Simplification and Approximation – Aptitude Questions and Answers

Simplification and Approximation

Simplification and Approximation aptitude questions and answers section with explanation. Practice online test for various interview, competitive and entrance exams.


1. 8 2/3 + 6 4/5 = ?

A.14        B.14 1/2    C.14 3/4    D.15 1/2    E.None of these
   
Answer: E

Explanation:

8 2/3 + 6 4/5 = (8 + 6) + (10/15 + 12/15) = 14 + 1 7/15 = 15 7/15

2. 7 2/5 of 110 / ? = 844

A.22        B.24        C.30        D.28        E.None of these

Answer: C

Explanation:

? = 844 – 7 2/5 of 110 = 844 – 37 * 22 = 30

3. 2 + [2 + {2 + (2 + (2 + 23)}] = ?

A.17/4        B.33/4        C.65/4        D.129/4        E.None of these

Answer: B

Explanation:

2 + [2 + {2 + (2 + (2 + 23)}]
= 2 + 6 + 1/4 = 33/4

4.(24 * 5 * 7 * 9) / ? = 216

A.15        B.20        C.25        D.35        E.None of these

Answer: D

Explanation:

? = (24 * 5 * 7 * 9) / 216 = 35

5. (98 / 7 / 2) / ? = 14

A.1/2        B.1/3        C.1/4        D.1/5        E.None of these

Answer: A

Explanation:

? = (98 / 7 / 2) / 14 = 1/2

6.(815 / ?) / 100 * 28 * 3 – (815 * 14 * 6)/100 = 1680

A.2000        B.3000        C.4000        D.6000        E.None of these

Answer: A

Explanation:

Let 815 + ? be k
=> 84k/100 – (815 * 84)/100 = 1680
=>84(k/100 – 815/100) = 1680
=> (k – 815)/100 = 20 => k = 2815
k = 815 + ? = 2815 => ? = 2000

7. 32% of 425 – ?% of 250 = 36

A.20        B.40        C.60        D.80        E.70

Answer: B

Explanation:

32/100 * 425 – x/100 * 250 = 36
 => x/100 * 250 = 136 – 36 = 100
=> x = (100 * 100)/250 = 40

8. 2003 * 2004 – 2001 * 2002 = ?

A.8000        B.8010        C.8020        D.8040        E.8030

Answer: B

Explanation:

(2000 + 3)(2000 + 4) – (2000 + 1)(2000 + 2) = ?
Since (2000 * 2000) – (2000 * 2000) is equal to zero. ?
= (8000 + 6000 + 12) – (4000 + 2000 + 2)
=> ? = 14012 – 6002 = 8010

9. 2222.2 + 222.22 + 22.222 = ?

A.2466.462    B.2664.642    C.2464.462    D.2466.264    E.2466.642

Answer: E

Explanation:

? = 2466.242

10. 43% of 784 = ?

A.337.12    B.373.12    C.312.73    D.339.12    E.362.24

Answer: A

Explanation:

? = 43/100 * 784 = 337.12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy