income = 5 parts = 5/2 * 16800 = Rs. 42000
A’s annual income = Rs. 42000 * 12 = Rs. 504000

7) If six persons sit in a row, then the probability that three particular persons are always together is -.
A.1/20        B.3/10        C.1/5        D.4/5        E.2/5
   
Answer: C

Explanation:

Six persons can be arranged in a row in 6! ways. Treat the three persons to sit together as one unit then there four persons and they can be arranged in 4! ways. Again three persons can be arranged among them selves in 3! ways. Favourable outcomes = 3!4! Required probability = 3!4!/6! = 1/5

8) Three men start together to travel the same way around a circular track of 11 kilometers in circumference. Their speeds are 4, 5 and 8 kilometers per hour respectively. When will they meet at a starting point?
A.11 hours    B.12 hours    C.220 hours    D.22 hours

Answer: A

Explanation:

Time for one round = 11/4, 11/5, 11/8
LCM of 11/4, 11/5, 11/8 = 11/1 = 11

9) Find the smallest number which when divided by 13 and 16 leaves respective remainders of 2 and 5.

A.187        B.197        C.207        D.219        E.None of these

Answer: B

Explanation:

Let ‘N’ is the smallest number which divided by 13 and 16 leaves respective remainders of 2 and 5.
Required number = (LCM of 13 and 16) – (common difference of divisors and remainders) = (208) – (11) = 197.

10) After allowing a discount of 15% on the marked price, the selling price is Rs. 6800 for an article. If it was sold at marked price, there would have been a profit of 60%. The cost price of the article is?
A.Rs. 6400    B.Rs. 5600    C.Rs. 5000    D.Rs. 4800    E.None of these

Answer: C

Explanation:

Given SP = Rs. 6800
Marked price = [SP(100)]/(100 – d%) = (6800 * 100)/(100 – 15) = Rs. 8000
If SP = Rs. 8000, profit = 60%
CP = [SP(100)]/(100 + 60) = (8000 * 100)/160 = Rs. 5000

11) 150 men consume 1050 kg of rice in 30 days. In how many days will 70 men consume 980 kg of rice?
A.30        B.60    C.45    D.90    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Rate of consumption of each man = 1050/(150 * 30) = 7/30 kg/day
Let us say 70 men take x days to consume 150 kg.
Quantity consumed by each item in x days = (7x/30) kg
Quantity consumed by 70 men in x days = (7/30 x)(70) kg
= (7/30 x) * (70)  = 960
x = 60 days.

12) The bus fare for two persons for travelling between Agra and Aligarh id four-thirds the train fare between the same places for one person. The total fare paid by 6 persons travelling by bus and 8 persons travelling by train between the two places is Rs.1512. Find the train fare between the two places for one person?
A.Rs.126    B.Rs.132    C.Rs.120    D.Rs.114    E.None of these

Answer: A

Explanation:

Let the train fare between the two places for one person be Rs.t
Bus fare between the two places for two persons Rs.4/3 t
=> 6/2 (4/3 t) + 8(t) = 1512
=> 12t = 1512 => t = 126.

13) How much interest can a person get on Rs. 8200 at 17.5% p.a. simple interest for a period of two years and six months?
A.Rs. 3770    B.Rs. 2850.50    C.Rs. 3587.50    D.Rs. 3750    E.None of these

Answer: C

Explanation:

I = (8200 * 2.5 * 17.5)/100 = (8200 * 5 * 35)/(100 * 2 * 2) = Rs. 3587.50

14)  43% of 784 = ?

A.337.12    B.373.12    C.312.73    D.339.12    E.362.24

Answer: A

Explanation:

? = 43/100 * 784 = 337.12

15) Two persons start running simultaneously around a circular track of length 300 m from the same point at speeds of 15 km/hr and 25 km/hr. When will they meet for the first time any where on the track if they are moving in opposite directions?

A.21 sec    B.24 sec    C.25 sec    D.27 sec    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Time taken to meet for the first time anywhere on the track
= length of the track / relative speed
= 300 / (15 + 25)5/18  = 300* 18 / 40 * 5 = 27 seconds.

16) If 12 men or 20 women can do a piece of work in 54 days, then in how many days can 9 men and 12 women together do the work?
A.35        B.38        C.40        D.32        E.None of these.

Answer: C

Explanation:

Given that 12m = 20w => 3m = 5w
9 men + 12 women = 15 women + 12 women = 27 women
20 women can do the work in 54 days. So, 27 women can do it in (20 * 54) /27 = 40 days.

17) In digging a pond 20 m * 10 m * 5 m the volumes of the soil extracted will be?

A.100 cu.m    B.1000 cu.m    C.10000 cu.m    D.2000 cu.m

Answer: B

Explanation:

20 * 10 * 5 = 1000

You can also see:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy