Altair Engineering Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Altair Engineering Placement Papers
Altair Engineering Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you searching for Altair Engineering Placement Papers? You can take the free collection of Altair Engineering  Placement Papers and practice them to get hired in Altair Engineering Recruitment and can evaluate your performance in Altair Engineering Placement Test. In this article, we have provided answers and solutions to questions based on Aptitude, Reasoning and Verbal Ability which are important to get select by Altair Engineering. After solving the sample questions which are given below, contenders will get a clear idea about the  Altair Engineering Test Pattern and syllabus.





Altair Engineering Placement Papers

The selection process first round in Altair Engineering will be written test. Generally, the questions asked in written test are on Aptitude, Reasoning &  Verbal Ability. Practice these sample questions and previous papers of Altair Engineering, which are useful for aspirants to enhance your skill in Aptitude, Reasoning and Verbal Ability and get selected by the company. All India Jobs is a platform which will help you to secure a job in Altair Engineering.

You can also check: Interview Questions

In this page, we have provided the latest Altair Engineering Placement Papers which can be useful for aspirants at the time of preparation for the Altair Engineering Recruitment  Test. Candidates can download the Altair Engineering Placement Papers PDF from the link provided below. Candidates can access the below link to download the PDF of Altair Engineering Placement Papers and prepare well for the Altair Engineering Recruitment Test.



Altair Engineering Aptitude Test Placement Papers

Candidates who are preparing hard for the Altair Engineering written test, they all can check these latest questions and answers with a detailed solution. For more latest questions please bookmark our site. 

1. A 300 m long train crosses a platform in 39 sec while it crosses a signal pole in 18 sec. What is the length of the platform?

A. 320 m 
B. 350 m 
C. 650 m 
D. None of these

Answer: Option B

Solution:

Speed = 300/18 = 50/3 m/sec.
Let the length of the platform be x meters.
Then, (x + 300)/39 = 50/3
3x + 900 = 1950 => x = 350 m.

2. A shopkeeper sold an article offering a discount of 5% and earned a profit of 23.5%. What would have been the percentage of profit earned if no discount was offered?

A. 24.5 
B. 28.5 
C. 30 
D. Data inadequate 
E. None of these

Answer: Option C

Solution:

Let C.P. be Rs. 100. 
Then, S.P. = Rs. 123.50
Let marked price be Rs. x. Then, 95/100 x = 123.50
x = 12350/95 = Rs. 130
Now, S.P. = Rs. 130, C.P. = Rs. 100
Profit % = 30%.

3. In a 100 metres race, A can beat B by 10 metres and B can beat C by 5 metres. In the same race, A can beat C by

A. 14.5 metre
B. 14 metre
C. 15.5 metre
D. 15 metre

Answer : Option A

Solution :

While A runs 100 metre, B runs 100-10=90 metre 
While B runs 100 metre, C runs (100-5)=95 metre 
=> While B runs 90 metre, C run 95100×90=95×910 = 85.5 metre
ie, when A run 100 metre, B run 90 metre and C run 85.5 metre
Hence, A beat C by (100-85.5)= 14.5 metre

4. In a colony of 70 residents, the ratio of the number of men and women is 4 : 3. Among the women, the ratio of the educated to the uneducated is 1 : 4. If the ratio of the number of educated to uneducated persons is 8 : 27, then find the ratio of the number of educated to uneducated men in the colony?

A. 1 : 2 
B. 3 : 4 
C. 1 : 4 
D. 2 : 3 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:

Number of men in the colony = 4/7 * 70 = 40.
Number of women in the colony = 3/7 * 70 = 40.
Number educated women in the colony = 1/5 * 30 = 6.
Number of uneducated women in the colony = 4/5 * 50 = 24.
Number of educated persons in the colony = 8 /35 * 70 = 16.
As 6 females are educated, remaining 10 educated persons must be men.
Number of uneducated men in the colony = 40 - 10 = 30.
Number of educated men and uneducated men are in the ratio 10 : 30 i.e., 1 : 3.

5. An amount of Rs. 100000 is invested in two types of shares. The first yields an interest of 9% p.a and the second, 11% p.a. If the total interest at the end of one year is 9 3/4 %, then the amount invested in each share was?

A. Rs. 52500; Rs. 47500 
B. Rs. 62500; Rs. 37500 
C. Rs. 72500; Rs. 27500 
D. Rs. 82500; Rs. 17500

Answer: Option B

Solution:

Let the sum invested at 9% be Rs. x and that invested at 11% be Rs. (100000 - x). Then,
(x * 9 * 1)/100 + [(100000 - x) * 11 * 1]/100 = (100000 * 39/4 * 1/100)
(9x + 1100000 - 11x)/100 = 39000/4 = 9750
x = 62500
Sum invested at 9% = Rs. 62500
Sum invested at 11% = Rs. (100000 - 62500) = Rs. 37500.

6. [10 + {4 * ({2/3 + 1/4} * √144/121 + 23) ÷ 12 + 5} - 3] = ?

A. 20 
B. 8 
C. 10 
D. 15 
E. 5

Answer: Option A

Solution:

[10 + { 4 * (2/3 + 1/4 * √144/121 + 23) ÷ 12 + 5} - 3] = ? [10 + { 4 * (11/12 * 12/11 + 23) ÷ 12 + 5 } - 3] = ? 
= [10 + {4 * 24 ÷ 12 + 5} - 3] = ? 
= [10 + 13 - 3] = ? = > 20

7. If a student walks from his house to school at 5km/hr he is late by 30 minutes. However, if he walks at 6km/hr he is late by 5 minutes only. The distance of his school from his house

A. 2.5km 
B. 3.6km 
C. 5.5km 
D. 12.5km

Answer: Option D

8. Twelve men can complete a piece of work in 32 days. The same work can be completed by 16 women in 36 days and by 48 boys in 16 days. Find the time taken by one man, one woman and one boy working together to complete the work?

A. (64 * 36)/13 days 
B. (32 * 36)/13 days 
C. (96 * 36)/13 days 
D. (128 * 36)/13 days 
E. None of these

Answer: Option A

Solution:

12 men take 32 days to complete the work.
One man will take (12 * 32) days to complete it.
Similarly one woman will take (16 * 36) days to complete it and one boy will take (48 * 16) days to complete it.
One man, one woman and one boy working together will complete = 1/(12 * 32) + 1/(16 * 36) + 1/(48 * 16)
= 1/(4 * 3 * 16 * 2) + 1/(16 * 4 * 9) + 1/(16 * 3 * 4 * 4) 
= 1/64(1/6 + 1/9 + 1/12) = 1/64 * 13/36 of the work in a day.
They will take (64 * 36)/13 days to complete the work working together.

9. A tank 3 m long, 2 m wide and 1.5 m deep is dug in a field 20 m long and 14 m wide. If the earth dug out is evenly spread out over the field, the level of the field will raise by nearly?

A. 0.299 cm 
B. 0.29 cm 
C. 2.98 cm 
D. 4.15 cm

Answer: Option C

10. A table is bought for Rs.400/- and sold at Rs.500/- find gain or loss percentage 

A. 25% Loss
B. 30% Gian
C. 25% Gian
D. 30% Loss

Answer: Option C    
                          
Solution:
Formula = (Selling price ~ Cost price)/Cost price × 100 
            = (500 - 400)/400 = 25% gain

11. A is 2 1⁄3 times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how long should the race course be so that both of them reach at the same time?

A. 170 metre
B. 150 metre
C. 140 metre
D. 160 metre

Answer : Option C

Solution :
Solution 1

Speed of A : Speed of B = 7⁄3 : 1 = 7 : 3

It means, in a race of 7 m, A gains (7-3)=4 metre

If A needs to gain 80 metre, race should be of 74×80 = 140 metre


Solution 2

If A is n times as fast as B and A gives B a start of x meters, then the length of the race course , so that A and B reaches the winning post at the same time = x(nn−1) metres

[Read more ...]

Here, n=213=73 , x=80

Length of the race course = x(nn−1)=80⎛⎝⎜⎜7373−1⎞⎠⎟⎟=80(77−3)=80×(74)=20×7=140 metre


12. If a : b = 2 : 3 and b : c = 4 : 3, then find a : b : c

A. 8 : 12 : 9
B. 3 : 7 : 10
C. 2 : 7 : 3
D. 8 : 12 : 3

Answer: Option B

Solution:

a:b=2:3 
b:c=4:3=(4∗3/4:3∗3/4)
=3:9/4
a:b:c=2:3:9/4
=8:12:9

13. If Rs. 64 accounts to Rs. 83.20 in 2 years, what will Rs. 86 amount to in 4 years at the same rate per cent pr annum?

A. 51.60 Rs. 
B. 50 Rs.
C. 48.97 Rs. 
D. 45.69 Rs.

Answer: Option A

Solution:

51.60 Rs.

14 . A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

A. 45
B. 60
C. 75
D. 90

Answer: Option D

15. A car covers its journey at the speed of 80km/hr in 10hours. If the same distance is to be covered in 4 hours, by how much the speed of car will have to increase?

A. 40km/hr
B. 60km/hr
C. 90km/hr
D. 120km/hr

Answer: Option D

Solution:

Initial speed = 80km/hr
Total distance = 80 * 10 = 800km
new speed = 800/4 =200km/hr
Increase in speed = 200 - 80 = 120km/hr



Advertisements



Altair Engineering Reasoning Test Sample Papers

Reasoning Test Sample Papers questions and answers are given in the below article. So We suggest the candidates practice these questions and answers for the best result in the Altair Engineering placement test.

1. Statement: Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age.
Assumptions:
I. There are unemployed youth in India who needs monetary support.
II. The government has sufficient funds to provide allowance to all unemployed youth.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: Option A

Solution:

I directly follows from the statement and so is implicit. Also, the statement is a suggestion and does not tell about a government policy or its position of  
funds. So, II is not implicit.

2. Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input 

and rearrangement:
Input: now 41  28 for join 37 go 61
Step I: 61 now 41 28 for join 37 go
Step II: 61 for now 41 28 join 37 go
Step III: 61 for 41 now 28 join 37 go
Step IV: 61 for 41 go now 28 join 37
Step V: 61 for 41 go 37 now 28 join
Step VI: 61 for 41 go 37 join now 28
Step VII: 61 for 41 go 37 join 28 now
Step VIII: is the last step for this input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Step III of an input is:
82 brown 74 sugar hobby lady 32  49. Which of the following will be step VI?

A. 82 brown 74 hobby 49 sugar lady 32 
B. 82 brown 74 hobby 49 lady sugar 32 
C. 82 brown 74 hobby 49 lady 32 sugar 
D. Cannot be determined 
E. None of these

Answer: Option B

3. Statement: Should there be students union in college/university?
Arguments:
I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes, it is very necessary Students are future political leaders.

A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option E

Solution:

The students union formation shall be a step towards giving to students the basic education in the field of politics. However, it shall create the same  
political atmosphere in the campus. Thus, both the arguments hold strong.

4. India does not have an immediate competitor in exporting milk and its product to neighbouring countries.

A. If the inference is definitely true 
B. If the inference is probably true 
C. If the data are inadequate 
D. If the inference is probably false 
E. If the inference is definitely false

Answer: Option D

Solution:

A large player does not necessarily mean large exporter, how ever.

5. Statements:
A huge truck overturned on the middle of the road last night.
The police had cordoned of entire area in the locality this morning for half of the day.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option A

Solution:

Since a huge truck overturned on the middle of the road last night, so, the police had cordoned off the entire area in the locality last morning for half of the day.

6. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?

A. Feathers 
B. Tentacles
C. Scales
D. Pseudopodia
E. Flagella

Answer: Option A

Solution:

All except Feathers are organs for movement in different organisms.

7. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. Hoe is TIGER written in that code?

A. QDFHS 
B. SDFHS 
C. SHFDQ 
D. UJHFS 
E. None of these

Answer: Option A

Solution:

The letters of the word are written in a reverse order and then each letter is moved one step backward to obtain the code.

8. A is 40 m south-west of B. C is 40 m south-east of B. Then C is in which direction of A?

A. East 
B. West 
C. North-east 
D. South

Answer: Option A

9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?

A. Parasite 
B. Party 
C. Petal 
D. Paste 
E. Prick

Answer: Option D

Solution:

Parasite, Party, Paste, Petal, Prick

10. If * means /, - means *, / means + and + means -, then (3 - 15 / 19) * 8 + 6 = ?

A. 8 
B. 4 
C. 2 
D. -1

Answer: Option C

Solution:

Using the correct symbols, we have: Given expression = (3 * 15 + 19) / 8 - 6 = (45 + 19) / 8 - 6 = 64 / 8 - 6 = 8 - 6 = 2

11. Mr. D'Souza who was born on 4.5.1965 did M.Com one year back, he was the top candidate in the group discussion. 

F. if the candidates can be selected  
G. if the candidate is to be referred to Director- Finance 
H. if the candidate can be called for group discussion 
I. if the candidate can be called for interview  
J. if the candidate cannot be selected 

Answer: Option D

The selection committee of a company laid down the following criteria of selection for the post of Manager – Accounts:

12. You are passing by a river and you know swimming. Suddenly, you hear the cry o f a drowning child. You would .

A. dive into the river to save him.
B. wait to see if some other person is there to help
C. look for professional divers
D. console the child’s parents.

 Answer: Option A

13. 225 : 400 :: 625 : __

A. 767 
B. 729 
C. 961 
D. 900 
E. 1024

Answer: Option D

14. Last year a large firm set a goal of decreasing its workforce by 25 percent. Three divisions, totaling 25 percent of its workforce at that time, were to be eliminated and no new people hired. These divisions have since been eliminated and no new people have joined the firm, but its workforce has decreased by only 15 percent. Which one of the following, if true, contributes most to an Solution of the difference in the planned versus the actual reduction in the workforce?

A. The three divisions that were eliminated were well run and had the potential to earn profits.
B. Normal attrition in the retained divisions continued to reduce staff because no new people were added to the firm.
C. Some of the employees in the eliminated divisions were eligible for early retirement and chose that option.
D. As the divisions were being eliminated some of their employees were assigned to other divisions.
E. Employees in the retained divisions were forced to work faster to offset the loss of the eliminated divisions.

Answer: Option A

15. In the following questions, the symbols @, #, $, % and © are used with the following meaning as illustrated below:
'P$Q' means 'P is not greater than Q'.
'P@Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.
'P%Q' means 'P is neither greater than not equal to Q'.
'P©Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P#Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is are definitely true.

Statements: V © M, N % V, J @ N
Conclusions: I. J @ M II. M @ N III. V @ J

A. None follows 
B. Only I follows 
C. Only either I or II follows 
D. Only III follows 
E. All follows

Answer: Option A

Solution:

V ≥ M -- (i)  N < V -- (ii) J > N -- (iii)
From (i) and (ii), no specific relation between M and N can be established. Hence, conclusion II (M > N) is not necessarily true.
Again, from (i), (ii) and (iii), no specific relation between V and J can be established. Hence, conclusion III (V > J) is not necessarily true.



Advertisements




Altair Engineering English Test Model Papers

With these English test Model papers, Sample questions candidates will perform well in the written test. These may help the aspirants to get placed in the Altair Engineering Test. We suggest the contenders practice these questions thoroughly.

1. My friend said to me, "Has your father returned from Calcutta"

A. My friend enquired me if his father had returned from Calcutta.
B. My friend asked me if my father had returned from Calcutta.
C. My friend said to me that my father has returned from Calcutta.
D. My friend told me that his father had returned from Calcutta.

Answer: Option B

Solution:

My friend asked me if my father had returned from Calcutta.

2. My ambition is to spend the ………………… possible time working.

A. lesser
B. less
C. least
D. none

Answer: Option C

Solution:

least 

3. LUCID :

A. Vague
B. Explicit
C. Evident
D. Obvious

Answer: Option A

Solution:

Vague

4. Commencement of words with the same letter: 

A. Pun
B. Alliteration
C. Transferred epithet
D. Oxymoron

Answer: Option B

5. The child is playing under ……………. tree.

A. a
B. an
C. the
D. None of these

Answer: Option A
a

6. The man to who I sold my house was a cheat. 

A. to whom I sell
B. to who I sell
C. who was sold to
D. to whom I sold
E. No correction required

Answer: Option D

7. To drive home

A. To find one's roots
B. To return to place of rest
C. Back to original position
D. To emphasise
E. None of these

Answer: Option D

8. We all respect Mr. Tan because he is a man of ______.

A. principle
B. principal
C. privilege
D. primitive

Answer: Option A

Solution:

principle

9. Select the odd one out

A. Oranges
B. Banana
C. Apple
D. Brinjal

Answer: Option D

10. S1: For some time in his youth Abraham Lincoln was manager for a shop.
P : Then a chance Customer would come.
Q : Young Lincoln way of keeping shop was entirely unlike anyone else's
R : Lincoln would jump up and attend to his needs and then revert to his reading.
S : He used to lie full length on the counter of the shop eagerly reading a book.
S6: Never before had Lincoln had so much time for reading as had then.
The Proper sequence should be:

A. SRQP
B. QSPR
C. SQRP
D. QPSR

Answer: Option B

11. He has _______ people visiting him at his house because he fears it will cause discomfort to neighbours

A. curtailed
B. requested
C. stopped
D. warned

Answer: Option C

12. Ai Ling ______ to Manhattan is 1997.

A. has been transferred
B. should be transferred
C. was transferred
D. is transferred

Answer: Option C

Solution:

was transferred

13. The man to who I sold my house was a cheat.

A. to whom I sell
B. to who I sell
C. who was sold to
D. to whom I sold
E. No correction required

Answer: Option D

14. He suggested that we should be bound by a code of conduct, isn't it?

A. Shouldn't we
B. is it
C. aren't we
D. None of above

Answer: Option A

15. The record for the biggest tiger hunt has not been met since 1911 when Lord Hardinge. then Viceroy of India shot a tiger than measured 11 feet and 6 inches.

A. improved
B. broken
C. bettered
D. No improvement

Answer: Option B

Altair Engineering Placement Papers PDF Download: Click Here


We hope the information provided in the above article will be helpful for the candidates who are preparing hard for the Altair Engineering written test. We will update all the latest information on all Placement Papers, Interview Questions and also Test Pattern. Please Bookmark our site for more details and also for fresh updates.