ZS Associates Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

ZS Associates Placement Papers

ZS Associates Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you searching for the ZS Associates placement papers? Here we provide you free access to ZS Associates Placement papers that are similar to the actual tests of the ZS Associates company. These mock placement tests are collected from the old placement papers such that every aspect such as the pattern of the tests, the type of questions featured in them & their level of difficulty is comparable to the actual selection tests be easy when you will face in the selection process of ZS Associates recruitment. We provide these mock placement papers for each company, a comprehensive test result analysis for each of these tests such as Aptitude, Reasoning & English. The comprehensive test analysis identifies your areas of strengths & weaknesses, provides you with customized tips/strategies to enhance your performance and numerous practice tests.

ZS Associates Placement Papers 


We also provide various sectional wise tests that are specifically designed so that you can check them from basics. We recommend that you go through all the company placement tests that are provided by our site All India Jobs before sitting for preparation of your dream job. All these Mock tests are included keeping in mind the company's actual placement paper. Generally, most company placement tests include questions of verbal ability and we had given them too in these mock tests of ZS Associates.



You can also check: Interview Questions



In this page, we discussed of all sample and model papers along with the test pattern of ZS Associates for the practice session. The written exam conducted by ZS Associates for the selection process is moderate to tough. We will be acting proactively to offer you detailed information regarding ZS Associates Placement Papers which will ensure that you get every detail with a quick and prompt response on our website. We keep updating all the latest Placement Papers details here so please Bookmark this page using Control+D and don`t miss any details. 



ZS Associates Aptitude Test Sample Papers

In this article, we discussed ZS Associates Aptitude questions and answers with a detailed solution. By practicing these sample questions candidates will boost up their performance in their weak areas.

1. A train 300 m long crossed a platform 900 m long in 1 minute 12 seconds. The speed of the train in km/hr was:



A. 45 

B. 50 

C. 54 

D. 60

Answer: Option D

Solution:

Distance covered in 72 sec = (300+900)m 

Speed = (1200/72)m/sec 

=(50/3) m/sec 

= (50/3 × 18/5) km/hr = 60 km/hr.

2. If two mixers and one T.V cost Rs. 7000. While two T.V s and one mixer cost Rs. 9800. The value of one T.V is:

A. Rs. 2800 
B. Rs. 2100 
C. Rs. 4200 
D. Rs. 8400

Answer: Option C

Solution:

2X + Y = 7000 

 X + 2Y = 9800 

 Solving (i) and (ii), we get Y = 4200

3. In a 500 m race, the ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4. A has a start of 140 m. Then, A wins by:

A. 60 m
B. 20 m
C. 40 m
D. 10 m

Answer: Option B

Solution :

To reach the winning point , A will have to cover a distance of 500 - 140= 360 metre

ratio of the speeds of two contestants A and B is 3 : 4

i.e., when A covers 3 metre, B covers 4 metre.

=> When A covers 360 metre, B covers 43×360 = 480 metre.

Remaining distance B have to cover = 500-480= 20 metre

=> A wins by 20 metre

4. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1:2:3. If there are Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?

A. 50 
B. 100 
C. 150 
D. 200

Answer: Option C

Solution:

Let the number of 25 p, 10 p and 5 p coins be x, 2x and 3x respectively.
Then, sum of their values = [25x/100 + (10 * 2x)/100 + (5 * 3x)/100] = Rs. 60x/100
60x/100 = 30 => x = 50.
Hence, the number of 5 p coins = 3 * 50 = 150.

5. Kruti took a loan at simple interest at 6 % in the first year with an increase of 0.5 % in each subsequent year. She paid Rs. 3375 as interest after 4 years. How much loan did she take?

A. Rs.12500 
B. Rs.15800 
C. Rs.33250 
D. Cannot be determined

Answer: Option A

Solution:

Let the loan taken be Rs. X , then 

X × 6/100 × 1 + X × 6.5/100 × 1 + X × 7/100 × 1 + X × 7.5/100 × 1 = 3375 

=> (6+ 6.5 +7 +7.5) × X/100 = 3375 

=> X = (3375 × 100/27) = 12500

6. 7394 - 1236 - 4652 = ?

A. 1506 
B. 1606 
C. 1706 
D. 1496 
E. 1556

Answer: Option A

Solution:

? = 1506

7. Amit starts from a point A and walks to another point B and then returns from B to A by his car and thus takes a total time of 6h and 45 min, if he had driven both ways in his car, then he would have taken 2hless.How long would it take for him to walk both ways?

A. 7h 45 min 
B. 8h 15 min 
C. 8h 30 min 
D. 8h 45min

Answer: Option D

Solution:

Let w be the time taken in one way by walking and C be the time taken in one way By car. 

8. A and B can do a work in 12 days, B and C in 15 days, C and A in 20 days. If A, B and C work together, they will complete the work in?

A. 5 days 
B. 7 5/6 days 
C. 10 days 
D. 15 2/3 days

Answer: Option C

Solution:

(A + B)'s 1 day work = 1/12;
(B + C)'s 1 day work = 1/15;
(A + C)'s 1 day work = 1/20
Adding, we get: 2(A + B + C)'s 1 day work = (1/12 + 1/15 + 1/20) = 1/5
(A + B + C)'s 1 day work = 1/10
So, A, B and C together can complete the work in 10 days.

9. A wooden box of dimensions 8m x 7m x 6m is to carry rectangular boxes of dimensions 8cm x 7cm x 6cm. The maximum number of boxes that can be carried in 1 wooden box is?

A. 1200000 
B. 1000000 
C. 9800000 
D. 7500000

Answer: Option B

10. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A. 39, 30
B. 41, 32
C. 42, 33
D. 43, 34

Answer: Option C

11. In how many different ways can the letters of the word 'LEADING' be arranged in such a way that the vowels always come together?

A. 360
B. 480
C. 720
D. 5040
E. None of these

Answer: Option C

Solution:

The word 'LEADING' has 7 different letters.

When the vowels EAI are always together, they can be supposed to form one letter.

Then, we have to arrange the letters LNDG (EAI).

Now, 5 (4 + 1 = 5) letters can be arranged in 5! = 120 ways.

The vowels (EAI) can be arranged among themselves in 3! = 6 ways.

 Required number of ways = (120 x 6) = 720.

12. Pipes A and B can fill a tank in 5 and 6 hours respectively. Pipe C can empty it in 12 hours. If all the three pipes are opened together, then the tank will be filled in:

A. 1/13 hours 17
B. 2/8 hours 11
C. 3/9 hours 17
D. 4/1 hours 2

Answer: Option C

13. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue?

A. 10/21
B. 11/21
C. 2/7
D. 5/7

Answer: Option A

14. The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

A. 276
B. 299
C. 322
D. 345

Answer: Option C

Solution:

Clearly, the numbers are (23 x 13) and (23 x 14).

 Larger number = (23 x 14) = 322.

15. What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23?

A. 2
B. 3
C. 18
D. 21
E. None of these

Answer: Option A

Solution:

 23) 1056 (45
      92
      ---
      136
      115
      ---
       21
      ---
     
 Required number = (23 - 21)= 2.   




ZS Associates Reasoning Test Placement Papers

Candidates can get through all the reasoning test questions and answers which are provided below. These may help for the preparation for the ZS Associates recruitment written test.



1. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes at the second place?



A. Converse 

B. Current 

C. Curator 

D. Cutaneous 
E. Cushion

Answer: Option C

Solution:

Converse, Curator, Current, Cushion, Cutaneous

2. UMBRAGE : OFFENSE

A. confusion : penance
B. infinity : meaning
C. decorum : decoration
D. elation : jubilance
E. outrage : consideration

Answer: Option D

Solution:

Umbrage and offense are synonyms; elation and jubilance are synonyms.

3. Birds : Aviary :: Bees : ?

A. Aquarium 
B. Hive 
C. Brewery 
D. Apairy

Answer: Option D

Solution:

Second denotes the place where the first is kept and reared.

4. A few states in this country are considering legislation that would prohibit schools from using calculators before the sixth grade. Other states take a different position. Some states are insisting on the purchase of graphing calculators for every student in middle school. This paragraph best supports the statement that in this country

A. there are at least two opinions about the use of calculators in schools.
B. calculators are frequently a detriment to learning math.
C. state legislators are more involved in education than ever before.
D. the price of graphing calculators is less when schools buy in bulk.
E. the argument against calculators in schools is unfounded.

Answer: Option A

Solution:

The paragraph clearly states that there are two differing opinions with regard to the use of calculators in the classroom. Although some people may believe that choice b is true, the paragraph does not indicate this. Choice c has no relation to the paragraph. Choice d makes logical sense, but the paragraph says nothing about cost. Choice e is an opinion that is not given in the paragraph.

5. Here are some words translated from an artificial language slar means jump slary means jump ingslarend means jumped Which word could mean "playing"?

A. clargy
B. clargslarend
C. ellaclarg
D. slarmont 

Answer: Option A

Solution :

According to this languagee, slar means jump. The suffix ing is represented by y. Since choice b is the only one that ends in the letter y, this is the only possible option.

6. Assertion (A) : An iron ball floats on mercury but gets immersed in water.
Reason (R) : The specific gravity of iron is more than that of mercury.
A. Both A and R are true and R is the correct Solution of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct Solution of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false

Answer: Option  C
7. A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?

A. Q $ R # T @ M
B. Q $ R @ T # M
C. Q $ R * T # M
D. Q $ R @ T * M

Answer: Option D

Solution:

Q $ R → Q is the father of R
R @ T → R is the brother of T
Hence, → Q is the father of T
T * M → T is the daughter of M
Hence, → M is the mother of T
Hence, M is the wife of Q.

8. Statements:
Police authority has recently increased vigil during the evening hours in the locality.
There has been considerable reduction in the incidents of petty crimes in the locality.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option A

Solution:

Since police authority has recently increased vigil during the evening hours in the locality therefore, the petty crimes have reduced considerably.

9. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?

A. Courteous 
B. Humble 
C. Civil 
D. Police 
E. Honest

Answer: Option C

Solution:

All except Civil are related to human nature.

10. In a certain code language, if the word SEARCH is coded as IDSBFT, then how is the word FURNISH coded in that language ?

A. ITKNSVG 
B. ITJORWG 
C. ITJOSVG 
D. ITHNRVG 
E. ITLOSWG

Answer: Option C

Solution:

Word :      S   E   A   R   C   H
Pattern: The letters is the word are reversed and for these letters their next letters are given as their codes.
H    C    R   A   E   S
+1 +1   +1  +1 +1 +1
I      D    S   B   F    T
Similarly, the code for FURNISH is ITJOSVG.

11. Which of the following best completes the passage below?
In opposing government regulation of business, conservatives often appeal to the Jeffersonian ideal of limited government, expressing the wish that government would ìget off the backs of the American people.î Yet, paradoxically, many of these same conservatives address questions of private morality, such as those dealing with sexual behavior, by calling for______

A. a return to the restrictive sexual morality of the Victorian era
B. a strengthening of the role of the family in setting moral norms for society
C. a limitation on the amount of sexually provocative material appearing in books, motives, and television shows
D. greater freedom for individuals to choose their own way of handling sexual issues
E. an increased governmental role in the regulation and control of private sexual behavior

Answer: Option E

12. How many visitors saw the exhibition yesterday?

I. Each entry pass holder can take up to three persons with him/her.
II. In all, 243 passes were sold yesterday.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question; 
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question; 
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; 
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question; E. If the data in both the statements together are needed.

Answer: Option D

Solution:

From the two statements, we find that maximum (243 * 3) i.e., 729 visitors saw the exhibition. But the exact number cannot be determined.
Following are the criteria for selection of officers in an organisation.

The candidate must:
(i) have passed HSC examination in first class with at least 60% marks.
(ii) have passed graduation degree in any discipline with at least 55% marks.
(iii) have completed a certificate/diploma/degree course in Computer Science.
(iv) be not less than 21 years and not more than 30 years of age as on 1.7.2008.

If a candidate satisfies all the above-mentioned criteria except:
(a) at (ii) above but is a post-graduate, case may be referred to the Executive Director (ED).
(b) at (iii) above but has studied Computer Science as one of subjects of curriculum, case may be referred to the Vice President (VP).

In each of the questions below, information of one candidate is given. You have to take one of the following five decisions based on the  
information provided and the criteria and conditions given above. You are not to assume anything other than the information provided in each  
question. All these cases are given to you as on 1.7.2008.

13. Anubhav Gokhale, is a B.Sc. with Computer Science passed in second class with 58% marks. He had passed HSC in first class with 76%  
marks. He has completed 25 years of age in December 2007.

A. if the case is to be referred to Executive Head.
B. if the case is to be referred to Vice President. 
C. if the candidate is to be selected.
D. if the information is inadequate to take a decision.  
E. if the candidate is not to be selected

Answer: Option B

14. Radha move towards South-east a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 m. From here, she moves towards North-west a distance of 7 m and finally she moves a distance of 4 m towards East and stood at the point. How far is the starting point from where she stood?

A. 3 m 
B. 4 m 
C. 10 m 
D. 11 m

Answer: Option C

15. dome

A. rounded
B. geodesic
C. governmental
D. coppery

Answer: Option A

Solution:

A dome is a large rounded roof or ceiling, so being rounded is essential to a dome. A geodesic dome (choice b) is only one type of dome. Some, but not all domes, have copper roofs (choice d). Domes are often found on government buildings (choice c), but domes exist in many other places.






ZS Associates English Test Model Papers

Contenders who are preparing for the ZS Associates online written test they can check out the latest English test questions and answers along with a detailed solution. We suggest the candidates practice these questions and answers to get the best result in the examination.

1. Who is creating this mess?

A. By whom is this mess being created?
B. y whom this mess is being created?
C. By whom has this mess been created?
D. Whos has created this mess?

Answer: Option A

Solution:

By whom is this mess being created ?

2. Tea is grown in many parts of India, but for the ůůůůůů tea you should go to Assam. (fine)

A. finest
B. fine
C. fines
D. none

Answer: Option A

Solution:

finest 

3. EPILOGUE

A. Dialogue
B. Prelude
C. Post script
D. Epigram

Answer: Option B

4. That was ________ interesting game.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: B

Solution:

an

5. solve as per the direction given above

A. Many times the news has been published
B. in the papers that the end of the world will be certain
C. if a nuclear war breaks out.
D. No error.

Answer: Option D

6. Will o’ the wisp :

A. Anything which eludes or deceives
B. To act in a childish way
C. To act in a foolish way
D. To have desires unbacked by efforts

Answer: Option A

Solution:

Anything which eludes or deceives

7. He does not practice ______ he preaches.

A. why
B. what
C. where
D. when

Answer: Option B

Solution:

what

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Reader
B. Writer
C. Printer
D. Publisher
E. Reporter

Answer: Option A

Solution:

All except Reader are persons involved in the preparation of a journal, newspaper or magazine.

9. The music is pleasing _____ my ears.

A. to
B. in
C. for
D. through

Answer: Option A

Solution:

to

10. By this time
P : at the railway station
Q : reported mass looting
R : reports of violence were flooding in
S : which police dispatches
The Proper sequence should be:

A. RSPQ
B. SPRQ
C. SQRP
D. RSQP

Answer: Option C

11. The prisoner was released on ..... for good behaviour.

A. probation
B. parole
C. grounds
D. bail

Answer: Option B

Solution:

parole

12. find correct spelling :

A. Garantee
B. Guarantie
C. Guarantee
D. Guarante

Answer: Option C

Solution:

Guarantee

13. If you had seen/ yesterdayís cricket I am sure/ would have enjoyed seeing our team bat./ No error/

A. If you had seen
B. yesterdayís cricket I am sure
C. would have enjoyed seeing our team bat.
D. No error

Answer: Option D

Solution:

No error

14. A government by the nobles

A. Autocracy
B. Bureaucracy
C. Aristocracy
D. Democracy

Answer: Option C

Solution:

Aristocracy

15. BARE

A. Uncovered
B. Tolerate
C. Clear
D. Neat

Answer: Option A

ZS Associates Placement Papers PDF Download: Click Here


Hope the information which has been provided about ZS Associates model papers is helpful for the contenders who had applied for the ZS Associates recruitment. For all IT Companies information, aspirants can check our site for the updates of all placement papers in our portal.