Essar Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Essar Placement Papers

Essar Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Aspirants who are looking for Essar Placement Papers they are at right place. The Essar Placement Papers are useful for aspirants while preparing for the Essar Placement Online Test. Candidates have to be aware of the Essar Test Pattern and Model Papers before appearing for the recruitment process. Read the complete article to know more updated information about Essar Placement Papers.


Latest Essar Placement Papers


Essar Interview Questions and Essar Model Papers are designed carefully to help the job seekers. Candidates have to practice Essar Placement Papers so that contenders will get an idea about Essar Test Pattern. By preparing according to the Essar Model Papers it helps aspirants to analyze their performance level comparable to selection tests conducted by Essar. The analysis will help aspirants to identify their areas of strengths & weaknesses which provide them to enhance their performance and help to crack the company placement tests.

To qualify the Essar Online written test, preparation is very important. To crack a job in Essar company, you have to know the Essar Test pattern and model questions. As we know that Essar is one of the leading Company. Everyone has a passion to join in Essar organization. Here, you can get Essar Placement papers and make easy for your preparation to get selected in Essar Recruitment. Keep on visiting our site All India Jobs frequently for current updates.



Essar Aptitude Test Sample Papers

This section deals with Aptitude test sample papers. Aptitude Questions for Essar Recruitment can be tested here. Practice to know about the Online exam pattern and learn how you can maximize your overall score by not losing speed.

1.The fourth proportional to 5, 8, 15 is:

A. 18
B. 24
C. 19
D. 20

Ans. B

Solution: 
Let the fourth proportional to 5, 8, 15 be x. Then, 5 : 8 : 15 : x 5x = (8 x 15) x=(8*15)/5=24 

2. If 40% of a number is equal to two-third of another number, what is the ratio of first number to the second number?

A. 2 : 5
B. 3 : 7
C. 5 : 3
D. 7 : 3

Ans. C

Solution: 
Let 40% of A=2/3 B Then,40 A/100=2B/3 => 2A/5=2B/3 => A/B-[2/3 - 5/2]=5/3p A : B = 5 : 3.

3. The salaries A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be new ratio of their salaries?

A. 3 : 3 : 10
B. 10 : 11 : 20
C. 23:33:60
D. 32 :43:53

Ans. C

Solution: 
Let A = 2k, B = 3k and C = 5k. A's new salary = 115/ 100 of 2k =[115/ 100 x 2k]= 23k/ 10 B's new salary = 110/ 100 of 3k = [110/ 100x 3k] = 33k/ 10 C's new salary = 120/ 100 of 5k = [120/ 100 x 5k] = 6k 
New ratio = 23k : 33k : 6k = 23 : 33 : 60

4. A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?

A. 3/4
B. 4/7
C. 1/8
D. 3/7

Ans. B

Solution: 
Let number of balls = (6 + 8) = 14. Number of white balls = 8. P (drawing a white ball)=8/14=4/7

5. One card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that the card drawn is a face card?

A. 1/13
B. 3/13
C. 1/4
D. 9/5

Ans. B

Solution: 
Clearly, there are 52 cards, out of which there are 12 face cards. P (getting a face card)=12/52=3/13

6. Two cards are drawn together from a pack of 52 cards. The probability that one is a spade and one is a heart, is:

A. 3 /20
B. 29/ 34
C. 47/ 100
D. 13 /102

Ans. D

Solution: 
Let S be the sample space. Then, n(S) = 52C2 = 52 * 51/ (2*1)= 1326. Let E = event of getting 1 spade and 1 heart. n(E) = number of ways of choosing 1 spade out of 13 and 1 heart out of 13 = (13C1 x 13C1) 
= (13 x 13) = 169. P(E) =n (E)/n(S) = 169/ 1326= 13/102

7. A bag contains 4 white, 5 red and 6 blue balls. Three balls are drawn at random from the bag. The probability that all of them are red, is:

A. 1/ 22
B. 3/ 22
C. 2/ 91
D. 2/ 81

Ans. C

Solution: 
Let S be the sample space. Then, n(S)= number of ways of drawing 3 balls out of 15 = 15C3 = (15 x 14 x 13)/ (3 x 2 x 1) = 455. Let E = event of getting all the 3 red balls. n(E) = 5C3 = 5C2 = (5 x 4)/ (2 x 1)= 10. P(E) = n(E) / n(S)= 10/ 455 = 2/ 91

8. A card is drawn from a pack of 52 cards. The probability of getting a queen of club or a king of heart is:

A. 1 /13
B. 2 /13
C. 1 /26
D. 1 /52

Ans. C

Solution: 
Here, n(S) = 52. Let E = event of getting a queen of club or a king of heart. Then, n(E) = 2. P(E) =n(E)/ n(S)= 2/ 52= 1/ 26

9. Two number are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 12 : 23. The smaller number is:

A. 27
B. 33
C. 49
D. 55

Ans. B

 Solution: 
Let the numbers be 3x and 5x. Then ,(3x-9)/(5x-9)=12/13 23(3x - 9) = 12(5x - 9) 9x = 99 x = 11. The smaller number = (3 x 11) = 33.

10. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1 : 2 : 3. If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?

A. 50
B. 100
C. 150
D. 200

Ans. C

Solution: 
Let the number of 25 p, 10 p and 5 p coins be x, 2x, 3x respectively. Then, sum of their values=Rs[(25x/100)+(10*2x)/100+(5*3x)/100]=Rs 60x/100 60x/100=30 =>x=(30*100)/60=50 Hence, the number of 5 p coins = (3 x 50) = 150.

11. B2CD, _____, BCD4, B5CD, BC6D

A. B2C2D
B. BC3D
C. B2C3D
D. BCD7

Ans. B

Solution: 
Because the letters are the same, concentrate on the number series, which is a simple 2, 3, 4, 5, 6 series, and follows each letter in order.

12. DEF, DEF2, DE2F2, _____, D2E2F3

A. DEF3
B. D3EF3
C. D2E3F
D. D2E2F2

Ans. D

Solution: 
In this series, the letters remain the same: DEF. The subscript numbers follow this series: 111, 112, 122, 222, 223, 233, 333, ...

13. 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?

A. 3
B. 5
C. 7
D. Cannot be determined

Ans. C

Solution: 
1 woman's 1 day's work=1/70 1 child's 1 day's work =1/140 (5 women + 10 children)'s day's work =5/70 +10/140=1/14 +1/14=1/7 5 women and 10 children will complete the work in 7 days.

14. A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

A. Rs. 375
B. Rs. 400
C. Rs. 600
D. Rs. 800

Ans. B

Solution: 
C's 1 day's work = 1/3 - [1/6 + 1/8]= 1/3 - 7/24= 1/24 A's wages : B's wages : C's wages = 1/6: 1/8: 1/24= 4 : 3 : 1. C's share (for 3 days) = Rs.[3 x 1/24 x 3200] = Rs. 400.

15. The product of two numbers is 9375 and the quotient, when the larger one is divided by the smaller, is 15. The sum of the numbers is:

A. 380
B. 395
C. 400
D. 425

Ans. C

Solution: 
Let the numbers be x and y. Then, xy = 9375 and x/y=15 Xy/(x/y)=9375/15 y2 = 625. y = 25. x = 15y = (15 x 25) = 375. Sum of the numbers = x + y = 375 + 25 = 400.

16. The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What is the percentage change in area?

A. 25% increase
B. 50% increase
C. 50% decrease
D. 75% decrease

Ans. B

Solution: 
Let original length = x and original breadth = y. Original area = xy. New length =x/2 New breadth = 3y. New area=[(x/2)*3y]=(3/2)xy Increase % =[(1/2)xy*(1/xy)*100]%=50%

17. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is:

A. 1520 m2
B. 2420 m2
C. 2480 m2
D. 2520 m2

Ans. D

Solution: 
We have: (l - b) = 23 and 2(l + b) = 206 or (l + b) = 103. Solving the two equations, we get: l = 63 and b = 40. Area = (l x b) = (63 x 40) m2 = 2520 m2.

18. In a certain school, 20% of students are below 8 years of age. The number of students above 8 years of age is 2/3 of the number of students of 8 years age which is 48. What is the total number of students in the school?


A. 72
B. 80
C. 120
D. 100

Ans. D

19. Point out the error in the program?

#include
int main()
{
struct emp
{
char name[20];
float sal;
};
struct emp e[10];
int i;
for(i=0; i<=9; i++)
scanf("%s %f", e[i].name, &e[i].sal);
return 0;
}


A. Error: invalid structure member
B. Error: Floating point formats not linked
C. No error
D. None of above


Ans. B

Solution: 
At run time it will show an error then program will be terminated. Sample output: Turbo C (Windwos) Sample 12.123 scanf : floating point formats not linked Abnormal program termination

20. Point out the error in the program?

#include
int main()
{
struct emp
{
char name[20];
float sal;
};
struct emp e[10];
int i;
for(i=0; i<=9; i++)
scanf("%s %f", e[i].name, &e[i].sal);
return 0;
}

A. Error: invalid structure member
B. Error: Floating point formats not linked
C. No error
D. None of above

Ans. B

Solution: 
At run time it will show an error then program will be terminated. Sample output: Turbo C (Windwos) c:\>myprogram Sample 12.123 scanf : floating point formats not linked Abnormal program termination

21. What will be the output of the program?

#include
int main()
{
char p[] = "%d\n";
p[1] = 'c';
printf(p, 65);
return 0;
}

A. A
B. a
C. c
D. 65

Ans. A

Solution: 
Step 1: char p[] = "%d\n"; The variable p is declared as an array of characters and initialized with string "%d" Step 2: p[1] = 'c'; Here, we overwrite the second element of array p by 'c'. So array p becomes "%c". Step 3: printf(p, 65); becomes printf("%c", 65); Therefore it prints the ASCII value of 65. The output is 'A'.

22. What will be the output of the program?

#include
#include
int main()
{
char str1[20] = "Hello", str2[20] = " World";
printf("%s\n", strcpy(str2, strcat(str1, str2)));
return 0;
}

A. Hello
B. World
C. Hello World
D. WorldHello

Ans. C

 Solution: 
Step 1: char str1[20] = "Hello", str2[20] = " World"; The variable str1and str2 is declared as an array of characters and initialized with value "Hello" and " World" respectively. Step 2: printf("%s\n", strcpy(str2, strcat(str1, str2))); => strcat(str1, str2)) it append the string str2 to str1. The result will be stored in str1. Therefore str1 contains "Hello World". => strcpy(str2, "Hello World") it copies the "Hello World" to the variablestr2. Hence it prints "Hello World".

23. Point out the error in the program

#include
int main()
{
int i;
#if A
printf("Enter any number:");
scanf("%d", &i);
#elif B
printf("The number is odd");
return 0;
}

A. Error: unexpected end of file because there is no matching #endif
B. The number is odd
C. Garbage values
D. None of above

Ans. A

Solution: 
The conditional macro #if must have an #endif. In this program there is no#endif statement written.

24. Point out the error in the program

#include
#define SI(p, n, r) float si; si=p*n*r/100;
int main()
{
float p=2500, r=3.5;
int n=3;
SI(p, n, r);
SI(1500, 2, 2.5);
return 0;
}

A. 26250.00 7500.00
B. Nothing will print
C. Error: Multiple declaration of si
D. Garbage values

Ans. C

Solution: 
The macro #define SI(p, n, r) float si; si=p*n*r/100; contains the error. To remove this error, we have to modify this macro to #define SI(p,n,r) p*n*r/100

25. What will be the output of the program?

#include
int main()
{
float d=2.25;
printf("%e,", d);
printf("%f,", d);
printf("%g,", d);
printf("%lf", d);
return 0;
}

A. 2.2, 2.50, 2.50, 2.5
B. 2.2e, 2.25f, 2.00, 2.25
C. 2.250000e+000, 2.250000, 2.25, 2.250000
D. error

Ans. C

Solution: 
printf("%e,", d); Here '%e' specifies the "Scientific Notation" format. So, it prints the 2.25 as 2.250000e+000. printf("%f,", d); Here '%f' specifies the "Decimal Floating Point" format. So, it prints the 2.25 as 2.250000. printf("%g,", d); Here '%g' "Use the shorter of %e or %f". So, it prints the 2.25 as 2.25. printf("%lf,", d); Here '%lf' specifies the "Long Double" format. So, it prints the 2.25 as 2.250000.

26. What will be the output of the program?

#include
#include
int main()
{
float n=1.54;
printf("%f, %f\n", ceil(n), floor(n));
return 0;
}

A. 2.000000, 1.000000
B. 1.500000, 1.500000
C. 1.550000, 2.000000
D. 1.000000, 2.000000

Ans. A

Solution: 
ceil(x) round up the given value. It finds the smallest integer not < x. floor(x) round down the given value. It finds the smallest integer not > x. printf("%f, %f\n", ceil(n), floor(n)); In this line ceil(1.54) round up the 1.54 to 2 and floor(1.54) round down the 1.54 to 1. In the printf("%f, %f\n", ceil(n), floor(n)); statement, the format specifier "%f %f" tells output to be float value. Hence it prints 2.000000 and 1.000000.

27. What will be the output of the program?

#include
int main()
{
float a=0.7;
if(a < 0.7f)
printf("C\n");
else
printf("C++\n");
return 0;
}

A. C
B. C++
C. Compiler error
D. Non of above

Ans. B

Solution: 
if(a < 0.7f) here a is a float variable and 0.7f is a float constant. The float variable a is not less than 0.7f float constant. But both are equal. Hence the ifcondition is failed and it goes to else it prints 'C++'

28. What will be the output of the program?

#include
int main()
{
float f=43.20;
printf("%e, ", f);
printf("%f, ", f);
printf("%g", f);
return 0;
}

A. 4.320000e+01, 43.200001, 43.2
B. 4.3, 43.22, 43.21
C. 4.3e, 43.20f, 43.00
D. Error

Ans. A

Solution: 
printf("%e, ", f); Here '%e' specifies the "Scientific Notation" format. So, it prints the 43.20 as 4.320000e+01. printf("%f, ", f); Here '%f' specifies the "Decimal Floating Point" format. So, it prints the 43.20 as 43.200001. printf("%g, ", f); Here '%g' "Use the shorter of %e or %f". So, it prints the 43.20 as 43.2.

29. If the size of an integer is 4 bytes, What will be the output of the program?

#include
#include
int main()
{
printf("%d\n", strlen("123456"));
return 0;
}

A. 6
B. 12
C. 7
D. 2

Ans. A

Solution: 
The function strlen returns the number of characters int the given string. Therefore, strlen("123456") contains 6 characters. The output of the program is "6".

30. What will be the output of the program?

#include
int main()
{
int arr[5], i=0;
while(i<5)
arr[i]=++i;
for(i=0; i<5; i++)
printf("%d, ", arr[i]);
return 0;
}

A. 1, 2, 3, 4, 5,
B. Garbage value, 1, 2, 3, 4,
C. 0, 1, 2, 3, 4,
D. 2, 3, 4, 5, 6,

Ans. B

Solution: 
Since C is a compiler dependent language, it may give different outputs at different platforms. We have given the TurboC Compiler (Windows) output. Please try the above programs in Windows (Turbo-C Compiler) and Linux (GCC Compiler), you will understand the difference better.



Advertisements



Essar Reasoning Test Placement Papers

Here are a few questions to practice on Reasoning that will help aspirants to increase their test taking performance to achieve a greater score in the final Essar Recruitment. Practice hard to get placed in Essar Company.

1.  JAUNDICE: LIVER

A. rash: skin 
B. dialysis: kidney 
C. smog: lung 
D. valentine: heart 
E. imagination: brain

Answer: Option A

Solution:
Jaundice is an indication of a liver problem; rash is an indication of a skin problem.

2. Here are some words translated from an artificial language.
daftafoni means advisement
imodafta means misadvise
imolokti means misconduct
Which word could mean “statement”?

A. kratafoni 
B. kratadafta 
C. loktifoni 
D. daftaimo

Answer: Option A

Solution:
Dafta means advise; foni is the same as the suffix –ment; imo is the same as the prefix mis–; lokti means conduct. Since the only word in the answer choices that hasn’t been defined is krata, it is reasonable to assume that krata means state. Therefore, kratafoni is the only choice that could mean statement.

3. M is to the East of D, F is to the South of D and K is to the East of F. M is in which direction with respect to K?

A. South-West 
B. North-West 
C. North-East 
D. South-East 
E. None of these

Answer: Option C

4. PASTORAL : RURAL

A. metropolitan : urban 
B. harvest : autumn 
C. agrarian : benevolent 
D. sleepy : nocturnal 
E. wild : agricultural

Answer: Option A

Solution:
Pastoral describes rural areas; metropolitan describes urban areas.

5. On which day of week did Mohan reach Delhi?
I. Mohan left Mumbai by train on Tuesday.
II. Mohan stayed for one day in Jaipur and completed his journey to Delhi in two days.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option E

Solution:
Tuesday + 2 = Thursday.

6. Statement:
Mrs X is nominated for one of the two posts of which one post is reserved by the managing committee for the female of other religious minority community and the other for the female of scheduled castes or scheduled tribes.
Conclusions:
I. Mrs X is the member of religious minority community.
II. Mrs X is the member of scheduled castes or scheduled tribes.

A. If only conclusion I follows 
B. If only conclusion II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option C

7. Statement:
The state 'K' is expecting bumper crop of rice this under its 'Rice Purchase Guarantee Scheme'.
Courses of action:
I. Other farmers should also start cultivation of rice from the next year.
II. The price of rice will increase in the open market.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option D

Solution:
Other crops are as important as rice. Hence shifting to rice production by all farmers would not be a sensible decision. Besides, next year the situation may change. Hence I does not follow. II is not a course of action.

8. 7 23 58 127 269 555

A. 263 
B. 261 
C. 299 
D. 286

Answer: Option B

Solution:
The series *2+9, *2+11 , *2+13 -----

9. Here are some words translated from an artificial language.
gemolinea means fair warning
gerimitu means report card
gilageri means weather report
Which word could mean “fair weather?”

A. gemogila 
B. gerigeme 
C. gemomitu 
D. gerimita

Answer: Option A

Solution:
Gemo means fair; linea means warning; geri means report; mitu means card; and gila means weather. Thus, gemogila is the correct choice.

10. Embellishing the Truth occurs when a person adds fictitious details or exaggerates facts or true stories. Which situation below is the best example of Embellishing the Truth?

A. Isabel goes to the theater, and the next day, she tells her coworkers she thought the play was excellent. B. The realtor describes the house, which is eleven blocks away from the ocean, as prime waterfront 

property. 
C. During the job interview, Fred, who has been teaching elementary school for ten years, describes himself as a very experienced teacher. 
D. The basketball coach says it is likely that only the most talented players will get a college scholarship.

Answer: Option B

Solution:
The realtor is using a clear exaggeration when she states that a house which is eleven blocks away from the ocean is prime waterfront property.

11. SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A. CMN 
B. UJI 
C. VIJ 
D. IJT

Answer: Option C

Solution:
There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW. The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL.

12.  A four-person crew from Classic Colors is painting Mr. Field’s house. Michael is painting the front of the house. Ross is in the alley behind the house painting the back. Jed is painting the window frames on the north side, Shawn is on the south. If Michael switches places with Jed, and Jed then switches places with Shawn, where is Shawn?

A. in the alley behind the house 
B. on the north side of the house 
C. in front of the house 
D. on the south side of the house

Answer: Option C

Solution:
After all the switches were made, Shawn is in front of the house. Ross is in the alley behind the house,Michael is on the north side, and Jed is on the south.

13. Fact 1: Eyeglass frames cost between $35 and $350.
Fact 2: Some eyeglass frames are made of titanium.
Fact 3: Some eyeglass frames are made of plastic.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I. Titanium eyeglass frames cost more than plastic frames.
II. Expensive eyeglass frames last longer than cheap frames.
III. Only a few eyeglass frames cost less than $35.

A. II only 
B. I and II only 
C. II and III only 
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option D

Solution:
There is no information in the facts to support statements I or II. Statement III is clearly wrong because, according to Fact 1, no frames cost less than $35.

14. The office of the Army Chief passes from Conservative to Justice party. Which of the following must be fired.

A.The democratic deputy and all staff members  
B.Justice party deputy and all his or hers staff  
C.Justice party deputy and half of his Conservative 
D.The Conservative deputy and all of his or her

 Answer: A

15. By liberty, I mean the eager maintenance of that atmosphere in which men have the opportunity to be their best selves. Which one of the following expresses the view implied in the above statement?

A. Liberty is the absence of restraint on human action. 
B. Liberty is what law permits people to perform. 
C. Liberty is the ability to do what one desires. 
D. Liberty is the maintenance of conditions for the growth of human personality.

Answer: Option B



Advertisements




Essar English Test Model Papers

English model papers are furnished here. Aspirants who are interested to gain good marks in English have a glance on this test papers and improve your vocabulary.

1. One must keep _________ something for the rainy day.

A. by 
B. for 
C. in 
D. at

Answer: Option C

2. He laughed at the beggar.

A. The beggar was laughed at by him. 
B. The beggar was being laughed at by him. 
C. The beggar was laughed by him. 
D. The beggar was being laughed by him.

Answer: Option A

Solution:
The beggar was laughed at by him.

3.  Though he was being an Indian by birth, most of his life was spent in America.

A. Although he was an Indian by birth 
B. Being an Indian by birth 
C. As he was an Indian by birth 
D. For he was an Indian by birth 
E. No correction required

Answer: Option A

Solution:
Only choice (A) is grammatically correct.

4. Raman was ----- by the English King.

A. nighted 
B. nighed 
C. knighted 
D. knigretted

Answer: Option C

5. Being driven by constant strife and unrest. Iraq is now a picture of gloom and _____.
(A) affluence
(B) commotion
(C) despondency
(D) dispiritedness
(E) frenzy
(F) distrust

A. A and B
B. B and C 
C. C and D 
D. E and F 
E. D and E

Answer: Option C

Solution:
A nation which is driven by constant strife is a picture of 'gloom' and 'despondency' (dejection) or dispiritedness.

6. Placed

A. in 
B. un 
C. dis 
D. de

Answer: Option C

7. The prisoner escaped.

A. simple past 
B. simple present 
C. simple future 
D. present continous

Answer: Option D

8. AGGRANDIZE

A. enhance 
B. develop 
C. captivate 
D. flaunt 
E. detain

Answer: Option A

9. Tune

A. tuner 
B. tuneful 
C. tuningly 
D. tune

Answer: Option D

10. In today's competitive environment, every organisation is face to face with a range of responsibilities and challenges that need to be addressed.

A. facing with 
B. faced to face with 
C. faced with 
D. facing face with 
E. No correction required

Answer: Option C

Solution:
You are faced with a problem. If you face a problem, or a problem faces you, you have to deal with it. Hence 'faced with' is the correct expression.

11. Spoken

A. in 
B. de 
C. out 
D. dis

Answer: Option C

12. He could afford to lose something. He lost somewhat more.
a) He lost -----------
b) What he could -----------
c) Despite -----------

A. A & B 
B. Only A 
C. Only B 
D. Only C 
E. A & C

Answer: Option B

Solution:
Only A

13. Sugu is intelligent.

A. is sugu? 
B. is he? 
C. isn't he? 
D. wasn't he?

Answer: Option D

14. He laughed at the beggar.

A. The beggar was laughed at by him. 
B. The beggar was being laughed at by him. 
C. The beggar was laughed by him. 
D. The beggar was being laughed by him.

Answer: Option A

Solution:
The beggar was laughed at by him.

15. One of the chief emotional differences between man and other animals is that some human desires, unlikely that of animals, are essentially boundless and incapable of complete satisfaction.

A. unlike that of animals, 
B. unlike those of animals, 
C. unlikely those in animals 
D. unlikeable in animals,

Answer: Option B

Solution:
The comparison is between human desires and the desires of other animals. As 'human desires' is plural 'those should be used in place of 'that'. Also the use of 'unlikely' is absurd. It is a comparison. 'Unlike the desires of animals, human desires are insatiable' is the suggested meaning. Hence the correction is 'unlike those of animals'.

Essar Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus
  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Allegations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes
Reasoning Syllabus
  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation
Verbal Ability Syllabus
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Essar Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and Essar placement papers provided here are just for reference purpose only. Sometimes Essar Group may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.