Alembic Pharmaceuticals Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers

Alembic Pharmaceuticals Placement Papers

Alembic Pharmaceuticals Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers. Candidates can check out the Alembic Pharmaceuticals Placement Papers in this article. Aspirants should practice Alembic Pharmaceuticals Placement Papers to crack Alembic Pharmaceuticals written exam or Alembic Pharmaceuticals online test. Before starting your preparation you should always check latest Alembic Pharmaceuticals previous papers and syllabus. So that you can get a clear idea about the test pattern and an interview. In this section, we had uploaded the sample papers of Alembic Pharmaceuticals. Contenders can also verify the Questions and Answers of Aptitude, Reasoning of Alembic Pharmaceuticals which are helpful to practice for the Alembic Pharmaceuticals Recruitment exam.


Alembic Pharmaceuticals Placement Papers

In this article, candidates can practice solved papers of Alembic Pharmaceuticals according to the syllabus. By preparing along with the model papers aspirants can easily qualify in an interview. During preparation, contenders have to manage time. This will help them to analyze the weak areas in the examination. By this, they can spend more time and will manage time in the exam. So aspirants can qualify for further rounds by practicing the Alembic Pharmaceuticals placement papers.

You can also check: Interview Questions

Candidates who are preparing hard for the Alembic Pharmaceuticals exam, they can practice these placement papers and also questions and answers of the aptitude, reasoning and also verbal ability which are given below. For more latest updates stay tuned to our page.





Alembic Pharmaceuticals Aptitude Test Placement Papers

In the below section, aspirants can practice the questions and answers of the aptitude test for the Alembic Pharmaceuticals recruitment. These questions are given for the reference purpose only.

1. The perimeter of a rectangle is 60m. If it’s length is twice its breadth then its area is

A. 160m2 

B. 180m2 
C. 200m2 
D. 220m2

Answer: Option C


Solution:


Let the breadth be x metres then length = 2x metres 


=> 2(2x+x) = 60 


=> 6x =60 


=> x =10 


l = 20m and b =10m 


=> Area =(20 x 10) Sq.m = 200 Sq.m


2. The average of four positive integers is 69. The highest integer is 93 and the least integer is 39. The difference between the remaining two integers is 28. Which of the following integers is the higher of the remaining two integers?


A. 58 

B. 86 
C. 49 
D. Cannot be determined 
E. None of these

Answer: Option B


Solution:


Let the four integers be A, B, C and D where A > B > C > D.

(A + B + C + D)/4 = 69 => A + B + C + D = 276 ---> (1)
A = 93, D = 39 and B - C = 28
(1) => B + C = 276 - (A + D) = 276 - 132 = 144.
B + B -28 = 144
B = (144 + 28)/2 = 86 

3. The speed of a motor boat is that of the current of water as 36:5. The boat goes along with the current in 5 hours 10 min, it will come back in?


A. 5hrs 50 min 

B. 6 hours 
C. 6 hours 50 min 
D. 12 hours 10 min

Answer: Option C


Solution:

Let the speed of motor boat be 36x km/hr and that of current of water be 5x km/hr 

Speed downstream = (36x +5x)km/hr = 41x km/hr 


Speed upstream = (36 -5x)km/hr = 31x km/hr 


Distance covered downstream = (41x × 31/6)km 


Distance upstream = [1271x/6 × 1/31x]hrs 


= 41/6 hrs = 6hrs 50 min


4. The S.I. on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the C.I. on Rs. 4000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on S.I. is?


A. Rs. 1550 

B. Rs. 1650 
C. Rs. 1750 
D. Rs. 2000

Answer: Option C


Solution:


C.I. = [4000 * (1 + 10/100)2 - 4000] 

= (4000 * 11/10 * 11/10 - 4000) = Rs. 840. 
Sum = (420 * 100)/(3 * 8) = Rs. 1750

5. The parameter of a square is double the perimeter of a rectangle. The area of the rectangle is 480 sq cm. Find the area of the square.


A. 200 sq cm 

B. 72 sq cm 
C. 162 sq cm 
D. Cannot be determined 
E. None of these

Answer: Option D


Solution:

Let the side of the square be a cm. Let the length and the breadth of the rectangle be l cm and b cm respectively. 
4a = 2(l + b) 
2a = l + b 
l . b = 480 
We cannot find ( l + b) only with the help of l . b. Therefore a cannot be found . 
Area of the square cannot be found.

6.   A container has 40L milk. 4L milk is taken out and replaced with water, the process done three times. What is the amount of milk now left? 


A. 28L

B. 29L
C. 29.16L
D. 28.4L

Answer:  Option  C


Solution: 


In regard to the problem let after n times liquid in the container is x and liquid removed is y 


=>Liquid in container= x


=>Liquid removed= y


After one trial, quantity of pure liquid= x- (1-y/x.


After n trials quantity of pure liquid = x - (1 -y/x.n


Therefore, Putting the values ( x = 40L y = 4L N=3. and solving


=> 40- (1-4/40.3


= 29.16L


7. A father said to his son, "I was as old as you are at present at the time of your birth." If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:


A. 19 years 

B. 14 years 
C. 33 years 
D. 38 years

Answer: Option B


Solution:


Let the son's present age be x years. 

Then, (38 - x) = x
2x = 38 => x = 19
Son's age 5 years back = (19 - 5) = 14 years.

8. Find the one which does not belong to that group?


A. CAT 

B. DOG 
C. TIGER 
D. ELEPHANT 
E. LION

Answer: Option D


Solution:

Cat, Dog, Tiger and Lion are carnivores, while Elephant is a herbivore.

9. A and B invests Rs.8000 and Rs.9000 in a business. After 4 months, A withdraws half of his capital and 2 months later, B withdraws one-third of his capital. In what ratio should they share the profits at the end of the year?


A. 20:23 

B. 34:43 
C. 32:45 
D. 37:45

Answer: Option C


Solution:


        A                     :             B

(8000*4)+(4000*8) :    (9000*6)+(6000*6)
64000                     :    90000
32                           :    45

10. Out of 100 students, 50 failed in English and 30 in Mathematics. If 12 students fail in both English and Mathematics. Then the number of students who passed in both the subjects is


A. 26 

B. 28 
C. 30 
D. 32

Answer: Option D


Solution:

Let A = Set of students who fail in English 
B = Set of students who fair in mathematics 
Then , n(A) = 50, n(B) = 30 and n(An B) = 12. 
n(AUB) = n(A) + n(B)- n(AnB) = (50 + 30 -12) = 68 
Number of students who fail in one or both the students = 68 
Number of those who pass in both = (100 - 68) = 32

11. Six points are marked on a straight line and five points are marked on another line which is parallel to the first line. How many straight lines, including the first two, can be formed with these points?


A. 29 

B. 33 
C. 55 
D. 30 
E. 32

Answer: Option E


Solution:


We know that, the number of straight lines that can be formed by the 11 points in which 6 points are collinear and no other set of three points, except those that can be selected out of these 6 points are collinear. 

Hence, the required number of straight lines 
= ¹¹C₂ - ⁶C₂ - ⁵C₂ + 1 + 1
= 55 - 15 - 10 + 2 = 32

12. Pipe A can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are open, in how many hours will the tank be filled?


A. 2 

B. 2.5 
C. 3 
D. 3.5

Answer: Option C


Solution:


Part filled by A + B + C in 1 hour = 1/5 + 1/10 + 1/30 = 1/3

All the three pipes together will fill the tank in 3 hours.

13. Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a spade and one is a heart, is:


A. 3/20

B. 29/34
C. 47/100
D. 13/102

Answer: Option D


14. Find the least square number which is divisible by 10, 12, 15 and 18?


A. 1600 

B. 900 
C. 3600 
D. 2500

Answer: Option B


15. The sum of three consecutive multiples of 3 is 72. What is the largest number?


A. 21 

B. 24 
C. 27 
D. 36

Answer: Option C


Solution:


Let the numbers be 3x, 3x + 3 and 3x + 6.

Then,
3x + (3x + 3) + (3x + 6) = 72
9x = 63
x = 7
Largest number = 3x + 6 = 27.



Alembic Pharmaceuticals Reasoning Test Model Papers

In this session, candidates can do practice the questions and answers which are given below with a detailed solution of reasoning test. This test helps the aspirants to perform well in the Alembic Pharmaceuticals exam.

1. Statement: A very large number of students have failed in the final high school examination due to faulty questions in one of the subjects.

I. All the students who have failed in the subject should be allowed to take supplementary examination.

II. All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.

A. Only I follows

B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option E


Solution:


There being faulty questions in the examination paper is a blunder on the part of school management and students should not be made to suffer on  

account of this. Thus, a re-test should be organised for the students and those responsible for the error be penalised to prevent reoccurrence of  
such mistake in the future. Hence, both the courses follow.

2. Statements: The eligibility for admission to the course is minimum second class Master's degree. However, the candidates who have appeared  

for the final year examination of Master's degree can also apply.
Conclusions:
I. All candidates who have yet to get their Master's degree will be there in the list of selected candidates.
II. All candidates having obtained second class Master's degree will be there in the list of selected candidates.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option D


Solution:


The statement mentions that the candidates who have obtained second class Master's degree or have appeared for the final year examination of  

Master's degree, can apply for admission. This implies that both types of candidates may be selected on certain grounds. Thus, some candidates of  
each type and not all candidates of any one type, may be selected. So, neither I nor II follows.

3. Sunil was born on November 4, 1988. He has secured 67% marks in class 12 and 50% marks in graduation. He also has qualified CA exam. He has secured 50% marks in both the selection examination and 

personal interviewer. He is ready to sign a bond for 2 years.

A. if the candidate is to be selected

B. if the candidate is not to be selected
C. if the case is to be referred as ED.
D. if the case is to be referred as Chairman.
E. if the data provided are inadequate to take a decision.

Answer: Option C 


Following are the criteria for selecting a marketing officer by a company.


The candidate must:

A. Be a graduate with at least 50% marks
B. Have secured at least 40% marks in the written test
C. Not be less than 24 years and not more than 29 years as on 10th Dec, 1996.
D. Should have work experience of at least two years as a Marketing officer.

However, if a candidate:

I. Fulfils all other criteria except at D above, but has a diploma in Marketing Management, his/her case is to be referred to General Manager,  
Marketing
II. Fulfils all other criteria except at C above, but has worked as Marketing officer at least for three years, his/her case is to be referred to  
Director, Marketing.

Based on the above criteria and the information given in each of the following questions, you have to take the decision in regard to each  

case. You are not to assume anything. These cases are given to you as on 10th Dec, 1996.

4. In the following questions, symbols #, $, @, * and © are used with the following meaning as illustrated below:

'P#Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P$Q' means 'P is neither smaller than nor greater than Q'.
'P@Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'.
'P*Q' means 'P is not greater than Q'.
'P©Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.

Statements: F # G, N $ G, N © T

Conclusions: I. T © F   II. N * F

A. if only conclusion I is true. 

B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true. 
E. if both the conclusions I and II are true.

Answer: Option B


Solution:


F ≥ G -- (i); N = G -- (ii); N > T -- (iii)

combining all, we get
F ≥ G = N > T => N ≤ F (conclusion II) and T > F.
Hence, conclusion I (T > F) is not true but conclusion II is true.

5. You are in a bus. The bus reaches your stop but still you have not purchased the ticket because of heavy rush. What will you do ?


A. Jump out quickly to avoid embarrassment

B. Call the conductor,give him the money and get the ticket
C. Hand the money to someone sitting nearby to give it to the conductor.
D. Give the money to the driver.

Answer: Option  B


Solution:


Call the conductor,give him the money and get the ticket


6. A law requiring companies to offer employees unpaid time off to care for their children will harm the economic competitiveness of our nationís businesses. Companies must be free to set their own employment policies without mandated parental-leave regulations. Which of the following, if true, would most seriously weaken the conclusion of the argument above?


A. A parental-leave law will serve to strengthen the family as a social institution in this country.

B. Many businesses in this country already offer employees some form of parental leave.
C. Some of the countries with the most economically competitive businesses have strong parental-leave regulations.
D. Only companies with one hundred or more employees would be subject to the proposed parental-leave law.
E. In most polls, a majority of citizens say they favor passage of a parental-leave law.

Answer: Option C


7. 132 : 660 :: 726 : __


A. 2890 

B. 3260 
C. 3630 
D. 3840 
E. 1938

Answer: Option C


Solution:


132*5 : 660 :: 726 : __

Similarly, 726 * 5 = 3630.

8. a £ b means a is less than or equal to b.

a $ b means a is greater than or equal to b.
a ? b means a is less than b.
a ? b means a is greater than b.
a ? b means a is equal to b.

Statement:      m ? n, n £ o, o ? p

Conclusion:      I. p ? m
                         II. m £ o

A. if only conclusion (I) follows 

B. if only conclusion (II) follows 
C. if both conclusions (I) and (II) follows 
D. if neither (I) nor (II) follows 
E. if either conclusion (I) or (II) follows

Answer: Option B


Solution:


a £ b means a = b

a $ b means a = b
a ? b means a < b
a ? b means a > b
a ? b means a = b
The statement is (i) m ? n (ii) n £ o (iii) o ? p
i.e, m = n, n = o and o > p
=> o = n = m and o > p
Conclusion I : p ? m => p > m cannot be concluded
Hence, I does not follow.
Conclusion II: m £ o => m = o is true.
Hence, II follows.

9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle?


A. Hobby 

B. Holiday 
C. Hoarse
D. Hollow 
E. Hobble

Answer: Option A


Solution:


Hoarse, Hobble, Hobby, Holiday, Hollow


10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?


A. Stick 

B. Needle 
C. Thorn 
D. Pin 
E. Nail

Answer: Option A


Solution:


All except Stick prick.


11. In a certain code language, if the word MAJESTY is coded as NZKDTSZ, then which word is coded as HKJLQRF in that language ?


A. GLORIFY 

B. GLISTEN 
C. GLOWING 
D. GLIMPSE 
E. GLITTER

Answer: Option D


Solution:


Word :       M  A  J  E  S  T  Y

Pattern :   +1 -1 +1 -1 +1 -1 +1
Code :        N  Z  K  D  T  S  Z
The word which is coded as
H  K  J  Q  R  F is
-1 +1 -1 +1 -1 +1
 G  L  I  M  P  S  E

12. A man facing north-west. He turns 90o in the clockwise direction, then 180o in the anticlockwise direction and then another 90o in the same direction. Which direction is he facing now?


A. South 

B. South-west 
C. West 
D. South-east

Answer: Option D


13. Statement: Should Government close down loss-making public sector enterprises?

Arguments:
I. No. All employees will lose their jobs, security and earning, what would they do?
II. Yes. In a competitive world the rule is 'survival of the fittest'.

A. Only argument I is strong

B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option A


Solution:


Closing down public-sector enterprises will definitely throw the engaged persons out of employment. So, argument I holds. Also, closing down is no solution  

for a loss-making enterprise. Rather, its causes of failure should be studied, analyzed and the essential reforms implemented. Even if this does not work out,  the enterprise may be privatized. So, argument II is vague,

14. A hill always has


A. Trees

B. Height
C. Animals
D. Water

Answer: Option B


15. Statements:

The performance of Indian sports persons in the recently held Olympics could not reach the level of expectation the country had on them.
The performance of Indian sports person in the last Asian games was far better than any previous games.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option E


Solution:


Both the statements are effects of some common cause.




Alembic Pharmaceuticals Verbal Ability Test Sample Papers

Aspirants can check the latest questions and answers of the verbal ability in the given below section with a detailed solution for each and every question. These questions and answers of verbal ability test will helpful for the aspirants who are working hard for the preparation of Alembic Pharmaceuticals exam.

1. Edward said that he ______ the book from Ramsey the day before.

A. were borrowed

B. was borrowed
C. have borrowed
D. had borrowed

Answer: Option D


Solution:


had borrowed


2. SHALLOW


A. Artificial

B. Superficial
C. Foolish
D. Worthless

Answer: Option B


3. Murder of a brother


A. Regicide

B. Fratricide
C. Patricide
D. Homicide

Answer: Option B


Solution:


Fratricide


4. There were /ten women passengers in/ the cabin; they quarrelled with each other/ over sitting space .


A. There were

B. ten women passengers in
C. the cabin; they quarrelled with each other
D. over sitting space .

Answer: Option C


Solution:


Change ëeach otherí to ëone anotherí .íEach otherí is used in reference to two; in reference to more than two ëone anotherí is used.


5. find correct spelling :


A. Schadule

B. Schedule
C. Schedulle
D. Schedole

Answer: Option B


Solution:


Schedule


6. Even in today's modern society, people .... god to bring rains.


A. appeal

B. propitiate
C. evoke
D. provoke

Answer: Option C


Solution:


evoke


7. Little

P : that he had been let down
Q : stood by all these years
R : did he realise
S : by a colleague whom he had
The Proper sequence should be:

A. RPSQ

B. RSQP
C. QSRP
D. QSPR

Answer: Option A


8. Is this the book you spoke _____ yesterday ?


A. of

B. on
C. for
D. over

Answer: Option A


Solution:


of


9. Choose the word which is different from the rest.


A. Sheep

B. Gazelle
C. Ibex
D. Shrew
E. Tapir

Answer: Option B


Solution:


All except Gazelle are animals found in the mountains.


10. I need to go out for ______ fresh air.


A. any

B. some
C. enough
D. a large number of

Answer: Option B


Solution:


some


11. To take people by storm :


A. To put people in utter surprise

B. To captivate them unexpectedly
C. To exploit people’s agitation
D. To bring out something sensational attracting people’s attention

Answer: Option B


Solution:


To captivate them unexpectedly


12. solve as per the direction given above


A. Most of the members at the meeting felt

B. that the group appointed for investigating the case
C. were not competent to do the job efficiently.
D. No error.

Answer: Option C


Solution:


was not competent to do the job efficiently


13. He is __________ real American hero.


A. a

B. an
C. the
D. no article

Answer: A


Solution:


a


14. PERTINENT


A. Irrational

B. Irregular
C. Insistent
D. Irrelevant

Answer: Option D


15. A small leak may sink a great ship.


A. small 

B. great 
C. both small and great 
D. may 

Answer: Option C


Solution:


both small and great 


Download Alembic Pharmaceuticals Placement Papers PDF: Click Here


We suggest the candidates who are preparing for all IT companies recruitment, please bookmark our site All India Jobs for regular updates. We discuss all IT companies placement papers and will update the information daily. So for updated and accurate information candidates can visit our site regularly.