3i Infotech Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

3i Infotech Placement Papers
3i Infotech Placement Papers PDF Download 2017-2018| Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Aspirants who are interested to get placed in the 3i Infotech company must read this article clearly. Aspirants who had a passion to work with 3i Infotech company must practice the 3i Infotech Placement Papers by using the syllabus and model papers provided in this article. Candidates must practice for the recruitment process to crack the 3i Infotech written test and interview process in an easy manner, job aspirants have to prepare well by using the below given 3i Infotech Sample Papers and Test Patterns of 3i Infotech Company.



3i Infotech Placement Papers

In this article, we have provided latest 3i Infotech placement papers which have been collected from various sources. Applicants have to prepare 3i Infotech Placement Papers and 3i Infotech Model Papers to excel the exam. Before starting your preparation always check the current job openings, Syllabus and also Test Pattern of a particular company. To guide the contenders we provided some Aptitude, Reasoning and English Test Papers Questions and Answers along with solutions. With the help of these practice test papers, aspirants can get an idea of the exam and can perform well in the 3i Infotech Recruitment Process.

You can also check: Interview Questions

This is the right place for the applicants to gather all the useful information at the time of practicing for all Top IT Companies Recruitment. For every year, there is a heavy competition for career opportunities. Contenders who had the wish to work in 3i Infotech must utilize this excellent opportunity and can enhance their career. For the sake of the aspirants, we have uploaded 3i Infotech Placement Papers in form of PDF format. You can download them for offline preparation. To know latest updates regarding 3i Infotech Placement Papers bookmark our page All India Jobs.


3i Infotech Aptitude Test Sample Papers

In this below article, we have provided the 3i Infotech Aptitude Questions And Answers along with a detailed solution. Aspirants can practice these Practice test questions to get the best result in the 3i Infotech written test.

1. A person sees a train passing over 1 km long bridge. The length of the train is half that of bridge if the train clears the bridge in 2 minutes the speed of the train is:



A. 50 km/hr 

B. 45 km/hr 

C. 60 km/hr 

D. 30 km/hr

Answer: Option B

Solution:

Distance covered in 2/60 hr = (1+1/2) km = 3/2 km. 

Distance covered in 1 hr = (3/2 × 60/2) km = 45 km. 

Speed of the train = 45 km/hr

2. A horse and a cow were sold for Rs. 12000 each. The horse was sold at a loss of 20 % and the cow at a gain of 20 %. The entire transaction resulted in

A. No loss or gain 
B. Loss of Rs. 1000 
C. Gain of Rs. 1000 
D. Gain of Rs. 2000

Answer: Option B

Solution:

Loss% = (20/10)2 = (2)2 = 4% 

 Total S.P = Rs. 24000 

 Total C.P = Rs. (100/96 × 24000) = Rs. 25000 

 Loss = Rs. 1000

3. A can run 224 metre in 28 seconds and B in 32 seconds. By what distance A beat B?

A. 36 metre
B. 24 metre
C. 32 metre
D. 28 metre

Answer: Option D

Solution :
Now find out how much B will run in these 4 seconds

Speed of B = DistanceTime taken by B=22432=284=7 m/sDistance covered by B in 4 seconds = Speed × time =7×4=28 metre

4. If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to 1/2:2/3:3/4, then the first part is:

A. Rs. 182 
B. Rs. 190 
C. Rs. 196 
D. Rs. 204

Answer: Option D

Solution:

Given ratio = 1/2:2/3:3/4 = 6:8:9
1st part = 782 * 6/23 = Rs. 204.

5. Simple interest on Rs.500 for 4 years at 6.25 % per annum is equal to the simple interest on Rs. 400 at 5 % per annum for a certain period of time. The period of time is?

A. 4 Years 
B. 5 years 
C. 6 ¼ years 
D. 8 2/3 years

Answer: Option B

6. 1296 ÷ (24 * 0.75) = ?

A. 36 
B. 144 
C. 288 
D. 72 
E. 176

Answer: Option D

Solution:

1296 ÷ 18 = ? 
 => ? = 72

7. Two cities A and B 360 km apart. A car goes from A to B with a speed of 40km/h and returns to A with a speed of 60 km/h. What is the average speed of the car?

A. 45km/h 
B. 48km/h 
C. 50km/h 
D. 55km/h

Answer: Option B

8. Sakshi can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Sakshi. The number of days taken by Tanya to do the same piece of work is?

A. 15 
B. 16 
C. 18 
D. 25

Answer: Option B

Solution:
Ratio of times taken by Sakshi and Tanys = 125:100 = 5:4
Suppose Tanya takes x days to do the work.
5:4 :: 20:x => x= 16 days.
Hence, Tanya takes 16 days to complete the work.

9. The radius of a wire is decreased to one –third if volume remains the same length will increase

A. 1 Time 
B. 3 times 
C. 6 times 
D. 9 times

Answer: Option D

Solution:

Let the original radius = r and 
Original length = h 
New radius = 1/3 r. 
Therefore, H = 9h 
Length becomes 9 times

10. An error 2% in excess is made while measuring the side of a square. The percentage of error in the calculated area of the square is:

A. 2%
B. 2.02%
C. 4%
D. 4.04%

Answer: Option D

11. A family consists of two grandparents, two parents and three grandchildren. The average age of the grandparents is 67 years, that of the parents is 35 years and that of the grandchildren is 6 years. What is the average age of the family?

A. 284 years7
B. 315years7
C. 321years7
D. None of these

Answer: Option B

12. A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:

A. 8.5 km/hr
B. 9 km/hr
C. 10 km/hr
D. 12.5 km/hr

Answer: Option C

Solution:

Man's rate in still water = (15 - 2.5) km/hr = 12.5 km/hr.

Man's rate against the current = (12.5 - 2.5) km/hr = 10 km/hr.

13. The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.  is:

A. 625
B. 630
C. 640
D. 650

Answer: Option A

14. The ratio of the length and breadth of a plot is 4 : 3. If the breadth is 40 m less than the length, What is the perimeter of the plot? 

A.  360 m
B.  460 m
C.  560 m2
D.  650 m

Answer: Option C

15. Tea worth Rs. 126 per kg and Rs. 135 per kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per kg, the price of the third variety per kg will be:

A. Rs. 169.50
B. Rs. 170
C. Rs. 175.50
D. Rs. 180

Answer: Option C


Advertisements



3i Infotech Reasoning Test Placement Papers

Candidates who are preparing for the 3i Infotech recruitment, here on this page they can practice the below reasoning test questions and answers to get placed in the 3i Infotech recruitment process.

1. SLAPSTICK : LAUGHTER



A. fallacy : dismay

B. genre : mystery

C. satire : anger

D. mimicry : tears
E. horror : fear

Answer: Option E

Solution:

Slapstick results in laughter; horror results in fear.

2. 3 8 13 18 23 28 33

A. 39 44
B. 38 44
C. 38 43
D. 37 42
E. 33 38

Answer: Option C

Solution:

In this simple addition series, each number is 5 greater than the previous number.

3. Here are some words translated from an artificial language mallonpiml means blue light mallontifl means blueberry arpantifl means raspberry

A. tiflmallon
B. pimldoken
C. mallonarpan
D. pimlarpan 

Answer: Option B

Solution :

Mallon piml means blue light ----------- (I) Mallon tifl means blueberry ----------- (II) Arpantifl means raspberry ----------- (III) From (I) and (II) Mallon means blue Piml means light Tifl means berry From (II) and (III) Arpan means "rasp" in raspberry. The word piml, which means light. That rules out choices a and c. Arpan in choice b means "rasp", so that rules out choice d. That leaves choice (b) the only possible answer.


4. How many pages of the book X did Robert read on Sunday?

I. The book has 300 pages out of which two-third were read by him before Sunday.
II. Robert read the last 40 pages of the book on the morning of Monday.

A. if the data in statement I alone are sufficient to answer the question; 
B. if the data in statement II alone are sufficient answer the question; 
C. if the data either in I or II alone are sufficient to answer the question; 
D. if the data even in both the statements together are not sufficient to answer the question; E. If the data in both the statements together are needed.

Answer: Option E

Solution:

From I and II, we find that Robert read (300 * 2/3) i.e., 200 pages before Sunday and the last 40 pages on Monday. This means that he read [300 - (200 + 40)] i.e., 60 pages on Sunday.

5. Arrange the words given below in a meaningful sequence.
   1. Book    2. Pulp    3. Timber    4. Jungle    5. Paper

A. 2, 5, 1, 4, 3
B. 3, 2, 5, 1, 4
C. 4, 3, 2, 5, 1
D. 5, 4, 3, 1, 2

Answer: Option C

6. How many 6's are there in the following number sequence which are immediately preceded by 9 but not immediately followed by 4 ?
5  6  4  3  2  9  6  3  1  6  4  9  6  4  2  1  5  9  6  7  2  1  4  7  4  9  6  4  2

A. One
B. Two
C. Three
D. Four
E. More than four
Answer: Option B

7. Assertion (A) : Increase in carbon dioxide would melt polar ice.
Reason (R) : Global temperature would rise.
A. Both A and R are true and R is the correct Solution of A.
B. Both A and R are true but R is NOT the correct Solution of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.
E. Both A and R are false.

Answer: Option  A
8. In the series 3, 9, 15, ...... what will be the 21st term?

A. 117
B. 121
C. 123
D. 129

Answer: Option C

Solution:

Clearly, 3 + 6 = 9, 9 + 6 = 15,.....

So, the series is an A.P. in which a = 3 and d = 6.

Therefore 21st term = a + (21 - 1) d = a + 20d = 3 + 20 x 6 = 123.

9. If you're a fitness walker, there is no need for a commute to a health club. Your neighborhood can be your health club. You don't need a lot of fancy equipment to get a good workout either. All you need is a well-designed pair of athletic shoes. This paragraph best supports the statement that

A. fitness walking is a better form of exercise than weight lifting.
B. a membership in a health club is a poor investment.
C. walking outdoors provides a better workout than walking indoors.
D. fitness walking is a convenient and valuable form of exercise.
E. poorly designed athletic shoes can cause major foot injuries.

Answer: Option D

Solution:

By stating that fitness walking does not require a commute to a health club, the author stresses the convenience of this form of exercise. The paragraph also states that fitness walking will result in a good workout. Choice a is incorrect because no comparison to weight lifting is made. Choice b may seem like a logical answer, but the paragraph only refers to people who are fitness walkers, so for others, a health club might be a good investment. Choice c is not in the passage. Although choice e seems logical, the paragraph does not indicate that the wrong shoes will produce major injuries.

10. Life : Death :: Hope : ?

A. Sad 
B. Despair 
C. Pain 
D. Cry

Answer: Option B

Solution:

The words in each pair are antonyms of each other.

11. autograph

A. athlete
B. actor
C. signature
D. pen

Answer: Option C

Solution:

Without a signature, there is no autograph. Athletes and actors (choices a and b) may sign autographs, but they are not essential. An autograph can be signed with something other than a pen (choice d).

12. Pointing to Gopi, Nalni says, "I am the daughter of the only son of his grandfather." How Nalni is related to Gopi?

A. Niece
B. Daughter
C. Sister
D. Cannot be determined

Answer: Option C

Solution:

Nalni is the daughter of the only son of Gopi's grandfather. Hence, it's clear that Nalni is the sister of Gopi.

13. Z, U, Q, ?, L

A. I
B. K
C. M
D. N

Answer: Option D 

Solution: 

The letters move 5, 4, 3, . . . steps backward. 

14. Fact 1. Jessica has four children
Fact 2. Two of the children have blue eyes and two of the children have brown eyes.
Fact 3. Half of the children are girls.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?

I. At least one girl has blue eyes.
II. Two of the children are boys.
III. The boys have brown eyes.

A. I only
B. II only
C. II and III only
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option B

Solution:

Since one-half of the four children are girls, two must be boys. It is not clear which children have blue or brown eyes.

15. Statement: All existing inequalities can be reduced, if not utterly eradicated, by action of governments or by revolutionary change of government.
Assumptions:
I. Inequality is a man-made phenomenon.
II. No person would voluntarily part with what he possesses.

A. Only assumption I is implicit
B. Only assumption II is implicit
C. Either I or II is implicit
D. Neither I nor II is implicit
E. Both I and II are implicit

Answer: Option A

Solution:

Since inequality can be reduced, it means that it is not natural but created. So, I is implicit. Nothing is mentioned about people's response. So, II is not  
implicit.



Advertisements




3i Infotech English Test Model Papers

We had given the English test questions and answers with a brief explanation in the below section. Contenders can practice these questions before going to attend the online written test of 3i Infotech.



1. Let him take the oath.



A. Let the oath be taken by him.

B. He has to take the oath.

C. The oath needs to be taken by him.

D. Tell him to take the oath.

Answer: Option A

Solution:

Let the oath be taken by him.

2. King Francis was a hearty king and loved a royal sport.

A. hearty
B. royal
C. hearty and royal
D. none

Answer: Option C

Solution:

hearty and royal

3. URBANE

A. Illiterate
B. Backward
C. Discourteous
D. Orthodox

Answer: Option C

4. Someone call __________ police!

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: C

Solution:

the

5. solve as per the direction given above

A. He persisted
B. to do it
C. in spite of my advice
D. No error.

Answer: Option B

Solution:

in doing it

6. To bring one’s eggs to a bad market :

A. To face on humiliating situation
B. To bring one’s commodities to a market where there is no demand for them
C. To show one’s talents before audience which is incapable of appreciating them
D. To fail in one’s plans because one goes to the wrong people for help

Answer: Option D

Solution:

To fail in one’s plans because one goes to the wrong people for help

7. The fuel tank of a car can contain ______ petrol.

A. all
B. many
C. a large number of
D. a large amount of

Answer: Option D

Solution:

a large amount of

8. Choose the word which is different from the rest.

A. Ant
B. Bee
C. Moth
D. Midge
E. Spider

Answer: Option E

Solution:

All except Spider are insects having six legs.

9. Those who are sympathetic _____ that candidate have been asked to give active support to him.

A. to
B. at
C. for
D. towards

Answer: Option D

Solution:

towards

10. It is very easy
P : a great deal more than one realises
Q : may mean
R : that a phrase that one does not quite understand
S : to persuade oneself
The Proper sequence should be:

A. RSQP
B. SPQR
C. SRQP
D. RQPS

Answer: Option B

11. Eight scientists have ..... the national awards for outstanding contribution and dedication to the profession

A. bagged
B. conferred
C. bestowed
D. picked

Answer: Option A

Solution:

bagged

12. find correct spelling :

A. Skillfful
B. Skillfull
C. Skillful
D. Skkillful

Answer: Option C

Solution:

Skillful

13. Another baffling change/ that I notice in him now-a-days/ is that he avoids to speak to me./ No error

A. Another baffling change
B. that I notice in him now-a-days
C. is that he avoids to speak to me.
D. No error

Answer: Option C

Solution:

say ëspeakingí for ëto speak'

14. To cause troops, etc. to spread out in readiness for battle

A. Deploy
B. Collocate
C. Disperse
D. Align

Answer: Option A

Solution:

Deploy

15. INSOLVENT

A. Poor
B. Bankrupt
C. Penniless
D. Broke

Answer: Option B



3i Infotech Placement Papers PDF Download: Click Here


Dear readers, the Aptitude, Reasoning and English practice tests along with a 3i Infotech placement papers provided here are just for reference purpose only. So Please check official company website for the latest syllabus and all IT Companies recruitment information. Applicants can bookmark our website allindiajobs.in for regular job updates.