Latest HCL Placement Paper with Answers – Part 1

Latest HCL Placement Paper with Answers – Part 1:

1. Fill in the blanks with appropriate words. The truth is that in a highly capital-intensive business _______ deep pockets, domestic civil aviation is _______ undercapitalized.

A.ascertaining, highly         B.requiring, woefully         

        C.sustaining, alarmingly D.balancing, astonishingly

Answer: B

2. Time has now come for all agencies working in the development sector to launch a multi-pronged __________ to _________ malnutrition.

A.system, abjure B.weapon, annihilate             

        C.policy, deviate D.strategy, eradicate

Answer: D

3. A well- _________, physically and mentally active ________ alone can contribute to the speedier economic progress of a nation.

A.educated, subjects B.organized, systems        

         C.advanced, brethren D.nourished, populace

Answer: D

4. We must develop _____ systems from the village upwards and up to the national level to constantly _______ the nutritional status of the people.

A.monitoring, review B.machinery, tackle          

        C.efficient, emancipate D.sound, harbour

Answer: A

5. Democracy has taken a ______ in a system which promotes sycophancy and _____.

A.dive, bureaucracy B.delve, dictatorship           

       C.beating, mediocrity D.privilege, intolerance

Answer: C

6. Identify the correct statement:-

A.The brakes and steering failed     B.and the bus ran down the hill     

        C.without anyone being able control it. D.No error


Answer: C

7. Identify the correct statement:-

A.Another reason for pharmaceutical companies beefing up their
B.OTC (Over the Country) divisions is that prescription drugs with proven safety records which have been reached
C.the end of the their patent protection periodare
D.Allowed to be sold without a prescription. No error

Answer: B

8. Identify the correct statement:-

A.The brand propositon now therefore had to be that Keokarpin Antiseptic Cream is more effective
B.because it penetrates deepdown (beinglight and non-sticky)and works from within
C.(because of its ayurvedic ingredients) tokeep skin blemish, free and helps cope with cuts nicks, burns and nappy rash
D.No error

Answer: D

9. Identify the correct statement:-

A.He is   B.too intelligent       C.to make a mistake. D.No error

Answer: D

10. Identify the correct statement:-

A.The single biggest gainer in this process                                             B.was ITCs Gold Flake Kings sales are estimated                                     C.to have moved up from 50 million to 200 million sticks per month during 1987 and last year.   
        D.No error


Answer: D

11. Read the comprehension and answer the questions that follow:
A spate of soul-searching is guaranteed by two major anniversaries that loom this year: the abolition of the slave trade in the British empire in 1807, and the Act of Union of England and Scotland in 1707. Both will feed into Britain’s nagging sense of self-doubt: who are we? As the debates around integrated and multi-culturalism show no sign of flagging, both anniversaries will be mind for their contemporary relevance. Television programmes, books, ceremonies, conferences, and newspaper supplements have been in the planning for months. Some might regard this self-referentialism as tedious; they might advocate an apology for the slave trade and let’s be done with 2007’s anniversaries. But our reckoning with British history has been so limited that these two anniversaries provide us with a good opportunity for an overdue reality check.Any chance of reinventing a plausible national identity now (as many are keen to do) is only possible if we develop a much better understanding of how our nation behaved in the past and how nationalisms (English, Scottish, and British) were elaborately created over the past few hundred years – and how incomplete and fragile that process always was. The coincidence of these two anniversaries is fortuitous. The abolition of the slave trade is a painful reminder of British imperial history, which we have, incredible, managed to largely forget. Who remembers the Bengal famine or Hola camp, the empire’s opium trade with China or our invention of concentration camps in the Boer war? We too easily overlook how empire was a linchpin to British national identity, vital to welding Scotland and England together. Indeed, historian Linda Colley suggests three ingredients for British identity: “Great Britain is an invented nation that was not founded on the suppression of older loyalties so much as superimposed on them, and that was heavily dependent for its raison d’etre on a broadly Protestant culture, on the treat and tonic of recurrent war, especially war with France, and on the triumphs, profits and Otherness represented by a massive overseas empire.” These three props for Britishness have collapsed: Protestant Christianity has declined sharply, war with France is the pastime only of a few drunken football fans, and the empire is no more. No wonder Britishness is no the decline; over the past couple of decades, people have become increasingly likely to define themselves in polls as English or Scottish rather than British. This is the social trend in defining identity that politicians such as Gordon Brown watch closely. Could this re-emergence of the older loyalties to which Ms Colley refers have political consequences? Could the Scottish National Party translate that into significant electoral gains in the Scottish elections only a few days after the official commemoration of the Act of Union in May? It’s not just the Scots who could decide they’ve had enough of the English – the feeling could become mutual. The grumbles are getting louder about Scottish MPs who vote on legislation affecting the English and the disproportionate amount of public spending swallowed up by the Scots. Mr Brown clearly has a vested interest in stilling such complaints. He’s been at the forefront of an establishment attempt to redefine Britishness on the grounds of “common values” such as fair play and tolerance. Who is going to define Englishness? Julian Baggini has a stab at it in a book to be published in March, Welcome to Every town: A Journey into the English Mind. He spent six months living in Rotherham to get beyond the metropolitan, liberal elite’s perceptions of Englishness and establish what most people (that is, the white working class) understand by their Englishness. Parochial, tightly knit, focused on family and local communities; nostalgic, fearful of the future and insecure; a dogged belief in common sense: these are his conclusions. Mr Baggini confesses to feeling that his six months in Rotherham was like visiting a foreign country, and no doubt many of the people he met would regard six months in London as profoundly alienating. How do you weld national identities out of global metropolises disconnected from hinterland? Englishness is riven with huge regional and class divides. The stakes are high – for example, a rising British National Party vote, a fear of asylum, and hostility to Islam. The anniversary of the Act of union will provide a stage for all this to be played out. It’s just as painful a commemoration for the English as for the Scottish. It required one nation to lose its sovereignty and the other its identity. According to the passage, the two major anniversaries will

A.give an impetus to the questioning of British national identity
B.set the Britons thinking who they really are.
C.be just another occasion to raise the issue of British national identity.
D.be just another occasion to give rise to a debate on multiculturalism

Answer: A

12. According to Linda Colley, Great Britain owes its nation-state concept to

A.ceding of its territory by Scotland to England                             B.a shared relation of race, religion and economy.                                     C.what can today be seen as a concept of free trade area                     D.commonality of interest between its constituents

Answer: D

13. Going by the passage, which of the following may instill a sense of national identity among the Britains ?

A.The return of Catholics to the Protestant fold                             B.Britain going to war with Germany                                             C.Britain going to war as an Allied force                                                     D.Regular football matches between British and French clubs

Answer: B

14. According to the facts stated in the passage, if England and Scotland decide to split,

A.it is the former that stands to gain.                                             B.it is the latter that stands to gain.                                             C.it will be a win-win situation.                                                     D.it will be a lose-lose situation.

Answer: A

15. According to the passage, the post-modern mind views imperialism as

A.something that was necessary in the context of the times.
B.a thing of the past which need not be mentioned further.
C.a blot on the history of mankind
D.a concept relevant even in the present times, given the inability of the developing countries to catch up with the West.

Answer: C

16. S1: Moncure Conway devoted his life to two great objects freedom of thought, and freedom of the individual. P : They threaten both kinds of freedom. Q : But something also has been lost. R : There are now dangers, somewhat different in form from those of the past ages. S : In regard to both these objects, something has been gained since his time. S6: Unless a vigorous and vigilant public opinion can be aroused in defence of them, there will be much less of both a hundred years hence then there is now. The Proper sequence should be:

A. PQRS      B. QSPR C. SQRP D. RSPQ

Answer: C

17. S1: Satyajit Ray made several films for children. P : Later film makers have followed his lead. Q : Today other nations are making the children’s film in a big way. R : This was at a time when no director considered children as potential audience. S : Ray was, thus, a pioneer in the field. S6: But today few think of Ray as a maker of children’s films. The Proper sequence should be:

A. PSRQ      B. RSQP C. RSPQ D. SQRP

Answer: C

18. S1: The December dance and music season in Madras is like the annual tropical cyclone. P : A few among the new aspirants dazzle witht he colour of youth, like fresh saplings. Q : It rains an abundance of music for over a fortnight. R : Thick clouds expectation charge the atmosphere with voluminous advertisements. S : At the end of it one is left with the feeling that the music of only those artists seasoned by careful nurturing, stands tall like well-routed trees. S6: Many a hastily planed shrub gets washed away in the storm. The Proper sequence should be:

A.RQPS B. QRPS C. RQSP D. QRSP

Answer: B

19. S1: Politeness is not a quality possessed by only one nation or race. P : One may observe that a man of one nation will remove his hat or fold his hands by way of greetings when he meets someone he knows. Q : A man of another country will not to do so. R : It is a quality to be found among all peoples and nations in every corner of the earth. S : Obviously, each person follows the custom of his particular country. S6: In any case, we should not mock at others habits. The Proper sequence should be:

A. RPQS B. RPSQ C. PRQS            D. QPRS

Answer: B

20. S1: While crossing a busy road, we should obey the policeman on duty. P : We should always cross the road at the zebra crossing. Q : We must look to the signal lights and cross the road only when the road is clear. R : If there are no signal lights at the crossing, we should look to the right, then to left and again the right before crossing the road. S : If the road is not clear we should wait. S6: We should never run while crossing the road. The Proper sequence should be:

A. PSRQ B. PQRS C. RQSP             D. QRPS

Answer: D

21. Read each sentence to find if there is any grammatical error in it. I shall (A)/ ring him(B) / tomorrow(C) / in the afternoon(D)

A. A B. B C. C D. D

Answer: B

22. I enjoyed(A) / during my(B) / stay in(C) / England(D)

A.A B.B C.C D.D

Answer: A

23. Find the Antonym of the word: EXODUS

A.Arrival B.Home-coming    C.Return        D.Restoration

Answer: A

24. Find the antonym of the word:- REPRESS

A.Inhibit B.Liberate     C.Curb         D.Quell

Answer: B

25. Find the synonym of the word: REPERCUSSION

A.Clever reply B.Recollection C.Remuneration D.Reaction

Answer: D

26. In how many ways can a delegation of 4 professor and 3 students be constituted from 8 professor and 5 students, if balamurli an Arts students refuses to be in the delegation when prof. Siddharth, the Science professor is included in it ?

A.280 B.210 C.490 D.560

Answer: C

27. A ladder lies against a wall. The top of the ladder reaches 8 ft. above the ground. When the ladder slips two metres away from the wall, the top of the ladder touches the foot of the wall. The length of the ladder is

A.8 B.15 C.17 D.10

Answer: C

Explanation: 

When the top reaches 8 ft let the base reaches x ft from the base of the wall. Let length of ladder be l. x^2+8^2= l^2 According to question, l = x+2 or, x = l-2 (l-2)^2 + 64 = l^2 or, l =17

28. A takes 4 days to do a work. B takes twice as long as A. C takes twice as long as B and D takes twice as long as C. They are made in groups of two. One of the groups takes two third of the time taken by second pair. What is the combination of the first pair ?

A. A,C      B.A,D C.B,C D.B,D

Answer: B

29. A student got marks in the ratio 6:7:8:9:10 in five subjects having equal maximum marks. Totally, he scored 60% marks. In how many subjects, he got more than 50% ?

A.3 B.4 C.5 D.None of these

Answer: B

30. Ram is having 158 coins of one rupee. He puts it in different bags, so that he can hand over the cash of any denomination required between Rs. 1 to Rs. 158. What is the least no. of bags required ?

A.11 B.13 C.15 D.None of these

Answer: D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nature's Inspiration

Quote of the day!

__________________

Knowing is not enough; we must apply.
Wishing is not enough; we must do.

All rights reserved. Privacy Policy Privacy Policy