TCS Aptitude Test Questions and Answers

TCS Aptitude Test Questions and Answers

TCS Aptitude Test Questions and Answers For Freshers. Tata Consultancy Services written test paper interview questions with solutions.

You can also Practice:

TCS Aptitude Test Questions with Solution:

1) The cross-section of a cannel is a trapezium in shape. If the cannel is 10 m wide at the top and 6 m wide at the bottom and the area of cross-section is 640 sq m, the depth of cannel is?

A.20 m        B.60 m        C.40 m        D.80 m

Answer: D

Explanation:

1/2 * d (10 + 6) = 640
d = 80

2) Five years ago the average of the ages of A and B was 40 years and now the average of the ages of B and C is 48 years. What will be the age of the B ten years hence?

A.55 years    B.56 years    C.58 years    D.Data inadequate    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Let the present ages of A, B and C be a, b and c respectively.
Given, [(a – 5) + (b – 5)] / 2 = 40 => a + b = 90 — (1)
(b + c)/2 = 48 => b + c = 96 — (2)
From (1) and (2), we cannot find b.

3) Compound interest earned on a sum for the second and the third years are Rs.1200 and Rs.1440 respectively. Find the rate of interest?

A.18% p.a.    B.22% p.a.    C.20% p.a.    D.24% p.a.    E.None of these.

Answer: C

Explanation:

Rs.1440 – 1200 = Rs.240 is the interest on Rs.1200 for one year.
Rate of interest = (100 * 240) / (100 * 1) = 20% p.a

4) The length of a rectangle is two – fifths of the radius of a circle. The radius of the circle is equal to the side of the square, whose area is 1225 sq.units. What is the area (in sq.units) of the rectangle if the rectangle if the breadth is 10 units?

A.140        B.156        C.175        D.214        E.None of these

Answer: A

Explanation:

Given that the area of the square = 1225 sq.units
=> Side of square = √1225 = 35 units
The radius of the circle = side of the square = 35 units Length of the rectangle = 2/5 * 35 = 14 units
Given that breadth = 10 units
Area of the rectangle = lb = 14 * 10 = 140 sq.units

5) A, B and C invests Rs.2000, Rs.3000 and Rs.4000 in a business. After one year A removed his money; B and C continued the business for one more year. If the net profit after 2 years be Rs.3200, then A’s share in the profit is?

A.Rs.1000    B.Rs.600    C.Rs.800    D.Rs.400

Answer: D

Explanation:

2*12 : 3*12 : 4*24
1: 3: 4
1/8 * 3200 = 400

6) In an office, totally there are 6400 employees and 65% of the total employees are males. 25% of the males in the office are at-least 50 years old. Find the number of males aged below 50 years?

A.1040        B.2080        C.3120        D.4160        E.None of these

Answer: C

Explanation:

Number of male employees = 6400 * 65/100 = 4160
Required number of male employees who are less than 50 years old = 4160 * (100 – 25)%
= 4160 * 75/100 = 3120.

7) The probability that A speaks truth is 3/5 and that of B speaking truth is 4/7. What is the probability that they agree in stating the same fact?

A.18/35        B.12/35        C.17/35        D.19/35        E.None of these

Answer: A

Explanation:

If both agree stating the same fact, either both of them speak truth of both speak false.

Probability = 3/5 * 4/7 + 2/5 * 3/7
= 12/35 + 6/35 = 18/35

8) Find the greatest 4-digit number exactly divisible by 3, 4 and 5?

A.9985        B.9960        C.9957        D.9975

Answer: B

Explanation:

Greatest 4-digit number is 9999. LCM of 3, 4 and 5 is 60. Dividing 9999 with 60, we get remainder 39. Thus, the required number is

9999 – 39 = 9960.

9) Find the greatest number which divides 83, 125 and 209 leaving the same remainder in each case.

A.19    B.17    C.42    D.23    E.None of these

Answer: C

Explanation:

The greatest number which divides three dividends p, q and r leaving the same remainder in each case is given by H.C.F(any two of (q – p), (r – p) and (r – q)).
For the given problem, p = 83, q = 125 and r = 209.
Hence the greatest number which divides these three leaving the same remainder in each case is H.C.F(any two of (125 – 83, 209 – 83, 209 – 125) = 42.

10) Ramesh purchased a refrigerator for Rs. 12500 after getting a discount of 20% on the labelled price. He spent Rs. 125 on transport and Rs. 250 on installation. At what price should it be sold so that the profit earned would be 10% if no discount was offered?

A.Rs. 16500    B.Rs. 15525    C.Rs. 17000    D.Rs. 17600    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Price at which the TV set is bought = Rs. 12,500
Discount offered = 20%
Marked Price = 12500 * 100/80 = Rs. 15625
The total amount spent on transport and installation = 125 + 250 = Rs. 375Total price of TV set = 15625 + 375 = Rs. 16000

The price at which the TV should be sold to get a profit of 10% if no discount was offered = 16000 * 110/100 = Rs. 17600

11) Three persons A, B and C divide a certain amount of money such that A’s share is Rs. 4 less than half of the total amount, B’s share is Rs. 8 more than half of what is left and finally C takes the rest which is Rs. 14. Find the total amount they initially had with them?

A.Rs. 61    B.Rs. 85    C.Rs. 80    D.Rs. 70    E.None of these

Answer: C

Explanation:

Let the total amount be Rs. p.
Let shares of A and B be Rs. x and Rs. y respectively.
C’s share was Rs. 14
we have, x + y + 14 = p —– (1)
From the given data, x = (p/2) – 4 —– (2)
Remaining amount = p – (p/2 – 4) => p/2 + 4.
y = 1/2(p/2 + 4) + 8 => p/4 + 10 —– (3)
From (1), (2) and (3)
p/2 – 4 + p/4 + 10 + 14 = p
3p/4 + 20 = p
p/4 = 20 => p = Rs. 80.

12) Eight years ago, Ajay’s age was 4/3 times that of Vijay. Eight years hence, Ajay’s age will be 6/5 times that of Vijay. What is the present age of Ajay?

A.30 years    B.40 years    C.32 years    D.48 years    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Let the present ages of Ajay and Vijay be ‘A’ and ‘V’ years respectively.
A – 8 = 4/3 (V – 8) and A + 8 = 6/5 (V + 8)
3/4(A – 8) = V – 8 and 5/6(A + 8) = V + 8
V = 3/4 (A – 8) + 8 = 5/6 (A + 8) – 8
=> 3/4 A – 6 + 8 = 5/6 A + 20/3 – 8
=> 10 – 20/3 = 10/12 A – 9/12 A
=> 10/3 = A/12 => A = 40.


13) A certain sum is invested at simple interest at 18% p.a. for two years instead of investing at 12% p.a. for the same time period. Therefore the interest received is more by Rs. 840. Find the sum?

A.Rs. 7000    B.Rs. 8500    C.Rs. 8000    D.Rs. 7500    E.None of these

Answer: A

Explanation:

Let the sum be Rs. x.
(x * 18 * 2)/100 – (x * 12 * 2)/100 = 840 => 36x/100 – 24x/100 =840
=> 12x/100 = 840 => x = 7000.

14) 8 2/3 + 6 4/5 = ?

A.14        B.14 1/2    C.14 3/4    D.15 1/2    E.None of these
   
Answer: E

Explanation:

8 2/3 + 6 4/5 = (8 + 6) + (10/15 + 12/15) = 14 + 1 7/15 = 15 7/15

15) A car started running at a speed of 30 km/hr and the speed of the car was increased by 2 km/hr at the end of every hour. Find the total distance covered by the car in the first 10 hours of the journey.

A.380 km    B.390 km     C.400 km    D.410 km     E.None of these

Answer: B

Explanation:

The total distance covered by the car in the first 10 hours = 30 + 32 + 34 + 36 + 38 + 40 + 42 + 44 + 46 + 48 = sum of 10 terms in AP whose first term is 30 and last term is 48 = 10/2 [30 + 48] = 390 km.

16) Sreedhar and Sravan together can do a work in 25 days. With the help of Pavan, they completed the work in 8 days and earned Rs. 225. What is the share of Sravan, if Sreedhar alone can do the work in 75 days?

A.Rs. 64    B.Rs. 52    C.Rs. 48    D.Rs. 58    E.None of these

Answer: C

Explanation:

Sravan’s one day’s work = 1/25 – 1/75 = 2/75
Sravan worked for 8 days. So, his 8 days work = 8 * 2/75 = 16/75
Sravan completed 16/75th of total work.
So, his share is 16/75 * 225 = Rs. 48.


17) If in a box of dimensions 6 m * 5 m * 4 m smaller boxes of dimensions 60 cm * 50 cm * 40 cm are kept in it, then what will be the maximum number of the small boxes that can be kept in it?

A.500        B.1000        C.900        D.600

Answer: B

Explanation:

6 * 5 * 4 = 60/100 * 50/100 * 40/100 * x
1 = 1/10 * 1/10 * 1/10 * x => x = 1000

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy