Novell Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Novell Placement Papers



Novell Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Candidates who are looking for Novell Placement Papers are at right place to check them. The Novell Placement Papers are useful for aspirants while preparing for the Novell Placement Test. Candidates have to be aware of the Novell Test Pattern and Syllabus before appearing for the recruitment process. Read the complete article to know more.

Latest Novell Placement Papers


All India Jobs is a destination for aspirants who are in search of jobs. Here we have provided you the latest collection of Novell Placement Papers which can be downloaded from the link provided below in this article. Below we have also discussed the sample questions gather from various placement papers of Novell. Attempt the sample questions and test your performance in Aptitude, Reasoning & Verbal Ability. Regular practice helps aspirants to crack the job in Novell Recruitment Drive.

You Can Also Check: Interview Questions


Novell Model Papers are designed carefully to help the job seekers. Contenders can practice the Novell Placement Papers so that candidates will get easy with the Novell Test Pattern. This helps aspirants to analyze their level of performance comparable to selection tests conducted by Novell. The analysis will help aspirants to identify their areas of strengths & weaknesses which provide them to enhance their performance and help to crack the company placement tests.



Novell Aptitude Test Placement Papers

Try some of the best, challenging set of Quantitative Aptitude questions that you have ever seen. Enhance your skills in Aptitude Test practicing some nerve wrecking questions on Aptitude.

1. Vishal goes to a shop to buy a radio costing Rs 2568. The rate of sales tax is 7%. He tells the shopkeeper to reduce the price of the radio to such an extent that he has to pay Rs 2568, inclusive of all sales tax. Find the reduction needed at the price of the radio.

A. Rs 168
B. Rs 169
C. Rs 170
D. Rs 172


Ans. A

2. Two motor cars were sold for Rs 9,900 each, gaining 10% on one and losing 10% on the other. The gain or loss percent in the whole transaction is

A. neither loss no gain
B. 1% gain
C. 100/99 % profit
D. 1% loss

Ans. D

Solution: 
In such transaction where SP is same and also gain % and loss % is same there is always a loss and such loss % => (common gain or loss % / 10)2 = (10/10)2 = 1% loss

3. A person covers half his journey by bus at 60 km/hr, half the remaining half by train at 30 km/hr and the rest by cycle at 10 km/hr. Find the average speed during the entire journey? 

A. 15 km/hr
B. 24 km/hr
C. 20 km/hr
D. 33.33 km/hr

Ans. B

4. The average of three numbers is 135. the largest number is 180 and the difference between the others is 25. The smallest number is

A. 130
B. 125
C. 120
D. 100

Ans. D

Solution: 
Given, (x-25)+x+180/ 3 = 135 => x=125 Hence smallest number is (125 - 25) = 100.

5. A motorboat whose speed is 15 km/hr in still water goes 30km downstream and comes back in four and a half hours. The speed of the stream is

A. 4.5 km/hr
B. 6 km/hr
C. 7 km/hr
D. 5 km/hr

Ans. D

Solution: 
Let the speed of the stream be 's' km/hr. Then, upward speed = (15-s) km/hr and downward speed = (15+s) km/hr Therefore, 30/(15+s) + 30/(15-s) = -4.5 On solving this equation we get, s= 5km/hr.

6. If the difference between the simple interest and the compound interest compounded annually at the rate of 12% per annum on Rs 5000 for two years will be

A. Rs 17.50
B. Rs 36
C. Rs 45
D. Rs 72

Ans. D

Solution: 
Difference between CI and SI is :- {5000(1 + 12/100)2 - 5000 } - {(5000*12*2)/100} => 5000((784-625)/625) - 1200 = Rs 72.

7. Two equal sums of money were invested, one at 4% and the other at 9/2 %. At the end of 7 year, the simple interest received from the latter exceeded that received from the former by Rs 31.50. Each sum was

A. Rs 700
B. Rs 900
C. Rs 800
D. Rs 1000

Ans. B

Solution: 
Let the sum be Rs x Then, (x *9/2 *7)/100 - (x*4*7)/100 = 31.50 => 7x/100* 1/2 = 63/2 => x = Rs 900.

8. A and B weave a carpet in 10 days and 15 days respectively. They begin to work together but B leaves after 2 days. In what time will A complete the remaining work?

A. 7 days
B. 8 days
C. 19/3 days
D. 20/3 days

Ans. D

9. Rs 770 has been divided among A,B and C such that A receives 2/9th of what B and C together receives. Then A's share is

A. Rs 140
B. Rs 154
C. Rs 165
D. Rs 170

Ans. A

Solution: 
A+B+C = 770.........(i) A= 2/9*(B+C).........(ii) From eq (i) and (ii) A+ 9A/2 = 770 11A =770*2 A= 140 Thus A's share is Rs 140.

10. In a mixture of 45L the ratio of milk and water is 3:2. How much water must be added to make the ratio 9:11?

A. 10L
B. 15L
C. 17L
D. 20L

Ans. B

Solution: 
Quantity of milk = 3/5 * 45 = 27 L Quantity of water = 2/5 * 45 = 18L Let x litre of water be added to get the ratio 9:11 Then, (18+x)/27 = 11/9 On solving it we get , x= 15

11. Several litres of acid were drawn off from a 54 L vessel full of acid and an equal amount of water is added. Again the same volume of mixture was drawn off and replaced by water. As a result, the vessel contained 24L of pure acid. How much acid was drawn off initially?

A. 12L
B. 16L
C. 18L
D. 24L

Ans. C

Solution: 
24 = 54(1- x/54)^2 => 24/54 = (1 - x/54)^2 => 2/3 = 1- x/54 => x= 18L

12. Fresh fruits contains 72% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit from 100kg of fresh fruit can be obtained?

A. 35kg
B. 32kg
C. 27kg
D. 22kg

Ans. A

Solution: 
Let x kg of dry fruit be obtained from 100kg of fresh fruit. Now pulp in fresh fruit = pulp in dry fruit => 28/100 *100 = 80/100 * x => x = 35 kg

13. An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening. The desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day i.e Friday. Which day was the application received by the inward clerk?

A. Wednesday
B. Monday
C. Tuesday
D. Previous week's Saturday

Ans. A

Solution: 
The senior clerk got the application on Friday. The inward clerk got the application on Wednesday.

14. If Dennis is 1/3 rd the age of his father Keith now, and was 1/4 th the age of his father 5 year ago, then how old will his father Keith be 5 year from now?

A. 45 year
B. 40 year
C. 55 year
D. 50 year

Ans. D

Solution: 
Let the present age of Dennis and his father be x and y respectively. Then, x = y/3...............(i) and (x-5) = (y-5)/4......(ii) On solving both equation we get y= 45 year. Hence, required age = (y+5) = 50 year

15. A person wishes to make a 100 sq m rectangular garden. Since he has only 30m barbed wire for fencing, he fences only three sides letting the house wall act as the fourth side. The width of the garden is

A. 4m
B. 5m
C. 8m
D. 10m

Ans. B

Solution: 
Let, the length be 'l' and breadth be 'b'. Thus, l*b =100 => l= 100/b 100/b +b+b = 30 By solving this we get b= 10 and 5. b is not equal to 10 because it will become square. so, b=5m is the answer.

16. There are three prizes to be distributed among five students. If no students gets more than one prize, then this can be done in

A. 10 ways
B. 30 ways
C. 60 ways
D. 80 ways

Ans. A

Solution: 
3 prize among 5 students can be distributed in 5C3 ways = 10 ways.

17. In a hockey championship, there are 153 matches played. Every two team played one match with each other. The number of teams participating in the championship is

A. 18
B. 19
C. 17
D. 16

Ans. A

Solution: 
Let there were x teams participating in the games, then total number of matches => nC2 = 153 On solving we get n= -17 and n=18. It cannot be negative so n=18 is the answer.

18. A bag contains 21 toys numbered 1 to 21. A toy is drawn and then another toy is drawn without replacement. Find the probability that both toys will show even numbers?

A. 5/21
B. 9/42
C. 11/42
D. 4/21

Ans. B

Solution: 
The probability that first toy shows the even number = 10/21. Since, the toy is not replaced there are now 9 even numbered toys and total 20 toys left. Hence, probability that second toy shows the even number 
= 9/20. Required probability = (10/21)*(9/20) = 9/42

19. The ages of the two persons differ by 20 years. If 5 year ago, the older one be 5 times as old as the younger one, then their present ages, in year are

A. 25, 5
B. 30, 10
C. 35, 15
D. 50, 30

Ans. B

Solution: 
Let the age be x and y years now. Then, x - y =20......(i) and (x-5) = 5(y-5)....(ii) On solving both equation we get x= 30 and y =10.

20. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5 ?

A. 72 1/2
B. 67 1/2
C. 58 1/2
D. 64

Ans. B

Solution: 
At 15 min past 5, the minutes hand is at 3 and hour hand slightly ahead of 5. Now, the angle through which hour hand shifts in 15 min = (15 * 1/2) = 7.5 degree Angle at 15 min past 5 = 60 + 7.5 = 67.5 degree

21. Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M H 3 2 V $ 5 N P 6 Q 136.
How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number ?

A. None
B. One
C. Two
D. Three

Ans. C

22. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a symbol?

A. None
B. One
C. Two
D. Three

Ans. D

23. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol ?

A. None
B. One
C. Two
D. Three

Ans. C

24. Which of the following is the fourth to the left of the twelfth from the left end ?

A. %
B. 8
C. 2
D. H

Ans. A

25. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?


A. RTA
B. 9DF
C. #@H
D. 3V5

Ans. B

26. Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H. A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B. G is not an immediate neighbour of F. How many of them are between H and C ?

A. Two
B. Three
C. Two or three
D. Data inadequate

Ans. B

27. Who is the immediate left of A ?

A. H
B. E
C. G
D. Data inadequate

Ans. B

28. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second person ?

A. CD
B. BG
C. HA
D. None of these

Ans. D

29. Who is fourth to the right of B ?

A. E
B. C
C. A
D. Data inadequate

Ans. A

30. What is E’s position with respect to G ?

A. Second to the right
B. Third of the left
C. Third to the right
D. Second to the left

Ans. B



Advertisements




Novell Reasoning Test Sample Papers

Here are a few questions to practice on Reasoning that will help aspirants to increase their test taking performance to achieve a greater score in the final Novell Placement Examination.

1. MONK : DEVOTION

A. maniac : pacifism 
B. explorer : contentment 
C. visionary : complacency 
D. rover : wanderlust 
E. philistine : culture

Answer: Option D

Solution:
Devotion is characteristic of a monk; wanderlust is characteristic of a rover.

2. Here are some words translated from an artificial language.
godabim means kidney stones
romzbim means kidney beans
romzbako means wax beans
Which word could mean “wax statue”?

A. godaromz 
B. lazbim 
C. wasibako 
D. romzpeo

Answer: Option C

Solution:
In this language, the adjective follows the noun. From godabim and romzbim, you can determine that bim means kidney. From romzbim and romzbako, you can determine that romz means beans. Therefore, bako means wax. Because the adjective wax must come after the noun in this language, wasibako is the only choice.

3. Five friends A, B, C, D and E are staying in the same locality. B's house is to the east of A's house and to the north of C's house. C's house is to the west of D's house. D's house is in which direction with respect to A's house?

A. South-East 
B. North-East 
C. East 
D. Data inadequate 
E. None of these

Answer: Option A

4. BINDING : BOOK

A. criminal : gang 
B. display : museum 
C. artist : carpenter 
D. nail : hammer 
E. frame : picture

Answer: Option E

Solution:
A binding surrounds a book; a frame surrounds a picture.

5. Towards which direction is Q from R?
I. Q is exactly to the east of M.
II. M is exactly to the south of R.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option E

6. Statement:
Mr. X is one of the probable candidates shortlisted for the post of Director of KLM Institute.
Conclusions:
I. Mr. X will be selected as Director of KLM Institute.
II. Mr. X will not be selected as Director of KLM Institute.

A. If only conclusion I follows 
B. If only conclusion II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option C

Solution:
As Mr. X is one of the candidates for the post of director, he will either be selected or rejected.

7. Statement:
The 'M' state government has decided hence forth to award the road construction contracts through open tenders only.
Courses of action:
I. The 'M' state will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.
II. Hence forth the quality of roads constructed may be far better.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option D

Solution:
Neither talks bout what should be done. Both only suggest the probable consequence.

8. 3 4 10 34 136 685 4116

A. 22 
B. 276 
C. 72 
D. 1374

Answer: Option C

Solution:
These series is *1+1, *2+2, *3+3, *4+4, *5+5, *6+6, 34 should be 33 and thus the new series starts with 34.

9. Here are some words translated from an artificial language.
plekapaki means fruitcake
pakishillen means cakewalk
treftalan means buttercup
Which word could mean “cupcake”?

A. shillenalan 
B. treftpleka 
C. pakitreft 
D. alanpaki

Answer: Option D

Solution:
Pleka means fruit; paki means cake; shillen means walk; treft means butter; and alan means cup. Therefore, alanpaki means cupcake.

10. In the Maple Hill school district, a Five-Day Suspension occurs when a student is not permitted to attend school for five days for (1) physically assaulting another student, a teacher, or a school employee or (2) willfully destructing or defacing school property. Which situation below is the best example of a Five-Day Suspension?

A. Lillian gets caught cheating on a math test for the second time and is suspended from school. 
B. Marc is asked to leave the classroom due to his constant disruptions. 
C. Franny uses spray paint to write derogatory comments on the locker room wall and she is given a suspension. 
D. Ms. Farmer tells her class that students who fail the midterm exam will be expected to stay after school for tutoring help.

Answer: Option C

Solution:
Although choices a and c both describe suspensions, only choice c describes a suspension that is the result of one of the two scenarios given in the definition of a five-day suspension (physical assault or destructing or defacing school property). Therefore, we can assume that Franny’s suspension, which is the result of spray painting school property, will be a five day suspension. Since the definition doesn’t provide any information about suspensions for cheating, we can assume that Lillian’s suspension does not fall into the five-day suspension category.

11. P5QR, P4QS, P3QT, _____, PQV

A. PQW 
B. PQV2 
C. P2QU 
D. PQ3U

Answer: Option C

Solution:
The first two letters, PQ, are static. The third letter is in alphabetical order, beginning with R. The number series is in descending order beginning with 5.

12. As they prepare for the state championships, one gymnast must be moved from the Level 2 team to the Level 1 team. The coaches will move the gymnast who has won the biggest prize and who has the most experience. In the last competition, Roberta won a bronze medal and has competed seven times before. Jamie has won a silver medal and has competed fewer times than Roberta. Beth has won a higher medal than Jamie and has competed more times than Roberta. Michele has won a bronze medal, and it is her third time competing. Who will be moved to the Level 1 team?

A. Roberta 
B. Beth 
C. Michele 
D. Jamie

Answer: Option B

Solution:
Beth won the biggest prize, described as a higher medal than Jamie’s, which we’ve been told was a silver medal. Roberta and Michele both won bronze medals, which are lower ranking medals than silver. Beth is also described as having competed more times than Roberta— who has competed seven times. Jamie is described as having competed fewer times than Roberta, and Michele has competed three times. Therefore, Beth has competed more times than the others and has won the biggest prize to date.

13. Fact 1: Pictures can tell a story.
Fact 2: All storybooks have pictures.
Fact 3: Some storybooks have words.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I. Pictures can tell a story better than words can.
II. The stories in storybooks are very simple.
III. Some storybooks have both words and pictures.

A. I only 
B. II only 
C. III only 
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option C

Solution:
Statements I and II are not supported by the facts. Statement III is true because if all storybooks have pictures and only some have words, then some storybooks have both words and pictures.

14. In the following questions, the symbols +, ?, =, ? and - are used with following meanings:
'P+Q' means 'P is greater than Q'.
'P?Q' means 'P is either greater than or equal to Q'.
'P=Q' means 'P is equal to Q'.
'P?Q' means 'P is smaller than Q'.
'P-Q' means 'P is either smaller than or equal to Q'.

Statements: U + V, W - Y, Y ? U
Conclusions: I. W + UII. W ? V

A. if only conclusion I is true. 
B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true.

Answer: Option D

Solution:
U > V -- (i); W = Y -- (ii); Y = U -- (iii)
From (ii) and (iii), W = Y = U => no relationship between W and U can be determined. Hence, I is not true. Now, using (i), again no relationship between W and V can Determined.

15. Half of the villagers of a certain village have their own houses. One fifth of the villagers cultivates paddy. One –Third of the villagers are literate four0fifth of the villagers are below twenty-five. Then which one of the following is certainly true?

A. All the villagers who have their own houses are literate 
B. Some villagers under twenty-five are literate 
C. A Quarter of the villagers who have their own houses cultivate paddy 
D. Half of the villagers who cultivate paddy are literate

Answer: Option B

Solution:
As per the given information 
Own house = ½ paddy cultivator = 1/5 
Literature = 1/3 and below 25 = 4/5 
Certainly, some villagers under 25 are literature as for the given information.



Advertisements




Novell English Test Model Papers

Verbal Ability Questions for Novell Recruitment Exam can be tested here. Practice to know about the pattern and learn how you can maximize your overall score by not losing speed.

1. The thieves quarrelled among them ________ the division of booty.

A. about 
B. in 
C. above 
D. on

Answer: Option A

2.  But for your help. I would not have been able to solve this problem.

A. If you had helped me 
B. Without your helping 
C. Had you helped me 
D. In case you helped me 
E. No correction required

Answer: Option E

Solution:
The sentence requires no correction. Choice (A) though grammatically correct is logically inconsistent.

3. She cooks well and eats well.

A. simple 
B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option D

4. The rioters acts of _____ and vandalism were strongly condemned by all political parties.
(A) brutality
(B) incendiarism
(C) arson
(D) delinquency
(E) cruelty
(F) barbarism

A. A and F 
B. A and E 
C. B and C 
D. D and E 
E. C and F

Answer: Option C

Solution:
The sentence implies that the words which fit into the blank should be related hence the words 'arson' and 'incendiarism' are most appropriate

5. Child

A. il 
B. ie 
C. tion 
D. like

Answer: Option D

6. I shall visit the book fair tomorrow.

A. simple past 
B. simple present 
C. simple future 
D. future continuos

Answer: Option C

7. INCIPIENT

A. mature 
B. nascent 
C. despondent 
D. final 
E. experienced

Answer: Option B

Solution:
The words incipient (beginning to happen or develop) and nascent are synonyms.

8. Thrill

A. thrill 
B. thriller 
C. thrilling 
D. thrillingly

Answer: Option A

9. The minister categorically denied the allegations levelled against him as a plot to tarnish his image.

A. levelled over him 
B. level on him 
C. level over him 
D. level against him 
E. No correction required

Answer: Option E

Solution:
The sentence does not require any correction.

10. Most of the women read novels

A. SV 
B. SVO 
C. SVC 
D. SVA

Answer: Option B

11. He is poor. He is happy.
a) Despite -----------
b) Admitting that -----------
c) He is poor indeed -----------

A. Only A 
B. A & B 
C. A & C 
D. Only C 
E. A , B & C

Answer: Option E

12. I am honest.

A. didn't I? 
B. am I? 
C. am not I? 
D. aren't I?

Answer: Option D

13. The thief destroyed several items in the room. Even the carpet has been torn

A. Several items destroyed in the room by the thief. Even the carpet he has torn. 
B. Several items in the room were destroyed by the thief. He has even torn the carpet. 
C. Including the carpet, several item in the room have been torn by the thief. 
D. The thief, being destroyed several items in the room, also carpet has torn.

Answer: Option B

Solution:
Several items in the room were destroyed by the thief. He has even torn the carpet.

14. Denizens of the Madras Zoo, on October 15, joined in the country-wide celebrations of the Wild-Life-Week, when some of them were taking out in a six-mile long procession through the prominent through fares of the city.

A. were taken out in 
B. are taken out on 
C. was taken out on 
D. were taken out on

Answer: Option D

Solution:
The subject is 'some of them' which is plural. Hence 'were' should replace 'was'. Also the second part of the sentence has to be in the passive as the animals cannot go out by themselves. They have to be taken out. Hence it has to be'were taken out'. They went 'on a procession'. The use of the preposition 'in' is inapt here. The correction, therefore, is 'were taken out on'.


Novell Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Novell Placement Papers PDF Download: Click Here

We hope the syllabus and  Novell placement papers provided here are useful to you. Job seekers can use this information to secure job in Novell. Please check this article periodically for the latest syllabus updates.