Geometric Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Geometric Placement Papers



Placement papers of Geometric 2017-2018. Learn and practice the placement papers and interview questions answers of Geometric and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers of Geometric according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.


Geometric Aptitude Test Sample Papers

1. In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : :while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative. Oxygen : Burn : : Carbon dioxide : ?


A. Isolate
B. Foam
C. Extinguish
D. Explode

Ans. C

2. Grain : Stock : : Stick : ?

A. Heap
B. Bundle
C. Collection
D. String

Ans. B

3. Planet : Orbit : : Projectile : ?

A. Trajectory
B. Track
C. Milky way
D. Path

Ans. A

4. Genuine : Authentic : : Mirage : ?

A. Image
B. Transpiration
C. Reflection
D. Illusion

Ans. D

5. Illiteracy : Education : : Flood : ?

A. Rain
B. Bridge
C. Dam
D. River

Ans. C

6. Each of the following sentences has been divided into four parts. There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error . A) I was astonished by the highly exciting tricks / B) the acrobat displayed on the rope / C) at great risk of like /D) at such an advanced age.

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. A

7. A) We, who are fortunate enough / B) to have lived in the present century, / C) hardly realize how our ancestors suffered / D) from the belief in the existence of evil spirits.

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. B

8. A) Vivek is / B) one year junior, / C) than Madav / D) in our office

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. C


9. A) The detective says that/ B) there is no chance for, / C) finding the person,/ D) who wrote these letters.

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. B

10. A) We bought five dozens pencils from a shop,/ B) but on opening in the packet at home / C) we found five pencils short, / D) but the shopkeeper did not accept the responsibility of the shortage.

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. A

11. In each of the following questions, a paragraph or a sentence has been broken up into different parts. The parts have been scrambled and numbered as given below. Choose the correct order of these parts from the given alternatives

A. The potential exchanges between the officials of IBBF and the Maharashtra Body-Building Association has all the trappings of a drama we are accustomed to.
B. In the case of sportspersons, there is room for some sympathy, but the apathy of the administrators, which has even led to sanctions from international bodies, is unpardonable.
C. A case in the point is the hefty penalty of US $10,000 slapped on the Indian Body-Building Federation for not fulfilling its commitment for holding the Asian Championships in Mumbai in October.
D. It is a matter of deep regret and concern that the sports administrators often cause more harm to the image of the country than sportsmen and sportswomen do through their dismal performances.

A. CABD
B. DBCA
C. DABC
D. CDBA


Ans. B

12. A. Its cargo consisted of 38 sacks of spices and Magellan himself had been hacked to pieces on the beach of Mactan in the Philippines
B. So contrary to popular belief it was the crew of the Victoria who were the first men to have sailed around the globe
C. In September 1522 Victoria, the sole survivor of the Armada, limped into the Spanish port San Lucar, manned by a skeleton crew of 15, so weak they could not talk
D. In September 1519 the Armada de Molucca of five ships and 250 sailors has set out from San lucar de Barrameda under the command of Fernando de Magellan E. It was to sail to the spice islands of the Malayan Archipelago where they were to exchange an assortment of bells, mirrors, and scissors for cinnamon and cloves.


A. DECAB
B. AEDCB
C. CDEAB
D. DEABC

Ans. A

13. A. The situations in which violence occurs and the nature of that violence tends to be clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishman’s question: ”˜Is this a private fight or can anyone join in?’
B. So the actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is calculable.
C. Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to social inferiors and even here there are probably some rules.
D. However binding the obligation to kill, members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or outsider is killed.


A. DABC
B. ACDB
C. CBAD
D. DBAC

Ans. A

14. A. What came out was very large garland made out of currency notes.
B. The unsuspecting governor opened the box in full view of the gathering
C. When the RBI governor came to inaugrate the new printing press , the local unit of the BJP handed him a gift wrapped box
D. There was a twist - the notes were all as tattered as notes could get

A. DACB
B. CABD
C. CBAD
D. DCAB

Ans. C

15. A. But in the industrial era destroying the enemy’s productive capacity means bombing the factories which are located in the cities.
B. So in the agrarian era, if you need to destroy the enemy’s productive capacity, what you want to do is bum his fields, or if you’re really vicious, salt them.
C. Now in the information era, destroying the enemy’s productive capacity means destroying the information infrastructure. D. How do you do battle with your enemy? E. The idea is to destroy the enemy’s productive capacity, and depending upon the economic foundation, that productive capacity is different in each case. F. With regard to defence, the purpose of the military is to defend the nation and be prepared to do battle with its enemy.

A. FDEBAC
B. FCABED
C. DEBACF
D. DFEBAC

Ans. A

16. The passage given below is followed by a set of five questions. Choose the most appropriate answer to each question.

To summarize the Classic Maya collapse, we can tentatively identify five strands. I acknowledge, however, that Maya archaeologists still disagree vigorously among themselves—in part, because the different strands evidently varied in importance among different parts of the Maya realm; because detailed archaeological studies are available for only some Maya sites; and because it remains puzzling why most of the Maya heartland remained nearly empty of population and failed to recover after the collapse and after re-growth of forests.
With those caveats, it appears to me that one strand consisted of population growth outstripping available resources: a dilemma similar to the one foreseen by Thomas Malthus in 1798 and being played out today in Rwanda , Haiti , and elsewhere. As the archaeologist David Webster succinctly puts it, “Too many farmers grew too many crops on too much of the landscape.” Compounding that mismatch between population and resources was the second strand: the effects of deforestation and hillside erosion, which caused a decrease in the amount of useable farmland at a time when more rather than less farmland was needed, and possibly exacerbated by an anthropogenic drought resulting from deforestation, by soil nutrient depletion and other soil problems, and by the struggle to prevent bracken ferns from overrunning the fields.

The third strand consisted of increased fighting, as more and more people fought over fewer resources. Maya warfare, already endemic, peaked just before the collapse. That is not surprising when one reflects that at least 5,000,000 people, perhaps many more, were crammed into an area smaller than the state of Colorado (104,000 square miles). That warfare would have decreased further the amount of land available for agriculture, by creating no-man’s lands between principalities where it was now unsafe to farm. Bringing matters to a head was the strand of climate change. The drought at the time of the Classic collapse was not the first drought that the Maya had lived through, but it was the most severe. At the time of previous droughts, there were still uninhabited parts of the Maya landscape, and people at a site affected by drought could save themselves by moving to another site. However, by the time of the Classic collapse the landscape was now full, there was no useful unoccupied land in the vicinity on which to begin anew, and the whole population could not be accommodated in the few areas that continued to have reliable water supplies.

As our fifth strand, we have to wonder why the kings and nobles failed to recognize and solve these seemingly obvious problems undermining their society. Their attention was evidently focused on their short-term concerns of enriching themselves, waging wars, erecting monuments, competing with each other, and extracting enough food from the peasants to support all those activities. Like most leaders throughout human history, the Maya kings and nobles did not heed long-term problems, in so far as they perceived them.

Finally, while we still have some other past societies to consider in this book before we switch our attention to the modern world, we must already be struck by some parallels between the Maya and the past societies. As on Easter Island, Mangareva, and among the Anasazi, Maya environmental and population problems led to increasing warfare and civil strife. As on Easter Island and at Chaco Canyon, Maya peak population numbers were followed swiftly by political and social collapse. Paralleling the eventual extension of agriculture from Easter Island’s coastal lowlands to its uplands, and from the Mimbres floodplain to the hills, Copan’s inhabitants also expanded from the floodplain to the more fragile hill slopes, leaving them with a larger population to feed when the agricultural boom in the hills went bust. Like Easter Island chiefs erecting ever larger statues, eventually crowned by pukao, and like Anasazi elite treating themselves to necklaces of 2,000 turquoise beads, Maya kings sought to outdo each other with more and more impressive temples, covered with thicker and thicker plaster— reminiscent in turn of the extravagant conspicuous consumption by modern American CEOs. The passivity of Easter chiefs and Maya kings in the face of the real big threats to their societies completes our list of disquieting parallels.

According to the passage, which of the following best represents the factor that has been cited by the author in the context of Rwanda and Haiti?

A. Various ethnic groups competing for land and other resources.
B. Various ethnic groups competing for limited land resources
C. Various ethnic groups fighting wit each other.
D. Various ethnic groups competing for political power.

Ans. B

17. By an anthropogenic drought, the author means

A. A drought caused by lack of rains.
B. A drought caused due to deforestation.
C. A drought caused by failure to prevent bracken ferns from overrunning the fields.
D. A drought caused by actions of human beings.

Ans. D

18. According to the passage, the drought at the time of Maya collapse had a different impact compared to the droughts earlier because

A. The Maya kings continue to be extravagant when common people were suffering
B. It happened at the time of collapse of leadership among Mayas.
C. It happened when the Maya population had occupied all available land suited for agriculture
D. It was followed by internecine warfare among Mayans

Ans. C

19. According to the author, why is it difficult to explain the reasons for Maya collapse?

A. Copan inhabitants destroyed all records of that period
B. The constant deforestation and hillside erosion have wiped out all traces of the Maya kingdom.
C. Archaeological sites of Mayas do not provide any consistent evidence.
D. It has not been possible to ascertain which of the factors best explains as to why the Maya civilization collapsed.

Ans. D

20. Which factor has not been cited as one of the factors causing the collapse of Maya society?

A. Environmental degradation due to excess population
B. Social collapse due to excess population.
C. Increased warfare among Maya people
D. Climate change.

Ans. C

21. Pick out from the words, given below each sentence, the word which would complete the sentence correctly and meaningfully. Unhygienic circumstances..................health problems.

A. give rise to
B. bring in to existence
C. call for
D. replace

Ans. A

22. If she were chosen for the job, she..........a good secretary.

A. will make
B. can make
C. would make
D. would have made

Ans. C

23. Every government servant is finding it necessary to supplement his............... by doing something extra.

A. earnings
B. profits
C. remuneration
D. income

Ans. D

24. Didn't you go to the restaurant yesterday...........?

A. No I did'nt
B. Yes I didn't
C. No, I did
D. will, yes.

Ans. A

25. The Chernobil tragedy had taken place about four years.............

A. past
B. ago
C. before
D. since

Ans. B

26. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word. Abolish

A. end
B. minimize
C. prevent
D. denounce

Ans. A

27. make up

A. invent
B. prepare
C. replace
D. complete

Ans. D

28. dispatched

A. taken by force
B. sent
C. ordered to go
D. expelled

Ans. B

29. ARDUOUS

A. Short
B. Difficult
C. Easy
D. Expensive

Ans. B

30. ABODE

A. Family
B. Farm
C. Car
D. Home

Ans. D



Advertisements




Geometric Reasoning Test Placement Papers

1. SOUND : CACOPHONY

A. taste : style 
B. touch : massage 
C. smell : stench 
D. sight : panorama 
E. speech : oration

Answer: Option C

Solution:
A cacophony is an unpleasant sound; a stench is an unpleasant smell.

2. Here are some words translated from an artificial language.
hapllesh means cloudburst
srenchoch means pinball
resbosrench means ninepin
Which word could mean “cloud nine”?

A. leshsrench 
B. ochhapl 
C. haploch 
D. haplresbo

Answer: Option D

Solution:
Hapl means cloud; lesh means burst; srench means pin; och means ball; and resbo means nine. Leshsrench (choice a) doesn’t contain any of the words needed for cloud nine. We know that och means ball, so that rules out choices b and c. When you combine hapl (cloud) with resbo (nine), you get the correct answer.

3. Y is to the East of X, which is to the North of Z. If P is to the South of Z, then P is in which direction with respect to Y?

A. North 
B. South 
C. South-East 
D. North-East 
E. None of these

Answer: Option E

4. ELEPHANT : PACHYDERM

A. mantis : rodent 
B. poodle : feline 
C. kangaroo : marsupial 
D. zebra : horse 
E. tuna : mollusk

Answer: Option C

Solution:
An elephant is a pachyderm; a kangaroo is a marsupial.

5. How many daughters does M have?
I. P and Q are the only daughters of N.
II. D is brother of P and son of M.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option E

6. Statement:
Company 'Y' will improve the manufacturing facilities for the production of shaving kits as a result of which capacity would increase and cost would be reduced. - A spokesperson of the company 'Y' .
Conclusions:
I. The products of company 'Y' will compete the market norms in the quality and cost factor.
II. There will be demand of shaving kits of company 'Y'.

A. If only conclusion I follows 
B. If only conclusion II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option A

Solution:
Improvement in the manufacturing facilities will automatically enhance the quality of its product and reduce the cost. These two things are important to compete in the market. Hence I follows. II may be an assumption but it not a conclusion.

7. Statement:
The district administration has agreed to provide necessary infrastructural facilities to the proposed NRI funded trust's project of supply of clean water to city 'Z'.
Courses of action:
I. The district administration should provide necessary land to the trust by completing due formalities.
II. The district administration should facilitate obtaining electricity and other permissions to the trust.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option E

Solution:
If district administration has passed any project, it should provide all the required facilities.

8.   2 3    7 13 26 47 78

A. 11 
B. 13 
C. 15 
D. 18

Answer: Option A

Solution:
The series is +12 -0 , +22 -1, 32-2, +4-3, 52 -4, +62 -5. Thus, 7 is the wrong number

9. Here are some words translated from an artificial language.
slar means jump
slary means jumping
slarend means jumped
Which word could mean “playing”?

A. clargslarend 
B. clargy 
C. ellaclarg 
D. slarmont

Answer: Option B

Solution:
According to this language, slar means jump. The suffix –ing is represented by –y. Since choice b is the only one that ends in the letter y, this is the only possible option.

10. Erratic Behavior occurs when an individual acts in a manner that lacks consistency, regularity, and uniformity. Which situation below is the best example of Erratic Behavior?

A. Julia cannot contain her anger whenever the subject of local politics is discussed. 
B. Martin has just been told that he is being laid off. Before leaving his supervisor’s office, he punches a hole in the door. 
C. Rhonda has visited the dealership several times, but she still cannot decide which car to buy. 
D. In the past month, Jeffrey, who has been a model employee for three years, has repeatedly called in sick, forgotten important meetings, and been verbally abusive to colleagues.

Answer: Option D

Solution:
Jeffrey’s recent behavior is clearly inconsistent and irregular.

11. JAK, KBL, LCM, MDN, _____

A. OEP 
B. NEO 
C. MEN 
D. PFQ

Answer: Option B

Solution:
This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as a first letter in each subsequent three-letter segment.

12. Ms. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?

A. Carter 
B. Adam 
C. Dennis 
D. Forest

Answer: Option A

Solution:
Baxter should be assigned to study with Carter. Baxter cannot be assigned with Adam, because they have already been together for seven class periods. If Baxter is assigned to work with Dennis, that would leave Adam with Carter, but Carter does not want to work with Adam.

13. Fact 1: All hats have brims.
Fact 2: There are black hats and blue hats.
Fact 3: Baseball caps are hats.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I. All caps have brims.
II. Some baseball caps are blue.
III. Baseball caps have no brims.

A. I only 
B. II only 
C. I, II, and III 
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option D

Solution:
All baseball caps have brims, since baseball caps are hats (Fact 3) and all hats have brims (Fact 1). This rules out statement III—but it doesn’t follow that all caps, a category that may include caps that are not baseball caps, have brims (statement I). Statement II cannot be confirmed, either, since it is possible, given the information, that all baseball caps are black.

14. In the following questions, the symbols +, ?, =, ? and - are used with following meanings:
'P+Q' means 'P is greater than Q'.
'P?Q' means 'P is either greater than or equal to Q'.
'P=Q' means 'P is equal to Q'.
'P?Q' means 'P is smaller than Q'.
'P-Q' means 'P is either smaller than or equal to Q'.

Statements: M ? N, P ? Q, P + N
Conclusions: I. N + QII. N - Q

A. if only conclusion I is true. 
B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true. 
E. if both the conclusions I and II are true.

Answer: Option C

Solution:
M < N -- (i); P = Q -- (ii); P > N -- (iii)
From (ii) and (iii), we get N < P = Q => NO relationship between N and Q can be established. But I and II together are exhaustive. Hence either I or II is true.

15. Examine the following Statements 

I. None but students are members of the club 
II. Some members of the club are married person 
III. All Married persons are invited to dance 

Which of the following conclusions can be drawn from the above statements?

A. All students are invited for dance 
B. All married students of the club are invited for dance 
C. All members of the club are married persons 
D. None of the above

Answer: Option B

Solution:
It is given that all married persons are invited to the married dance and some members of the club are persons, So all married students of the club are invited to the dance.



Advertisements




Geometric English Test Model Papers

1. Reema is married ________ Rajesh.

A. to 
B. with 
C. at 
D. between

Answer: Option A

2. Has anybody answered his question?

A. His has been answered? 
B. Anybody has answered his question? 
C. Has his been answered? 
D. Has his answered?

Answer: Option C

Solution:
Has his been answered?

3. After graduation, he intends pursuing the civil services.

A. when graduated 
B. while graduating 
C. while graduated 
D. After graduated 
E. No correction required

Answer: Option E

4. She cooks well and eat well.

A. simple 
B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option D

5. The planning and management of natural resources is becoming increasingly complex as the _____ human population places increasing demands on the shrinking resources.
(A) prospering
(B) burgeoning
(C) developing
(D) flourishing
(E) expanding
(F) diverse

A. A and D 
B. B and E 
C. C and D 
D. C and F 
E. D and F

Answer: Option B

Solution:
The human population is increasing or 'burgeoning' day-by-day, or expanding. The reference is to growth in number.

6. Long

A. in 
B. er 
C. en 
D. or

Answer: Option B

7. Mahatma Gandhi was born in Porbandar.

A. simple past 
B. simple present 
C. simple future 
D. past continous

Answer: Option A

8. DESOLATE

A. lethargic 
B. dejected 
C. fertile 
D. boring 
E. euphoric

Answer: Option B

Solution:
Desolate (miserable, forsake) and dejected are synonyms.

9. Layer

A. lie 
B. lair 
C. lay 
D. layering

Answer: Option C

10. All of us have some unique skill sets and personality traits those give us high competence in some areas.

A. which give us highly competence 
B. they give us high competence 
C. that give us high competence 
D. they make us highly competent 
E. No correction required

Answer: Option C

Solution:
The 'skill sets' and 'personality traits' referred to in the sentence are indicated using the relative pronoun 'that'. The correction is 'that give us high competence'.

11. Students asked the teacher many questions

A. SVO 
B. SVOO 
C. SVC 
D. SVCO

Answer: Option B

12. You run fast. You can win the race.
a) Provided -----------
b) In case -----------
c) Supposing that -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. A & B 
D. B & C 
E. A , B & C

Answer: Option E

Solution:
A , B & C

13. Let us attend the party.

A. shall not we? 
B. shall we? 
C. shan't we? 
D. none of these

Answer: Option B

14.  Has anybody answered his question?

A. His has been answered? 
B. Anybody has answered his question? 
C. Has his been answered? 
D. Has his answered?

Answer: Option C

Solution:
Has his been answered?

15. Unless I have a peaceful environment, I will be not able to complete my work.

A. will not be able 
B. am not able 
C. would be not able 
D. was not able

Answer: Option A

Solution:
When there are two parts of a verb given in a sentence (will be) the negative has to come between the two (i.e) 'will not be'.

Geometric Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Geometric Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and Geometric placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.