VFS Global Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

VFS Global Placement Papers

VFS Global Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Candidates who are searching for VFS Global Placement Papers can check our huge repository of  VFS Global  Placement Papers. Aspirants can also check the mock tests, sample papers, and sets of important questions for the preparation of VFS Global & Placement Examination. In this page, contenders can practice some sample questions based on Aptitude, Reasoning and Verbal Ability to strengthen the candidate level of preparation. By practicing the sample question you can also get a clear idea about the VFS Global Test Pattern.

VFS Global Placement Papers

Candidates should practice the VFS Global Placement Papers according to the Test Pattern. This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their performance for clearing the written test and move to next rounds. To enhance your skills we included the questions and answers along with a detailed solution of Aptitude, Reasoning and Verbal Ability. By practicing these questions aspirants can get hired in the VFS Global Recruitment  Drive.

You can also check: Interview Questions

Enhance your performance with free of cost by practicing the questions provided in our All India Jobs website to get qualify in VFS Global written test. Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Questions asked in VFS Global Placement Test are quite challenging so candidates need to practice with a lot of interest and energy to ensure your chances of getting selected. Below we have provided a direct link to download Model Papers PDF. Access the link and download VFS Global Placement Papers which are given in the PDF Format.





VFS Global Aptitude Test Placement Papers

Contenders can check the latest questions on Aptitude of VFS Global Written test. We provided them to help the candidates for the preparation of VFS Global Recruitment. Do practice these questions thoroughly.

1. A, B and C are the three contestants in one km race. If A can give B a start of 40 metres and A can give C a start of 64 metres. How many metres start can B give C?


A. None of these

B. 20 m
C. 25 m
D. 35 m

Answer: Option C


Solution :


While A covers 1000 m, B covers (1000-40)=960 m and C covers (1000-64)=936 m


i.e., when B covers 960 m, C covers 936 m


When B covers 1000 m, C covers 936960×1000 = 975 m


i.e., B can give C a start of (1000-975) = 25 m


2. 15 binders can bind 1400 books in 21 days. How many binders will be required to bind 1600 books in 20 days?


A. 14 

B. 18 
C. 24 
D. 28 
E. None of these

Answer: Option B


Solution:


Binders                Books             Days        

15                          1400                21
x                             1600               20
x/15 = (1600/1400) * (21/20) => x = 18

3. The simple interest on a sum of money is 1/9 of the principal and the number of years is equal to the rate percent per annum. The rate percent per annum is


A. 3 

B. 1/3 
C. 31/3 
D. 3/10

Answer: Option C


4. 30.9 * 3000 - 10.1 * 1100 + 8298 - 4302 = ?


A. 80000 

B. 90000 
C. 105000 
D. 85000 
E. 95000

Answer: Option D


Solution:


9 * 3000 - 10.1 * 1100 + 8238 - 4302 

31 * 3000 - 1010 * 11 + 8298 - 4302 
93000 + 8298 - 11110 - 4302 = 101298 - 15412 
 = 85886 = 85000

5. The speeds of A and B are in the ratio 3: 4. A takes 20 minutes more than B to reach a destination. In what time does A reach the destination?


A. 1 1/3 Hours 

B. 2 hours 
C. 1 2/3 Hours 
D. 2 2/3 Hours

Answer: Option A


6. Kim can do a work in 3 days while David can do the same work in 2 days. Both of them finish the work together and get Rs. 150. What is the share of Kim?


A. Rs. 30 

B. Rs. 60 
C. Rs. 70 
D. Rs. 75

Answer: Option B


Solution:


Kim's wages : David's wages = Kim's 1 day work : David's 1 day work = 1/3 : 1/2 = 2:3

Kim's share = 2/5 * 150 = Rs. 60

7. A brick measures 20 cm * 10 cm * 7.5 cm how many bricks will be required for a wall 25 m * 2 m * 0.75 m?


A. 24000 

B. 23000 
C. 22000 
D. 25000

Answer: Option D


Solution:


25 * 2 * 0.75 = 20/100 * 10/100 * 7.5/100 * x

25 =  1/100 * x => x = 25000

8. The present ages of three persons are in proportions 4:7:9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages.


A. 8, 20, 28 

B. 16, 28, 36 
C. 20, 35, 45 
D. None of these

Answer: Option B


Solution:


Let their present ages be 4x, 7x and 9x years respectively. 

Then, (4x - 8) + (7x - 8) + (9x - 8) = 56 
20x = 80 => x = 4 
Their present ages are 16, 28 and 36 years respectively.

9. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?


A. 12 days

B. 15 days
C. 16 days
D. 18 days

Answer: Option B


10. A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weighs 8 g/cm3, then the weight of the pipe is:


A. 3.6 kg

B. 3.696 kg
C. 36 kg
D. 36.9 kg

Answer: Option B


11. A boat having a length 3 m and breadth 2 m is floating on a lake. The boat sinks by 1 cm when a man gets on it. The mass of the man is:


A. 12 kg

B. 60 kg
C. 72 kg
D. 96 kg

Answer: Option B


12. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is:


A. 14 years

B. 18 years
C. 20 years
D. 22 years

Answer: Option D


Solution:


Let the son's present age be x years. Then, man's present age = (x + 24) years.


 (x + 24) + 2 = 2(x + 2)


 x + 26 = 2x + 4


 x = 22.


13. 1, 4, 9, 16, 23, 25, 36


A. 9

B. 23
C. 25
D. 36

Answer: Option B


Solution:


Each of the numbers except 23, is perfect square.


14. A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the capital?


A. Rs. 7500

B. Rs. 8000
C. Rs. 8500
D. Rs. 9000

Answer: Option D


15. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:


A. 4% of a

B. 5% of a
C. 20% of a
D. None of these

Answer: Option A




VFS Global Reasoning Test Sample Papers

Reasoning Test questions and answers are given along with a detailed solution in this article. Practice these questions to get success in the VFS Global Exam. These questions will be helpful for the job seekers to attain a good score in the exam.

1. Arrange the given words in the alphabetical order and tick the one that comes last?


A. Regard 

B. Refer 
C. Remind 
D. Report 
E. Render

Answer: Option D


Solution:

Refer, Regard, Remind, Render, Report

2. FISH : SHOAL

A. wolf : pack

B. elephant : jungle
C. beagle : clan
D. herd : peacock
E. cow : farm

Answer: Option A


Solution:


A group of fish is a shoal; a group of wolves is a pack.


3. Funk : Vitamins :: Curie : ?


A. Uranium 

B. Radium 
C. Radioactivity 
D. Photography

Answer: Option B


Solution:


Funk discovered vitamins and Curie discovered radium.


4. Politics are inherent in us all and it would be fallacious to argue that one is not political. There are those who are very skilled at politics and their success can be very obvious and there are those who are not very skilled at politics and their own demise can be traced back to this lack of skill in politics. 

A. Politics are the strategies we employ to accomplish our goals. 

B. We vote for who's most popular or for prom king and queen. 
C. Cheerleaders tend to be popular because they are remarkably cheerful. 
D. Often politicians have to please people with different backgrounds and wishes. 

Answer: Option A.


Solution: 


Politics are the strategies we employ to accomplish our goals.


5. Here are some words translated from an artificial language.

gemolinea means fair warning
gerimitu means report card
gilageri means weather report
Which word could mean “fair weather”?

A. gemogila

B. gerigeme
C. gemomitu
D. gerimita

Answer: Option A


6. Assertion (A) : Bronze is used for making statues.

Reason (R) : Bronze is an alloy of copper and trin.


A. Both A and R are true and R is the correct Solution of A.

B. Both A and R are true but R is NOT the correct Solution of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false

Answer: Option  B


7. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

A. P and A are cousins

B. P is the maternal uncle of A
C. Q is the maternal grandfather of A
D. C and P are sisters

Answer: Option B


Solution:


C and Q are sisters and A is the son of C. Hence, C is the mother of A or Z is the mother Q.


Hence, Z is the maternal grandmother of A. P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A.


8. Statements:

The school authority has asked the X Std. students to attend special classes to be conducted on Sundays.
The parents of the X Std. students have withdrawn their wards from attending private tuitions conducted on Sundays.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect

B. Statement II is the cause and statement I is its effect
C. Both the statements I and II are independent causes
D. Both the statements I and II are effects of independent causes
E. Both the statements I and II are effects of some common cause

Answer: Option A


Solution:


It seems quite evident that the parents have instructed their wards to abstain from private tuitions on Sundays and attend special classes organised by the school.


9. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?


A. Asia 

B. Argentina 
C. Africa 
D. Australia 
E. Antarctica

Answer: Option B


Solution:


All except Argentina are continents, while Argentina is a country.


10. In a certain code language, if IMPEND = 61 and DISH = 40, then FRUIT = ?

A. 86 

B. 68 
C. 74 
D. 76 
E. 98

Answer: Option C


Solution:


I M P E N D => 9 + 13 16 + 5 + 14 + 4 = 61.

The Sum of the place values of letters in the word is given as its value.
D I S H => 4 + 9 + 19 + 8 = 40
Similarly, F R U I T => 6 + 18 + 21 + 9 + 20 = 74.

11. Ronald: According to my analysis of the national economy, housing prices should not increase during the next six months unless interest rates drop significantly.

Mark: I disagree. One year ago, when interest rates last fell significantly, housing prices did not increase at all.
It can be inferred from the conversation above that Mark has interpreted Ronaldís statement to mean that

A. housing prices will rise only if interest rates fall

B. if interest rates fall, housing prices must rise
C. interest rates and housing prices tend to rise and fall together
D. interest rates are the only significant economic factor affecting housing prices
E. interest rates are likely to fall significantly in the next six months

Answer: Option B


12. On which day in April is Gautham's birthday?


I. Gautam was born exactly 28 years after his mother was born.

II. His mother will be 55 years 4 months and 5 days on August 18 this year.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question; 

B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question; 
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; 
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question; 
E. If the data in both the statements together are needed.

Answer: Option E


Solution:


Clearly, the birthday of Gautam's mother can be found out from II and then Goutam's birthday can be determined using the fact given in I. Thus, both the statements are required.


 The candidate must 

 A) be a graduate with at least 60 per cent marks 
 B) have work experience of at least two years after completion of graduation 
 C) not be more than 35 years of age as on 01.02.2013
 D) have scored at least 40 per cent marks in the personal interview
 E) have scored at least 55 per cent marks in the written examination. 
   In the case of a candidate who satisfies all the above conditions except 
 a) (ii) above, but has a work experience of at least one year, his/her case is to be referred to the Chairman-Recruitment. 
                b) (iii) above, but is less than 40 years of age, his/her case is to be referred to the President  - Recruitment. 
                In each of the questions below are given the details of each candidate. You have to take one of the following courses of action based on the information provided and the conditions 

and sub-conditions given above and mark the number of that course of action as your answer. 

                You are not supposed to assume anything other than the information provided in each question. All these cases are given to you as on 01.02.2013.

13.  Arjun , who completed his graduation with 66% marks, has been working for last 4 years. He got 55% marks in the written examination and 42% marks in the interview. 


A. If the candidate is to be selected 

B. If the candidate is not to be selected 
C. if the data provided are inadequate to take a decision 
D. If the case is to be referred to the Chairman - Recruitment  
E. if the case is to be referred to the President - Recruitment 

Answer: Option C


14. A man walks 1 km towards East and then he turns to South and walks 5 km. Again he turns to East and walks 2 km, after this he turns to North and walks 9 km. Now, how far is he from his starting point?


A. 3 km 

B. 4 km 
C. 5 km 
D. 7 km

Answer: Option C


15. saddle


A. horse

B. seat
C. stirrups
D. horn

Answer: Option B


Solution:


A saddle is something one uses to sit on an animal, so it must have a seat (choice b). A saddle is often used on a horse (choice a), but it may be used on other animals. Stirrups (choice c) are often found on a saddle but may not be used. A horn (choice d) is found on Western saddles, but not English saddles, so it is not the essential element here.



VFS Global English Test Model Papers

In this page, we have uploaded the latest VFS Global English test questions and answers to support the candidates. We suggest the candidates prepare well these questions to perform well in the VFS Global online written test.

1. I ______ often ______ what you look like. Won't you send me a photograph of yourself ?


A. are ... wondered

B. have ... wondered
C. has ... wondered
D. had ... wondered

Answer: Option B


Solution:


have ... wondered


2. DEIFY


A. Flatter

B. Challenge
C. Worship
D. Face

Answer: Option C


3. To walk with slow or regular Steps is to


A. Pace

B. Limp
C. Advance
D. Stride

Answer: Option A


Solution:


Pace


4. We erect/ monuments in the memory/of the great lest their achievements/might be forgetten.


A. We erect

B. monuments in the memory
C. of the great lest their achievements
D. might be forgetten. 

Answer: Option D


Solution:


say ëshould beí


5. find correct spelling :


A. Millennieum

B. Millennium
C. Millannium
D. Milennium

Answer: Option B


Solution:


Millennium


6. A large crowd used to ........... to listen to his speech.


A. gather

B. collect
C. follow
D. deliver

Answer: Option B


Solution:


collect


7. P: We must read

P : if we want to absorb the fruits of great literature
Q : but with concentration
R : them not as we do cricket stories
S : undefined
The Proper sequence should be:

A. QPSR

B. PSQR
C. PRSQ
D. PRQS

Answer: Option A


8. The train pulled _____ the station and moved _____ the tracks.


A. away of;   on

B. out of;   along
C. away from;   onto
D. over from;   towards

Answer: Option B


Solution:


out of;   along


9. Choose the word which is different from the rest.


A. Cot

B. Sheet
C. Quilt
D. Pillow
E. Blanket

Answer: Option A


Solution:


All except Cot are parts of bed-spread.


10. ______ I wrote to her is confidential.


A. What

B. That
C. Which
D. Whether

Answer: Option A


Solution:


What


11. To set the people by ears :


A. To box the people

B. To insult and disgrace the people
C. To punish heavily
D. To excite people to a quarrel

Answer: Option D


Solution:


To excite people to a quarrel


12. solve as per the direction given above


A. As much as I admire him for his sterling qualities.

B. I cannot excuse him for
C. being unfair to his friends.
D. No error.

Answer: Option A


Solution:


Much as I admire him for his sterling qualities.


13. The doctor had ________ friendly smile.


A. a

B. an
C. the
D. no article

Answer: A


Solution:


a


14. FRUGAL


A. Copious

B. Extravagant
C. Generous
D. Ostentatious

Answer: Option B


15. Iron is .............. than wool.


A. heavy

B. heavier
C. heaviest
D. none

Answer: Option B


Solution:


heavier


VFS Global Placement Papers PDF Download: Click Here



For our readers, the test pattern and VFS Global placement papers provided in our All India Jobs are just for reference purpose only and are gathered from various sources to help the candidates. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus. Bookmark Our site for more latest updates.