Vatika Group Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Vatika Group Placement Papers

Vatika Group Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Candidates can check the latest Vatika Group Placement Papers from this article. In order to support the contenders, we have gathered the collection of Vatika Group Placement Papers PDF which can be downloaded from the link provided below. To know more information about the Vatika Group Test Pattern and Syllabus aspirants can read this article completely.


Vatika Group Placement Papers

Contenders need to practice the latest Vatika Group Placement Papers to evaluate their performance in Aptitude, Reasoning & Verbal Ability. Aspirants have to note that based on your performance in Placement Test you will be selected for next level of rounds in Vatika Group Recruitment Process. So, download the placement papers by accessing the link and practice well for the recruitment process of Vatika Group.

You can also check: Interview Questions

In this page, we have included the previous papers of Vatika Group according to the Test pattern of Vatika Group. This will help the aspirants to improve their skills and knowledge in which section they are weak. After clearing the written exam contenders can move to next round of selection process. For all jobs seekers,  All India Jobs is a platform which helps them to secure a good job in a reputed company. For more fresh updates candidates can visit our site daily. We keep on update with the latest information on all placement papers. Interview questions, Test Patterns etc..,


Vatika Group Aptitude Test Placement Papers

Candidates can check out the latest Aptitude placement papers questions and answers for the Vatika Group in this article. For more latest questions candidates can check our site. We suggest the candidates practice these questions and answers for the best result in the Vatika group exam.

1. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time which they take to cross each other is?


A. 9 

B. 9.6 
C. 10 
D. 10.8

Answer: Option D


Solution:


Relative speed = 60 + 40 = 100 km/hr.

= 100 * 5/18 = 250/9 m/sec.
Distance covered in crossing each other = 140 + 160 = 300 m.
Required time = 300 * 9/250 = 54/5  = 10.8 sec.

2. A owns a house worth Rs. 10000. He sells it to B at a profit of 10% based on the worth of the house. B sells the house back to A at a loss of 10% in this transaction A gets


A. No profit No loss 

B. Profit of Rs. 1000 
C. Profit of Rs. 1100 
D. Profit of Rs. 2000

Answer: Option C


Solution:


B = 110% of Rs. 10000 = Rs. 11000 

 Loss of B = 10% 
 B = 90% of Rs. 1100 = Rs. 9900 
 A = Rs. 9900 
 = [(10% of Rs. 10000) + (10000 - 9900)] = Rs. 1100

3. In a 100 metres race. A runs at a speed of 2 metres per seconds. If A gives B a start of 4 metres and still beats him by 10 seconds, find the speed of B.


A. 1.6 m/sec.

B. 4 m/sec.
C. 2.6 m/sec.
D. 1 m/sec.

Answer : Option A


Solution :


Speed of A = 2 m/s


Time taken by A to run 100 m distancespeed=1002 = 50 seconds


A gives B a start of 4 metres and still A beats him by 10 seconds


=> B runs (100-4)=96 m in (50+10)=60 seconds


Speed of B = distancetime=9660 = 1.6 m/s


4. If A:B:C = 2:3:4, then A/B : B/C : C/A is equal to:


A. 4:9:16 

B. 8:9:12 
C. 8:9:16 
D. 8:9:24

Answer: Option D


Solution:


Let A = 2x, B = 3x and C = 4x. 

Then, A/B = 2x/3x = 2/3, B/C = 3x/4x = 3/4 and C/A = 4x/2x = 2/1
A/B : B/C : C/A = 2/3 : 3/4 : 2/1 = 8:9:24

5. Rs. 800 amounts to Rs. 920 in 3 years at simple interest if the interest rate is increased by 3 %, it would amount to how much?


A. Rs. 1056 

B. Rs. 1112 
C. Rs. 1182 
D. Rs. 992

Answer: Option D


6. 52 * 40.1 = ?


A. 2080 

B. 2480 
C. 2260 
D. 2380 
E. 2280

Answer: Option A


Solution:


Since, 40.1 = 40

52 * 40 = 2080

7. The ratio between the speed of two trains is 7: 8.If the second train runs 400km in 5 hours. The speed of the first train is


A. 70km/hr 

B. 200km/hr 
C. 250km/hr 
D. 350km/hr

Answer: Option A


Solution:


Let the speed of the first train be 7x km/hr 


Then the speed of the second train is 8x km/hr 


But speed of the second train = 400/5 km/hr = 80km/hr 


=> 8x =80 


=> X=10 


Hence the speed of first train is (7 x 10)km/hr = 70km/hr


8. A and B together can complete a work in 12 days. A alone can complete it in 20 days. If B does the work only for half a day daily, then in how many days A and B together will complete the work?


A. 10 days 

B. 11 days 
C. 15 days 
D. 20 days

Answer: Option C


Solution:


B's 1 day work = (1/12 - 1/20) = 1/30

Now, (A + B)'s 1 day work = (1/20 + 1/60) = 1/15
So, A and B together will complete the work in 15 days.

9. If the height of a cone is increased by 100% then its volume is increased by?


A. 100% 

B. 200% 
C. 300% 
D. 400%

Answer: Option A


10. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?


A. 65 sec

B. 89 sec
C. 100 sec
D. 150 sec

Answer: Option B


11. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?


A. 3

B. 4
C. 5
D. 6

Answer: Option C


12. In 100 m race, A covers the distance in 36 seconds and B in 45 seconds. In this race A beats B by:


A. 20 m

B. 25 m
C. 22.5 m
D. 9 m

Answer: Option A


13. Salaries of Ravi and Sumit are in the ratio 2 : 3. If the salary of each is increased by Rs. 4000, the new ratio becomes 40 : 57. What is Sumit's salary?


A. Rs. 17,000

B. Rs. 20,000
C. Rs. 25,500
D. Rs. 38,000

Answer: Option D


14. A sum of Rs. 12,500 amounts to Rs. 15,500 in 4 years at the rate of simple interest. What is the rate of interest?


A. 3%

B. 4%
C. 5%
D. 6%
E. None of these

Answer: Option D


15. One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1,50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund?


A. Rs. 30,000

B. Rs. 50,000
C. Rs. 60,000
D. Rs. 90,000

Answer: Option C





Vatika Group Reasoning Test Sample Papers

In this article, we equipped Vatika Group Reasoning Test questions and answers along with a detailed solution. Practice hard to get selected for the Vatika Group Recruitment.

1. Arrange the given words in the alphabetical order and tick the one that comes last?


A. Finger 

B. Flourish 
C. Formal 
D. Forget 
E. Forgo

Answer: Option C


Solution:


Finger, Flourish, Forget, Forgo, Formal


2. WAITRESS: RESTAURANT


A. doctor : diagnosis

B. actor : role
C. driver : truck
D. teacher : school
E. author : book

Answer: Option D


Solution:


A waitress works in a restaurant; a teacher works in a school.


3. Yaws : Skin :: Thrush : ?


A. Legs 

B. Eyes 
C. Belly 
D. Throat

Answer: Option D


Solution:


First is a disease which effects the second.


4. Starvation may be due to food scarcity in the society. This causes decreased supply of food to the whole of the population, and thus mass starvation may occur.


A. Many organizations have been highly effective at reducing starvation in different regions.

B. Historically, starvation has been used as a death sentence.
C. Short of sitting in front of a potentially starving person and offering him or her food.
D. The share of starving people has decreased even faster. 

Answer: Option C.


Solution: 


Short of sitting in front of a potentially starving person and offering him or her food.


5. Here are some words translated from an artificial language.

jalkamofti means happy birthday
moftihoze means birthday party
mentogunn means goodness
Which word could mean “happiness”?

A. jalkagunn

B. mentohoze
C. moftihoze
D. hozemento

Answer: Option A


6. Assertion (A) : Leaves of plants are green.

Reason (R) : Plants contain chromoplasts, the green pigment. 

A. Both A and R are true and R is the correct Solution of A.

B. Both A and R are true but R is NOT the correct Solution of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false

Answer: Option  C


7. If X + Y means X is the daughter of Y; X - Y means X is the brother of Y; X % Y means X is the father of Y and X x Y means X is the sister of Y. Which of the following means I is the niece of J?


A. J - N % C x I

B. I x C - N % J
C. J + M x C % I
D. I x C + N - J

Answer: Option D


Solution:


I x C → I is the sister of C


C + N → C is the daughter of N


and N - J → N is the brother of I.


Hence, I is niece of J.


8. Statements:

There is sharp decline in the production of oil seeds this year.
The Government has decided to increase the import quantum of edible oil.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect

B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer: Option A


Solution:


A sharp decline in oilseed production is bound to reduce oil supply and import of oil is the only means to restore the essential supply.


9. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?


A. Swimming 

B. Diving 
C. Driving 
D. Sailing 
E. Fishing

Answer: Option C


Solution:


All except Driving are activities performed in water.


10. In a certain code language, if INFER = 25 and JERSEY = 28, then CHOICE = ?


A. 34 

B. 39 
C. 41 
D. 47 
E. 49

Answer: Option A


Solution:


I N F E R => 9 + 14 + 6 + 5 + 18 = 52.

In this the reverse of the sum of the place values of the letters in the word is given as its code.
J E R S E Y => 10 + 5 + 18 + 19 + 5 + 25 = 82 and the code is 28.
Similarly, C H O I C E => 3 + 8 + 15 + 9 + 3 + 5 = 43
The code is 34.

11. The U.S. census is not perfect: thousands of Americans probably go uncounted. However, the basic statistical portrait of the nation painted by the census is accurate. Certainly some of the poor go uncounted, particularly the homeless; but some of the rich go uncounted as well, because they are often abroad or traveling between one residence and another. Which of the following is an assumption on which the argument above depends?


A. Both the rich and the poor have personal and economic reasons to avoid being counted by the census.

B. All Americans may reasonably be classified as either poor or rich.
C. The percentage of poor Americans uncounted by the census is close to the percentage of rich Americans uncounted.
D. The number of homeless Americans is approximately equal to the number of rich Americans.
E. The primary purpose of the census is to analyze the economic status of the American population.

Answer: Option C


12. What time did the train leave today?


I. The train normally leaves on time.

II. The scheduled departure is at 14.30.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question; 

B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question; 
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; 
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question; E. If the data in both the statements together are needed.

Answer: Option D


Solution:


Clearly, even both the statements together do not reveal the exact time of departure of the train today.


The candidate must 

A) be a graduate with at least 60 per cent marks 
B) have work experience of at least two years after completion of graduation 
C) not be more than 35 years of age as on 01.02.2013
D) have scored at least 40 per cent marks in the personal interview
E) have scored at least 55 per cent marks in the written examination. 
     In the case of a candidate who satisfies all the above conditions except 
a) (ii) above, but has a work experience of at least one year, his/her case is to be referred to the Chairman-Recruitment. 
b) (iii) above, but is less than 40 years of age, his/her case is to be referred to the President  - Recruitment. 
In each of the questions below are given the details of each candidate. You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions and 

sub-conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. 

You are not supposed to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 01.02.2013.

13.  Priya Rai, a commerce graduate with 62% marks, has been working for last 5 years. She was born on 31st March 1986. She scored 81% marks in the written examination and 35% marks in the interview. 


A. If the candidate is to be selected 

B. If the candidate is not to be selected 
C. if the data provided are inadequate to take a decision 
D. If the case is to be referred to the Chairman - Recruitment  
E. if the case is to be referred to the President - Recruitment 

Answer: Option B


14. Laxman went 15 m to the west from my house, then turned left and walked 20 m. He then turned East and walked 25 m and finally turning left covered 20 m. How far was he from his house?


A. 5 m 

B. 10 m 
C. 40 m 
D. 80 m

Answer: Option B


15. glacier


A. mountain

B. winter
C. prehistory
D. ice

Answer: Option D


Solution:


A glacier is a large mass of ice and cannot exist without it. A glacier can move down a mountain, but it can also move across a valley or a plain, which rules out choice a. Glaciers exist in all seasons, which rules out choice b. There are many glaciers in the world today, which rules out choice c.






Vatika Group English Test Model Papers

English Test questions and answers of Vatika Group are available below on this page. We have provided these questions for the preparation of Vatika group online written test. We suggest the candidates prepare well for the exam and perform well.

1. We ______ to visit you last month.


A. have planned

B. had planned
C. were planned
D. are planned

Answer: Option B


Solution:


had planned


2. HARBINGER


A. Messenger

B. Steward
C. Forerunner
D. Pilot

Answer: Option C


3. That which cannot be seen


A. Insensible

B. Invisible
C. Unseen
D. Intangible

Answer: Option B


Solution:


Invisible


4. Since he has not/ yet attained the age of eighteen/, he had no right/ to vote in the present election


A. Since he has not

B. yet attained the age of eighteen
C. he had no right
D. to vote in the present election.

Answer: Option C


Solution:


say ë he hasí


5. find correct spelling :


A. Hypocriesy

B. Hypocrisy
C. Hyppocrisy
D. Hyepocrisy

Answer: Option B


Solution:


Hypocrisy


6. Rajeev is too ......... as far as his food habits are concerned.


A. curious

B. fastidious
C. enjoyable
D. involved

Answer: Option B


Solution:


fastidious


7. S1: In the middle of one side of the square sits the Chairman of the committee, the most important person in the room.

P : For a committee is not just a mere collection of individuals.
Q : On him rests much of the responsibility for the success or failure of the committee.
R : While this is happening we have an opportunity to get the 'feel' of this committe.
S : As the meeting opens, he runs briskly through a number of formalities.
S6: From the moment its members meet, it begins to have a sort nebulous life of its own.
The Proper sequence should be:

A. RSQP

B. PQRS
C. SQPR
D. QSRP

Answer: Option D


8. If you ever pass _____ that area, remember to look at the statue.


A. at

B. on
C. over
D. through

Answer: Option D


Solution:


through


9. Choose the word which is different from the rest.


A. Doe

B. Bitch
C. Sorceress
D. Drone
E. Mare

Answer: Option D


Solution:


All except Drone are females.


10. The teacher is trying to find out _______ has taken her pen.


A. who

B. what
C. when
D. which

Answer: Option A


Solution:


who


11. To plough the sands :


A. To work hard to achieve one’s aim

B. To afford hope or ground for expecting a good result 
C. To busy oneself in a way which cannot lead to any profitable result
D. To advance one’s position in life

Answer: Option C


Solution:


To busy oneself in a way which cannot lead to any profitable result


12. solve as per the direction given above


A. All the furnitures have been

B. sent to the new house
C. located in a village.
D. No error.

Answer: Option A


Solution:


All the furniture have been


13. She is ________ honest person.


A. a

B. an
C. the
D. no article

Answer: B


Solution:


an


14. ABLE


A. Disable

B. Inable
C. Unable
D. Misable

Answer: Option C


15. Greenland is ............island.


A. largest

B. the larger
C. a larger
D. the largest

Answer: Option D


Solution:


the largest


Vatika Group Placement Papers PDF Download: Click Here



Hope this information about placement papers is useful to the candidates who are trying to get a job in the MNC companies and startup companies. Keep visiting our website www.allindiajobs.in for the latest updates about placement papers.