Vertex BPO Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Vertex BPO Placement Papers
Vertex BPO Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Aspirants who are interested to get placed in Vertex Company must read this entire article completely.  Contenders passonate to work with Vertex company must practice the Vertex Business Services Placement Papers and interview questions. To crack the Vertex written test and interview process in an easy manner, job seekers have to prepare well by using the provided Vertex Sample Papers and Vertex Test Pattern.






Vertex BPO Aptitude Test Placement Papers

This is the right place for job aspirants to gather all the data to practice in Vertex Business Services Recruitment. This year there is a huge competition for latest job opportunities. Candidates who had a wish to work across India must utilize this excellent chance and can enhance their career. For the sake of the aspirants, we have uploaded the Vertex  Placement Papers in PDF format. You can download them for offline preparation. To know latest updates regarding Vertex Placement Papers bookmark our  All India Jobs website for further valuable updates.

You can also check: Interview Questions

In this page, we have discussed Vertex placement papers which we have collected from various sources. Job seekers have to prepare Vertex  Placement Papers and  Vertex  Model Papers to crack the exam. Before going to start your preparation you should always check latest job vacancies, Syllabus and Test Pattern. So that candidate can perform well in the test easily. To guide the contenders we are providing Aptitude, Reasoning and English Test Papers questions and answers along with solutions. With the help of these practice papers, candidates can get an idea how to perform well in the  Vertex Recruitment Process.



Vertex Aptitude Test Placement Papers

Aptitude is the part of Vertex Placement Test which is not easy to crack. Aspirants should practice these questions related to Vertex Aptitude Test in this article. Practice only selected questions related to Aptitude portion of Vertex this will lead to your future growth. We have gathered some important aptitude questions from Vertex Placement Papers.

1. A train passes a station platform in 36 sec and a man standing on the platform in 20 sec. If the speed of the train is 54 km/hr. What is the length of the platform?

A. 120 m 

B. 240 m 
C. 300 m 
D. None of these

Answer: Option B


Solution:


Speed = 54 * 5/18 = 15 m/sec.

Length of the train = 15 * 20 = 300 m.
Let the length of the platform be x m . Then, 
(x + 300)/36 = 15 => x = 240 m.

2. The cost price of an article is 64% of the marked price. Calculate the gain percent after allowing a discount of 12%?


A. 37.5% 

B. 48% 
C. 50.5% 
D. 52%

Answer: Option A


Solution:


Let marked price = Rs. 100. 

Then, C.P. = RS. 64, S.P. = Rs. 88
Gain % = 24/64 * 100 = 37.5%.

3. Two boys A and B run at 4 1⁄5 and 8 km an hour respectively. A having 150 m start and the course being 1 km, B wins by a distance of


A. 325 m

B. 60 m
C. 120 m
D. 275 m

Answer : Option A


Solution :


A has a start of 150 m. So A has to run 1000-150=850 metre while B has to run 1000 metre.


Speed of A = 415 km/hr =215 km/hr =215×518=2118=76 m/sSpeed of B = 8 km/hour = 8×518=209 m/sTime taken by B to travel 1000 metre = distanceSpeed of B=1000(209)= 450 


second distance travelled by A by this time = time × speed of A = 450×76=525 metre


Hence, A win by 850-525=325 metre


4. The ratio of the incomes of Chetan and Dinesh is 3 : 4. The ratio of their expenditures is 5 : 7. If each of them saves Rs. 200, find the incomes of both ?


A. Rs. 1500, Rs. 2000 

B. Rs. 600, Rs. 800 
C. Rs. 900, Rs. 1200 
D. Rs. 1800, Rs.2400 
E. None of these.

Answer: Option E


Solution:


 Let the incomes of Chetan and Dinesh be 3x and 4x respectively. Let the expenditures of Chetan and Dinesh be 5y and 7y respectively. Savings is defined as (Income) -  (Expenditure). Hence the savings of Chetan and Dinesh are 3x - 5y and 4x - 7y respectively.

3x - 5y = 200      --> (1)
4x - 7y = 200      --> (2)
Multiplying (1) by 7 and (2)  by 5 and subtracting the resultant equation (2)  from resultant equation (1), we get, x = 400
The incomes of Chetan and Dinesh are 3x = Rs.1200 and 4x = Rs.1600 respectively.

5. Mr. Thomas invested an amount of Rs. 13,900 divided in two different schemes A and B at the simple interest rate of 14% p.a. and 11% p.a. respectively. If the total amount of simple interest earned in 2 years be Rs. 3508, what was the amount invested in scheme B?


A. Rs. 6400 

B. Rs. 6500 
C. Rs. 7200 
D. Rs. 7500

Answer: Option A


Solution:


Let the sum invested in scheme A be Rs. x and that in scheme B be Rs. (13900 - x). Then,

(x * 14 * 2)/100 + [(13900 - x) * 11 * 2]/100 = 3508
28x - 22x = 350800 - (13900 * 22)
6x = 45000 => x = 7500
So, sum invested in scheme B = (13900 - 7500) = Rs. 6400.

6. [50 - {20 + 60% of (26/13 + 24/12 + 21) - 2} + 8] = 625/?


A. 25 

B. 125 
C. 241/5 
D. 253/5 
E. 5

Answer: Option A


Solution:


[50 - {20 + 60% of (26/13 + 24/12 + 21) - 2} + 8] = 625/x => [50 - {20 + 3/5 of (25) - 2} + 8] = 625/x 

=> [50 - 33 + 8] = 625/x  => x = 25

7. The ratio between the speeds of two trains is 7: 8.If the second train runs 400km in 5 hours. The speed of the first train is:


A. 70km/hr 

B. 200km/hr 
C. 250km/hr 
D. 350km/hr

Answer: Option A


8. Sreedhar and Sravan together can do a work in 25 days. With the help of Pavan, they completed the work in 8 days and earned Rs. 225. What is the share of Sravan, if Sreedhar alone can do the work in 75 days?


A. Rs. 64 

B. Rs. 52 
C. Rs. 48 
D. Rs. 58
E. None of these

Answer: Option C


Solution:


Sravan's one day's work = 1/25 - 1/75 = 2/75

Sravan worked for 8 days. So, his 8 days work = 8 * 2/75 = 16/75
Sravan completed 16/75th of total work.
So, his share is 16/75 * 225 = Rs. 48.

9. The area of the cardboard(in cm2) needed to make a box of size 25 cm * 15 cm * 8 cm will be?


A. 1390 cm2 

B. 695 cm2 
C. 1280 cm2 
D. 1220 cm2

Answer: Option A


Solution:


2(25 * 15 + 15 * 8 + 25 * 8)

2(375 + 120 + 200) => 1390

10. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed?


A. 24400

B. 21300
C. 210
D. 25200

Answer: Option D


11. A Special pump can be used for filling as well as for emptying a Cistern. The capacity of the Cistern is 2400m³. The emptying capacity of the Cistern is 10m³ per minute higher than its filling capacity and the pump needs 8 minutes lesser to Cistern the tank than it needs to fill it. What is the filling capacity of the pump?


A. 40m³/min

B. 50m³/min
C. 60m³/min
D. 30m³/min
E. None of the Above

Answer: Option B


Solution :

Filling Capacity of the Pump = x m/min
Emptying Capacity of the pump = (x+10) m/min
2400/x – 2400/x+10 = 8
(x – 50) + (x + 60) = 0
x = 50

12. A card from a pack of 52 cards is lost. From the remaining cards of the pack, two cards are drawn and are found to be both hearts. Find the Probability of the lost card being a heart?


A. 12/50

B. 8/50
C. 11/50
D. 9/50
E. None of these

Answer: Option C


Solution :

Total cards = 52
Drawn cards(Heart) = 2
Present total cards = total cards-drawn cards =52-2=50
Remaining Card 13-2 = 11
Probability = 11/50

13. Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8, 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together?


A.8

B.11
C.13
D.16
E.None of these

Answer: Option D


Solution  L.C.M. of 2, 4, 6, 8, 10, 12 is 120.So, the bells will toll together after every 120 seconds, i.e, 2 minutes.In 30 minutes, they will toll together 30/2 + 1 = 16


14. In a three digit number the digit in the unit’s place is twice the digit in the ten’s place and 1.5 times the digit in the hundred’s place. If the sum of all the three digits of the number is 13, what is the number?


A. 356

B. 456
C. 436
D. 626
E. 516

Answer: Option C


Solution :

100a + 10b + c
c = 2b –> b = c/2
c = 1.5a —> a = c/1.5
c/1.5 + c/2 + c = 13
6.5c = 39
c = 6, b = 3, a = 4 => 436

15. A 400m long train is running at 72 Kmph. how much time it will take to cross an electric pole? 


A. 15sec

B. 20sec
C. 19sec
D. 21sec

Answer: Option B


Solution: Distance = Speed × Time

If we convert Kmph in to Mpsec multiply by 5/18,
400 = 72 KmpH × time
400 = 72×5/18 × time
Time = 20Sec



Advertisements



Vertex Reasoning Test Sample Papers

In this article, We have uploaded the latest questions and answers of Reasoning Test along with a detailed solution. Do practice these questions to get placed in the vertex organization. 

1. Statement: "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel  Manager.

Assumptions:
I. Conveyance allowance will not help in bringing punctuality.
II. Discipline and reward should always go hand in hand.

A. Only assumption I is implicit

B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: Option B


Solution:


Assumption I goes against the statement. So, it is not implicit. The allowance will serve as a reward to the employees and shall provoke them to come on  

time. So, II is implicit.

2. Study the following information carefully and answer the given questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: now 41  28 for join 37 go 61
Step I: 61 now 41 28 for join 37 go
Step II: 61 for now 41 28 join 37 go
Step III: 61 for 41 now 28 join 37 go
Step IV: 61 for 41 go now 28 join 37
Step V: 61 for 41 go 37 now 28 join
Step VI: 61 for 41 go 37 join now 28
Step VII: 61 for 41 go 37 join 28 now
Step VIII: is the last step for this input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Step IV of an input is: 

74 again 69 call 17  32 horse desk. Which of the following is definitely the input?

A. again call 74  69  17  32 horse desk 

B. 74 call again 17  69 horse 32 desk 
C. call 74 again 69  17  32 desk horse 
D. Cannot be determined 
E. None of these

Answer: Option D


Solution:


Here, it is a case of arrangement. Therefore the steps can't be obtained with certainly.


3. Statement: Should India make efforts to harness solar energy to fulfil its energy requirements?

Arguments:
I. Yes, Most of the energy sources used at present is exhaustible.
II. No. Harnessing solar energy requires a lot of capital, which India lacks in.

A. Only argument I is strong

B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option A


Solution:


Clearly, harnessing solar energy will be helpful as it is an inexhaustible resource unlike other resources. So, argument I holds. But argument II is vague as  

solar energy is the cheapest form of energy.

4. By 2005, India will be the largest player in the milk industry.


A. If the inference is definitely true 

B. If the inference is probably true 
C. If the data are inadequate 
D. If the inference is probably false
E. If the inference is definitely false

Answer: Option B


Solution:


From the last para it is clear that India has competition only with US and Europe. But as they have labour problem, we may infer that by 2005, India will be largest player in this industry. But as there is no data available about their production, it is only probably true.


5. Statements:

The staff of Airport Authorities called off the strike they were observing in protest against privatization.
The staff of Airport Authorities went on strike anticipating a threat to their jobs.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option D


Solution:


Both the statements I and II are effects of independent causes.


6. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?


A. Tortoise 

B. Duck 
C. Snake
D. Whale 
E. Crow

Answer: Option D


Solution:


All except Whale lay eggs.


7. If in a code language, COULD is written as BNTKC and MARGIN is written as LZQFHM, how will MOULDING be written in that code?


A. CHMFINTK 

B. LNKTCHMF 
C. LNTKCHMF 
D. NITKHCMF 
E. None of these

Answer: Option C


Solution:


Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code.


8. If A is to the south of B and C is to the east of B, in what direction is A with respect to C?


A. North-East 

B. North-West 
C. South-East 
D. South-West 
E. None of these

Answer: Option D


9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle?


A. Sound 

B. Socks 
C. Shock 
D. Snooker 
E. Sharp

Answer: Option D


Solution:


Sharp, Shock, Snooker, Socks, Sound


10. If + means /, * means -, / means * and - means +, then 8 + 6 * 4 / 3 - 4 = ?


A. -12 

B. -20 / 3 
C. 12 D. 20 / 3 
E. None of these

Answer: Option B


Solution:


Using the correct symbols, we have: Given expression = 8 / 6 - 4 * 3 + 4 = 4 / 3 - 4 * 3 + 4 = 4 / 3 - 12 + 4 = - 20 / 3


11. Mr. Jagdish, a post-graduate with Commerce, born on 3.4.1962, obtained 60% marks in group discussion. 


A. if the candidates can be selected  

B. if the candidate is to be referred to Director- Finance 
C. if the candidate can be called for group discussion 
D. if the candidate can be called for interview  
E. if the candidate cannot be selected 

Answer: Option D


Solution:


Given that,Mr. Jagdish completed post-graduate with Commerce. So criterion (1)follows.


Mr.Jagdish - born on 3.4.1962, which means He was 34 years old as on31.7.1996. So criterion (2) follows. Mr.Jagdish obtained 60% marks in group discussion.So criterion (5) follows.


Therefore according tocriterion (6), candidate can be called for interview.


The selection committee of a company laid down the following criteria of selection for the post of Manager – Accounts:

1) The candidate must be a postgraduate in Commerce.
2) The candidate must have completed 21 years and should not be more than 35 years as on 31.7.1996.
3) If the candidate does not satisfy the criterion in (1) above but has completed his CA examination he will referred to Director- Finance, who can allow the candidate to appear in the interview if otherwise eligible.
4) If the candidate fulfils all the criteria mentioned in (1) and (2) above, he/she will be called for group discussion.
5) The candidate must get 50% marks to qualify in the group discussion.
6) If the candidate qualifies in the group discussion he/she will be called for interview.
7) The candidate must get 30% marks in the interview (out of 50) to get finally selected.

Based on the above criteria, decide which of the following courses of action should be taken in case of candidates described in each of the following questions.


12. You are in a bus. The bus reaches your stop but still, you have not purchased the ticket because of heavy rush. What will you do?


A. Jump out quickly to avoid embarrassment.

B. call the conductor, give him the money and get the ticket.
C. Hand the money to someone sitting nearby to give it to the conductor
D. Give the money to the driver.

 Answer: Option B


13. 121 : 169 :: 361 : __


A. 529 

B. 400 
C. 484 
D. 576 
E. 256

Answer: Option A


Solution:


121 : 169 :: 361 : __

(11)2 : (13)2 :: (19)2 : __
The given numbers are squares of consecutive prime numbers. Hence, the prime number next to 19 is 23 and
(23)2 = 529.

14. In speech, when words or sentences are ambiguous, gesture and tone of voice are used to indicate the intended meaning. Writers, of course, cannot use gesture or tone of voice and must rely instead on style; the reader detects the writer’s intention from the arrangement of words and sentences. Which one of the following statements is most strongly supported by the information above?


A. The primary function of style in writing is to augment the literal meanings of the words and sentences used.

B. The intended meaning of a piece of writing is indicated in part by the writer’s arrangement of words and sentences.
C. It is easier for a listener to detect the tone of a speaker than for a reader to detect the style of the writer.
D. A writer’s intention will always be interpreted differently by different readers.
E. The writer’s arrangement of words and sentences completely determines the aesthetic value of his or her writing.

Answer: Option E


15. In the following questions, the symbols @, #, $, % and © are used with the following meaning as illustrated below:

'P$Q' means 'P is not greater than Q'.
'P@Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.
'P%Q' means 'P is neither greater than not equal to Q'.
'P©Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P#Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is are definitely true.

Statements: H % B, M © B, K # M

Conclusions: I. K @ H  II. B # K III. K @ B

A. All follow 

B. Only I follows 
C. Only either II or III follows 
D. Only either II or III and I follows 
E. None of these

Answer: Option D


Solution:


H < B -- (i)  M ≥ B -- (ii)  K + M -- (iii)

combining (ii) and (iii), we get:
K = M ≥ B => K ≥ B. Hence, neither conclusion II (B = K) or conclusion III (K > B) is true. But, both conclusion I and II together make a complementary pair. Hence, either conclusion II (B = K) or conclusion III (K > B) is true.
Again combining all (i), (ii) and (iii) we get K = M ≥ B > H =>  K > H (conclusion I). Hence conclusion I (K > H) is true.



Advertisements




Vertex English Test Model Papers

Candidates who are preparing hard for the Vertex English Test Model Papers, on this page they can check out the latest English Test Sample questions and answers with a detailed solution. We suggest the aspirants practice these questions for the best result in the Vertex Written test.

1. He said to them, "Don't make a noise."


A. He told them not to make noise.

B. He told them not to make a noise.
C. He asked them not to make a noise.
D. He told them that don't make a noise

Answer: Option C


Solution:


He asked them not to make a noise.


2. The car is running ………………….. since it had a service.


A. more smoothly

B. much smoothly
C. many smoothly
D. smoothly

Answer: Option A


Solution:


more smoothly


3 .GARBLED :


A. Obscure

B. Pervert
C. Unscramble
D. Slant

Answer: Option C


Solution:


Unscramble


4. Karan will arrive in ………… hour.


A. a

B. an
C. the
D. None of these

Answer: Option B

an

5. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only


A. initials

B. signatures
C. pictures
D. middle names
E. No correction required

Answer: Option A


6. To catch a tartar


A. To trap wanted criminal with great difficulty

B. To catch a dangerous person
C. To meet with disaster
D. To deal with a person who is more than one's match
E. None of these

Answer: Option B


7. The new clerk was commended for her ______.


A. diligence

B. disability
C. intelligent
D. industrious

Answer: Option A


Solution:

diligence

8. Select the odd one out


A. Bus

B. Three tier
C. Whistle
D. Conductor

Answer: Option B


9. S1: Calcutta unlike other cities kepts its trams.

P : As a result there horrendous congestion.
Q : It was going to be the first in South Asia.
R : They run down the centre of the road
S : To ease in the city decided to build an underground railway line.
S6: The foundation stone was laid in 1972.
The Proper sequence should be:

A. PRSQ

B. PSQR
C. SQRP
D. RPSQ

Answer: Option D


10. Man who has committed such an _______ crime must get the most severe punishment.


A. injurious

B. unchritable
C. unworhty
D. abominable

Answer: Option D


11. Spelling test - find correct spelling :


A. Licenttious 

B. Lecentious
C. Licentiaus 
D. Licentious

Answer: Option D


Solution:


Licentious


12. I'm sorry the house is not available any longer. It ______ to a timber tycoon.


A. was being sold

B. will be sold
C. is sold
D. has been sold

Answer: Option D


Solution:


has been sold


13. There are not many men who are so famous that they are frequently referred to by their short names only


A. initials

B. signatures
C. pictures
D. middle names
E. No correction required

Answer: Option A


14. Jeans was not permitted in out college.


A. were

B. had
C. will
D. have

Answer: Option A

15. If the room had been brighter, I would have been able to read for a while before bed time.


A. If the room was brighter

B. If the room are brighter
C. Had the room been brighter
D. No improvement

Answer: Option C


Vertex Placement Papers PDF Download: Click Here



Candidates can check the latest updated information for all Placement papers on our site. We will update all the information about Previous papers, Test Pattern and also Interview Questions which will be helpful for the aspirants to get qualified in the Top MNC Companies. Keep on visiting our site for regular updates.