Cummins Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Cummins Placement Papers

Cummins Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Here, In this site, we are providing Cummins Placement papers for a good preparation. Candidates who have a dream to join in IT field, they can download the required Cummins placement papers and can practice. To recruit the perfect candidates for a certain position in a company, they conduct a test to know the capabilities and knowledge of candidates. These tests will be held in the form of written test of online or offline.

You Can Also Check: Interview Questions


Latest Cummins Placement Papers


At Commence, to get recruit by any company, Once aspirants have to know the process of Cummins Interview and Selection Procedure. The Cummins Selection Procedure depends on the norms of the company. Almost, it starts with Written test, technical round and later HR Face to face. These three Rounds are common to all Corporations for the recruitment process. They filter the candidates through these rounds. First and Main part of the Selection Process is Written test, if you qualify in this written then you may easily qualify the further rounds also.

You Can Also Check: Test Pattern

We are suggesting you go through Cummins company placement test presented by All India Jobs before attending for an interview. Candidates who are interested to get a place in Cummins, they must study through these placement papers with a solution which is available at this site. Aspirants can prepare well with these solved papers to crack the Cummins recruitment examination in the first attempt. 

Cummins Aptitude Test Sample Papers

Try free sample questions for Cummins Placement Test on Aptitude and assess your skill in the particular subject. Practice Cummins Aptitude Test Sample Papers with answers and solutions.

1. An SCR is a device having

A. Three layers with four junctions

B. Three layers with two junctions
C. Four layers with three junctions
D. Two layers with three junctions

Ans. C


2. The amplifier is which current is proportional to the signal voltage, independent of source load resistance is called


A. Current Amplifier

B. Voltage Amplifier
C. Transresistance amplifier
D. Transconductance amplifier

Ans. C


3. The VSWR of a transmission line is 4, its reflection coefficient is


A. 0.4

B. 0.6
C. 2
D. 4

Ans. B


4. To increase the input resistance and decrease the output resistance in negative feedback, the type used is


A. Voltage Shunt

B. Current Series
C. Voltage Series
D. Current Shunt

Ans. B


5. In an RL circuit after a very long time of application of step voltage the inductance L is represented in its equivalent circuit as


A. Open Circuit

B. Short Circuit
C. L / 2
D. 2L

Ans. B


6. By passing a triangular wave through a differentiating circuit the output wave shape is


A. Spikes

B. Squarewave
C. Sawtooth
D. Sinewave

Ans. A


7. Clipper circuits are used to obtain any one of the following waveforms


A. Sharper

B. Rectified
C. Fast Rising
D. Smaller Amplitude

Ans. D


8. What frequency range is the High Frequency band?


A. 100 kHz

B. 1 GHz
C. 30 to 300 MHz
D. 3 to 30 MHz

Ans. B


9. The most economical way of going from City A to City B, in terms of toll and distance is to use the


A. bridge

B. tunnel
C. toll free highway
D. bridge and highway

Ans. B


10. Fill in the blank with the appropriate word. _______ the Depression, individual stock ownership was common in the United States.


A. It was during

B. By the time of
C. Because
D. none of these

Ans. B


11. It is not yet clearly understood _________ cause obesity.


A. why eating too many hamburgers can

B. why can eating too many hamburgers
C. eating too many hamburgers can
D. none of these

Ans. A


12. Which of the following is the Antonym of "Admonish"


A. Bless

B. Praise
C. Congratulate
D. None of the above

Ans. A


13. The Eiffel Tower is ________ the Leaning Tower of Pisa.


A. as popular a tourist attraction than

B. as popular a tourist attraction as
C. as more popular a tourist attraction as
D. none of these

Ans. B


14. For each of the following syllogisms, decide whether it is valid. If not, determine which rule it violates.

All M is P
No S are M
Therefore, No S is P
This syllogism is:

A. Invalid, the middle term is not distributed in at least one premise.

B. Invalid, a term is distributed in the conclusion, but is not distributed in the premise in which it occurs.
C. Invalid, the premises are both negative.
D. Invalid, one premise is negative, but the conclusion isn't negative, or the conclusion is negative, but one premise isn't negative.

Ans. B


15. A MNEMONIC is to MEMORIZATION as a _______ is to _______.


A. ANESTHETIC : FEELING

B. NEPHROLITH : DIGESTION
C. DIURETIC : URINATION
D. SCOTOMA : VISUALIZATION

Ans. B


Solution: 

A mnemonic is a pattern or other device that aids in memory, just as a diuretic is a substance that aids in urination. A nephrolith is a kidney stone, and has nothing to do with digestion. If anything, a scotoma, which is a blind spot or partial loss of vision, deprives a person of proper visualization, and of course an anesthetic is a substance used to remove feeling in a patient.

16. If the bandwidth of each R F amplifier is 80 KHz the bandwidth of three such stages cascaded is


A. 800 KHz

B. 2400 KHz
C. 400 KHz
D. 200 KHz

Ans. B


17. A network with impedance function 10(s + 1) / s(s + 2) could be realised using


A. Resistors only

B. Inductors and Capacitors only
C. Resistors and Capacitors only
D. Resistors, Inductors and Capacitors

Ans. D


18. In Bipolar Junction transistors, the type of configuration which will give both voltage gain and current gain is


A. CC

B. CB
C. CE
D. None

Ans. C


19. The value of a resistor creating thermal noise is doubled. The noise power generator is therefore.


A. Halved

B. Quadrupled
C. Doubled
D. Unchanged

Ans. D


20. The reflection coefficient on a lossless line with a short circuit load, is given by


A. -1

B. 0
C. 1
D. Lamda

Ans. A


21. In FET amplifiers, input is


A. A current signal

B. A voltage signal
C. Either a current or voltage signal
D. None of these

Ans. B


22. For different loads the range of the values for VSWR is


A. 0 to 0.5

B. 0.5 to 1
C. 0 to 1
D. 1 to Infinity

Ans. D


23. Read the following information given below and answer the questions that follow:

For a motorist there are three ways going from City A to City C. By way of bridge the distance is 20 miles and toll is $0.75. A tunnel between the two cities is a distance of 10 miles and toll is $1.00 for the vehicle and driver and $0.10 for each passenger. A two-lane highway without toll goes east for 30 miles to city B and then 20 miles in a northwest direction to City C.
Which is the shortest route from B to C


A. Directly on toll free highway to City C

B. The bridge
C. The Tunnel
D. The bridge or the tunnel

Ans. A


24. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would most influence his choice of the bridge or the tunnel?


A. Whether his wife goes with him

B. scenic beauty on the route
C. Traffic conditions on the road, bridge and tunnel
D. saving $0.25 in tolls

Ans. A


25. Never before _____ as rapidly, as during the last three decades.


A. communications have developed

B. have communications developed
C. have developed communications
D. none of these

Ans. B


26. A cylindrical container has a radius of eight inches with a height of three inches. Compute how many inches should be added to either the radius or height to give the same increase in volume?


A. 5

B. 5.33
C. 5.8
D. none of these

Ans. B


Solution: 

Let x be the amount of increase. The volume will increase by the same amount if the radius increased or the height is increased. So, the effect on increasing height is equal to the effect on increasing the radius. i.e., (22/7)*8*8*(3+x) = (22/7)*(8+x)*(8+x)*3 Solving the quadratic equation we get the x = 0 or 16/3. The possible increase would be by 16/3 inches.

27. Which of the following is the Antonym of "Predilection"


A. Attraction

B. Dislike
C. Choice
D. none of the above

Ans. B


28. Five years ago the average age of a family of 3 members was 27 years. A child has Been born, due to which the average age of the family is 25 years today. What is the Present age of the child?


A. 4

B. 5
C. 6
D. 8

Ans. A


Solution: 

Average age of 3 members in family = 3* 27 After 5 years average of 3 members = 3* 27 +15 Average age of 4 members in family = 4 *25 Present age of child = 4 * 25 - ( 3 * 27 +15) =4

29. Some M are not P         All M are S             Therefore, some S are not P

This syllogism is:

A. Valid.

B. Invalid, the middle term is not distributed in at least one premise.
C. Invalid, a term is distributed in the conclusion, but is not distributed in the premise in which it occurs
D. Invalid, the premises are both negative.

Ans. A


30. A SACKBUT is to a TROMBONE as a _______ is to a _______.


A. CHALUMEAU : CLARINET

B. HELICON : TUBA
C. CORNET : TRUMPET
D. BASSOON : OBOE

Ans. A


Solution: 

Much as a sackbut was an early form of the trombone, used during Renaissance times, the chalumeau was a precursor to the clarinet. A cornet is a currently employed instrument that is very similar to the trumpet, and a helicon is a type of tuba which encircles the instrumentalist's head. Bassoons and oboes are both double-reeded woodwind instruments of the same family.



Advertisements



Cummins Reasoning Test Placement Papers

Here are a few questions to practice on Reasoning that will help aspirants to increase their test taking performance to achieve a greater score in the final Cummins written test.

1. TAILOR : SUIT

A. scheme : agent 

B. edit : manuscript 
C. revise : writer 
D. mention : opinion 
E. implode : building

Answer: Option B


Solution:

To tailor a suit is to alter it; to edit a manuscript is to alter it.

2. Here are some words translated from an artificial language.

lelibroon means yellow hat
plekafroti means flower garden
frotimix means garden salad
Which word could mean “yellow flower”?

A. lelifroti 

B. lelipleka 
C. plekabroon 
D. frotibroon

Answer: Option B


Solution:

Leli means yellow; broon means hat; pleka means flower; froti means garden; mix means salad. Therefore, lelipleka means yellow flower.

3. Alok walked 30 m towards East and took a right turn and walked 40 m. He again took a right turn and walked 50 m. Towards which direction is he from his starting point?


A. South 

B. West 
C. South-West 
D. South-East 
E. None of these

Answer: Option C


4. 10 34 12 31 14 28 16


A. 25  18 

B. 30 13 
C. 19 26 
D. 18 20 
E. 25 22

Answer: Option A


Solution:

Two patterns alternate here. The first pattern begins with 10 and adds 2 to each number to arrive at the next; the alternating pattern begins with 34 and subtracts 3 each time.

5.  How is Suniti related to the man in the photograph?

I. Man in the photograph is the only son of Suniti's grandfather.
II. The man in the photograph has no brothers or sisters and his father is Suniti's grandfather.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 

B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option C


6. Statement:

Many people and media alleged that Me X, the opposition leader, met the Chief Minister yesterday to seek certain favours, an allegation which was strongly rejected by Mr X.
Conclusions:
I. Mr X did meet the Chief Minister yesterday to seek certain favours.
II. Mr X did not meet the Chief Minister to seek certain favours.

A. If only conclusion I follows 

B. If only conclusion II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option C


7. Statement:

According to the public health department of state 'X', the supply of contaminated water by the municipality is the main reason of the spread of the disease 'A' in the state.
Courses of action:
I. State government should replace the head of the water supply department immediately.
II. State government should provide free water filter to its residents.

A. If only I follows 

B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option E


Solution:

II is an impractical solution. Hence does not follow. I does not address the problem. The action has to be issue based, not person based.

8.  8 4 6 15 52.5 236.25 


4 (A) (B) (C) (D) (E) 


Which of the following will come in place of (D)?


A. 36.25 

B. 38.65 
C. 42.75 
D. 82.54 
E. None of these

Answer: Option E


Solution:

The series is *0.5, *1.5 , *1.5 , *2.5, *3.5

9. BRISTLE : BRUSH


A. arm : leg 

B. stage : curtain 
C. recline : chair 
D. key : piano 
E. art : sculpture

10. A Guarantee is a promise or assurance that attests to the quality of a product that is either (1) given in writing by the manufacturer or (2) given verbally by the person selling the product. Which situation below is the best example of a Guarantee?


A. Melissa purchases a DVD player with the highest consumer ratings in its category. 

B. The salesperson advises Curt to be sure that he buys an air conditioner with a guarantee. 
C. The local auto body shop specializes in refurbishing and selling used cars. 
D. Lori buys a used digital camera from her coworker who says that she will refund Lori’s money if the camera’s performance is not of the highest quality.

Answer: Option D


Solution:

Choices a, b, and c do not describe situations in which a product is guaranteed. Only choice d reflects a situation in which a seller attests to the quality of a product by giving the buyer a promise or assurance about its quality.

11. BCB, DED, FGF, HIH, ___


A. JKJ 

B. HJH 
C. IJI 
D. JHJ

Answer: Option A


Solution:

This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.

12. Nurse Kemp has worked more night shifts in a row than Nurse Rogers, who has worked five. Nurse Miller has worked fifteen night shifts in a row, more than Nurses Kemp and Rogers combined. Nurse Calvin has worked eight night shifts in a row, less than Nurse Kemp. How many night shifts in a row has Nurse Kemp worked?


A. eight 

B. nine 
C. ten 
D. eleven

Answer: Option B


Solution:

Nurse Kemp has worked more shifts in a row than Nurse Calvin; therefore, Kemp has worked more than eight shifts. The number of Kemp’s shifts plus the number of Rogers’s shifts (five) cannot equal fifteen or more, the number of Miller’s shifts. Therefore, Kemp has worked nine shifts in a row (5 + 9 = 14).

13. Fact 1: Mary said, “Ann and I both have cats.”

Fact 2: Ann said, “I don’t have a cat.”
Fact 3: Mary always tells the truth, but Ann sometimes lies.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I. Ann has a cat.
II. Mary has a cat.
III. Ann is lying.

A. II only 

B. I and II only 
C. I, II, and III 
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option C


Solution:

If Mary always tells the truth, then both Ann and Mary have cats (statements I and II), and Ann is lying (statement III).

14. In the following questions the symbols @, ?, ?, ? and $ are used with the following meanings:

'A@B' means 'A is neither equal to nor smaller than B'.
'A?B' means 'A is neither greater nor smaller than B'.
'A?B' means 'A is not equal to B'.
'A?B' means 'A is neither greater than nor equal to B'.
'A$B' means 'A is either greater or equal to B'.

Statements: R ? U, U ? Q, W $ R

Conclusions: I. W ? U  II. W @ U

A. if only conclusion I is true. 

B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true.

Answer: Option C.


15. Statements: 


Some dogs are rats 

All rats are tree 
Some trees are not dogs 

 Conclusions: 


I. Some trees are dogs


II. All dogs are trees 


III. All rats are dogs


IV. All trees are Dogs


A. None of follows 

B. Only I follows 
C. I and II are Follows 
D. II and III are Follows

Answer: Option C




Advertisements




Cummins English Test Model Papers

Here is the list of English Language sample questions of Cummins. Learn and practice Cummins English Test Model Papers and find out how much you score before you appear. 

1. The coach called _______ the names of the winners.

A. on 

B. at 
C. out 
D. for

Answer: Option C


2. Their task had been completed before it is dark.


A. They completed their task before it is dark. 

B. They have completed their task before it is dark. 
C. They complete their task before it is dark. 
D. They had completed their task before it is dark.

Answer: Option D


Solution:

They had completed their task before it is dark.

3. She would like this place, if she were to be here.


A. if she has been here 

B. if she is here 
C. if she were here 
D. if she was being here 
E. No correction required

Answer: Option C


Solution:

Choice (C) replaces the underlined part correctly. (If denotes a future condition and a supposition)

4. Avoid ----- eating for healthy living.


A. meet 

B. meat 
C. meate 
D. mete

Answer: Option B


5. Jane was a hard core feminist and a/an _____ campaigner for women's issues.

(A) indefatigable
(B) relentless
(C) irregular
(D) indifferent
(E) sluggish
(F) fallacious

A. A and B 

B. B and D 
C. C and F 
D. E and F 
E. C and E

Answer: Option A


Solution:

A 'feminist' is a campaigner for women's issues. A campaigner is one who supports or advocates something. Hence he would do that in an indefatigable or a relentless manner.

6. I shall meet you ----- 6 o’clock.


A. by 

B. at 
C. in 
D. during

Answer: Option B


7. The Earth moves round the sun.


A. simple past 

B. past perfect 
C. simple present 
D. past future perfect

Answer: Option C


8. OPULENT


A. affluent 

B. surplus 
C. limited 
D. minimum 
E. maximum

Answer: Option A


Solution:

Opulent (lavish, grand) and affluent are synonymous.

9. If it rains, the match will be postponed.


A. simple 

B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option C


10.  If I were you I wouldn't speak to that lady again.


A. I am you 

B. I be you 
C. I were to be you 
D. I was you 
E. No correction required

Answer: Option E


Solution:

The given sentence suggests an improbable condition. The sentence is grammatically correct.

11. Minister


A. bi 

B. over 
C. on 
D. ex

Answer: Option D


12. He finished his exercise. He put away his books.

a) Having finished -----------
b) As he finished -----------
c) Finishing -----------

A. Only A 

B. Only B 
C. Only C 
D. A & B 
E. A & C

Answer: Option E


13. I teach him English


A. SVA 

B. SVOO 
C. SVOC 
D. SVO

Answer: Option B


14. Their task had been completed before it is dark.


A. They completed their task before it is dark. 

B. They have completed their task before it is dark. 
C. They complete their task before it is dark. 
D. They had completed their task before it is dark.

Answer: Option D


Solution:

They had completed their task before it is dark.

15. One of the grievances of the Kashmiri locals is about the overbearing presence of security personnel in residential areas.


A. the overbearing present of 

B. overbearing presence in the 
C. overbearing in presence of 
D. in the overbearing presence of
E. No correction required

Answer: Option E


Solution:

The given sentence is grammatically correct.

Cummins Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus
  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes
Reasoning Syllabus
  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation
Verbal Ability Syllabus
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Cummins Placement Papers PDF Download: Click Here

We hope the Cummins placement papers provided here are useful to you. Job seekers can use this information to secure a job in Cummins. Please check this article for the latest Cummins syllabus updates.