Dell Placement Papers 2016-2017 - Interview Questions

Advertisements

Dell Placement Papers 2015
Placement papers of Dell 2016-2017. Learn and practice the placement papers and interview questions answers of DELL and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.

Dell Placement Papers 2016-2017 - Interview Questions:


1. Point out the error in the program?

    #include int main()
     {

           struct a { category:5;scheme:4;};

           printf("size=%d", sizeof(struct a));

          return 0;

      }

    `A. Error: invalid structure member in printf    B.Error: bit field type must be signed int or unsigned int    C.No error    D.None of above

    Answer: B

    Explanation:
    The structure emp contains a member e of the same type.(i.e) struct emp. At this stage compiler does not know the size of sttructure.

2. Point out the error in the program?

        #include int main()
         {
               struct a
             {
                    category:5;
                    scheme:4;
             };
        printf("size=%d", sizeof(struct a));
        return 0;
    }

   
    A.Error: invalid structure member in printf    B.Error: bit field type must be signed int or unsigned int    C.No error    D.None of above

    Answer: B

3. Are the following declarations same? char far *far *scr; char far far** scr;
   
    A.yes            B.no
   
    Answer: B

    Explanation:
    Here the type name mystruct is known at the point of declaring the structure, as it is already defined

4. Point out the error in the program?

     struct emp
      {
          int ecode;
          struct emp *e;
      };

   
    A.Error: in structure declaration    B.Linker Error    C.No Error    D.None of above

    Answer: C

    Explanation:
    This type of declaration is called as self-referential structure. Here *e is pointer to astruct emp.

5. What will be the output of the program ?

     #include int main()
        {
              int arr[1]={10};
              printf("%d\n", 0[arr]);
             return 0;
        }

   
    A.1        B.10        C.0        D.6

    Answer:  B

    Explanation:
    Step 1: int arr[1]={10}; The variable arr[1] is declared as an integer array with size '2' and it's first element is initialized to value '10'(means arr[0]=10) Step 2: printf("%d\n", 0[arr]); It prints the first element value of the variablearr.
    Hence the output of the program is 10.

6. What will be the output of the program ?

     #include int main()
      {
          int arr[5], i=0;
         while(i<5 br="">         arr[i]=++i;
         for(i=0; i<5 br="" i="">         printf("%d, ", arr[i]);
        return 0;
     }
   
    A.1, 2, 3, 4, 5,    B.Garbage value, 1, 2, 3, 4,        C.0, 1, 2, 3, 4,        D.2, 3, 4, 5, 6,

    Answer: B

    Explanation:
    Since C is a compiler dependent language, it may give different outputs at different platforms. We have given the TurboC Compiler (Windows) output.

7. What will be the output of the program if the array begins at 65472 and each integer occupies 2 bytes?

      #include int main()

      {
              int a[3][4] = {1, 2, 3, 4, 4, 3, 2, 1, 7, 8, 9, 0};
              printf("%u, %u\n", a+1, &a+1);
              return 0;
      }
   
    A.65474, 65476        B.65480, 65496        C.65480, 65488        D.65474, 65488

    Answer: B
    Explanation:
    Step 1: int a[3][4] = {1, 2, 3, 4, 4, 3, 2, 1, 7, 8, 9, 0}; The array a[3][4] is declared as an integer array having the 3 rows and 4 colums dimensions. Step 2: printf("%u, %u\n", a+1, &a+1); The base address(also the address of the first
    element) of array is 65472. For a two-dimensional array like a reference to array has type "pointer to array of 4 ints". Therefore, a+1 is pointing to the memory location of first element of the second row in array a.
    Hence 65472 + (4 ints * 2 bytes) = 65480 Then, &a has type "pointer to array of 3 arrays of 4 ints", totally 12 ints. Therefore,&a+1 denotes "12 ints * 2 bytes * 1 = 24 bytes". Hence, begining address 65472 + 24 = 65496. So,
    &a+1 = 65496 Hence the output of the program is 65480, 65496

8. What will be the output of the program ?

      #include
      void fun(int **p);
      int main()
      {
           int a[3][4] = {1, 2, 3, 4, 4, 3, 2, 8, 7, 8, 9, 0};
           int *ptr;
           ptr = &a[0][0];
           fun(&ptr);
           return 0;
      }
      void fun(int **p)
     {
           printf("%d\n", **p);
     }
   
    A.1        B.2        C.3        D.4

    Answer: A

    Explanation:
    Step 1: int a[3][4] = {1, 2, 3, 4, 4, 3, 2, 8, 7, 8, 9, 0}; The variable a is declared as an multidimensional integer array with size of 3 rows 4 columns. Step 2: int *ptr; The *ptr is a integer pointer variable. Step 3: ptr = &a[0][0]; Here we are     assigning the base address of the array ato the pointer variable *ptr. Step 4: fun(&ptr); Now, the &ptr contains the base address of array a. Step 4: Inside the function fun(&ptr); The printf("%d\n", **p); prints the value '1'. because the *p     contains the base address or the first element memory address of the array a (ie. a[0]) **p contains the value of *p memory location (ie. a[0]=1). Hence the output of the program is '1'

9. Point out the error in the program?

     #include int main()
       {
            struct emp
           {
                char name[20];
                float sal;
          };
          struct emp e[10];
          int i;
          for(i=0; i<=9; i++)
          scanf("%s %f", e[i].name, &e[i].sal);
          return 0;
      }
   
    A.Error: invalid structure member    B.Error: Floating point formats not linked    C.No error    D.None of above

    Answer: B

    Explanation:
    At run time it will show an error then program will be terminated. Sample output: Turbo C (Windwos)

10. Which header file should be included to use functions like malloc() and calloc()?
   
    A.memory.h    B.stdlib.h        C.string.h        D.dos.h

    Answer: B

    Explanation:
    This type of declaration is called as self-referential structure. Here *e is pointer to astruct emp.




11. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
   
    A.30%        B.70%        C.100%        D.250%

    Answer: B

    Explanation:
    Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420. New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125 New S.P. = Rs. 420. Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295. Required percentage =[(295/420) * 100] % = 1475/21 % =70 %

12. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.
   
    A.66 2/3        B.100        C.105 1/3        D.120

    Answer: B

    Explanation:
    Let C.P. be Rs. x and S.P. be Rs. y. Then, 3(y - x) = (2y - x) =>y = 2x. Profit = Rs. (y - x) = Rs. (2x - x) = Rs. x. Profit % = [x/x * 100]%= 100%

13. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last?
   
    A.6 days        B.10 days        C.20 days        D.15 days

    Answer: B

    Explanation:
    Work done by X in 4 days =[1/20 * 4] = 1/5 Remaining work =[1-1/5] = 4/5 (X+Y)'s 1 daus work= [1/20 + 1/12] = 8/60= 2/15 Now, 2/15 work is done by X and Y in 1 day. So, 4/5 work will be done by X and Y in [15/2 * 4/5] = 6 days     Hence, total time taken = (6 + 4) days = 10 days

14. P can complete a work in 12 days working 8 hours a day. Q can complete the same work in 8 days working 10 hours a day. If both P and Q work together, working 8 hours a day, in how many days can they complete the work?
   
    A.5 5/11        B.5 6/11        C.6 5/11        D.6 6/11

    Answer: A

    Explanation:
    P can complete the work in (12 x 8) hrs. = 96 hrs. Q can complete the work in (8 x 10) hrs. = 80 hrs. P's1 hour's work =1/96 and Q's 1 hour's work =1/80 (P + Q)'s 1 hour's work = [1/96 + 1/80]= 11/480 So, both P and Q will finish the     work in 480/11 hrs Number of days of 8 hours each =[480/11 * 1/8]=60/11 days= 5 5/11 days

15. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:
   
    A.1 : 3        B.3 : 2        C.3 : 4        D.None of these

    Answer: B

    Explanation:
    Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively. Then, length of the first train = 27x metres, and length of the second train = 17y metres. (27x+ 17y)/(x+y ) =23 =>27x+ 17 y = 23x+ 23y =4x =6y =x/y =3/2

16. What will be the output of the program?

       #include int main()
       {
             int y=128;
            const int x=y;
            printf("%d\n", x);
            return 0;
         }
   
    A.128        B.Garbage value        C.error        D.0

    Answer: A

    Explanation:
    Step 1: int y=128; The variable 'y' is declared as an integer type and initialized to value "128". Step 2: const int x=y; The constant variable 'x' is declared as an integer and it is initialized with the variable 'y' value. Step 3: printf("%d\n", x); It     prints the value of variable 'x'. Hence the output of the program is "128"

17. What will be the output of the program?

           #include
           #define CUBE(x) (x*x*x)
          int main()
          {
                  int a, b=3;
                  a = CUBE(b++);
                  printf("%d, %d\n", a, b);
                  return 0;
          }
   
    A.9, 4        B.27, 4        C.27, 6        D.error

    Answer: C

    Explanation:
    The macro function CUBE(x) (x*x*x) calculates the cubic value of given number(Eg: 103.) Step 1: int a, b=3; The variable a and b are declared as an integer type and varaible b id initialized to 3. Step 2: a = CUBE(b++); becomes => a = b++         * b++ * b++; => a = 3 * 3 * 3; Here we are using post-increement operator, so the 3 is not increemented in this statement. => a = 27; Here, 27 is store in the variable a. By the way, the value of variable bis increemented by 3. (ie: i=6)         Step 3: printf("%d, %d\n", a, b); It prints the value of variable a and b. Hence the output of the program is 27, 6

18. What will be the output of the program?

           #include
          #define JOIN(s1, s2) printf("%s=%s %s=%s \n", #s1, s1, #s2, s2);
          int main()
         {
             char *str1="India";
             char *str2="BIX";
             JOIN(str1, str2);
             return 0;
         }
   
    A.str1=IndiaBIX str2=BIX        B.str1=India str2=BIX        C.str1=India str2=IndiaBIX        D.Error: in macro substitution

    Answer: B


19. What will be the output of the program?

        #include
        #define SQR(x)(x*x)
        int main()
         {
               int a, b=3;
               a = SQR(b+2);
               printf("%d\n", a);
               return 0;
          }
   
    A.25        B.11        C.error        D.Garbage value

    Answer: B

    Explanation:
    The macro function SQR(x)(x*x) calculate the square of the given number 'x'. (Eg: 102) Step 1: int a, b=3; Here the variable a, b are declared as an integer type and the variable b is initialized to 3. Step 2: a = SQR(b+2); becomes, => a = b        +2 * b+2; Here SQR(x) is replaced by macro to x*x . => a = 3+2 * 3+2; => a = 3 + 6 + 2; => a = 11; Step 3: printf("%d\n", a); It prints the value of variable 'a'.

20. What will be the output of the program?

          #include int main()
          {
                    int i;
                   char c;
                   for(i=1; i<=5; i++)
                  {
                       scanf("%c", &c); /* given input is 'b' */
                       ungetc(c, stdout);
                       printf("%c", c);
                       ungetc(c, stdin);
                  }
            return 0;
          }
   
    A.bbbb        B.bbbbb        C.b        D.Error in ungetc statement.

    Answer: C

    Explanation:
    The ungetc() function pushes the character c back onto the named input stream, which must be open for reading. This character will be returned on the next call to getc or fread for that stream. One character can be pushed back in all     situations. A second call to ungetc without a call to getc will force the previous character to be forgotten.

21. Point out the error in the program?

       struct emp
           {
                 int ecode;
                 struct emp e;

           };
   
    A.Error: in structure declaration        B.Linker Error        C.No Error    D.None of above

    Answer: A

    Explanation:
    The structure emp contains a member e of the same type.(i.e) struct emp. At this stage compiler does not know the size of sttructure.

22. What will be the output of the program ?

        #include int main()
          {
               void *vp;
               char ch=74, *cp="JACK";
               int j=65;
               vp=&ch;
               printf("%c", *(char*)vp);
               vp=&j;
               printf("%c", *(int*)vp);
               vp=cp;
               printf("%s", (char*)vp+2);
               return 0;
           }
   
    A.JCK        B.J65K        C.JAK        D.JACK

    Answer: D

23. Point out the error in the program?

           typedef struct data mystruct;
           struct data
          {
                   int x;
                  mystruct *b;
          };
   
    A.Error: in structure declaration    B.Linker Error        C.No Error        D.None of above

    Answer: C

    Explanation:
    Here the type name mystruct is known at the point of declaring the structure, as it is already defined.

24. What will be the output of the program ?
         #include int main()
          {
              int x=30, *y, *z;
              y=&x; /* Assume address of x is 500 and integer is 4 byte size */
              z=y;
              *y++=*z++;
             x++;
             printf("x=%d, y=%d, z=%d\n", x, y, z);
             return 0;
         }
   
    A.x=31, y=502, z=502        B.x=31, y=500, z=500        C.x=31, y=498, z=498        D.x=31, y=504, z=504

    Answer: D

    Explanation:
    This type of declaration is called as self-referential structure. Here *e is pointer to astruct emp.

25. What will be the output of the program ?

           #include int main()
           {
             struct emp
                  {
                       char *n;
                       int age;
                  };
            struct emp e1 = {"Dravid", 23};
            struct emp e2 = e1;
            strupr(e2.n);
            printf("%s\n", e1.n);
            return 0;
       }
   
    A.Error: invalid structure assignment        B.DRAVID        C.Dravid        D.None of above

    Answer: B

26. Point out the error in the program?

             struct emp
               {
                   int ecode;
                   struct emp e;
               };
   
    A.Error: in structure declaration    B.Linker Error        C.No Error    D.None of above

    Answer: A

    Explanation:
    The structure emp contains a member e of the same type.(i.e) struct emp. At this stage compiler does not know the size of sttructure.

27. Which of the statements is correct about the program?

        #include int main()
          {
               int arr[3][3] = {1, 2, 3, 4};
               printf("%d\n", *(*(*(arr))));
               return 0;
          }
   
    A.Output: Garbage value        B.Output: 1        C.Output: 3    D.Error: Invalid indirection

    Answer: D

    Explanation:
    This type of declaration is called as self-referential structure. Here *e is pointer to astruct emp.

28. What is the purpose of fflush() function.
   
    A.flushes all streams and specified streams.    B.flushes only specified stream.    C.flushes input/output buffer.    D.flushes file buffer.

    Answer: A

    Explanation:
    Here the type name mystruct is known at the point of declaring the structure, as it is already defined

29. A hollow iron pipe is 21 cm long and its external diameter is 8 cm. If the thickness of the pipe is 1 cm and iron weighs 8 g/cm3, then the weight of the pipe is:
   
    A.3.6 kg        B.3.696 kg        C.36 kg        D.36.9 kg

    Answer: B

     Explanation:
    External radius = 4 cm, Internal radius = 3 cm. Volume of iron=[(22/7)*(4^2-3^20)*21]cm^3 = 462 cm3 Weight of iron = (462 x 8) gm = 3696 gm = 3.696 kg.

30. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next. 8, 11, 21, 15, 18, 21, 22,..
   
    A.25 18        B.25 21        C.25 29        D.24 21

    Answer: B

    Explanation: 


This is an alternating addition series, with a random number, 21, interpolated as every third number. The addition series alternates between adding 3 and adding 4. The number 21 appears after each number arrived at by adding 3.


Dell Placement Paper Syllabus:

Quantitative Aptitude Syllabus:

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus:

  • Number Series
  • Letter Series
  • Anologies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus:

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions

Dear readers, the syllabus and Dell placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for latest syllabus.



Share This Job Opening...!!





About www.allindiajobs.in

All India Jobs is one of the top fresher job sites in India with over 1000 companies listing jobs online. If you are looking for best careers in India then you are at right place. You can find IT software jobs, bank jobs, bpo jobs, mba jobs, govt jobs, walkin for fresher, engineering jobs, railway jobs, medical or pharma jobs, internship jobs etc. Also we provide latest placement papers for freshers to practice for mnc company written online exams. www.allindiajobs.in is one of the the best recruitment websites in india.