Valtech Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Valtech Placement Papers

Valtech Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Good news for the candidates who are in search of sample placement papers of Valtech company. you are at the correct place to check the Valtech  Placement Papers on this page. Contenders can check the Valtech previous papers with solutions and test interview questions of Valtech from this article. Valtech is one of the reputed MNC to build your career in a bright manner. We had provided Valtech placement syllabus for the sake of applicants. To know more about Valtech Test Pattern and questions with Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers on this page, candidates can check our site regularly.



Valtech Placement Papers

In this page, we had given the latest information about the Valtech Placement Papers and also Test Pattern. Develop your skills by practicing these latest Valtech Placement Papers provided in our All India Jobs website. In this article, we have provided a direct link to download Latest Valtech Placement Papers PDF. Aspirants can go through this complete article and download the latest Valtech Placement Papers by accessing the direct link provided below. Practice more and perform well in the Valtech Recruitment exam.

You can also check: Interview Questions

For all Job seekers, we had given the Valtech Model Papers which are designed carefully. Candidates should practice these Valtech Placement Papers so that the aspirants can perform well in the Valtech written test. This will help the contenders to analyze their level of performance at the selection tests conducted by Valtech. The analysis will support aspirants to identify their areas of weaknesses which is helpful to evaluate their performance and help to crack the Valtech placement tests.




Valtech Aptitude Test Placement Papers

In this article, we have provided the latest Aptitude test questions and answers along with a detailed solution. So we suggest the candidates practice these questions and answers thoroughly to get qualify in the Valtech written test.

1. Two trains are moving in opposite directions at 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is?


A. 36 

B. 45 
C. 48 
D. 49

Answer: Option C


Solution:


Relative speed = 60 + 90 = 150 km/hr.

= 150 * 5/18 = 125/3 m/sec.
Distance covered = 1.10 + 0.9 = 2 km = 2000 m.
Required time = 2000 * 3/125 = 48 sec.

2. When the price of a toy was increased by 20 % of the number of toys sold was decreased by 15 %. What was the effect on the sales of the shop?


A. 4 % increase 

B. 4 % decrease 
C. 2 % increase 
D. 2 % decrease

Answer: Option C


Solution:


Original cost of each toy Rs. 100 and number originally sold be 100 

 Original sale proceed = Rs. (100 × 100) = Rs. 10000 
New sale proceed = Rs . (120 ×85) = Rs. 10200 
Increase % = (200/10000 × 100)% = 2%

3. P runs 1 km in 3 minutes and Q in 4 minutes 10 secs. How many metres start can P give Q in 1 kilometer race, so that the race may end in a dead heat?


A. 210 metre

B. 180 metre
C. 220 metre
D. 280 metre

Answer: Option D


Solution :


P run 1 km in 3 minutes


Q run 1 km in 4 minutes 10 secs


=> Q runs 1 km in 256 minutes=> Q runs (1×625×3)=1825=0.72 km in 3 minutes


Hence, in a 1 km race, P can give Q (1 - 0.72)=0.28 km = 280 metre


4. If A:B = 2:3, B:C = 4:5 and C:D = 6:7, then A:B:C:D is:


A. 16:22:30:35 

B. 16:24:15:35 
C. 16:24:30:35 
D. 18:24:30:35

Answer: Option C


Solution:


A:B = 2:3, B:C = 4:5 = (4 * 3/4):(5 * 3/4) = 3:15/4 

and C:D = 6:7 = (6 * 15/24):(7 * 15/24) = 15/4:35/8 A:B:C:D = 2:3:15/4:35/8 = 16:24:30:35

5. A sum of money at simple interest amount to Rs. 2240 in 2 years and Re. 2600 in 5 years. The sum is:


A. Rs. 1880 

B. Rs. 2000 
C. Rs. 2120 
D. data inadequate

Answer: Option B


Solution:


S.I for 3 years = Rs. (2600-2240) = Rs. 360 


S.I for 2 years = Rs. (360/3 × 2) = Rs. 240. 


Sum = Rs. (2240-240) = Rs. 2000.


6. ? % of 400 + 40% of 160 = 17% of 400


A. 4 

B. 0.1 
C. 1 
D. 0.4 
E. 2

Answer: Option C


Solution:


 % of 400 + 40% of 160 = 17% of 400 

/100 of 400 + 40/100 of 160 = 17/100 of 400 
(4) + 64 = 68 => ? = 1

7. Two trains approach each other at 30 km/hr and 27km/hr from two places 342km apart after how many hours will they meet?


A. 5 Hours 

B. 6 Hours 
C. 7 Hours 
D. 12 Hours

Answer: Option B


Solution:

Suppose the two trains meet after x hours, then 

=> 30x + 27x = 342 


=> 57x = 342 


=> X = 6 


So the two trains will meet after 6 hours


8. A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days A do the work if he is assisted by B and C on every third day?


A. 12 days

B. 15 days 
C. 16 days 
D. 18 days

Answer: Option B


Solution:


A's 2 day's work = (1/20 * 2) = 1/10

(A + B + C)'s 1 day work = (1/20 + 1/30 + 1/60) = 1/10
Work done in 3 days = (1/10 + 1/10) = 1/5
Now, 1/5 work is done in 3 days.
Whole work will be done in (3 * 5) = 15 days.

9. A cylinder and a cone have a same height and same radius of the base. The ratio between the volumes of the cylinder and cone is?


A. 1:3 

B. 3:1 
C. 1:2 
D. 2:1

Answer: Option B


10. In a flight of 600 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. Its average speed for the trip was reduced by 200 km/hr and the time of flight increased by 30 minutes. The duration of the flight is:


A. 1 hour

B. 2 hours
C. 3 hours
D. 4 hours

Answer: Option A


11. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?


A. Rs. 375

B. Rs. 400
C. Rs. 600
D. Rs. 800

Answer: Option B


12. The difference between the local value and face value of 7 in the numeral 657903 is:


A. 0                 

B. 7896            
C. 6993                        
D. 903

Answer: Option C.


Solution:


(Local value)-(Face value)= (7000-7)=6993.


13. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?


A. 6.25

B. 5.5
C. 7.4
D. 5

Answer: Option A


14. A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:


A. 8.5 km/hr

B. 10 km/hr.
C. 12.5 km/hr
D. 9 km/hr

Answer: Option B


Solution:


Man's speed with the current = 15 km/hr

=> speed of the man + speed of the current = 15 km/hr

speed of the current is 2.5 km/hr

Hence, speed of the man = 15 - 2.5 = 12.5 km/hr

man's speed against the current = speed of the man - speed of the current

= 12.5 - 2.5 = 10 km/hr.

15. You have an investment proposition in front of you where you would invest 150 dollars in a project and after 2 years you can sell the investment. You would earn 5% paid annually. How much would you have at the end of year 2?


A. 171.3

B. 165.4
C. 155.1
D. 199.4

Answer: Option B






Valtech Reasoning Test Sample Papers

Contenders can check out the latest Reasoning test placement papers questions and answers which are given below with a detailed solution. We suggest the candidates practice these questions thoroughly.

1. Statement: "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period  

for confirmation." - A line in an appointment letter.
Assumptions:
I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer.
II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.

A. Only assumption I is implicit

B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: Option E


Solution:


The performance of the individual has to be tested over a span of time as the statement mentions. So, I is implicit. The statement mentions that the individual's worth shall be reviewed (during probation period) before confirmation. So, II is also implicit.

2. Study the following information carefully and answer the given questions:

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: now 41  28 for join 37 go 61
Step I: 61 now 41 28 for join 37 go
Step II: 61 for now 41 28 join 37 go
Step III: 61 for 41 now 28 join 37 go
Step IV: 61 for 41 go now 28 join 37
Step V: 61 for 41 go 37 now 28 join
Step VI: 61 for 41 go 37 join now 28
Step VII: 61 for 41 go 37 join 28 now
Step VIII: is the last step for this input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: when you 22 special 31  16  47 town. Which of the following steps will be the last but one?


A. IV 

B. VI 
C. V 
D. VII 
E. None of these

Answer: Option C


Solution:


The logic is: the words get arranged in alphabetical order. Where as the numbers get arranged in descending order. Numbers occupy odd places in the final steps while words occupy even positions. When any element gets arranged, the previous element occupying that position shifts one place towards right.

Here we have to find out the penultimate second step.
Input: when you 22 special 31  16  47 town
Step I: 47 when you 22 special 31  16 town
Step II: 47 special when you 22  31  16 town
Step III: 47 special 31 when you 22 16 town
Step IV: 47 special 31 town when you 22 16
Step V: 47 special 31 town 22 when you 16
Step VI: Special 31 town 22 when 16 you
Here, step VI is last step. Thus, the penultimate step will be step V.

3. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?

Arguments:
I. Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our imports.
II. No. Even selective encouragement would lead to shortages.

A. Only argument I is strong

B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option A


Solution:


Clearly, India can export only the surplus and that which can be saved after fulfilling its own needs, to pay for its imports. Encouragement to export cannot  

lead to shortages as it shall provide the resources for imports. So, only argument I holds.

4. Read the passage and answer the following questions:


The XYZ cooperative milk marketing federation of India Limited has targeted a sales turnover of Rs. 10,000 crore by the year 2005. As a part of its projections for the next five years, the federation had envisaged Rs. 100 crore worth of exports per year as against its present exports of Rs. 30 crore per year. As per the federation's plan, the future network will include 100 offices dealing with about 7500 stockists, who in turn would be covering every taluka headquarters and servicing about 10 lakh odd outlets. Its immediate strategy would be to cater to India's next door neighbours for exports of milk products. The main players in the business in the world are India, United States, Europe, New Zealand and Australia, out of which Europe and United States are forced to go for subsidising due to 

rising labour cost while Australia and New Zealand are far away from India. By 2005, more than 90 percent of product of XYZ will be used for domestic market.

A. If the inference is definitely true 

B. If the inference is probably true 
C. If the data are inadequate 
D. If the inference is probably false 
E. If the inference is definitely false

Answer: Option A


Solution:


From the first two statements it is clear that target sale for domestic market is (10,000 - 100) = 9900 crore, which is clearly more than 90 percent of Rs. 10,000 cr.


5. Statements:

Standard of living among the middle class society is constantly going up since part of few years.
Indian Economy is observing remarkable growth.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.

B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option A


Solution:


Since the standard of living among the middle class society is constantly going up so Indian Economy is observing remarkable growth.


6. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?


A. Lima 

B. Algiers 
C. New York 
D. Tokyo
E. Beijing

Answer: Option C


Solution:


All except New York are capital cities.


7. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?


A. CPNCBX 

B. CPNCBZ
C. CPOCBZ 
D. CQOCBZ 
E. None of these

Answer: Option B


8. Two buses start from the opposite points of a main road, 150 kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a minor breakdown, the other bus run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the buses at this point?


A. 65 kms 

B. 75 kms 
C. 80 kms 
D. 85 kms

Answer: Option A


9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle?


A. Plane 

B. Plain 
C. Plenty 
D. Player 
E. Place

Answer: Option A


Solution:


Place, Plain, Plane, Player, Plenty


10. If * stands for 'addition', / stands for 'subtraction', + stands for 'multiplication', and - stands for 'division', then 20 * 8 / 8 - 4 + 2 = ?


A. 80 

B. 25 
C. 24 
D. 5

Answer: Option C


Solution:


Using the correct symbols, we have: Given expression = 20 + 8 - 8 / 4 * 2 = 20 + 8 - 2 * 2 = 20 + 8 - 4 = 24.


11. Statements : Non-Resident Indians invest their money in City ‘A’. About one lakh flats are vacant in the City ‘A’. Still people are struggling hard to get the accommodation. Which of the following decision may be pursued to solve the problem?


A. The Government should take over the vacant flats and allot these flats to the needy persons 

B. The Government should re-strict the investment made by the Non-Resident Indians to check the soaring prices of dwelling units 
C. The Government should immediately constitute a task force to review the housing policy 
D. The Government should Immediately take steps to end the impasse through proper coordination and management  
E. None of the above 

Answer: Option D


12. On reaching the railway station, you find that the train you wanted to catch is just to start and there is hardly any time for purchasing the ticket. The best thing for you is to .


A. rush to the train rather than miss it and inform the T.T.I. at the next stoppage about your inability to purchase the ticket.

B. rush to the train and perform your journey quietly.
C. first purchase the ticket and then catch the train if it is there.
D. miss the train rather than take the risk of boarding the moving train.

Answer: Option A


13. The graphical illustrations mathematics teachers use enable students to learn geometry more easily by providing them with an intuitive understanding of geometric concepts, which makes it easier to acquire the ability to manipulate symbols for the purpose of calculation. Illustrating algebraic concepts graphically would be equally effective pedagogically, even though the deepest mathematical understanding is abstract, not imagistic.


The statements above provide some support for each of the following EXCEPT:

A. Pictorial understanding is not the final stage of mathematical understanding.
B. People who are very good at manipulating symbols do not necessarily have any mathematical understanding.
C. Illustrating geometric concepts graphically is an effective teaching method.
D. Acquiring the ability to manipulate symbols is part of the process of learning geometry.
E. There are strategies that can be effectively employed in the teaching both of algebra and of geometry.

Answer: Option B


14. In the following questions, the symbols @, #, $, % and © are used with the following meaning as illustrated below:

'P$Q' means 'P is not greater than Q'.
'P@Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.
'P%Q' means 'P is neither greater than not equal to Q'.
'P©Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P#Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is are definitely true.

Statements: M @ R, R © K, J % K

Conclusions: I. M @ J  II. J % R  III. K % M

A. None follows 

B. Only either I or II follows 
C. Only either II or III follows 
D. Only II and III follows 
E. All follow

Answer: Option E


Solution:


M > R --- (i)   R = K --- (ii) J < K --- (iii)

combining (i), (ii) and (iii), we get:
M > R = K > J => M > J (conclusion I),
R > J (conclusion II),
M > K (conclusion III),
Hence, conclusion I (M > J), conclusion II (J < R) and conclusion III (K < M) are all true.

15. Statements: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners.

Conclusions:
I. 80% of the team consists of spinners.
II. The opening batsmen were spinners.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option D


Solution:


According to the statement, 80% of the total runs were made by spinners. So, I does not follow. Nothing about the opening batsmen is mentioned in the statement. So, II also does not follow.






Valtech English Test Model Papers

English Test Model Papers questions and answers are provided in this article. Practice these questions for the best result in the Valtech written test. These questions and answers are available on this page along with a detailed solution.

1. He said to her, "Are you coming to the party?"


A. He told her if she was coming to the party.

B. He asked her if she was coming to the party.
C. He asked her if she will be coming to the party.
D. He asked her whether she was coming to the party.

Answer: Option B


Solution:


He asked her if she was coming to the party.


2. She is ………………….. ugly than you.


A. lesser

B. less
C. least
D. none

Answer: Option B


Solution:


less


3. AMIABLE :


A. Crabby

B. Cheerful
C. Affable
D. Amicable

Answer: Option A


Solution:


Crabby


4. He is ………….. European.


A. a

B. an
C. the
D. None of these

Answer: Option A


5. The small child does whatever his father was done. 


A. has done

B. did
C. does
D. had done
E. No correction required

Answer: Option C


6.To make clean breast of


A. To gain prominence

B. To praise oneself
C. To confess without of reserve
D. To destroy before it blooms
E. None of these

Answer: Option C


7. Which is more important, virtue or ______ ?


A. pain

B. wealth
C. healthy
D. virtuous

Answer: Option B


Solution:


wealth


8. Select the odd one out


A. Hardware

B. Keyboard
C. Ink
D. Monitor

Answer: Option C


9. S1: Since the sixties there has been an increasing interest in neurophysiology, which deals with the neural bases of mental activity and behaviour.

P : It has format which is very similar to that of Brain and Language, a sister journal.
Q : Since then, a number of journals devoted entirely to this area of research have appeared.
R : Before the 1960's when this field was the concern of a small number of investigators, research articles were scattered in various neurological journals.
S : Brain and cognition is one such journal.
S6: So far the journal has published the mixture of articles including reports and investigations.
The Proper sequence should be:

A. RQSP

B. QRSP
C. QSPR
D. RSPQ

Answer: Option A


10. Rajeev failed in the examination because none of his answers were _______ to the s asked.


A. allusive

B. revealing
C. pertinent 
D. referential

Answer: Option C


11. Spelling test - find correct spelling :


A. Occurred 

B. Occorred
C. Ocurred 
D. Occured

Answer: Option A


Solution:


Occurred


12. When I went back to my hometown three years ago, I found that a lot of changes ______.


A. had taken place

B. have taken place
C. are taken place
D. were taken place

Answer: Option A


Solution:


had taken place


13. The small child does whatever his father was done.


A. has done

B. did
C. does
D. had done
E. No correction required

Answer: Option C


14. I am tired as I am working since 7 O'clock in the morning.


A. I was working

B. I have been working
C. I had been working
D. I will be working

Answer: Option B


15. The workers are hell bent at getting what is due to them.


A. hell bent on getting

B. hell bent for getting
C. hell bent upon getting
D. No improvement

Answer: Option C


Valtech Placement Papers PDF Download: Click Here



We hope the information given in the above article will be helpful for all the contenders who are in search for placement papers of Valtech Company. For more latest and fresh updates candidates keep on visiting our All India Jobs web portal daily.