Zuari Cement Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Zuari Cement Placement Papers
Zuari Cement Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Good news for the aspirants who are eagerly waiting for the Questions based on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability for Zuari Cement placement papers, here in this section candidates can practice these model papers for free. We suggest the candidates prepare well and know which areas they need to put extra efforts. To help the candidates and to improve their Zuari Cement Placement Test Scores we have included Zuari Cement placement papers in this article. By practicing the Zuari Cement Placement Papers, contenders can analyze each question and sample papers which are used to get placed in Zuari Cement. Aspirants will also get an idea about the Zuari Cement Test Pattern by attempting the Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers.


Zuari Cement Placement Papers

In this page, by practicing these questions candidates can evaluate their performance at free of cost in our website All India Jobs for getting hired by Zuari Cement. Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Questions asked in Zuari Cement Placement Examination are quite challenging, so contenders need to practice with a lot of Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers to ensure your chances of getting hired. We suggest the applicants work hard for the preparation of the Zuari Cement recruitment Online written test.



You can also check: Interview Questions



Contenders should practice the Zuari Cement Placement Papers according to the syllabus by managing the time. This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to improve these areas and to clear the written test and move to next rounds. For updated information, candidates can bookmark our site regularly. We will update the latest information as soon as possible when the official release.



Zuari Cement Aptitude Test Sample Papers

Aspirants can practice these questions and answers of Aptitude test to get best results in the Zuari Cement recruitment test. Candidates can retake this test to improve their performance.

1. Profit after selling a commodity for Rs. 425 is same as loss after selling it for Rs.355. The cost of the commodity is:

A. Rs. 385 
B. Rs. 390 
C. Rs. 395 
D. Rs. 400

Answer: Option B

Solution:

: C.P = Rs. X 

 425 – X = X – 355 (or )

 2X = 780 or X= 390

2. At a game of billiards, A can give B 15 points in 60 and A can give C to 20 points in 60. How many points can B give C in a game of 90?

A. 22 points
B. 20 points
C. 12 points
D. 10 points

Answer: Option D

Solution :

"A can give 15 points to B in 60".
=> In a game of 60, A starts with 0 points where B starts with 15 points

"A can give 20 points to C in 60".
=> In a game of 60, A starts with 0 points where C starts with 20 points

ie, in a game of 60-15-45, B can give C 20-15=5 points

=> ie, in a game of 90, B can give C 5×2=10 points

3. Two numbers are in the ratio 1:2. If 7 is added to both, their ratio changes to 3:5. The greatest number is:

A. 24 
B. 26 
C. 28 
D. 32

Answer: Option C

Solution:

Let the numbers be x and 2x. 
Then, (x + 7)/(2x + 7) = 3/5
x = 14
Greatest number = 2 * 14 = 28.

4. Rs.6000 becomes Rs.7200 in 4 years at a certain rate of interest. If the rate becomes 1.5 times of itself. The amount of the same principle in 5 years will be?

A. Rs.8000 
B. Rs.8250 
C. Rs.9000 
D. Rs.9250

Answer: Option B

Solution:

S.I on Rs. 600 for 4 Years = Rs (7200 - 600) = Rs 1200 

Therefore Rate = (120000/24000) % p.a = 5 % p.a 

New Rate = (5 x 3/2) % = 15/2 % p.a 

Required Amount = [6000 + (6000 x 5/100 x 15/2)] 

= Rs(6000 + 2250) = Rs 8250

5. 1252 * 23 + 35000 = (?)2

A. 200 
B. 400 
C. 1600 
D. 800 
E. 1200

Answer: Option B

Solution:

15625 * 8 + 35000 = (?)2 
=> (?)2 = 125000 + 35000 = 160000 
=> ?2 = 4002 
? = 400

6. Two trains leave New Delhi at the same time. One travels towards the north at 60km/h and the other travels towards the south at 40 km/h. After how many hours will the trains be 150km apart?

A. (3/2)h 
B. (4/3)h 
C. (3/4)h 
D. (15/2)h

Answer: Option A

Solution:

Therefore, Relative Speed = 60+40 = 100km/h and distance = 150 

Therefore , Time = Distance/ Speed = 150/100 = (3/2)h

7. A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in?

A. 4 days 
B. 6 days 
C. 8 days 
D. 12 days

Answer: Option C

Solution:

(A + B + C)'s 1 day work = 1/6;
(A + B)'s 1 day work = 1/8
(B + C)'s 1 day work = 1/12
(A + C)'s 1 day work = (2 * 1/6) - (1/8 + 1/12) 
= (1/3 - 5/24) = 1/8
So, A and C together will do the work in 8 days.

8. A metal sheet 27 cm long 8cm broad and 1 cm thick is melted into a cube. The difference between the surface areas of two solids is

A. 284 cm2 
B. 286 cm2 
C. 296 cm2 
D. 300 cm2

Answer: Option B

Solution:

Volume of sheet = (27 × 8 × 1)cm3 = 216 cm3 
Volume of cube formed = 216 cm3 
Therefore, Edge of the cube = (6 × 6 × 6)1/3 = 6 cm 
Surface area of original cuboid = 2 (27 × 8 + 8 × 1 + 27 × 1) cm2 = 502 cm2 
Surface area of the cube formed = [6 × (6) 2] cm2 = 216 cm2 
Therefore, Difference in areas = (502 - 216)cm2= 286 cm2

9. A train 270 meters long is moving at a speed of 25 kmph. It will cross a man coming from the opposite direction at a speed of 2 km per hour in:

A. 36 Seconds 
B. 32 Seconds 
C. 28 Seconds 
D. 24 Seconds

Answer: Option A

Solution:

Relative speed = (25+2) km/hr 

= 27 km/hr 

= (27 x 5/18) m/sec 

= (15/2) m/sec. 

Time taken by the train to pass the man. 

= (270 × 2/15) Sec = 36 Sec.

10. A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

A. 3.6
B. 7.2
C. 8.4
D. 10

Answer: Option B

11. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days while 26 men and 48 boys can do the same in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys in doing the same type of work will be:

A. 4 days
B. 5 days
C. 6 days
D. 7 days

Answer: Option A

12. A right triangle with sides 3 cm, 4 cm and 5 cm is rotated the side of 3 cm to form a cone. The volume of the cone so formed is:

A. 12 cm3
B. 15 cm3
C. 16 cm3
D. 20 cm3

Answer: Option A

13. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is 50 years. What is the age of the youngest child?

A. 4 years
B. 8 years
C. 10 years
D. None of these

Answer: Option A

14. 8, 27, 64, 100, 125, 216, 343

A. 27
B. 100
C. 125
D. 343

Answer: Option B

Solution:

The pattern is 23, 33, 43, 53, 63, 73. But, 100 is not a perfect cube.

15. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.

A. Rs. 1900
B. Rs. 2660
C. Rs. 2800
D. Rs. 2840

Answer: Option B



Zuari Cement Reasoning Test Placement Papers

In this page, we have provided the reasoning test questions and answers along with a solution. We suggest the candidates practice these questions to get placed in the zuari Cement written test.

1. COBBLER : SHOE


A. jockey : horse

B. contractor : building

C. mason : stone

D. cowboy : boot

E. potter : paint


Answer: Option B

Solution:

A cobbler makes and repairs shoes; a contractor builds and repairs buildings.

2. 61 57 50 61 43 36 61

A. 29 61
B. 27 20
C. 31 61
D. 22 15
E. 29 22

Answer: Option E

Solution:

This is an alternating repetition series, in which a random number, 61, is interpolated as every third number into an otherwise simple subtraction series. Starting with the second number, 57, each number (except 61) is 7 less than the previous number.

3. Here are some words translated from an artificial language ingroindian means get positive thinking always ameian can gro means happy and positive thinking songroliaame means and positive result better canafrniame means could get and happy What does "AME" stand for ?

A. happy
B. positive
C. and
D. result 

Answer: Option C

Solution :

ingroindian means get positive thinking always ----- (I) ameian can gro means happy and positive thinking----- (II) songroliaame means and positive result better----- (III) canafrniame means could get and 

happy----- (IV) From (I) and (II) gro means positive ian means thinking From (II) and (III) ame = and

4. In a code, 'lee pee tin' means 'Always keep smiling'. What is the code for 'smiling'?

I. 'tin lut lee' means 'Always keep left'.
II. 'dee pee' means 'Rose smiling'.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question; 
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question; 
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; 
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question; E. If the data in both the statements together are needed.

Answer: Option C

Solution:

Comparing the information in the question with I, we find that 'tin' and 'lee' are the codes for 'always' and 'keep'. So, 'pee' represents 'smiling'. Thus, I alone is sufficient. 
Again, comparing the information in the question with II, we find that the common code word 'pee' stands for the common word 'smiling'. Thus, II alone is also sufficient.

5. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
   1. College    2. Child    3. Salary    4. School    5. Employment

A. 1, 2, 4, 3, 5
B. 2, 4, 1, 5, 3
C. 4, 1, 3, 5, 2
D. 5, 3, 2, 1, 4

Answer: Option B

6. Series : 5  1  4  7  3  9  8  5  7  2  6  3  1  5  8  6  3  8  5  2  2  4  3  4  9  6 How many odd numbers are there in the sequence which are immediately followed by an odd number? 

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. More than 4
Answer: Option E

7. Assertion (A) : In India, the judiciary is independent of the executive.
Reason (R) : Judiciary favours the government and helps in the implementation of its plans. 

A. Both A and R are true and R is the correct Solution of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct Solution of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false

Answer: Option  C

8. 1, 9, 25, 49, ?, 121

A. 64
B. 81
C. 91
D. 100

Answer: Option B

Solution:

The given series consists of squares of consecutive odd numbers

i.e. 12, 32, 52, 72,.....

So, missing term = 92 = 81.

9. The criminal justice system needs to change. The system could be more just if it allowed victims the opportunity to confront the person who has harmed them. Also, mediation between victims and their offenders would give the offenders a chance to apologize for the harm they have done.
This paragraph best supports the statement that victims of a crime should

A. learn to forgive their offenders.
B. have the right to confront their offenders.
C. learn the art of mediation.
D. insist that their offenders be punished.
E. have the right to impose a sentence on their offenders.

Answer: Option B

Solution:

This answer is clearly stated in the first sentence of the paragraph. There is no support in the passage for choices a, d,or e. As for choice c, although mediation is mentioned, the statement does not indicate that victims should be the mediators.

10. Auger : Carpenter :: Awl : ?

A. Sculptor 
B. Cobbler 
C. Chef 
D. Mason

Answer: Option B

Solution:

First is the tool used by the second.

11. saddle

A. horse
B. seat
C. stirrups
D. horn

Answer: Option B

Solution:

A saddle is something one uses to sit on an animal, so it must have a seat (choice b). A saddle is often used on a horse (choice a), but it may be used on other animals. Stirrups (choice c) are often found on a saddle but may not be used. A horn (choice d) is found on Western saddles, but not English saddles, so it is not the essential element here.

12. 1. B5D means B is the father of D.
2.B9D means B is the sister of D.
3. B4D means B is the brother of D.
4. B3D means B is the wife of D.
Which of the following means F is the mother of K?

A. F3M5K
B. F5M3K
C. F9M4N3K
D. F3M5N3K

Answer: Option A

Solution:

F3M → F is the wife of M

M5K → M is the father of K

Therefore, F is the mother of K.

13. EJO, TYD, INS, XCH ? 

A. NRW
B. MRW
C. MSX
D. NSX

Answer: Option B 

Solution: 

There is a gap of four letters between the first and second, the second and third letters. There is a gap of four letters between the last letter and the first letter of the next term. 

14. Fact 1. All hats have brims.
Fact 2. There are black hats and blue hats.
Fact 3. Baseball caps are hats.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?

I. All caps have brims.
II. Some baseball caps are blue.
III. Baseball caps have no brims.

A. I only
B. II only
C. II and III only
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option D

Solution:

All baseball caps have brims, since baseball caps are hats (Fact 3) and all hats have brims (Fact 1). This rules out statement III, but it doesn’t follow that all caps, a category that may include caps that are not baseball caps, have brims (statement I). Statement II cannot be confirmed, either, since it is possible, given the information, that all baseball caps are black.

15. Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y.
Assumptions:
I. If your product is not good, your spend more on advertisement.
II. Some people are tempted to buy a product by the advertisement.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: Option B

Solution:

Since the statement holds the product of company X more superior in quality than that of Y which spends more on an advertisement, so I is not implicit.  According to the statement, the product of company Y is more known because of more advertisement. So, II is implicit.


Zuari Cement English Test Model Papers

Candidates can practice the English test questions and answers which have been provided along with a detailed solution. So aspirants can check these questions and then practice more to achieve the job in Zuari Cement.

1. You must look into this matter

A. This matter may be looked into by you
B. This matter into looked by you
C. This matter has been looked into by you.
D. This matter should be looked into by you

Answer: Option D

Solution:

This matter should be looked into by you

2. You think John is thin. You should see his brother. He is (thin)

A. thin
B. thinner
C. thinnest
D. was thin

Answer: Option B

Solution:

thinner

3. MALICIOUS

A. Kind
B. Boastful
C. Generous
D. Indifferent

Answer: Option A

4. I am going to ________ concert tomorrow.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: A

Solution:

a

5. solve as per the direction given above

A. He is not coming tomorrow
B. as he is having a pain in the chest
C. and has to see a doctor.
D. No error.

Answer: Option C

Solution:

'and he has to see a doctor'

6. To split hours :

A. To sidetrack the issue
B. To quarrel over trifles
C. To indulge in over-refined arguments
D. To find faults with other

Answer: Option C

Solution:

To indulge in over-refined arguments

7. Shoppers with eight items or ______ can go to this counter.

A. less
B. fewer
C. much
D. many

Answer: Option A

Solution:

less

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Lima
B. Algiers
C. New York
D. Tokyo
E. Beijing

Answer: Option C

Solution:

All except New York are capital cities.

9. The female elephant was wild _____ rage because her calf had been shot at.

A. of
B. in
C. over
D. with

Answer: Option D

Solution:

with

10. The appearance
P : this dinosaurs were at their peak
Q : of the first mammals on the earth
R : at the time when
S : went almost unnoticed
The Proper sequence should be:

A. SRPQ
B. QSRP
C. QRPS
D. RPQS

Answer: Option C

11. I request you to ..... your crime.

A. agree
B. pardon
C. confess
D. apologise

Answer: Option C

Solution:

confess

12. find correct spelling :

A. Comitte
B. Commitee
C. Comittee
D. Committee

Answer: Option D

Solution:

Committee

13. There is a need/ to revising Government policies/ on controlling unauthorized constructions./ No error

A. There is a need
B. to revising Government policies
C. on controlling unauthorized constructions.
D. No error

Answer: Option B

Solution:

to revise

14. One who is in charge of museum

A. Caretaker
B. Curator
C. Warden
D. Supervisor

Answer: Option B

Solution:

Curator

15. TRANSIENT

A. Transparent
B. Fleeting
C. Feeble
D. Fanciful

Answer: Option B

Zuari Cement Placement Papers PDF Download: Click Here


Aspirants who had applied for the Zuari Cement recruitment can check the placement papers along with an Aptitude, Reasoning & Verbal Ability questions and answers. For more IT Companies placement papers information candidates can bookmark our site All India Jobs. We update the latest information about all placement papers of all IT Companies.