American Express Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers

American Express Placement Papers
American Express Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers. Are you looking for American Express Placement Papers? good news for those candidates. We had given American Express Placement papers to check your skills in Aptitude, Reasoning and Verbal Ability by solving the sample questions below in this article. Improve your knowledge by practicing the latest American Express Model Papers regularly. Aspirants can download the latest American Express placement papers in the form of pdf to study through offline by accessing the link. We have also provided the sample questions along with a detailed solution. Practice these sample questions so that you get a clear idea about American Express Test Pattern.



American Express Placement Papers


Aspirants who had a passion to crack the job in the American Express Recruitment Drive have to be prepared for the competition. In this post, we have provided you the largest collection of placement papers with answers and interview questions of American Express Company. These placement papers of the American Express are similar to actual exam pattern of American Express Company. Explore the careers available at American Express by practicing these American Express Model Papers to strengthen your skills and qualify for the next level of rounds in the placement test.



You can also check: Interview Questions



In this article, candidates can get an clear view about the questions asked on American Express Placement Papers. Aspirants can prepare for the sample questions on American Express Placement Papers Aptitude, Reasoning And Verbal Ability. Go through the complete article so that you can find a link to download American Express Placement Papers PDF. Download the PDF of American Express Placement Papers and prepare well even in offline. Visit our website All India Jobs regularly for latest updates on all IT Companies career opportunities, interview questions and more.


American Express Aptitude Test Sample Papers

Applicants can practice these questions and answers which are provided below. We suggest the aspirants get through these questions and get place in the American Express written test.

1. A circle and a rectangle have the same perimeter. The sides of the rectangle are 18cm and 26cm.What is the area of the circle?

A. 88cm2 
B. 154cm2 
C. 616cm2 
D. 1250cm2

Answer: Option C

Solution:

perimeter of the rectangle = 2(18 +26)cm = 88cm 
2 x 22/7 x R =88 R = (88 x 7/44) = 14cm

2. Rs. 6000 is lent out in two parts. One part is lent at 7% p.a simple interest and the other is lent at 10% p.a simple interest. The total interest at the end of one year was Rs. 450. Find the ratio of the amounts lent at the lower rate and higher rate of interest?

A. 5 : 1 
B. 4 : 1 
C. 3 : 2 
D. 2 : 1 
E. None of these

Answer: Option A

Solution:

Let the amount lent at 7% be Rs. x
Amount lent at 10% is Rs. (6000 - x)
Total interest for one year on the two sums lent 
= 7/100 x + 10/100 (6000 - x) = 600 - 3x/100
=> 600 - 3/100 x = 450 => x = 5000
Amount lent at 10% = 1000
Required ratio = 5000 : 1000 = 5 : 1

3. A man can row 30 km downstream and 20 km upstream in 4 hours. He can row 45 km downstream and 40 km upstream in 7 hours. Find the speed of man in still water?

A. 15 kmph 
B. 10 kmph 
C. 12 kmph 
D. 12.5 kmph 
E. None of these

Answer: Option D

Solution:

Let the speed of the man in still water be a kmph and let the speed of the stream be b kmph.
Now 30/(a + b) + 20/(a - b) = 4 and 45/(a + b) + 40/(a - b) = 7
Solving the equation, the speed of man in still water is 12.5 kmph.

4. Find the area of a parallelogram with base 24 cm and height 16 cm.

A. 262 cm2 
B. 384 cm2 
C. 192 cm2 
D. 131 cm2 
E. None of these

Answer: Option B

Solution:

Area of a parallelogram = base * height = 24 * 16 = 384 cm2


5. If 500 gm of salt solution has 30% salt in it, how much salt must be added to make the concentration of salt 50% in the solution? 

A. 200 GM
B. 100 GM
C. 90 GM
D. 50 GM

Answer: Option A

Solution: 

Amount of water in solution = 100 % - 30 % = 70 % of total
Amount of water = 70 % x 500 = 350 gm
Amount of water remains same for both the solutions. Therefore, let amount of new solution be x gm.
x = 350 x (100/ 50.
x = 700 
Salt added = (700 – 500. = 200 gm 

Alternate solution:

Quantity of sugar to be added :
= [Solution (Required % value – Present % value.] / (100 – Required % value.
= [500 (50 – 30.] / 100 – 50
= (500 x 20. / 50
= 200 gm

6. The difference between C.I. and S.I. on an amount of Rs. 15,000 for 2 years is Rs. 96. What is the rate of interest per annum?

A. 8 
B. 10 
C. 12 
D. Cannot be determined

Answer: Option A

Solution:

[15000 * (1 + R/100)2 - 15000] - (15000 * R * 2)/100 = 96 
15000[(1 + R/100)2 - 1 - 2R/100] = 96 
15000[(100 + R)2 - 10000 - 200R]/10000 = 96 
R2 = (96 * 2)/3 = 64 => R = 8 
Rate = 8%

7. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of the son is:

A. 14 years 
B. 18 years 
C. 20 years 
D. 22 years

Answer: Option D

Solution:

Let the son's present age be x years. 
Then, man's present age = (x + 24) years. 
(x + 24) + 2 = 2(x + 2) x + 26 = 2x + 4 => x = 22.

8. Find the one which does not belong to that group?

A. A 
B. R 
C. E 
D. I 
E. O

Answer: Option B

Solution:
A, E, I and O are vowels, while R is a consonant.

9. A and B invests Rs.3000 and Rs.4000 respectively in a business. If A doubles his capital after 6 months. In what ratio should A and B divide that year's profit?

A. 9:10 
B. 9:8 
C. 3:4 
D. 39:49

Answer: Option B

Solution:

(3*6 + 6*6): (4*12)
54:48 => 9:8

10. In a school, 40 % of the students play football and 50 % play cricket. If 18 % of the students play neither football nor cricket, the percentage of students playing both is

A. 40 % 
B. 32 % 
C. 22 % 
D. 8 %

Answer: Option D

Solution:

Let A = set of students who play football and 
B = set of students play cricket. 
Then n(A) = 40, n (B) = 50 and 
n(A U B) = (100 - 18) = 82 
n(A U B) = n(A) + n(B) – n(A n B) 
n(AnB) = n(A) + n(B) – n(AUB) = (40 + 50 -82) = 8 
Percentage of the students who play both = 8%

11. A question paper consists of five problems, each problem having three internal choices. In how many ways can a candidate attempt one or more problems?

A. 63 
B. 511 
C. 1023 
D. 15 
E. 31

Answer: Option C

Solution:

Given that, the question paper consists of five problems. For each problem, one or two or three or none of the choices can be attempted. 
Hence, the required number of ways = 45 - 1. 
= 210 - 1 = 1024 - 1 = 1023

12. A cistern has three pipes, A, B and C. The pipes A and B can fill it in 4 and 5 hours respectively and C can empty it in 2 hours. If the pipes are opened in order at 1, 2 and 3 A.M. When will the cistern be empty?

A. 3 PM 
B. 7 PM 
C. 4 PM 
D. 5 PM

Answer: Option D

Solution:

1 to 2 = 1/4
2 to 3 = 1/4 + 1/5 = 9/20
 After 3 AM = 1/4 + 1/5 - 1/2 = -1/20
 1/4 + 9/20 = 14/20
 1 h ---- 1/20
 ? ----- 14/20
 14 hours ==> 5 PM

13. Three unbiased coins are tossed. What is the probability of getting at most two heads?

A.3/4
B.1/4
C.3/8
D.7/8

Answer: Option D

14. The sum of the digits of a two-digit number is 15 and the difference between the digits is 3. What is the two-digit number?

A. 69 
B. 78 
C. 96 
D. Cannot be determine

Answer: Option D

Solution:

Let the ten's digit be x and unit's digit by y
Then, x + y = 15 and x - y = 3 or y - x = 3
Solving x + y = 15 and x - y = 3, we get: x = 9, y = 6
Solving x + y = 15 and y - x = 3, we get: x = 6, y = 9
So, the number is either 96 or 69.
Hence, the number cannot be determined.

15. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 sec. The speed of the train is?

A. 45 km/hr 
B. 50 km/hr 
C. 54 km/hr 
D. 55 km/hr

Answer: Option B

Solution:

Speed of the train relative to man = 125/10 = 25/2 m/sec.
= 25/2 * 18/5 = 45 km/hr
Let the speed of the train be x km/hr. Then, relative speed = (x - 5) km/hr.

x - 5 = 45 => x = 50 km/hr.



American Express Reasoning Test Placement Papers

Reasoning test questions and answers are available in this article along with a detailed solution. Practice these questions and answers and these are helpful to move for further rounds in the American Express recruitment test.

1. Statement: The Central Bureau of Investigation receives the complaint of an officer taking bribe to do the duty he is supposed to.

I. CBI should try to catch the officer red-handed and then take a strict action against him.
II. CBI should wait for some more complaints about the officer to be sure about the matter.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option A

Solution:

Clearly, one complaint is enough for a wrong doing. This should be confirmed by catching the guilty red-handed and then strict action taken against  
him. So, only course I follows.

2. Statements: Water supply in wards A and B of the city will be affected by about 50% on Friday because repairing work of the main lines is to be  
carried out.
Conclusions:
I. The residents in these wards should economise on water on Friday.
II. The residents in these wards should store some water on the previous day.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option E

Solution:

Clearly, the information has been given beforehand so that the residents can collect water on the previous day and use less water on Friday. So,  
both I and II follow.

3. Ahmed has completed graduation and post graduation in Economics from Bhopal in and has secured 51% and 68% marks respectively. His Date of Birth is 26.11.1980. He has been working as an executive in a reputed firm since 2006 till date. He has secured 56% marks in the selection process.

A. if the candidate is to be selected. 
B. if the candidate is not to be selected.  
C. if the candidate may be referred to the HR – Manager.
D. if the candidate may be referred to the Director.  
E. if the data provided is inadequate to take the decision 

Answer: Option C

Following are the conditions for selecting a Senior Manager in a bank.
The candidate must –
i. have passed class 12th with at least 60% marks.
ii. be a graduate in any discipline with at least 55% marks.
iii. be a post graduate in Management with specialization in Economic/Statistics with at least 60% marks.
iv. have work experience of at least 2 years in a bank.
v. be at least 25 years and not more than 35 years as on 01-03-2016.
vi. cleared written examination with at least 50% marks
vii. cleared personal interview with at least 40% marks
In the case of candidate who fulfills all conditions except –
a. at iii. above, but has secured at least 60% marks in CA, the case is to be referred as VP.
b. at vii. above, but has cleared written examination with at least 60% marks and personal interview with at least 35% marks, his case to be referred as President.

In each question below, details of a candidate are provided followed by a question and 5 courses of action. Select the course of action that applies to the person’s candidature.

4. A browser is a:

A. line that delineates the edge of a program window. 
B. software program especially designed for viewing web pages on the internet. 
C. Tool for resizing the window. D. device use for modifying the window. 
E. None of these

Answer: Option B

5. Select the most appropriate alternative as the answer.: You are moving across the road on a scooter when you observe that two boys on a bike snatch a lady's gold chain and ride away. You would :

A. console the woman.
B. chase the boys to catch hold of them.
C. inform the police about the matter.
D. stand and see what happens next.

 Answer: Option B

6. Archaeologist: A skeleton of a North American mastodon that became extinct at the peak of the Ice Age was recently discovered. It contains a human-made projectile dissimilar to any found in that part of Eurasia closest to North America. Thus, since Eurasians did not settle in North America until shortly before the peak of the Ice Age, the first Eurasian settlers in North America probably came from a more distant part of Eurasia.
Which one of the following, if true, most seriously weakens the archaeologistís argument?

A. The projectile found in the mastodon does not resemble any that were used in Eurasia before or during the Ice Age.
B. The people who occupied the Eurasian area closest to North America remained nomadic throughout the Ice Age.
C. The skeleton of a bear from the same place and time as the mastodon skeleton contains a similar projectile.
D. Other North American artifacts from the peak of the Ice Age are similar to ones from the same time found in more distant parts of Eurasia.
E. Climatic conditions in North America just before the Ice Age were more conducive to human habitation than were those in the part of Eurasia closest to North America at that time.

Answer: Option B

7. 3864 : 5098 :: 4994 : __

A. 6228 
B. 6246 
C. 6194 
D. 6286 
E. 6144

Answer: Option A

Solution:

3864+1234 : 5098 :: 4994+1234 : __
4994 + 1234 = 6228.

8. In a certain code language, '+' means '/', '/' means '*', '*' means '-', '-' means '+'.
(13 - 5 * 8 + 4) * (5 - 6 + 12 * 3) / (4 + 2)

A. 7.5 
B. 29 
C. 27 
D. -2.5 
E. 11

Answer: Option E

Solution:

The given expression
(13 - 5 * 8 + 4) * (5 - 6 + 12 * 3) / (4 + 2)
becomes
(13 + 5 - 8 / 4) - (5 + 6 / 12 - 3) * (4 / 2)
Using BODMAS rule,
(13 + 5 - 8 / 4) - (5 + 6 / 12 - 3) * (4 / 2)
= (18 - 2) - [5 + (1/2) - 3] * 2
= 16 - (5/2) * 2
= 11

9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?

A. Nozzle 
B. Nausea 
C. Nostril 
D. Nomenclature 
E. Normal

Answer: Option E

Solution:

Nausea, Nomenclature, Normal, Nostril, Nozzle

10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?

A. Hydrogen 
B. Oxygen 
C. Iodine 
D. Nitrogen 
E. Chlorine

Answer: Option C

Solution:

All except Iodine are gases, while iodine is a liquid.

11. If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as

A. CADMNO 
B. CAKNIT 
C. CAKNCA 
D. JAKINS 
E. DBLODB

Answer: Option C

Solution:

Each letter of the word is moved four steps backward to obtain the code.

12. A boy rode his bicycle northwards, then turned left and rode one km and again turned left and rode 2 km. He found himself exactly one km west of his starting point. How far did he ride northwards initially?

A. 1 km 
B. 2 km 
C. 3 km 
D. 5 km

Answer: Option B

13. Statement: Should internal assessment in colleges be abolished?
Arguments:
I. Yes. This will help in reducing the possibility of favouritism.
II. No, teaching faculty will lose control over students.

A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option A

Solution:

Abolishing the internal assessment would surely reduce favouritism on personal grounds because the teachers would not be involved in examination system  
so that they cannot extend personal benefits to anyone. So, argument I holds strong. But it will not affect the control of teaching faculty on students  
because still the teachers would be teaching them. So, argument II is vague.

14. Which one of the following is always found in 'Phrase'?

A. Nomenclature
B. Manifestation
C. Pictorial effect
D. Glossary

Answer: Option D

15. Statements:
Many people in the area are reported to be suffering from Malaria.
Private Medical Practitioners in the area have decided to close their clinics for few days.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option D

Solution:

Both the statements I and II are effects of independent causes. Because spreading malaria or to be suffering from malaria may be due to mosquitoes or dirtiness. But the decision of private medical practitioners to close the clinics may be due to other causes.




American Express English Test Model Papers

Contenders who are preparing hard for the American Express we have uploaded English test questions and answers below. We suggest the applicants prepare well for the American Express Placement Test.


1. People claim to have seen the suspect i several cities.

A. The suspect has been the people in several cities.
B. The suspect was seen by people in several cities.
C. The suspect is claimed to have been seen in several cities.
D. The suspect is being seen in several cities.

Answer: Option C

Solution:

The suspect is claimed to have been seen in several cities.

2. How _____ fruit do you eat in an average day?

A. more
B. many
C. much
D. none

Answer: Option C

Solution:

much

3. HIRSUTE

A. Scaly
B. Bald
C. Erudite
D. Quiet

Answer: Option B

4. Did you go to the Thai restaurant? P2: No, I went to __________ place where you and I normally go.

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: C

Solution:

the

5. solve as per the direction given above

A. No sooner did I open the door
B. when the rain, heavy and stormy, rushed in
C. making us shiver from head to foot
D. No error.

Answer: Option B

Solution:

than the rain, heavy and stormy, rushed in

6. To carry off the bell

A. To steal all wealth and flee
B. To trouble others
C. To call others for help
D. To bag the first position

Answer: Option D

Solution:

To bag the first position

7. There isn't ______ work left to the done. You may go home now if you wish.

A. some
B. many
C. much
D. plenty of

Answer: Option C

Solution:

much

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Mumbai
B. Cochin
C. Kandla
D. Mysore
E. Vishakhapatnam

Answer: Option D

Solution:

All except Mysore are harbours.

9. It is not, therefore
P : that I pay a tribute
Q : to conductors as a class
R : with any feeling of unfriendliness
S : to a particular member of that class
The Proper sequence should be:

A. PQRS
B. RQPS
C. RSPQ
D. PSRQ

Answer: Option C

10. I intend to visit my grandparents _____ this weekend.

A. by
B. on
C. for
D. during

Answer: Option D

Solution:

during

11. You must ..... your career with all seriousness.

A. follow
B. pursue
C. direct
D. complete

Answer: Option B

Solution:

pursue

12. find correct spelling :

A. Omineous
B. Ominous
C. Ominoas
D. Ominious

Answer: Option B

Solution:

Ominous

13. This girl /wrote an essay/so well that/her teacher was exceedingly pleased with her.

A. This girl
B. wrote an essay
C. so well that
D. her teacher was exceedingly pleased with her.

Answer: Option B

Solution:

Substitute ëaní by ëtheí before ëessayí.The sentence lays emphasis on ëessayí.

14. The policy of extending a country's empire and influence

A. Imperialism
B. Internationalism
C. Communism
D. Capitalism

Answer: Option A

Solution:

Imperialism

15. CONSEQUENCES

A. Results
B. Conclusions
C. Difficulties
D. Applications

Answer: Option A

American Express Placement Papers PDF Download: Click Here


For all the viewers we are providing the latest placement papers information with Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. For more fresh updates bookmark our site and stay tuned for more latest information about career opportunities, Interview Questions, etc.