iYogi Tech Services Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers

iYogi Tech Services Placement Papers
iYogi Tech Services Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model PapersView our huge repository of iYogi Tech Services Placement Papers, mock tests, sample papers and sets of important questions for preparation of iYogi Tech Services Placement Examination. Here you can attempt some sample questions based on Aptitude, Reasoning and Verbal Ability to further strengthen candidate level of preparation. By practicing the sample question you can also get an idea about the iYogi Tech Services Test Pattern.

iYogi Tech Services Placement Papers


In this section, contenders can check the Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers and download the PDF copies of iYogi Tech Services Placement Papers. Candidates can download the iYogi Tech Services Placement Papers PDF by accessing the link provided below in this article. By downloading the iYogi Tech Services Placement Papers aspirants can practice even in offline mode. 

You Can Also Check: Interview Questions

Solve set of interesting questions on Aptitude, Reasoning and Verbal Ability that will also help you clear the placement test in iYogi Tech Services. Do try each set of questions provided in the below section on each category separately. By participating in the sample test you will gain a lot of assessment experience of it. Prepare for the iYogi Tech Services Placement Test which will carry a great amount of weightage in your overall chances of getting shortlisted in the iYogi Tech Services Recruitment Drive. 


iYogi Tech Services Aptitude Test Sample Papers

Evaluate your performance in the Free Online Placement Mock Test for getting hired by iYogi Tech Services. Aptitude Questions asked in iYogi Tech Services Placement Examination are quite challenging so candidates need to practice with a lot of Aptitude Model Papers to ensure your chances of getting hired.


1. A wheel makes 1000 revolutions is covering a distance of 88 km. the diameter of the wheel is

A. 14m 
B. 24m 
C. 28m 
D. 40m

Answer: Option C

Solution:

Distance covered in 1 revolution = 88m 
Therefore, Circumference = 88 m 2 x 22/7 x R = 88 
=> 2R =(88 x 7/22) =28m 
Diameter of the wheel =28m

2. The average of 35 students in a class is 16 years. The average age of 21 students is 14. What is the average age of remaining 14 students?

A. 15 years 
B. 17 years 
C. 18 years 
D. 19 years

Answer: Option D

Solution:

Sum of the ages of 14 students 
= (16 * 35) - (14 * 21) = 560 - 294 = 266
Required average = (266/14) = 19 years.

3. A boat goes 100 km downstream in 10 hours, and 75 m upstream in 15 hours. The speed of the stream is?

A. 7 km/h 
B. 5 km/h 
C. 3 km/h 
D. 2 (1/2) km/h

Answer: Option D

Solution:

100 --- 10             DS = 10
? ----  1
75 ---- 15         US = 5
? ----- 1           S = (10 - 5)/2
= 2 2 ½ kmph

4. Simple Interest on a sum at 4% per annum for 2 years is 80. The compound interest on the same sum for the same period is?

A. Rs. 81.60 
B. Rs. 160 
C. Rs. 1081.60 
D. None of these

Answer: Option A

Solution:

Principle = Rs.(8000/8) = Rs. 1000 

Therefore, C. I = Rs. [{ 1000 × (1 +4/100)2 – 1000}] 

= Rs. 81.60

5. The ratio of the length and breadth of a plot is 4 : 3. If the breadth is 40 m less than the length, What is the perimeter of the plot? 

A. 360 m
B. 460 m
C. 560 m2
D. 650 m

Answer: Option C

Solution:

Let the length be 4x metres. Then, breadth = 3x metres.
Then, 4x - 3x = 40 => x = 40 
length l = (4 × 40) = 160 m 
breadth b = (3 × 40) = 120 m 
Perimeter = 2(160 + 120) = 2(280) = 560 m

6.  Chaman has two big cans of wine and water mixture. Chaman mixes the contents of both the cans in a big container. The new mixture  
has half water and half wine. In what quantity did Chaman mix contents of Can 1 and 2 if Can 2 has wine to water ratio of 2:3 and Can 1  
has wine to water ratio 5:3? 


A. 5:3
B. 4:5
C. 5:4
D. 2:5

Answer: Option B

7. The sum of the two digits of a number is 10. If the number is subtracted from the number obtained by reversing its digits, the result is 54. Find the number?

A. 34 
B. 28 
C. 12 
D. 17

Answer: Option B

Solution:

Any two digit number can be written as (10P + Q), where P is the digit in the tens place and Q is the digit in the units place.
P + Q = 10 ----- (1)
(10Q + P) - (10P + Q) = 54
9(Q - P) = 54
(Q - P) = 6 ----- (2)
Solve (1) and (2) P = 2 and Q = 8
The required number is = 28

8. Find the one which does not belong to that group?

A. 27 
B. 37 
C. 47 
D. 67 
E. 17

Answer: Option A

Solution:

37, 47, 67 and 17 are prime numbers but not 27.

9. A, B, C and D enter into partnership. A subscribes 1/3 of the capital B 1/4, C 1/5 and D the rest. How much share did A get in a profit of Rs.2460?

A. Rs.480 
B. Rs.615 
C. Rs.820 
D. Rs.740

Answer: Option C

10. If the numerator of a fraction is increased by 250 % and the denominator is increased by 400 % the resultant fraction is 7/19. What is the original fraction?

A. 10/19 
B. 5/9 
C. 9/5 
D. 19/7

Answer: Option A

Solution:

Let the original fraction be x/y, then
=> 3.5/5 × x/y = 7/19 
=> 350/500 × x/y = 7/19 
 =>7/10 × x/y = 7/19 
=> x/y =(7/19 × 10/7) = 10/19 
Therefore Original Fraction = 10/19

11. How many three letter words are formed using the letters of the word TIME?

A. 12 
B. 20 
C. 16 
D. 24 
E. 30

Answer: Option D

Solution:

The number of letters in the given word is four. 
The number of three letter words that can be formed using these four letters is ⁴P₃ = 4 * 3 * 2 = 24.

12. Two pipes A and B can separately fill a tank in 2 minutes and 15 minutes respectively. Both the pipes are opened together but 4 minutes after the start the pipe A is turned off. How much time will it take to fill the tank?

A. 9 min 
B. 10 min 
C. 11 min 
D. 12 min

Answer: Option B

Solution:

4/12 + x/15 = 1
x = 10

13. A coin is tossed live times. What is the probability that there is at the least one tail?

A. 31/32 
B. 1/16 
C. 1/2 
D. 1/32 
E. None of these

Answer: Option A

Solution:

Let P(T) be the probability of getting least one tail when the coin is tossed five times.
 = There is not even a single tail.
i.e. all the outcomes are heads.
 = 1/32 ; P(T) = 1 - 1/32 = 31/32

14. 1095/1168 when expressed in simplest form is:

A. 13/16 
B. 15/16 
C. 17/26 
D. 25/26

Answer: Option B

Solution:

1095)1168(1
           1095
        -----------
            73)1095(15
                  1095
               ----------
                      0
So, H.C.F of 1095 and 1168 = 73.
1095/1168 = (1095/73) / (1168/73) = 15/16.

15. 11 times a number gives 132. The number is:

A. 11 
B. 12 
C. 13.2 
D. None of these

Answer: Option B

Solution:

Number be x. 
=> 11x = 123 
=> x = 12


iYogi Tech Services Reasoning Test Placement Papers

Improve your iYogi Tech Services Placement Test Scores on reasoning. Analyze each question and sample paper using proper logic and increase your overall chances of getting placed in iYogi Tech Services.

1.  Who is the father of M?

  I. A and B are brothers. 
  II. B's wife is sister of M's wife.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question; 
B. if the data in statement II alone are sufficient to answer the question; C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; 
D. if the data even in both the statement together are not sufficient to answer the question; 
E. if the data in both the statements together are needed.

Answer: Option D

Solution:

From II, we conclude that B is the brother-in-law of M. So, even from both the statements, we can't find out who is the father of M.

2. Here are some words translated from an artificial language tamceno means sky blue cenorax means blue cheese aplmitl means star bright. Which word could mean "bright sky"?

A. cenotam
B. mitltam
C. raxmitl
D. aplceno 

Answer: Option B 

Solution :

tamceno means sky blue -------- (I) cenorax means blue cheese-------- (II) aplmitl means star bright-------- (III) From (I) and (II)
Tam means sky ceno means blue rax means cheese From (II) and (III) apl means star mitlmeans bright. So, mitltam means bright sky.

3. 6 10 14 18 22 26 30

A. 36 40
B. 33 37
C. 38 42
D. 34 36
E. 34 38

Answer: Option E

Solution:

This simple addition series adds 4 to each number to arrive at the next.

4. Marathon is to race as hibernation is to

A. winter
B. bear
C. dream
D. sleep

Answer: Option D

Solution:

A marathon is a long race and hibernation is a lengthy period of sleep. The answer is not choice a or b because even though a bear and winter are related to hibernation, neither completes the analogy. (Choice c) is incorrect because sleep and dream are not synonymous.

5. SRQ, PON, MLK, _____, GFE

A. IJH
B. JIH
C. JHI
D. HIJ

Answer: Option B 

Solution: 

This series consists of letters in a reverse alphabetical order. 

6. Blueberries cost more than strawberries.
Blueberries cost less than raspberries.
Raspberries cost more than strawberries and blueberries.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true
B. false
C. uncertain

Answer: Option A

Solution:

Because the first two statements are true, raspberries are the most expensive of the three.

7. One of the warmest winters on record has put consumers in the mood to spend money. Spending is likely to be the strongest in thirteen years. During the month of February, sales of existing single-family homes hit an annual record rate of 4.75 million. This paragraph best supports the statement that

A. consumer spending will be higher thirteen years from now than it is today.
B. more people buy houses in the month of February than in any other month.
C. during the winter months, the prices of single-family homes are the lowest.
D. there were about 4 million homes for sale during the month of February.
E. warm winter weather is likely to affect the rate of home sales.

Answer: Option E

Solution:

This is clearly the best answer because the paragraph directly states that warm weather affects consumers inclination to spend. It furthers states that the sales of single-family homes was at an all-time high. There is no support for choice a or c. Choice b is wrong because even though there were high sales for a particular February, this does not mean that sales are not higher in other months. Choice d presents a misleading figure of 4 million. The paragraph states that the record of 4.75 million was at an annual, not a monthly, rate.

8. desert

A. cactus
B. arid
C. oasis
D. flat

Answer: Option B

Solution:

A desert is an arid tract of land. Not all deserts are flat (choice d). Not all deserts have cacti or oases (choices a and c).

9. Flow : River :: Stagnant : ?

A. Rain
B. Stream
C. Pool
D. Canal

Answer: Option C

Solution:

As Water of a River flows similarly water of Pool is Stagnant.

10. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

A. 58965
B. 65423
C. 89654
D. 96542

Answer: Option D

Solution:

The digits are removed one by one from the beginning and the end in order alternately so as to obtain the subsequent terms of the series.

11. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?

A. Q - N + M x P
B. P + S x N - Q
C. P - M + N x Q
D. Q - S % P

Answer: Option C

Solution:

P - M → P is the brother of M

M + N → M is the mother of N

N x Q → N is the sister of Q

Therefore, P is the maternal uncle of Q.

12. In a queue, Amrita is 10th from the front while Mukul is 25th from behind and Mamta is just in the middle of the two. If there be 50 persons in the queue. What position does Mamta occupy from the front?


A. 20th
B. 19th
C. 18th
D. 17th

Answer: Option C

13. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
   1. Index    2. Contents    3. Title    4. Chapters    5. Introduction

A. 2, 3, 4, 5, 1
B. 3, 2, 5, 1, 4
C. 3, 2, 5, 4, 1
D. 5, 1, 4, 2, 3

Answer: Option C

14. Assertion (A) : Carbon monoxide when inhaled causes death.
Reason (R) : Carbon monoxide combines with haemoglobin. 

A. Both A and R are true and R is the correct Solution of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct Solution of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: Option  A

15. Which one of the following is always found in 'Bravery'?

A. Experience
B. Power
C. Courage
D. Knowledge

Answer: Option C



iYogi Tech Services English Test Model Papers



iYogi Tech Services Placement Papers for the English Language can be attempted in this section. Questions that are important for the Placement Process can be tried upon which will simulate the same difficulty level you will be facing while giving the actual iYogi Tech Services Placement Paper.

1. Do you imitate others.

A. Are others being imitated by you
B. Were others being imitated by you
C. Have others been imitated by you
D. Are others imitated by you

Answer: Option D

Solution:

Are others imitated by you

2. Nokia is a _______ company.

A. Good
B. Best
C. Better
D. Right

Answer: Option A

Solution:

Good

3. COMMISSIONED

A. Started
B. Closed
C. Finished
D. Terminated

Answer: Option D


4. I love living in this __________ city.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: D

Solution:

no article

5. solve as per the direction given above

A. An Indian ship
B. laden with merchandise
C. got drowned in the Pacific Ocean.
D. No error.

Answer: Option C

Solution:

sank in the Pacific Ocean

6. To fly off the handle

A. To dislocate
B. To lose one’s temper
C. To take of
D. To be indifferent

Answer: Option D

Solution:

To be indifferent

7. I left a few pieces of ______ in my aunt's house after the holidays.

A. clothing
B. clothes
C. cloths
D. cloth

Answer: Option A

Solution:

clothing

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Cap
B. Turban
C. Helmet
D. Veil
E. Hat

Answer: Option D

Solution:

All except Veil cover the head, while veil covers the face.

9. The island is so small that there are only five houses ______ it.

A. on
B. in
C. over
D. out

Answer: Option A

Solution:

on

10. It has been established that
P : Einstein was
Q : although a great scientist
R : weak in arithmetic
S : right from his school days
The Proper sequence should be:

A. SRPQ
B. QPRS
C. QPSR
D. RQPS

Answer: Option B

11. These essays are intellectually ........ and represent various levels of complexity.

A. modern
B. revealing
C. superior
D. demanding

Answer: Option C

Solution:

superior

12. find correct spelling :

A. Accomodaton
B. Acomodation
C. Acommodation
D. Accommodation

Answer: Option D

Solution:

Accommodation

13. In despite of his (a)/ being a small boy (b)/ he offered to fight the giant. (c)/ No error (d)

A. In despite of his
B. being a small boy
C. he offered to fight the giant. 
D. No error

Answer: Option A

Solution:

You can use either ëin spite ofí or ëdespite. Despite is never followed by ëofí

14. That which cannot be corrected

A. Illegible
B. Indelible
C. Incorrigible
D. Unintelligible

Answer: Option C

Solution:

Incorrigible (Adjective): (of a person or their tendencies) Not able to be corrected, improved, or reformed.

15. CORPULENT

A. Lean
B. Gaunt
C. Emaciated
D. Obese

Answer: Option D


Download iYogi Tech Services Placement Papers PDF - Click Here

Hope we have provided you the all essential information about iYogi Tech Services Placement Papers. Candidates utilize this article to get placed in iYogi Tech Services. Keep visiting our website www.allindiajobs.in for regular updates on jobs, placement papers, interview questions and many more.