Allstate Solutions Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers

Allstate Solutions Placement Papers



Allstate Solutions Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers. Are you looking for an easy way to build your capability to crack a job in Allstate Solutions Recruitment Drive. Then you are at right place to check your ability and improve your intelligence. Try our sample questions based on Allstate Solutions Placement Papers to get an edge over other candidates appearing in the Campus Drive of Allstate Solutions. Searching for the Latest Allstate Solutions Placement Papers? The Allstate Solutions sample questions covers all the sections i.e quantitative aptitude, reasoning and verbal ability.

Allstate Solutions Placement Papers

Candidates have to be aware of Allstate Solutions Test Pattern. By practicing the Allstate Solutions Placement Papers, candidates can set up their own way of engaging with the exam that fit any kind of difficulty level. We hope after practicing all the Allstate Solutions Placement Papers candidates will ever need to look back. Aspirants get the courage to participate in the test with confidence.

You Can Also Check: Interview Questions

Our Placement Papers and sample questions enable rapid development in candidates Aptitude, Reasoning And Verbal Ability. At the end of the post, you will find a link to download Allstate Solutions Placement Papers PDF. Interested candidates can access the link and download the PDF copies of Allstate Solutions Placement Papers.

Allstate Solutions Aptitude Test Placement Papers

In this category, check your Aptitude knowledge. All Aptitude questions have answers and explanations. So candidates can cross check their answers with original answers. 

1. The perimeter of circle field and a square field are equal. If the area of these square field is 12100m2, the area of a circular field will be?


A. 15500Sq.m 

B. 15400Sq.m 
C. 15200Sq.m 
D. 15300Sq.m

Answer: Option B


Solution:


a2 = 12100 = (110) 2 

=> a= 110 22/7 x r = 220 
=> r =(220 x 7/22) = 70 m 
Area of the circle field = (22/7 x 70 x70)m2 =15400 m2

2. A library has an average of 510 visitors on Sunday and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:


A. 250 

B. 276 
C. 280 
D. 285

Answer: Option D


Solution:


Since the month begins with a Sunday, so there will be five Sundays in the month.

Required average = [(510 * 5) + (240 * 25)]/30 = 8550/30 = 285.

3. A man can row 6 kmph in still water. When the river is running at 1.2 kmph, it takes him 1 hour to row to a place and black. How far is the place?


A. 3.12 km 

B. 2.88 km 
C. 3 km 
D. 2 km

Answer: Option B


Solution:


M = 6

S = 1.2
DS = 6 + 1.2 = 7.2
US = 6 - 1.2 = 4.8
x/7.2 + x/4.8 = 1
x = 2.88

4. A sum of money becomes Rs.6690 after three years and Rs.10.035 after six years on compound interest. The sum is?


A. Rs.4400 

B. Rs.4445 
C. Rs.4460 
D. Rs.4520

Answer: Option C


Solution:

Sum be P 

P(1 + R/100) 3 = 6690 - (i) 


 P(1 + R/100) 2 = 10, 035 - (ii) 


 By dividing (i) and (ii) 


(1 + R/100) 3 = 10035/6690 = 3/2 


Therefore, P = (6690 x 2/3) = Rs. 4460


5. The perimeter of a floor of a room is 17 m. What is the area of four walls of the room, if its height is 4 m? 


A. 76 sq. m

B. 48 sq. m
C. 54 sq. m
D. 68 sq. m

Answer: Option D


Solution:


Perimeter = 2(l + b) × h = 17 m and height = 4m

Area of 4 walls = 2(l + b) × h = (17 × 4) sq. m = 68 sq. m

6. One glass has juice and water in the ratio 5:2 while other glass has them in ratio 7:4, respectively. If both glasses poured in a  

vessel, then what will be final ratio of water to juice in the vessel? 

A. 8:35

B. 52:25
C. 35:8
D. 25:52

Answer: Option D


7. The ratio between the present ages of P and Q is 5:7 respectively. If the difference between Q's present age and P's age after 6 years is 2. What is the total of P's and Q's present ages?


A. 48 years 

B. 52 years 
C. 56 years 
D. Cannot be determined 
E. None of these

Answer: Option A


Solution:


Let the present ages of P and Q be 5x and 7x years respectively. 

Then, 7x - (5x + 6) = 2 
2x = 8 => x = 4 
Required sum = 5x + 7x = 12x = 48 years.

8. Find the one which does not belong to that group?


A. 30 

B. 27 
C. 36 
D. 45 
E. 72

Answer: Option A


Solution:


27, 36, 72 and 45 are divisible by 9, but not 30.



9. A, B and C are partners in a business. Their capitals are respectively, Rs.5000, Rs.6000 and Rs.4000. A gets 30% of the total profit for managing the business. The remaining profit is divided among three in the ratio of their capitals. In the end of the year, the profit of A is Rs.200 more than the sum of the profits of B and C. Find the total profit.


A. Rs.4500 

B. Rs.5200 
C. Rs.1800 
D. Rs.3000

Answer: Option D


Solution:


A:B:C = 5:6:4

Let the total profit = 100 - 30 = 70
5/15 * 70 = 70/3
A share = 70/3 + 30 = 160/3
B + C share = 100 - 160/3 = 140/3
A-(B+C) = 160/3 - 140/3 = 20/3
20/3 ---- 200
100 ---- ? => 3000

10. The sum of two numbers is 2490. If 6.5 % of one number is equal to 8.5 % of the other then the numbers are:


A. 989, 1501 

B. 1011, 1479
C. 1401, 1089 
D. 1411, 1079

Answer: Option D


Solution:


Let the number be x and (2490 - x). 

Then 6.5 % of x = 8.5 % of (2490 - x) 
=> 6.5/100 × x = 8.5/100 × (2490 - x) 
=> 65x/1000 = 85(2490 - x)/1000 
=> 65x = (85 × 2490) – 85x 
=> 150x =(85 × 2490) 
=> x = 211650/150 = 1411 
Hence the numbers are 1411 and (2490 - 1411) = 1079

11. There are 18 stations between Hyderabad and Bangalore. How many second class tickets have to be printed, so that a passenger can travel from any station to any other station?


A. 200 

B. 190 
C. 95 
D. 100 
E. 380

Answer: Option E


Solution:


The total number of stations = 20

From 20 stations we have to choose any two stations and the direction of travel (i.e., Hyderabad to Bangalore is different from Bangalore to Hyderabad) in ²°P2 ways. 
²°P2 = 20 * 19 = 380.

12. Two pipes A and B can separately fill a tank in 12 and 15 minutes respectively. A third pipe C can drain off 45 liters of water per minute. If all the pipes are opened, the tank can be filled in 15 minutes. What is the capacity of the tank?


A. 480 liters 

B. 540 liters 
C. 600 liters 
D. 675 liters

Answer: Option B


Solution:


1/12 + 1/15 - 1/x = 1/15

x = 12
 12 * 45 = 540

13. A basket has 5 apples and 4 oranges. Three fruits are picked at random. The probability that at least 2 apples are picked is -.


A. 25/42 

B. 9/20 
C. 10/23 
D. 41/42 
E. 1/42

Answer: Option A


Solution:


Total fruits = 9

Since there must be at least two apples, 
(5C2 * 4C1)/?C3 + 5C3/?C3 = 25/42.

14. The sum of two numbers is 528 and their H.C.F is 33. The number of pairs of numbers satisfying the above conditions is:


A. 4 

B. 6 
C. 8 
D. 12

Answer: Option A


Solution:


Let the required numbers be 33a and 33b. 

Then, 33a + 33b = 528 => a + b = 16.
Now, co-primes with sum 16 are (1, 15), (3, 13), (5, 11) and (7, 9).
Required numbers are (33 * 1, 33 * 15), (33 * 3, 33 * 13), (33 * 5, 33 * 11), (33 * 7, 33 * 9).
The number of such pairs is 4.

15. 24 is divided into two parts such that 7 times the first part added to 5 times the second part makes 146. The first part is:


A. 11 

B. 13 
C. 16 
D. 17

Answer: Option B


Solution:


Parts be x and 24 – x 

=> 7x + 5 (24 - x) = 146 
=> 7x + 120 – 5x = 146 
 => 2x = 26 or x = 13

Allstate Solutions Reasoning Test Sample Papers

Practice these Allstate Solutions Reasoning Test questions. With our questions on reasoning, candidates will set up their own engaging Allstate Solutions Reasoning Test that fit any kind of difficulty level. 

1. Statement: If the retired Professors of the same Institutes are also invited to deliberate on restructuring of the organisation, their contribution  

may be beneficial to the Institute.

I. Management may seek opinion of the employees before calling retired professors.

II. Management should involve experienced people for the systematic restructuring of the organisation.

A. Only I follows

B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option B


Solution:


Clearly, the statement stresses that the contribution of retired Professors shall be beneficial. This means that these people's experience regarding  

working of the organisation is helpful. So, only course II follows.

2. Statements: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92  crores per annum on fuel.

Conclusions:
I. Transportation by sea is cheaper than that by road.
II. Fuel must be saved to the greatest extent

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option B


Solution:


According to the statement, sea transport is cheaper than road transport in the case of route from Bombay to Jafra, not in all the cases. So,  

conclusion I does not follow. The statement stresses on the saving of fuel. So, conclusion II follows.

3. Mr. Kant a post-graduate with Commerce obtained 70% marks in-group discussions and secured 20 marks in interview. He was 35 years as on 31.07.1996.


A. if the candidates can be selected  

B. if the candidate is to be referred to Director- Finance 
C. if the candidate can be called for group discussion 
D. if the candidate can be called for interview  
E. if the candidate cannot be selected 

Answer: Option A


The selection committee of a company laid down the following criteria of selection for the post of Manager – Accounts:


1) The candidate must be a postgraduate in Commerce.

2) The candidate must have completed 21 years and should not be more than 35 years as on 31.7.1996.
3) If the candidate does not satisfy the criterion in (1) above but has completed his CA examination he will referred to Director- Finance, who can allow the candidate to appear in the interview if otherwise eligible.
4) If the candidate fulfils all the criteria mentioned in (1) and (2) above, he/she will be called for group discussion.
5) The candidate must get 50% marks to qualify in the group discussion.
6) If the candidate qualifies in the group discussion he/she will be called for interview.
7) The candidate must get 30% marks in the interview (out of 50) to get finally selected.
Based on the above criteria, decide which of the following courses of action should be taken in case of candidates described in each of the following questions.

4. In these questions, the symbols @, *, $, # and % are used with the following meanings as illustrated below:

'P@Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P#Q' means 'P is not greater than q'.
'P%Q' means 'P is neither smaller than nor greater than Q'.
'P$Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.

Statements: H * R, R $ N, N @ K

Conclusions: I. H @ K   II. K $ R

A. if only conclusion I is true. 

B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true. 
E. if both the conclusions I and II are true.

Answer: Option D


5. An Angry customer wants to meet the senior manager for grievance reporting. What will you do?


A. Talk to him yourself

B. Be patient and try to cool him down
C. Try to remove his inconveniences by consulting seniors
D. Tell him it is not easy to meet the senior manager

 Answer: Option B


6. A recent study suggests that Alzheimerís disease, which attacks the human brain, may be caused by a virus. In the study, blood from 11 volunteers, each of whom had the disease, was injected into rats. The rats eventually exhibited symptoms of another degenerative neurological disorder, Creutzfeldt-Jakob disease, which is caused by a virus. This led the scientist who conducted the study to conclude that Alzheimerís disease might be caused by a virus.

Which one of the following statements, if true, would most strengthen the scientistís hypothesis that Alzheimerís disease is caused by a virus?

A. Alzheimerís disease in rats is not caused by a virus.

B. Creutzfeldt-Jakob disease affects only motor nerves in ratsí limbs, not their brains.
C. The virus that causes Creutzfeldt-Jakob disease in rats has no effect on humans.
D. The symptoms known, respectively, as Creutzfeldt-Jakob disease and Alzheimerís disease are different manifestations of the same disease.
E. Blood from rats without Creutzfeldt-Jakob disease produced no symptoms of the disease when injected into other experimental rats.

Answer: Option D


7. 97 : 89 :: 43 : __


A. 37 

B. 31 
C. 39 
D. 40 
E. 41

Answer: Option E


Solution:


97 : 89 :: 43 : __

Previous prime number to 97 is 89. Similarly for 43 the previous prime is 41.

8. If P denotes +, Q denotes *, R denotes / and S denotes -, then 18 Q 12 P 4 R 5 S 6 = ?


A. 36 

B. 53 
C. 59 
D. 65 
E. None of these

Answer: Option B


Solution:


Using the correct symbols, we have: Given expression = 18 * 12 / 4 + 5 - 6 = 18 * 3 + 5 - 6 = 53


9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?


A. Transform 

B. Transport 
C. Transplant 
D. Transfer 
E. Trickery

Answer: Option C


Solution:


Transfer, Transform, Transplant, Transport, Trickery


10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?


A. Love 

B. Clasp 
C. Cuddle 
D. Nestle 
E. Caress

Answer: Option A


Solution:


All except Love are gestures are endearment.


11. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code ?


A. ROBLEMP 

B. PELBORM 
C. PRBOELM 
D. RPBOELM 
E. PELBROM

Answer: Option B


Solution:


The first and the last letters of the word remain as such and the remaining letters are written in a reverse order, to obtain the code.


12. Five boys standing in a row facing east. Deepak is to the left of Sameer, Tushar and Shailendra. Sameer, Tushar and Shailendra are to the left of Sushil. Shailendra is between Sameer and Tushar. If Tushar is fourth from the left, how far is Sameer from the right?


A. First 

B. Second 
C. Third 
D. Fourth 
E. Fifth

Answer: Option D


Solution:


Deepak (D) is to the left of Sameer (S), Tushar (T) and Shailendra (Sh) means D, S, T, Sh. Sameer, Tushar and Shailendra are to the left of Sushil(Su) means S, T, Sh, Su. Shailendra is between Sameer and Tushar means S, Sh, T. Tushar is fourth from the left means ---T. Combining all the arrangements, we have D, S, Sh, T, Su. So, Sameer is fourth from the right.


13. Statement: Should we scrap the system of formal education beyond graduation?

Arguments:
I. Yes. It will mean taking employment at an early date.
II. No. It will mean lack of depth of knowledge.

A. Only argument I is strong

B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option B


Solution:


Clearly, argument I is vague because at present too, many fields are open to all after graduation. However, eliminating the post-graduate courses would  

abolish higher and specialized studies which lead to understanding things better and deeply. So, argument II is valid.

14. Disclosure always involves


A. Agents

B. Display
C. Exposition
D. Secrets

Answer: Option D


15. Statements:

Police resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of people.
The citizens' forum called a general strike in protest against the police atrocities.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option A


Solution:



As, police resorted to lathi-charge to disperse the unlawful gathering of large number of people, the citizens forum called a general strike against the police atrocities.

Allstate Solutions English Test Model Papers

Test your English. This is a quick English test to check your capability in English. Contenders can also improve their skills by practicing the Allstate Solutions English Test Model Papers. 

1. The residents celebrated the Independence Day


A. The Independence Day has been celebrated by the residents

B. Celebration of Independence Day was done by the residents
C. The Independence Day was celebrated by the residents
D. The Independence Day is celebrated by the residents

Answer: Option C


Solution:


The Independence Day was celebrated by the residents


2. They live in a ............... house.


A. beautiful

B. beauty
C. nice
D. great

Answer: Option A


Solution:


beautiful


3. FRAUDULENT


A. Candid

B. Direct
C. Forthright
D. Genuine

Answer: Option D


4. I haven’t seen him in __________ five years.


A. a

B. an
C. the
D. no article

Answer: D


Solution:


no article


5. solve as per the direction given above


A. If you lend him a book

B. he will lend it to some one else
C. and never you will get it back.
D. No error.

Answer: Option C


Solution:


and you will never get it back


6. To run amuck


A. To run to somebody’s help

B. To run about in frenzy
C. To run a race
D. To feel exhausted

Answer: Option B


Solution:


To run about in frenzy


7. Abdullah received some unpleasant ______ yesterday; his car had been stolen.


A. news

B. report
C. knowledge
D. information

Answer: Option A


Solution:


news


8. Choose the word which is different from the rest.


A. Tall

B. Huge
C. Thin
D. Sharp
E. Small

Answer: Option D


Solution:


All except Sharp are related to dimension.


9. On hearing the siren. I pulled ______ and stopped the car.


A. over

B. off
C. up
D. in

Answer: Option A


Solution:


over


10. People

P : at his dispensary
Q : went to him
R : of all professions
S : for medicine and treatment
The Proper sequence should be:

A. QPRS

B. RPQS
C. RQSP
D. QRPS

Answer: Option C


11. He is too ...... to be deceived easily.


A. intelligent

B. strong
C. modern
D. kind

Answer: Option A


Solution:


intelligent


12. find correct spelling :


A. Efficieant

B. Effecient
C. Efficent
D. Efficient

Answer: Option D


Solution:


Efficient


13. It is time you (a)/ decide on your next (b)/ course of action (c)/ No error (d)


A. It is time you

B. decide on your next
C. course of action
D. No error

Answer: Option B


Solution:


Change decide into decided. It is time is followed by simple past.


14. A prima facie case is such


A. As it turns out to be at the end

B. As it seems at first sight
C. As it is made to seem at first sight
D. As it seems to the court after a number of hearings

Answer: Option B


Solution:


As it seems at first sight



15. ADVERSITY


A. Failure

B. Helplessness
C. Misfortune
D. Crisis

Answer: Option C


Download Allstate Solutions Placement Papers PDF - Click Here


We hope our article is interesting and enjoyable, helping learners to improve their knowledge in Aptitude, Reasoning And Verbal Ability. Practice the Allstate Solutions Placement Papers and crack the job easily in Allstate Solutions company.