## Percentages – Aptitude Questions and Answers

Percentages aptitude questions and answers section with explanation. Practice online test for various interview, competitive and entrance exams.

1. In an office, totally there are 6400 employees and 65% of the total employees are males. 25% of the males in the office are at-least 50 years old. Find the number of males aged below 50 years?

A.1040        B.2080        C.3120        D.4160        E.None of these

Explanation:

Number of male employees = 6400 * 65/100 = 4160
Required number of male employees who are less than 50 years old = 4160 * (100 – 25)%
= 4160 * 75/100 = 3120.

2. In an election between two candidates A and B, the number of valid votes received by A exceeds those received by B by 15% of the total number of votes polled. If 20% of the votes polled were invalid and a total of 8720 votes were polled, then how many valid votes did B get?

A.2160        B.2420        C.2834        D.3150        E.None of these

Explanation:

Let the total number of votes polled in the election be 100k.
Number of valid votes = 100k – 20% (100k) = 80k
Let the number of votes polled in favour of A and B be a and b respectively.
a – b = 15% (100k) => a = b + 15k
=> a + b = b + 15k + b
Now, 2b + 15k = 80k and hence b = 32.5k
It is given that 100k = 8720
32.5k = 32.5k/100k * 8720 = 2834
The number of valid votes polled in favour of B is 2834.

3. Two tests had the same maximum mark. The pass percentages in the first and the second test were 40% and 45% respectively. A candidate scored 216 marks in the second test and failed by 36 marks in that test. Find the pass mark in the first test?

A.136        B.128        C.164        D.214        E.None of these

Explanation:

Let the maximum mark in each test be M.
The candidate failed by 36 marks in the second test.
pass mark in the second test = 216 + 36 = 252
45/100 M = 252
Pass mark in the first test = 40/100 M = 40/45 * 252 = 224.

4. Ten percent of Ram’s monthly salary is equal to eight percent of Shyam’s monthly salary. Shyam’s monthly salary is twice Abhinav’s monthly salary. If Abhinav’s annual salary is Rs. 1.92 lakhs, find Ram’s monthly salary?

A.Rs. 18000    B.Rs. 20000    C.Rs. 25600    D.Rs. 32000    E.None of these

Explanation:

Let the monthly salaries of Ram and Shyam be Rs. r and Rs. s respectively.
10/100 r = 8/100 s
r = 4/5 s
Monthly salary of Abhinav = (1.92 lakhs)/12 = Rs. 0.16 lakhs
s = 2(0.16 lakhs) = 0.32 lakhs
r = 4/5(0.32 lakhs) = Rs. 25600

5. The ratio of the prices of three articles X, Y and Z is 8 : 5 : 3. If the prices of X , Y and Z are increased by 25%, 20% and 33 1/3% respectively, then what would be the ratio of the new prices of X, Y and Z?

A.5 : 3 : 1    B.5 : 3 : 2    C.10 : 7 : 4    D.10 : 8 : 5    E.None of these

Explanation:

Let the prices of X, Y and Z be 8k, 5k and 3k respectively.
After increase
Price of X = 8k * 125/100 = 10k
Price of Y = 5k * 120/100 = 6k
Price of Z = 3k * (133 1/3)/100 = 4k
Required ratio = 10k : 6k : 4k = 5 : 3 : 2.

6. In a group of 80 children and 10 youngsters, each child got sweets that are 15% of the total number of children and each youngster got sweets that are 25% of the total number of children. How many sweets were there?

A.1160        B.1100        C.1080        D.1210        E.None of these

Explanation:

Number of sweets each child got = 15% of 80 = 15/100 * 80 = 12.
Number of sweets 80 children got = 80 * 12 = 960.
Number of sweets each youngster got = 25% of 80 = 25/100 * 80 = 20.
Number of sweets 10 youngsters got = 10 * 20 = 200.
Total number of sweets = 960 + 200 = 1160.

7. Anil spends 40% of his income on rent, 30% of the remaining on medicines and 20% of the remaining on education. If he saves Rs. 840 every month, then find his monthly salary?

A.Rs. 1800    B.Rs. 2000    C.Rs. 2200    D.Rs. 2500    E.None of these

Explanation:

Let’s Anil’s salary be Rs. 100.
Money spent on Rent = 40% of 100 = Rs. 40.
Money spent on medical grounds = 30% of (100 – 40) = 3/10 * 60 = Rs. 18.
Money spent on education = 20% of (60 – 18) = 1/5 * 42 = Rs. 8.40
Anil saves 100 – (40 + 18 + 8.40) i.e., Rs. 33.60
for 33.6 —> 100 ; 840 —> ?
Required salary = 840/33.6 * 100 = Rs. 2500

8. There are two numbers. If 40% of the first number is added to the second number, then the second number increases to its five-fourth. Find the ratio of the first number to the second number?

A.8 : 25    B.25 : 8    C.8 : 5        D.5 : 8        E.None of these

Explanation:

Let the two numbers be x and y.
40/100 * x + y = 5/4y
=> 2/5 x = 1/4 y => x/y = 5/8

9. There are three numbers. 5/7th of the first number is equal to 48% of the second number. The second number is 1/9th of the third number. If the third number is 1125, then find 25% of the first number?

A.168        B.84        C.42        D.21        E.None of these

Explanation:

Let the first number and the second number be F and S respectively.
5/2 F = 48/100 S —-> (1)
S = 1/9 * 1125 = 125
(1) => 5/7 F = 48/100 * 125
=> F = 84
25% of F = 1/4 * 84 = 21.

10. The monthly incomes of A and B are in the ratio 5 : 2. B’s monthly income is 12% more than C’s monthly income. If C’s monthly income is Rs. 15000, then find the annual income of A?

A.Rs. 420000    B.Rs. 180000    C.Rs. 201600    D.Rs. 504000    E.None of these

Explanation:

B’s monthly income = 15000 * 112/100 = Rs. 16800
B’s monthly income = 2 parts —-> Rs. 16800
A’s monthly income = 5 parts = 5/2 * 16800 = Rs. 42000
A’s annual income = Rs. 42000 * 12 = Rs. 504000

Also Check: Aptitude Questions and Answers

## Government Jobs ## Quote of the day!

### __________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.