Alere Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers

Alere Placement Papers
Alere Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers. Looking for Alere Placement Papers and Syllabus? Check your skills in Aptitude, Reasoning And Verbal Ability by solving the below sample questions. Develop your skills by regularly practicing the latest Alere Placement Papers. Aspirants can download the latest Alere Placement Papers in pdf to study offline by accessing the link provided below on this page. Below we have provided the sample questions with solutions. Try to solve them so that you get an idea about Alere Test Pattern.

Alere Placement Papers

Candidates who want to crack the job in the Alere Company Recruitment Drive have to be prepared for the competition. The largest collection of placement papers with answers and interview pattern of Alere Company are made available on our website www.allindiajobs.in. These placement papers of the company are similar to actual exam pattern of Alere Company. Explore the careers available at Alere by practicing Alere Placement Papers to strengthen your skills and qualifying in the placement test.

You Can Also Check: Interview Questions


In this article, candidates can get an idea about the question asked on Alere Placement Papers. Candidates can prepare for the sample questions on Alere Placement Papers Aptitude, Reasoning And Verbal Ability. Go through the complete article below you can find a link to download Alere Placement Papers PDF. Download the PDF copies of Alere Placement Papers and prepare well even in offline.


Alere Aptitude Test Placement Papers

In this category, Important Quantitative Aptitude Questions with detailed solutions can be tried upon here. Develop a test taking as a habit to secure your seat in Alere and get to work with the best in the industry.

1. If the side of a square is increased by 25% then it’s area is increased by

A. 25% 
B. 40.5% 
C. 55% 
D. 56.25%

Answer: Option D

Solution:

½ d1 d2 = 2016 
=> d1 d2 = 4032 
 (1/2 d1) 2 + (1/2 d2) 2 =(65) 2 = d12 + d22= 16900 
d12 + d22 +2d1d2 =(16900+ 8064) = 24964 
=> (d 1 +d 2) 2 =(158) 2
=> d 1 +d 2 =158 
d12 + d22 - 2d1d2 =(16900 - 8064) = 8836 
=> (d1 -d2) 2 =(94) 2
=> d1 -d2 =94 d1 +d2 =158 d1 –d2 =94 
=>2d1 = 252 => d1 = 126cm 
=> d2 = (158 -126) = 32 cm

2. Dacid obtained 76, 65, 82, 67 and 85 marks (out of 100) in English, Mathematics, Physics, Chemistry and Biology. What are his average marks?

A. 65 
B. 69 
C. 72 
D. 76 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:

Average = (76 + 65 + 82 + 67 + 85)/5 = 375/5 = 75.

3. The current of a stream runs at the rate of 4 kmph. A boat goes 6 km and back to the starting point in 2 hours, then find the speed of the boat in still water?

A. 10 kmph 
B. 21 kmph 
C. 8 kmph 
D. 12 kmph

Answer: Option C

Solution:

S = 4
M = x
DS = x + 4
US = x - 4
6/(x + 4) + 6/(x - 4) = 2
x = 8

4. The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs. ) is?

A. 625 
B. 630 
C. 640 
D. 650

Answer: Option A

Solution:

Let the sum be Rs. x. Then, 
[x (1 + 4/100)2 - x] = (676/625 x - x) = 51/625 x
S.I. = (x * 4 * 2)/100 = 2x/25
51x/625 - 2x/25 = 1 or x = 625.

5. The total cost of flooring a room at Rs 8.50 per square metre is Rs 510. If the length of the room is 8 m, its breadth is: 

A. 12.5 m
B. 10.5 m
C. 8.5 m
D. 7.5 m

Answer: Option D

Solution:

Area = (Total cost/Rate) = 510/8.50) m2
= (510 ×(2/17)) m2 = 60 m2
Area = 60 m2
length = 8 m 
Breadth = Area/Length = 60/8 = 7.5 m

6.   A pot contains 40 litres of juice. How much juice will be there in the pot, if 4 litres of juice was removed and was replaced by water and this process was further repeated twice? 

A. 32 litre
B. 32.29 litre
C. 28 litre
D. 29.16 litre

Answer: Option D

7. Present ages of X and Y are in the ratio 5:6 respectively. Seven years hence this ratio will become 6:7 respectively. What is X's present age in years?

A. 35 
B. 42 
C. 49 
D. Cannot be determined 
E. None of these

Answer: Option A

Solution:

Let the present ages of X and Y be 5x and 6x years respectively. 
Then, (5x + 7)/(6x + 7) = 6/7 
7(5x + 7) = 6(6x + 7) => x = 7 
X's present age = 5x = 35 years.

8. Find the one which does not belong to that group?

A. 20 
B. 42 
C. 58 
D. 72 
E. 90

Answer: Option C

Solution:

20 = 42 + 4, 42 = 62 + 6, 58 = 72 + 9, 72 = 82 + 8 and 90 = 92 + 9.
20, 42, 72 and 90 can be expressed in n2 + n form but not 58.

9. A began business with Rs.45000 and was joined afterwards by B with Rs.5400. When did B join if the profits at the end of the year were divided in the ratio of 2:1?

A. 4 months 
B. 6 months 
C. 7 months 
D. 9 months

Answer: Option C

Solution:

45*12 : 54*x = 2: 1
x = 5
12 -5 = 7

10. Fresh fruit contains 68 % water and dry fruit contains 20 % water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits?

A. 32 kg 
B. 40 kg 
C. 52 kg 
D. 80 kg

Answer: Option B

Solution:

Quantity of water in 100kg of fresh fruits =(68/100 × 100)kg 
Quantity of pulp in it = (100 - 68)kg = 32 kg 
Let the dry fruit be x kg 
Water in it = (20/100 × x)kg = x/5 kg 
Quantity of pulp in it = (x – x/5)kg = 4x/5 kg 
Therefore, 4x/5 = 32 => x = 160/4 = 40 kg

11. The number of ways in which six boys and six girls can be seated in a row for a photograph so that no two girls sit together is -.

A. (6!)2 
B. 6! * ⁷P₆ 
C. 2(6!) 
D. 6! * 7 
E. None of these

Answer: Option B

Solution:

We can initially arrange the six boys in 6! ways.
Having done this, now three are seven places and six girls to be arranged. This can be done in ⁷P₆ ways. Hence required number of ways = 6! * ⁷P₆

12. Two pipes A and B can separately fill a cistern in 10 and 15 minutes respectively. A person opens both the pipes together when the cistern should have been was full he finds the waste pipe open. He then closes the waste pipe and in another 4 minutes the cistern was full. In what time can the waste pipe empty the cistern when fill?

A. 7 min 
B. 8 min 
C. 9 min 
D. 10 min

Answer: Option B

Solution:

1/10 + 1/15 = 1/6 * 4 = 2/3
1 - 2/3 = 1/3
1/10 + 1/15 - 1/x = 1/3
x = 8

13. Three 6 faced dice are thrown together. The probability that no two dice show the same number on them is -.

A. 7/12 
B. 5/9 
C. 1/36 
D. 5/12 
E. 8/9

Answer: Option B

Solution:

No two dice show same number would mean all the three faces should show different numbers. The first can fall in any one of the six ways. The second die can show a different number in five ways. The third should show a number that is different from the first and second. This can happen in four ways.
Thus 6 * 5 * 4 = 120 favourable cases.
The total cases are 6 * 6 * 6 = 216.
The probability = 120/216 = 5/9.

14. Find the smallest number which when increased by 5, divisible by 6, 9, 15, 20 and 24?

A. 344 
B. 355 
C. 366 
D. 377

Answer: Option B

15. The sum of the squares of three numbers is 138, while the sum of their products taken two at a time is 131. Their sum is:

A. 20 
B. 30 
C. 40 
D. None of these

Answer: Option A

Solution:

Let the numbers be a, b and C. Then, 
a2 + b2 + c2 = 138 and (ab + bc + ca) = 131 
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab + bc + ca) 
138 + 2 * 131 = 400 
(a + b + c) = √400 = 20


Alere Reasoning Test Model Papers

Prepare thoroughly for placement test of Alere. Here we provided you the latest Alere placement papers on the analytical reasoning for Alere off and on campus placement process.

1. Statement: The Asian Development Bank has approved a $285 million loan to finance a project to construct coal ports by Paradip and Madras  
Port Trusts.

I. India should use financial assistance from other international financial organisations to develop such ports in other places.
II. India should not seek such financial assistance from the international financial agencies.

A. Only I follows
B. Only II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Answer: Option A

Solution:

Clearly, such projects shall be an asset and a source of income to the country later on. So, course I shall follow.

2. Statements: Women's organisations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual  
harassment at the work place.
Conclusions:
I. Sexual harassment of women at work place is more prevalent in India as compared to other developed countries.
II. Many organisations in India will stop recruiting women to avoid such problems.

A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
Answer: Option D

Solution:

The fact that a certain rule has been more welcomed in a certain country does not imply that the problem is more prevalent there. 

So, I does not  
follow. Also, the amendment seeks to discourage only sexual harassment of women and shall in no way discourage employment of women. So, II  
also does not follow.

3. Mr. Das is M.Com and his date of birth is 30.06.1960.

A. if the candidates can be selected  
B. if the candidate is to be referred to Director- Finance 
C. if the candidate can be called for group discussion 
D. if the candidate can be called for interview  
E. if the candidate cannot be selected 

Answer: Option E

For a recruitment process in an organization, the candidates need to possess the following qualifications/criteria.

I. A graduate in science with atleast 60% marks.
II. An age of at least 25 years and not more than 40 years as on 01.08.2016
III. Have a post-qualification work experience of at least 2 years.
IV. Should have secured 55% marks in the selection procedure.

However, if the candidate fulfils the above mentioned criteria except

(A) at (I) and if the candidate is not a graduate in Science but has a post graduation degree with minimum of 60% marks, he/she 
should be referred to the HR Manager of the organization.
(B) at (III) and if the candidate fulfils all the eligibility criteria but of post-qualification work experience but has secured 75% of 
marks in the selection process, he/she may be referred to the Director of the organization Based on the above information study carefully whether the following candidates are eligible for the recruitment process and mark your answer. You are not to assume anything other than the information provided in each question. All the cases are given to you as on 01.08.2016

4. In the following questions, the symbols, #, @, $, © and % are used with the following meaning as illustrated below:
'P#Q' means 'P is neither greater than nor equal to Q'.
'P@Q' means 'P is neither greater than nor smaller than Q'.
'P$Q' means 'P is not smaller than Q'.
'P©Q' means 'P is neither smaller than nor equal to Q'.

Statements: M © R, R % T, T @ N
Conclusions: I. N © R   II. N @ R

A. if only conclusion I is true. 
B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true. 
E. if both the conclusions I and II are true.

Answer: Option C

Solution:

M > R -- (i);   R ≤ T -- (ii); T = N -- (iii)
Combining (ii) and (iii), we get
T = N ≥ R => N > R (conclusion I) or N = R (conclusion II).

5. You are in the parking area of a shopping complex. And, suddenly the electricity fails and there is total darkness. You will 

A. try and take help from someone around
B. crawl towards your vehicle
C. shout for help
D. wait till the lights come

 Answer: Option B

6. Most doctors recommend that pregnant women eat a nutritious diet to promote the health of their babies. However, most babies who are born to women who ate nutritious diets while pregnant still develop at least one medical problem in their first year. Which one of the following, if true, does most to resolve the apparent discrepancy in the information above?

A. Women who regularly eat a nutritious diet while pregnant tend to eat a nutritious diet while breast-feeding.
B. Most of the babies born to women who did not eat nutritious diet while pregnant develop no serious medical problems later in childhood.
C. Babies of women who did not eat nutritious diets while pregnant tend to have more medical problems in their first year than do other babies.
D. Medical problems that develop in the first year of life tend to be more serious than those that develop later in childhood.
E. Many of the physicians who initially recommended that pregnant women consume nutritious diets have only recently reaffirmed their recommendation.

Answer: Option B

7. 24 : 576 :: 32 : __

A. 1024 
B. 992 
C. 1228 
D. 865 
E. 1728

Answer: Option A

Solution:

24 : 576 :: 32 : __
24 : (24)2 :: 32 : (32)2
(32)2 = 1024 is the next number.

8. In a certain code language, '+' means '/', '/' means '*', '*' means '-', '-' means '+'.
5 * 10 - 15 / 20 + 25 / 30

A. 210 
B. 240 
C. 355 
D. 245 
E. 360

Answer: Option C

Solution:

'+' means '/', '/' means '*', '*' means '-', '-' means '+'.
The given expression is
5 * 10 - 15 / 20 + 25 / 30
According to the given direction, the above expression becomes
5 - 10 + 15 * 20 / 25 * 30
Using BODMAS rule,
5 - 10 + 15 * 20 / 25 * 30
= -5 + 300 / 25 * 30
= -5 + 12 * 30
= 355.

9. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle?

A. Verrigate 
B. Vibrate 
C. Vindictive 
D. Trench 
E. Wavering

Answer: Option B

Solution:

Trench, Verrigate, Vibrate, Vindictive, Wavering

10. In this question, five words have been given, out of which four are alike in some manner and the fifth one is different. Choose out the odd one?

A. December 
B. February 
C. March 
D. July 
E. May

Answer: Option B

Solution:

All except February are months with 31 days, while February has 28 or 29 days.

11. If VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded?

A. VXEEIVV 
B. VXFFHVV 
C. VYEEHVV 
D. VYEFIVV 
E. None of these.

Answer: Option B

Solution:

Each letter of the word is moved three steps forward to obtain the code.

12. Laxman travels 7 km towards south and then 5 km towards his left. He further travels 5 km towards south. How far is he from the starting point?

A. 13 km 
B. 9 km 
C. √149 km 
D. √119 km 
E. 22 km

Answer: Option A

13. Statement: Should new big industries be started in Mumbai?
Arguments:
I. Yes. It will create job opportunities.
II. No. It will further add to the pollution of the city.

A. Only argument I is strong
B. Only argument II is strong
C. Either I or II is strong
D. Neither I nor II is strong
E. Both I and II are strong

Answer: Option C

Solution:

Opening up of new industries is advantageous in opening more employment avenues, and disadvantageous in that it adds to the pollution. So, either of the  
arguments holds strong.

14. A mirror always

A. Retracts
B. Distorts
C. Refracts
D. Reflects

Answer: Option D

15. Statements:
Many people visited the religious place during the week-end.
Few people visited the religious place during the week days.

A. Statement I is the cause and statement II is its effect.
B. Statement II is the cause and statement I is its effect.
C. Both the statements I and II are independent causes.
D. Both the statements I and II are effects of independent causes.
E. Both the statements I and II are effects of some common cause.

Answer: Option E

Solution:

Both the statements I and II are the effects of some common cause.



Alere English Test Sample Papers

Crack Alere Placement Examination for English Usage by practicing them for free on our platform. The subjects that are of primary importance are English Grammar, Vocabulary and Synonyms Antonyms.

1. The clown was being laughed at by them.

A. They were laughing at the clown
B. They laughed at the clown
C. The clown was laughed at by them
D. They were laughing on the clown

Answer: Option A

Solution:

They were laughing at the clown

2. She wore a....................... dress.

A. beauty
B. beautiest
C. beautiful
D. none

Answer: Option C

Solution:

beautiful

3. BELITTLE

A. Criticize
B. Flatter
C. Exaggerate
D. Adore

Answer: Option C

Solution:

Main Entry: belittle
Part of Speech: verb
Definition: detract Synonyms: bad-mouth, blister, criticize, cut down to size, cut to the quick, decry, deprecate, depreciate, deride, derogate, diminish, discount, discredit, disparage, dispraise, downgrade, downplay, dump on, knock*, lower, minimize, pan, pooh pooh, poor mouth, put down, rip*, roast, run down, scoff at, scorch*, scorn, shoot down, shoot full of holes, slam*, smear, sneer at, sour grapes, squash, squelch, take a swipe at, take down, take down a peg, tear down, underestimate, underrate, undervalue, write off. Antonyms: build up, exaggerate, praise, value

4. Someone call __________ policeman!

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: A

Solution:

a

5. solve as per the direction given above

A. Do the roses in your garden smell
B. more sweetly
C. than those in ours?
D. No error.

Answer: Option B

Solution:

sweeter

6. Spick and span

A. A ready-made thing
B. Neat and clean
C. Garrulous
D. Outspoken

Answer: Option B

Solution:

Neat and clean

7. The students have to gather as ______ information as possible during the short period of time.

A. many
B. much
C. some
D. a lot of

Answer: Option B

Solution:

much

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Dagger
B. Hammer
C. Knife
D. Sword
E. Blade

Answer: Option B

Solution:

All except Hammer are sharp-edged and have a cutting action.

9. My uncle, who is a businessman, often travels _____ air.

A. from
B. on
C. in
D. by

Answer: Option D

Solution:

by

10. It is easier
P : to venture into space
Q : for men
R : beneath their feet
S : than to explore
The Proper sequence should be:

A. QRPS
B. QPSR
C. PSRQ
D. PQSR

Answer: Option B

11. I will be leaving for Delhi tonight and ......... to return by this week end.

A. paln
B. going
C. likely
D. waiting

Answer: Option A

Solution:

paln

12. find correct spelling :

A. Chancellery
B. Chancellerry
C. Chanccellery
D. Chancelery

Answer: Option A

Solution:

Chancellery

13. One of the most (a) / widely spread (b) / bad habit (c) is the use of tobacco. (d)

A. One of the most
B. widely spread
C. bad habit
D. is the use of tobacco.

Answer: Option C

Solution:

One of the most widely spread bad habits is the use of tobacco.

14. A person who knows many foreign languages

A. Polyglot
B. Bilingual
C. Linguist
D. Grammarian

Answer: Option C

Solution:

Linguist

15. INDICT

A. Condemn
B. Reprimand
C. Accuse
D. Allege

Answer: Option C


Download Alere Placement Papers PDF - Click Here

We hope this article helps you to build your profile as the staff of Alere. Candidates can visit our website regularly to get more updates on Alere Placement Papers, Interview Questions and Free Job Alerts.