AVEVA Software Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers

AVEVA Software Placement Papers
AVEVA Software Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers. Are you in search of AVEVA Software Placement Papers? Here in this page, we have provided the placement papers of AVEVA Software. AVEVA Software Model Papers are very useful for the preparation of AVEVA Software written test in the recruitment process. Aspirants must practice these placement papers to achieve a job in the AVEVA Software company. AVEVA Software is looking for the energetic candidates with an excellent academic record. By practicing the previous papers, syllabus and test pattern applicants can easily qualify the selection process of AVEVA Software. This will be the best opportunity for the aspirants to prove themselves and get a job in the AVEVA Software. 

AVEVA Software Placement Papers

In this webpage, we have also included the questions and answers for the aptitude, reasoning and also verbal ability for the session of practice. By practicing these questions and answers aspirants will be selected and also candidates who got qualified in the AVEVA Software recruitment process they will get a good pay scale. These questions and answers are only for the reference purpose. So to join the AVEVA Software organization candidates must work hard and prepare all the Questions And Answers which are given below. For more further updates, candidates can visit our site daily.

In the below section, we had given the information about the aptitude, reasoning and verbal ability questions and answers along with solutions. Contenders can practice these questions before attending for the Aveva Software examination to perform well in the exam.

You can also check: Interview Questions And Answers


AVEVA Software Aptitude Test Model Placement Papers

In this session, candidates can practice the aptitude questions and answers which are provided with detailed solutions. These questions and answers will be helpful for the aspirants to crack the Aveva Software exam easily. So practice these aptitude questions to perform well.

1. The difference between the radi of the smaller circle and the bigger circle is 7cm and the difference between the area of two circles is 1078Sq.cm Radius of the smaller circle is :

A. 17.5cm 
B. 21cm 
C. 28cm 
D. None of these

Answer: Option D

2. The average of first five multiples of 3 is:

A. 3 
B. 9 
C. 12 
D. 15

Answer: Option B

Solution:

Average = 3(1 + 2 + 3 + 4 + 5)/5 = 45/5 = 9.


3. The speed of a boat in still water is 60kmph and the speed of the current is 20kmph. Find the speed downstream and upstream?

A. 35, 25 kmph 
B. 80, 40 kmph 
C. 40, 60 kmph 
D. 50, 55 kmph

Answer: Option B

Solution:

Speed downstream = 60 + 20 = 80 kmph
Speed upstream = 60 - 20 = 40 kmph

4. A sum of money invested at C.I. amounts to Rs. 800 in 3 years to Rs. 840 in 4 years. The rate of interest per annum is?

A. 2 1/2 % 
B. 4% 
C. 5% 
D. 6 2/3 %

Answer: Option C

Solution:

S.I. on Rs. 800 for 1 year = (840 - 800) = Rs. 40 Rate = (100 * 40)/(800 * 1) = 5%


5. 3 types of Sugar got mixed by accident in a shop. First was of the rate Rs. 145 per kg and Second of Rs. 165 per kg. Only thing the  
shop owner knew that quantities of 3 sugar types were in the ratio 2:1:3 respectively. He finally sold the mix at rate of Rs. 180 per kg.  
What was price of 3rd type? 

A. RS. 208.33
B. RS. 210
C. RS. 215.67
D. RS. 196.58

Answer: Option A

6. The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius r cm, is: 

A. 2r2 cm2
B. r2 cm2
C. (1/2)r2 cm2
D. 2r2 cm2

Answer: Option B

Solution:

Area of the largest triangle = (1/2 × 2r × r) cm2

7. The ratio of the present age of two brothers is 1:2 and 5 years back, the ratio was 1:3. What will be the ratio of their ages after 5 years?

A. 1:4 
B. 2:3 
C. 3:5 
D. 5:6

Answer: Option C

Solution:

Let the present ages of the two brothers be x and 2x years respectively. 
Then, (x - 5)/(2x - 5) = 1/3 
3(x - 5) = (2x - 5) => x = 10 
Required ratio = (x + 5) : (2x + 5) = 15 : 25 = 3:5

8. Find the one which does not belong to that group ?

A. 358 
B. 246 
C. 134 
D. 862 
E. 156

Answer: Option D

Solution:

Except in 862, in all other numbers sum of first two digits is same as the last digit.

9. A, B and C are partners. A receives 2/3 of profits, B and C dividing the remainder equally. A's income is increased by Rs.200 when the rate to profit rises from 5 to 7 percent. Find the Capital of B?

A. Rs.2450 
B. Rs.3600 
C. Rs.2500 
D. Rs.3100

Answer: Option C

Solution:

A:B:C = 2/3:1/6:1/6 = 4:1:1
x * 2/100 * 2/3 = 200
B capital = 15000*1/6 = 2500

10. Of the 1000 inhabitants of a town 60 % are males of whom 20 % are literate. If of all the inhabitants 25 % are literate. Then what percent of the females of the town are literate?

A. 22. 5 % 
B. 27.5 % 
C. 32. 5 % 
D. 37.5 %

Answer: Option C

Solution:

Males = (60/100 × 1000) = 600, 
females = (1000 - 600) = 400 
Literate males = (20/100 × 600) = 120 
Total literates = (25/100 × 1000) = 250 
Female literates = (250 - 120) = 130 
Required % = (130/400 × 100)% = 32.5 %

11. In how many ways can six members be selected from a group of ten members?

A. ⁶C₄ 
B. ¹⁰C₄ 
C. ¹⁰C₅ 
D. ¹⁰P₄ 
E. ¹⁰P₅

Answer: Option B

Solution:

Six members can be selected from ten members in 
¹⁰C₆ = ¹⁰C₄ ways.

12. Two pipes function simultaneously the reservoir will be filled in 12 hours. One pipe fills reservoir 10 hours faster than the other. How many hours does the faster pipe take to fill the reservoir?

A. 25 hrs 
B. 28 hrs 
C. 20 hrs 
D. 35 hrs

Answer: Option C

Solution:

1/x + 1/(x + 10) = 1/12
x = 20

13. A box contains nine bulbs out of which 4 are defective. If four bulbs are chosen at random, find the probability that atleast one bulb is good.

A. 6/63 
B. 2/63 
C. 125/126 
D. 1/126 
E. 1/63

Answer: Option C

Solution:

Required probability = 1 - 1/126 = 125/126

14. Find the greatest number that exactly divides 35, 91 and 840?

A. 5 
B. 6 
C. 7 
D. 8

Answer: Option C

Solution:

The greatest number that exactly divides 35, 91 and 840 is the HCF of the three numbers. So, calculating HCF we get the answer 7.

15. A number consists of 3 digit whose sum is 10. The middle digit is equal to the sum of the other two and the number will be increased by 99 if its digits are reversed. The number is:

A. 145 
B. 253 
C. 370 
D. 352

Answer: Option B

Solution:

Let the middle digit be x. Then, 2x = 10 or x = 5.
So, the number is either 253 or 352. Since the number increases on reversing the digits, so the hundred's digit is smaller than the unit's digit. Hence, required number = 253.






AVEVA Software Reasoning Test Model Papers

Candidates who are preparing for the Aveva software recruitment, here they can practice the reasoning test for the model papers of Aveva software. We had given the questions and answers along with solutions. If possible candidates can also download the PDF of Aveva software questions and answers in the below-provided link.

1. Statement: A recent study shows that children below five die in the cities of the developing countries mainly from diarrhoea and parasitic intestinal worms.

I. Governments of the developing countries should take adequate measures to improve the hygienic conditions in the cities.
II. Children below five years in the cities of the developing countries need to be kept under periodic medical check-up.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option E

Solution:

Clearly, the two diseases mentioned are caused by unhygienic conditions. So, improving the hygienic conditions is a step towards their eradication.  
Also, periodic medical check-up will help timely detection of the disease and hence a proper treatment. So, both I and II follow.

2. Statements: National Aluminium Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal.
Conclusions:
I. Previously, India had to import aluminium.
II. With this speed, it can soon become a foreign exchange earner.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option E

Solution:

According to the statement, National Aluminium Company has moved India from a position of shortage in the past to self-sufficiency in the present.  
This means that previously, India had to import aluminium. So, I follows. Also, it can be deduced that if production increases at the same rate,  
India can export it in future. So, II also follows.

3. Asmita has 4 years of post-qualification work experience. She has done graduation in Botany, scoring 71% marks in it. Born on 

22.01.1989. She has secured 53% marks in the selection process.
A. if the candidate is to be selected. 
B. if the candidate is not to be selected.  
C. if the candidate may be referred to the HR – Manager. 
D. if the candidate may be referred to the Director.  
E. if the data provided is inadequate to take the decision 

Answer: Option B

For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization

Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

4. In the following questions, the symbols, #, @, $, © and % are used with the following meaning as illustrated below:
'P#Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'.
'P@Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.
'P$Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P©Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.

Statements: K @ W, B % W, N # B
Conclusions: I. K @ N  II. N # K

A. if only conclusion I is true. 
B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true. 
E. if both the conclusions I and II are true.

Answer: Option B

Solution:

K = W -- (i); B ≤ W -- (ii); N < B -- (iii)
combining all, we get
K = W ≥ B > N => K > N
=> N > K (conclusion II).
Hence, conclusion I is not true but conclusion II is true.

5. You are a team leader and you are supposed to hold a convention on HR issue. But your team members are unable to get adequate sponsorship.

A. You put in your money and hold the event as scheduled
B. You try and motivate them that they can do it
C. You postpone the event and give them some more time
D. You tell them things can work out like this and cancel the event
 Answer: Option B

6. Geneticist: Ethicists have fears, many of them reasonable, about the prospect of cloning human beings, that is, producing exact genetic duplicates. But the horror-movie image of a wealthy person creating an army of exact duplicates is completely unrealistic. Clones must be raised and educated, a long-term process that could never produce adults identical to the original in terms of outlook, personality, or goals. More realistic is the possibility that wealthy individuals might use clones as living ìorgan banks.The claim that cloning will not produce adults with identical personalities plays which one of the following roles in the geneticistís argument?

A. It is a reason for dismissing the various fears raised by ethicists regarding the cloning of human beings.
B. It is evidence that genetic clones will never be produced successfully.
C. It illustrates the claim that only wealthy people would be able to have genetic duplicates made of themselves.
D. It is evidence for the claim that wealthy people might use genetic duplicates of themselves as sources of compatible organs for transplantation.
E. It is a reason for discounting one possible fear concerning the cloning of human beings.

Answer: Option D

7. 22 : 506 :: 27 : __

A. 675 
B. 756 
C. 702 
D. 783 
E. 800

Answer: Option B

Solution:

22 : 506 :: 27 : __
22 : (22)2 +22 :: 27 : (27)2 +27
This is of the form n : n2 +n.
(27)2 +27 = 756 is the next number.

8. In a certain code language, '+' means '*', '*' means '-', '-' means '/' and '/' means '+'.
16 * 4 / 4 + 14 - 2

A. 56 
B. 28 
C. 40 
D. 112 
E. 84

Answer: Option C

Solution:

The given expression
16 * 4 / 4 + 14 - 2
becomes
16 - 4 + 4 * 14 / 2
as per the given directions.
Using BODMAS rule,
16 - 4 + 4 * 14 / 2
= 12 + 56 / 2
= 12 + 28
= 40

9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?

A. Firmament 
B. Finish 
C. First 
D. Fissure 
E. Fiscal

Answer: Option C

Solution:

Finish, Firmament, First, Fiscal, Fissure

10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?

A. Pellagra 
B. Beriberi 
C. Scurvy 
D. Anaemia 
E. Goitre

Answer: Option E

Solution:

All except Goitre are diseases caused due to deficiency of vitamine, while goitre is caused due to deficiency of iodine.

11. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?

A. EDRIRL 
B. DCQHQK 
C. ESJFME 
D. FYOBOC 
E. DEQJQM

Answer: Option A

Solution:

The first, second, third,fourth,fifth and sixth letters of the word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.

12. The post office is to the east of the school while my house is to the south of the school. The market is to the north of the post office. If the distance of the market from the post office is equal to the distance of my house from the school, in which direction is the market with respect to my school?

A. North 
B. East 
C. North-east 
D. South-west

Answer: Option C

13. Statement: Should articles of only deserving authors be allowed to be published?
Arguments:
I. Yes. It will save a lot of paper which is in short supply.
II. No. It is not possible to draw a line between the deserving and the undeserving.

A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option B

Solution:

Clearly, I does not provide a strong reason in support of the statement. Also, it is not possible to analyze the really deserving and not deserving.  
So/argument II holds strong.

14. Which one of the following is always found in 'Remedy of fault'?

A. Punishment
B. Remedy
C. Fault
D. Scolding

Answer: Option C

15. Statements:
The car manufacturing companies have recently increased the prices of mid-sized cars.
The Government recently increased the duty on mid-sized cars.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option B

Solution:

Since the government has recently increased the duty on mid-sized cars, therefore, the car manufacturing companies have recently increased the prices of mid-sized cars.

AVEVA Software Verbal Ability Test Placement Papers

Aspirants who had applied for the Aveva Software recruitment, those contenders should practice these questions and answers along with a detailed solution of verbal ability. So do practice these questions and answers to perform well in the selection process.

1. Who teaches you English

A. English is taught by whom
B. By whom will you be taught English
C. By whom are you taught English
D. By whom were you taught English

Answer: Option C

Solution:

By whom are you taught English

2. There isn't _____ sugar in my coffee.

A. much
B. many
C. more
D. none

Answer: Option A

Solution:

much

3. FRESH

A. Faulty
B. Sluggish
C. Disgraceful
D. Stale

Answer: Option D

4. What would you like for __________ breakfast?

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: D

Solution:

no article

5. solve as per the direction given above

A. The students were
B. awaiting for
C. the arrival of the chief guest.
D. No error.

Answer: Option B

Solution:

awaiting

6. To blow hot and cold

A. To be rich and poor frequently
B. To be inconsistent
C. Changing weather
D. To be untrustworthy

Answer: Option B

Solution:

To be inconsistent

7. There is only ______ space in this cupboard for the books.

A. any
B. some
C. a few
D. a little

Answer: Option D

Solution:

a little

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Deck
B. Quay
C. Stern
D. Bow
E. Mast

Answer: Option B

Solution:

All except Quay are parts Of a ship.

9. This present is _____ my grandmother.

A. at
B. on
C. by
D. from

Answer: Option D

Solution:

from

10. In the darkness
P : the long, narrow beard
Q : was clearly visible with
R : the tall stooping figure of the doctor
S : and the aquiline nose
The Proper sequence should be:

A. RQPS
B. PSQR
C. RSQP
D. QPRS

Answer: Option A

11. Two of the fugitives managed to remain free by adeptly avoiding the ........... of the police.

A. discovery
B. following
C. torture
D. pursuit

Answer: Option D

Solution:

pursuit

12. find correct spelling :

A. Pessenger
B. Passenger
C. Pasenger
D. Passengar

Answer: Option B

Solution:

Passenger

13. The director prefers (a) / your plan than (b) / that given by (c) / the other members of the committee. (d)

A. The director prefers
B. your plan than
C. that given by
D. the other members of the committee.

Answer: Option B

Solution:

The director prefers your plan to that given by the other members of the committee.

14. To issue a thunderous verbal attack

A. Fulminate
B. Languish
C. Invigorate
D. Animate

Answer: Option A

Solution:

Fulminate

15. HESITATED

A. Stopped
B. Paused
C. Slowed
D. Postponed

Answer: Option B

AVEVA Software Placement Papers PDF Download: Click Here


We hope above information about Aveva Software placement papers is useful for your preparation. We updated the questions and answers for aptitude, reasoning and also for verbal ability. By practicing these questions and answers candidates will be selected in an interview. So for all IT companies placement papers candidates can bookmark our All India Jobs site. We wish good luck for the aspirants who are preparing for the Aveva Softwares recruitment.