Aegis Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers

Aegis Placement Papers


Aegis Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers. Contenders who are waiting for the Aegis Placement Papers, have a glance on this entire post. In this webpage we had given the Placement papers of Aegis in a PDF format. Candidates can check out these placement papers and practice them to get qualify in the Aegis recruitment. Applicants who had applied for the Aegis recruitment, these placement papers will be helpful to step forward in the first level of the recruitment process. In this page, we have provided the Model papers, Test Pattern along with previous papers of Aegis Company.


Aegis Placement Papers


Candidates can practice these placement papers to get placed in the Aegis company. Aegis intends to recruit the capable and career oriented candidates to join their organization. The selected aspirants will get a good pay scale in the Aegis Company. In this article, we discussed the aptitude, reasoning and also verbal ability questions and answers. We suggest the contenders practice these placement papers without any delay. For more updated information, contenders can bookmark our site All India Jobs.

You Can Also Check: Interview Questions

In this page, we have provided the questions and answers for the aptitude, reasoning and verbal ability to practice for the Aegis written test. These questions and answers will be useful for the Aegis recruitment test. We suggest the candidates practice these questions to perform well in the exam.




Aegis Aptitude Test Placement Papers

Aegis aptitude test with questions and answers along with a brief solution are provided in the below section. To practice these questions and answers candidates can bookmark our site and can prepare for this test with a free of cost.

1. The length of a rectangular plot is twice its breadth. If the area of the rectangular plot is 6075 sq.meters .what is its length?

A. 45m 
B. 75m 
C. 130m 
D. None of these

Answer: Option D

2. Rahim bought 65 books for Rs.1150 from one shop and 50 books for Rs.920 from another. What is the average price he paid per book?

A. Rs.20 
B. Rs.18 
C. Rs.22 
D. Rs.16 
E. None of these

Answer: Option B

Solution:

Average price per book = (1150 + 920) / (65 + 50) = 2070 / 115 = Rs.18

3. A boat running downstream covers 24 km's in 4 hours while for covering the same distance upstream it takes 6 hours whats the speed of the boat in still water?

A. 3.5km/hr 
B. 5.5 km/hr 
C. 6 km/hr 
D. Data Inadequate 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:

Speed downstream = 24/4 km/hr = 6 km/hr 

Speed upstream = 24/6 km/hr = 4 km/hr 

Speed of the boat in still water = ½ (6 +4)km/hr = 5 km/hr

4. The difference between simple and compound interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half-yearly is?

A. Rs. 2.50 
B. Rs. 3 
C. Rs. 3.75 
D. Rs. 4

Answer: Option B

Solution:

S.I. = (1200 * 10 * 1)/100 = Rs. 120 
C.I. = [1200 * (1 + 5/100)2 - 1200] = Rs. 123 Difference = (123 - 120) = Rs. 3.

5. An order was placed for the supply of a carpet whose breadth was 6 m and length was 1.44 times the breadth. What be the cost of a carpet whose length and breadth are 40% more and 25% more respectively than the first carpet. Given that the ratio of carpet is Rs. 45 per sq.m?

A. Rs. 3642.40 
B. Rs. 3868.80 
C. Rs. 4216.20 
D. Rs. 4082.40 
E. None of these

Answer: Option D

Solution:

Length of the first carpet = (1.44)(6) = 8.64 cm
Area of the second carpet = 8.64(1 + 40/100) 6 (1 + 25/100)
= 51.84(1.4)(5/4) sq m = (12.96)(7) sq m
Cost of the second carpet = (45)(12.96 * 7) = 315 (13 - 0.04) = 4095 - 12.6 = Rs. 4082.40

6. A container contains 30 liters of milk. From this container, 5 liters of milk was taken out and replaced by water. This process was repeated further two times. How much milk is now contained by the container? 

A. 18.45 LITER
B. 23.44 LITER
C. 17.36 LITER
D. 21.87 LITER

Answer:  Option  C

7. The sum of the present ages of father and his son is 60 years. Six years ago, father's age was five times the age of the son. After 6 years, son's age will be:

A. 12 years 
B. 14 years 
C. 18 years 
D. 20 years

Answer: Option D

Solution:

Let the present ages of son and father be x and (60 - x) years respectively. 
Then, (60 - x) - 6 = 5(x - 6) 
6x = 84 => x = 14 
Son's age after 6 years = (x + 6) = 20 years.

8. Find the one which does not belong to that group?

A. KMNL 
B. PRSQ 
C. VWYZ 
D. JLMK 
E. WYZX

Answer: Option C

Solution:

K+2M+1N-2L, P+2R+1S-2Q, V+1W+2Y+1Z, J+2L+1M-2K and W+2Y+1Z-2X.
Except VWYZ, all the other groups follow similar pattern.


9. Krishan and Nandan jointly started a business. Krishan invested three times as Nandan did and invested his money for double time as compared to Nandan. Nandan earned Rs. 4000. If the gain is proportional to the money invested and the time for which the money is invested then the total gain was?

A. Rs.16000 
B. Rs.20000 
C. Rs.24000 
D. Rs.28000

Answer: Option D

Solution:

 3:1
 2:1
------
  6:1
1 ----- 4000
7 ----- ? => Rs.28,000

10. Two number is first increased by 10 % and then reduced by 10 % the number:

A. 2:5 
B. 4:5 
C. 6:7 
D. 3:5

Answer: Option B

Solution:

Let the third number be x. 
Then 1st number = 120% of x = (120/100 × x) = 6x/5 
2nd number = 150 % of x = (150/100 × x) = 3x/2 
Ratio of these numbers = 6x/5 : 3x/2 = 12: 15 = 4 : 5

11. Find the number of ways of arranging the letters of the word "MATERIAL" such that all the vowels in the word are to come together?

A. 720 
B. 1440 
C. 1860 
D. 2160 
E. None of these

Answer: Option B

Solution:

In the word, "MATERIAL" there are three vowels A, I, E.
If all the vowels are together, the arrangement is MTRL'AAEI'.
Consider AAEI as one unit. The arrangement is as follows.
M T R L A A E I
The above 5 items can be arranged in 5! ways and AAEI can be arranged among themselves in 4!/2! ways.
Number of required ways of arranging the above letters = 5! * 4!/2!
= (120 * 24)/2 = 1440 ways.

12. A tank is filled in eight hours by three pipes A, B and C. Pipe A is twice as fast as pipe B, and B is twice as fast as C. How much time will pipe B alone take to fill the tank?

A. 24 hours 
B. 28 hours 
C. 32 hours 
D. 36 hours 
E. None of these

Answer: Option B

Solution:

1/A + 1/B + 1/C = 1/8 (Given)
Also given that A = 2B and B = 2C
=> 1/2B + 1/B + 2/B = 1/8
=> (1 + 2 + 4)/2B = 1/8
=> 2B/7 = 8
=> B = 28 hours.

13. In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?

A. 2/7
B. 5/7
C. 1/5
D. 1/2

Answer: Option A

14. A heap of stones can be made up into groups of 21. When made up into groups of 16, 20, 25 and 45 there are 3 stones left in each case. How many stones at least can there be in the heap?

A. 7203 
B. 2403 
C. 3603 
D. 4803

Answer: Option A

Solution:

LCM of 16, 20, 25, 45 = 3600
1 * 3600 + 3 = 3603   not divisible by 21
2 * 3600 + 3 = 7203   is divisible by 21  

15. The difference between two integers is 5. Their product is 500. Find the numbers.

A. 15, 20 
B. 20, 25 
C. 30, 25 
D. 21, 26

Answer: Option B

Solution:

Let the integers be x and (x + 5). Then, 
x(x + 5) = 500 
x2 + 5x - 500 = 0 
(x + 25)(x - 20) = 0 
x = 20
So, the numbers are 20 and 25.



Aegis Reasoning Test Sample Papers

Candidates who are preparing hard for the Aegis recruitment, in this article we had uploaded questions and answers of verbal ability. Aspirants should practice this test and can get a high score in the Aegis exam. These are for the reference purpose only.

1. Statement: There has been an unprecedented increase in the number of successful candidates in this year's School Leaving Certificate  
Examination.

I. The government should make arrangements to increase number of seats of intermediate courses in existing colleges.
II. The government should take active steps to open new colleges to accommodate all these successful candidates.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option A

Solution:

The increase may not be a permanent one. So, it's better not to open new colleges but increase seats in the existing colleges. So, only I follow.

2. Statements: Vegetable prices are soaring in the market.
Conclusions:
I. Vegetables are becoming a rare commodity.
II. People cannot eat vegetables.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option D

Solution:

The availability of vegetables is not mentioned in the given statement. So, I does not follow Also, II is not directly related to the statement and so  
it also does not follow.

3. Yukta has been working in a bank as officer for the past 4 years after competing her post graduate degree in Economics with 60% marks. She also secured 60% marks both in graduation and class 12. She was born on August 24, 1985. She has secured 70% marks in the written examination and 38% marks in the personal interview.

A. if the data provided are inadequate to take a decision.
B. if the case is to be referred to VP.
C. if the case is to be referred to President.
D. if the candidate is to be selected.
E. if the candidate is not to be selected.

Answer: Option C 

Following are the conditions for selecting Trainee Officers in an organization.
The candidate must –
i. be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
ii. has secured at least 60% marks in class 12.
iii. be at least 22 years and not more than 29 years as on 1.1.2016
iv. have secured at least 40% marks in the selection examination
v. have secured at least 50% marks in personal interview
v. be ready to sign a bond for 2 years.
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
a. At i. above, but is a qualified CA, the case is to be referred to ED.
b. at v. above, but has secured at least 60% marks in the selection examination, the case is to be referred to Chairman.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

4. The components of a computer system with the circuitry to control interpretation and execution of instructions is known as:

A. ALU 
B. Memory 
C. Control 
D. CPU 
E. None of these

Answer: Option D

5. While attending your friend's party,you see your friend's muffler catching fire from the candle on the table behind him. you would :

A. ask you friend to see behind him.
B. rush to call friend's mother.
C. rush and taking out the muffler from his neck,drop it our water in it.
D. take out the muffler and throw it away.

Answer: Option  C

Solution:

rush and taking out the muffler from his neck,drop it our water in it.

6. Mr. Janeck: I donít believe Stevenson will win the election for governor. Few voters are willing to elect a businessman with no political experience to such a responsible public office.
Ms. Siuzdak: Youíre wrong. The experience of running a major corporation is a valuable preparation for the task of running a state government.
M. Siuzdakís response shows that she has interpreted Mr. Janeckís remark to imply which of the following?

A. Mr. Janeck considers Stevenson unqualified for the office of governor.
B. No candidate without political experience has ever been elected governor of a state.
C. Mr. Janeck believes that political leadership and business leadership are closely analogous.
D. A career spent in the pursuit of profit can be an impediment to oneís ability to run a state government fairly.
E. Voters generally overestimate the value of political experience when selecting a candidate.

Answer: Option A

7. 256 : 240 :: __ : 90

A. 110 
B. 132 
C. 100 
D. 81 
E. 218

Answer: Option C

Solution:

256 : 240 :: __ : 90
(16)2 : (16)2 - 16 :: (10)2 : (10)2 - 10
This is if the form (n)2 : (n)2 - n.
(10)2 = 100 is the missing number.

8. a + b means a is neither less than nor equal to b.
a - b means a is neither smaller nor greater than b.
a = b means a is not less than b.
a * b means a is not greater than b.
a / b means a is neither greater than nor equal to b.

Statements:           P + Q, Q - R, R + S
Conclusions:          I. P = S
                              II. P / R

A. if only conclusion (I) follows 
B. if only conclusion (II) follows 
C. if both conclusions (I) and (II) follows 
D. if neither (I) nor (II) follows 
E. if either conclusion (I) or (II) follows

Answer: Option B

Solution:

a + b means a > b, a - b means a = b, a = b means a = b, a * b means a = b and a / b means a < b.
According to the Statement:
P / Q => P < Q
Q - R => Q = R
R + S => R > S
P < Q = R > S
Conclusion (i): P = S => P = S, cannot be definitely determined because P can be less than S.
Conclusion (ii): p / R => P < R
As P < Q and Q = R
P < R follows.

9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle?

A. Radical 
B. Radiate 
C. Racket 
D. Radius 
E. Radar

Answer: Option B

Solution:

Racket, Radar, Radiate, Radical, Radius

10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?

A. Capsicum 
B. Pineapple 
C. Cherry 
D. Strawberry 
E. Plum

Answer: Option A

Solution:

All except Capsicum are fruits.

11. In a certain code language, if the word SANDWICH is coded as ADSHCIWN, then how is the word GEOMETRY coded in that language?

A. EGMRTYEO 
B. EMGRYTEO 
C. EMGRYETO 
D. EMGYRETO 
E. EMGYRTEO

Answer: Option E

Solution:

                     1 2 3  4  5  6 7 8
Word :          S A N D W I C H
code :           A D S H C I W N 
                      2 4 1 8 7 6 5 3
The letters in the positions 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 and 8 are rearranged as 2, 4, 1, 8, 74444444ot; , sans-serif;">C. East 
D. Data inadequate 
E. None of these

Answer: Option A

13. Statement: Should Doordarshan be given autonomous status?
Arguments:
I. Yes. It will help Doordarshan to have fair and impartial coverage of all important events.
II. No. The coverage of events will be decided by a few who may not have healthy outlook.

A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option A

Solution:

Clearly, the autonomous status of the Doordarshan will be a step towards giving it independence for an impartial coverage. Autonomous status does not  
mean that the coverage will be decided by a few. So, only argument I holds.

14. Which one of the following is always associated with 'justice'?

A. Hypocrisy
B. Legitimate
C. Magnanimity
D. Diminutiveness

Answer: Option B

15. Statements:
The government has decided to give tax benefits for small savings for investments and benefit accruals. However, all withdrawals of such savings are to be taxed.
People have been investing more in small savings than in equity market to avail maximum tax benefits.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option C

Solution:

Both the statements I and II are independent causes.




Aegis Verbal Ability Test Model Papers

Verbal Ability test questions and answers for the Aegis company are given below with a detailed Solution. This questions and answers for this test will be useful to crack the exam easily. We suggest the candidates prepare well for the exam of Aegis Company.

1. If you’re doing something important, you are working to make change happen.

A. If important work is being done, change is about to happen.
B. If something important is being done, work is being done to make change happen.
C. Something important is being done by you, you are making change happen.
D. If something important is done, work is done to make change happen.

Answer: Option B

Solution:
If something important is being done, work is being done to make change happen.

2. Every man should do his duty.

A. Every
B. should 
C. man
D. duty

Answer: Option A

Solution:
Every 

3. ARROGANT

A. Humble
B. Cowardly
C. Egotistic
D. Gentlemanly

Answer: Option A

4. I don’t like __________ dogs, but I like my brother’s dog.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: D

Solution:
no article

5. solve as per the direction given above

A. Mr.Praful Patel
B. is not attending his office
C. for the last one month.
D. No error.

Answer: Option B

Solution:
has not been attending his office

6. To talk through one’s hat :

A. To speak fluently
B. To talk nonsense
C. To talk wisdom
D. To speak at random

Answer: Option B

Solution:
To talk nonsense

7. "You need to eat ______ fresh fruits and get ______ exercise," the doctor advised his patient.

A. several, some
B. plenty of, a lot of
C. many, a large number of
D. much, a large amount of

Answer: Option B

Solution:
plenty of,   a lot of

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Asia
B. Argentina
C. Africa
D. Australia
E. Antarctica

Answer: Option B

Solution:
All except Argentina are continents, while Argentina is a country.

9. He is sure to come _____ when I pour water over his head.

A. round
B. over
C. on
D. by

Answer: Option A

Solution:
round

10. Education is
P : of the proper sense of responsibilities
Q : the first need
R : in a citizen
S : for the development
The Proper sequence should be:

A. SQPR
B. QSRP
C. QSPR
D. PQRS

Answer: Option C

11. Contemporary economic development differs ..... from the Industrial Revolution of the 19 th century.

A. markedly
B. literally
C. naturally
D. usually

Answer: Option A

Solution:
markedly

12. find correct spelling :

A. Hindrence
B. Hindrance
C. Hinderance
D. Hendrance

Answer: Option B

Solution:
Hindrance

13. None of two girls/ who were present/there appeared to be inclined / to listen to sane advice.

A. None of two girls
B. who were present
C. there appeared to be inclined
D. to listen to sane advice.

Answer: Option A

Solution:
í Substituteí none by ëneitherí.íNoneí is used in reference to more than two.In reference to two, íneitherí is used.

14. Malafide case is one

A. Which is undertaken in a bad faith
B. Which is undertaken in a good faith
C. Which is undertaken after a long delay
D. Which is not undertaken at all

Answer: Option A

Solution:
Which is undertaken in a bad faith

15. MOVING

A. Taking
B. Toying
C. Shifting
D. Turning

Answer: Option C



Download Aegis Placement Papers PDF: Click Here


In this page, we have provided the information of Aptitude, Reasoning and verbal ability Questions and Answers which will be helpful for the candidates. To get updated information aspirants can visit our site All India Jobs. For latest updates bookmark our site.