Crompton Greaves Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Crompton Greaves Placement Papers
Crompton Greaves Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you searching for Crompton Greaves Placement Papers PDFs? You are at correct path. In this article, we have uploaded Aptitude, Reasoning and English model papers in a PDF format. Interested aspirants can download them for better preparation. Job seekers who want to get selected in Crompton Greaves company, those people have a glance on this post for updated information. Before going to attend for Crompton Greaves Recruitment candidates must refer Crompton Greaves Placement Papers and Crompton Greaves Test Pattern.  



Latest Crompton Greaves Placement Papers


In this context, we have uploaded the latest Crompton Greaves Placement Papers information which we have collected from the various sources. This is the correct place for the job hunters to gain essential information. Contenders have to practice hard to crack the Crompton Greaves written exam. On that basis, we have equipped the data which are helpful for the job aspirants. Candidates should practice the Crompton Greaves sample papers and syllabus by managing the time. 

You Can Also Check: Interview Questions

Nowadays all the candidates are showing interest in Software field. For those candidates, this is an excellent opportunity to fulfill their dream of securing a job in the reputed company like Crompton Greaves. To know more information regarding Crompton Greaves Placement Papers keep on browsing our site All India Jobs for latest updated valuable details.

Crompton Greaves Aptitude Test Placement Papers

This section deals with Crompton Greaves Aptitude questions. Here in this session, we have provided Question and answers with detailed explanation. We suggest the candidates can go through this page for secure good marks.

1. What are the points in the stress strain curve for steel?




A. elastic limit or yield point

B. ultimate stress
C. stress at failure
D. all of these

Ans. D

2. The ratio of inertial force and viscous force. It is a dimensionless number. It determines the type of fluid flow.

A. Reynolds number.
B. viscous force
C. torque
D. none of these

Ans. A

3. How many joules is 1 BTU?

A. 1055.056 joules.
B. 1054 joules
C. 950 joules
D. none of these

Ans. A

4. It is the temperature below which the tendency of a material to fracture increases rather than forming. Below this temperature, the material loses its ductility

A. annealing
B. Nil Ductility
C. Ductile- brittle transition
D. Both B&C

Ans. D

5. For a perfectly incompressible material, the Poisson's ratio would be

A. greater than 0.5
B. less than 0.0
C. equal to 0.1
D. none of these

Ans. D

Solution: 
Exactly 0.5. Most practical engineering materials have ν between 0.0 and 0.5. Cork is close to 0.0, most steels are around 0.3, and rubber is almost 0.5

6. A man sells an article with a 20% discount and gain a profit of 20%.What would be the profit percentage if he sells it with 10% discount?

A. 25%
B. 50%
C. 35%
D. none of these

Ans. C

Solution: 
Let initial selling price be 100 Rs Cost price after 20% discount be 80* (100/120) = 200/3 Selling price after 10% discount is 90 Rs Profit = (90 - (200/3)) / (200/3) = 7/20 % profit = (7/20)* 100 = 35%

7. a radioactive element disintegrates by 20 th part every hour and find the probability that no matter is left out in duration of 45 min?

A. e ^ (-15)
B. 15
C. e ^ (-20)
D. none of these

Ans. A

Solution: 
Since it deals with radioactive element 'n' is usually large. so poisons distribution is to be applieD. .. 1hr=60min----------20 45min----------? (45*20)/(60)=15.. Hence lambda=15 P(x=0) = (e-15)*(150)/ (0!) = (e-15)

8. If side of the square is x+2 and side of equilateral triangle is 2x and the perimeters of both square and equilateral triangle are equal .Then find the value of x ?

A. 4
B. 6
C. 8
D. none of these

Ans. A

Solution: 
4*(x+2) = (3*2x) i.e.; x=4

9. If side of the square of increased by 5 and change in area were 165, then find the value of side of the square ?

A. 16
B. 14
C. 18
D. none of these

Ans. B

Solution: 
x+5)2-x2=165 10x+25=165 10x=140 x=14

10. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has ?

A. 45
B. 60
C. 75
D. 90

Ans. D

Solution: 
Let number of notes of each denomination be x. Then x + 5x + 10x = 480 16x = 480 x = 30. Hence, total number of notes = 3x = 3 x 30 = 90.





11. One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1, 50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund ?




A. Rs. 30,000

B. Rs. 50,000
C. Rs. 60,000
D. Rs. 90,000

Ans. C

Solution: 
Let savings in N.S.C and P.P.F. be Rs. x and Rs. (150000 - x) respectively. Then, 1/3 x = (1/2) * (150000 - x) (x/3) + (x/2) = 75000 (5/6) x = 75000 X = 90000 Therefore Savings in Public Provident Fund = 150000 - 90000= Rs. 60000

12. A man has some hens and cows. If the number of heads is 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

A. 22
B. 23
C. 24
D. 26

Ans. D

Solution: 
Let the number of hens be x and the number of cows be y. Then, x + y = 48.... (i) and 2x + 4y = 140 x + 2y = 70.... (ii) Solving (i) and (ii) we get: x = 26, y = 22. The required answer = 26.

13. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last ?

A. 6 days
B. 10 days
C. 15 days
D. 20 days

Ans. B

Solution: 
Work done by X in 4 days (1/20) * 4 = 1/5 Remaining work = 1- (1/5) = 4/5 (X + Y)'s 1 day's work (1/20) + (1/20) = 8 / 60 = 2/ 15 Work done by X and Y in 1 day = 2/15 So, 4/5 work will be done by X and Y in (15/2)* (4/5) = 6 days Hence, total time taken = 6+ 4 = 10 days

14. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number ?

A. 3
B. 4
C. 9
D. cannot be determined

Ans. B

Solution: 
Let the ten's digit be x and unit's digit be y. Then, (10x + y) - (10y + x) = 36 9(x - y) = 36 x - y = 4.

15. On dividing a number by 5, we get 3 as remainder. What will the remainder when the square of the number is divided by 5 ?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 4

Ans. D

Solution: Let the number be x and on dividing x by 5, we get k as quotient and 3 as remainder. x = 5k + 3 x2 = (5k + 3)2 = (25k2 + 30k + 9) = 5(5k2 + 6k + 1) + 4 On dividing x2 by 5, we get 4 as remainder.

16. Sum of squares of two numbers is 404 and sum of two numbers is 22.Then product of two Numbers ?

A. 20
B. 40
C. 80
D. none of these

Ans. B

Solution: 
According to the given conditions x + y = 22 and x2 + y2 = 404 now (x + y)2 = x2 + y2 + 2xy so 222 = 404 + 2xy so xy = 80/2 = 40.

17. If a>4, b<-1 then which of the following is true

A. 2a+b<0
B. 4a<3b
C. a>4b
D. none of these

Ans. C

18. A student was performing an arithmetic operation and he multiplied a number by 3/2 instead of dividing it by 2/3 .what was its error percentage ?

A. 10%
B. 12%
C. 15%
D. none of these

Ans. D

Solution: 
(3/2) x - x/ (2/3) = 0 Therefore % error = 0%

19. Saritha and kavitha are separated by a certain distance of 100m and saritha started from her house and walked for 30m East and turned right and walked up to 10m and then turned left and walked up to 20m and again turned left and walked to the road.
What is the distance between the two girls now ?

A. 52
B. 50
C. 51
D. 53

Ans. C

20. What is distance between Saritha and kavitha after walking 10meter towards road ?

A. 52
B. 50
C. 51
D. none of these

Ans. B

21. Ann is shorter than Jill and Jill is taller than Tom. Which of the following inferences is true.

A. Ann is taller than Tom.
B. Ann is shorter than tom.
C. Ann shortest among three.
D. None of these.

Ans. D

22. Who is tallest among the three ?

A. Ann
B. Tom
C. Jill
D. Cannot be determined

Ans. C






23. We entered (A)/into the room (B)/after the class was over(c)/No Error (D)



A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. B

Solution: 
We entered the room after the class was over.

24. Your account should (A)/have been credited (B)/with three month's interest(C)/No error (D).

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. D

Solution: There is no error in this sentence.

25. Idli and sambar (A)/make the breakfast (B)/in the south(C)/ No error (D).

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. B

Solution: There is an error in fragment 2 of the sentence. The article 'the' has been incorrectly placed.

26. We discussed (A)/about the politics (B)/ in the class room(C)/No Error (D).

A. A
B. B
C. C
D. D

Ans. B

Solution: We discussed the politics in the class room.

27. Arrange the sentence order(27-30) A. With the time spent eating, sleeping, taking care of household chores, and looking after the family, there is little time left for leisure activities for many American. B  Results of a 2001 Harris Poll on free time conducted in the United States showed that the average workweek for many Americans is fifty hours. C. People today seem to have increasingly hectic lifestyles. D  In addition, many people spend up to two or three hours a day commuting to and from work

A. ABCD
B. CBDA
C. ACBD
D. CADB

Ans. B

28. A. The most popular activity for Americans was gardening. B.  We can see from the above examples tat in different countries and cultures around the world, free time is spend in different ways.
C. In the U.K., it was going to the pub, followed by visiting the cinema.
D. In Japan, it was very different from the first two countries. Going too bars and pubs ranked eighth in popularity, and gardening ranked ninth.
E  There were differences in the most popular outdoor pursuits between the following three countries.

A. EADCB
B. BEACD
C. EACDB
D. CEABD

Ans. C

29. A. When identity is thus 'defined by contrast', divergence with the West becomes central. B. Indian religious literature such as the Bhagavad Gita or the Tantric texts, which are identified as differing from secular writings seen as 'western', elicits much greater interest in the West than do   other Indian writings, including India's long history of heterodoxy.
C. There is a similar neglect of Indian writing on non-religious subjects, from mathematics, epistemology and natural science to economics and linguistics.
D. Through selective emphasis that point up differences with the West, other civilizations can, in this way, be redefined in alien terms, which can be exotic and charming, or else bizarre and   terrifying, or simply strange and engaging.
E.  The exception is the Kamasutra in which western readers have managed to cultivate an interest.

A. BDACE
B. DEABC
C. BDECA
D. BCEDA

Ans. D

Solution: 
Comparing statements B and D for starters as per the options, statement B scores over statement D. BD versus BC (as per the options) - By several reading of the sentences it is possible to see that BC is mandatory or that statement C cannot be placed next to any other statement available except immediately after statement B because of its 'there is similar neglect. The neglect is mentioned only in statement B. BCED and BCDE would have been very difficult to decide. Fortunately we are not required to decide this, because BCED is the only choice. Statement A then falls automatically at the end of the paragraph. Hence, the correct answer is option D

30. A. This is now orthodoxy to which I subscribe - up to a point. B. It emerged from the mathematics of chance and statistics.
C.Therefore the risk is measurable and manageable.
DThe fundamental concept: Prices are not predictable, but the mathematical laws of chance can describe their fluctuations.
E.This is how what business schools now call modern finance was born.

A. ADCBE
B. EBDCA
C. ABDCE
D. DCBEA

Ans. B

Solution: 
The best way to solve this one is not through the options. If you read the sentence several times there are two possibilities for the 'it' in statement B. The 'it' is either 'The fundamental concept' in D (i.e. BD) or 'modern finance' in E (i.e. EB). No other combination even as per the given options (CB and AB) would make sense if the 'it' is worked upon. BD is not in the options. Now, one has to merely check if EBDCA makes sense and there is no other option to compare with. Hence, the correct answer is option B.

Advertisements





Crompton Greaves Reasoning Test Sample Papers



By preparing according to this Crompton Greaves Reasoning sample papers, contenders can get a high score. Before going to attend for the Crompton Greaves online test should prepare the provided questions thoroughly.



1. Choose out the odd one.

A. Seminar 
B. Semi colon 
C. Semifinal 
D. Semicircle

Answer: Option A

Solution:
In all except seminar, Semi indicates “half”.

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. ISLOJ 
B. LUOQM 
C. AKDGB 
D. EPILG

Answer: Option B

3. What will come in the place of the question mark (?) in the following series?
N 5 V, K 7 T, ?, E 14 P, B 19 N

A. I10R 
B. H10Q 
C. H9R 
D. H10R

Answer: Option D

4.  If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YIZG’ respectively in a code language then how is ‘EGG’ to be written in the same language?

A. VSS 
B. URR 
C. VTT 
D. UTT

Answer: Option C

5. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter father”, How is the gentleman related to Deepak?

A. Grand Father 
B. Father 
C. Brother-in-law 
D. Uncle

Answer: Option D

Solution:
Father of Deepak’s daughter’s father –Deepaks Father. So the man’s brother is deepak’s Father or the man is the brother of deepak’s father i.e..., Deepak’s uncle.

6. Y is to the East of X, which is to the North of Z. If P is to the South of Z, then P is in which direction with respect to Y?

A. North 
B. South 
C. South-East 
D. North-East
E. None of these

Answer: Option E

7. If it is possible to make a meaningful word with the second, the fourth, the seventh and the eight letters of the word CONTROVERSIAL which of the following will be the first letter of the word? If more than one such word can be made, given 'M' as the answer. If no such word can be made, give 'X' as the answer.

A. X 
B. V 
C. M 
D. T

Answer: Option C

Solution:
The respective letters are O, T, V and E. 
The words that can be formed are VOTE AND VETO.

8. If A runs less fast than B, and B runs as fast but not faster than C, then as compared to A, C runs

A. Slower than A 
B. Faster than A 
C. With same Speed as A 
D. Given data is not sufficient to determine

Answer: Option B

Solution:
From the given information in the question. 

B>A C>B From equ’s (i) and (ii) 

C>B>A 

Thus, C runs faster than A

9. If the letters in the word "IDENTITY" are arranged in alphabetical order, then how many letters do not remain in same place?

A. 1 
B. 3 
C. 5 
D. 2 
E. 7

Answer: Option E

Solution:
The given word is:   I D E N T I F Y Alphabetical order: D E F I I N T Y One letter remain in the same place. Seven letters do not remain in the same position.

10. 1. Protect 2. Pressure 3. Relief 4. Rain 5. Flood

A. 2,4,3,1,5 
B. 2,4,5,1,3 
C. 2,5,4,1,3 
D. 3,2,4,5,1

Answer: Option B

11. Errors in decision making occur because we use decision-making heuristics

A. In an Unplanned Manner 
B. Haphazardly 
C. Beyond the range for which they are intended 
D. Without taking care of other aspects

Answer: Option D

Solution:
Heuristics are simple , efficient rules based on experiences which people often use to form judgements and make decisions. This usually involve focusing on one aspect of a complex problem and ignoring others. Although these rules work well under many circumstances they can lead to systematic deviation from logic or rationally resulting errors in decision making.

12. Assertion:
The newly constructed bridge collapsed and caused death of many people.
RI. The design of the bridge was not proper.
RII. The bridge was constructed on black cotton soil.

A. Only RI and not RII is the reason for the assertion. 
B. only RII and not RI is the reason for the assertion. 
C. either RI or RII, but not both, is the reason for the assertion. 
D. neither RI nor RII is the reason for the assertion.

Answer: Option A

Solution:
Here the assertion is about the collapse of the newly constructed bridge, which is possible because of faulty construction or because of improper design. Hence, I can be reason.
RII talks about type of soil, which is out of context.

13. You are living in a college hostel. The dal served to you in the mess has a lot of stones. What would you do?

A. Leave eating the dal altogether. 
B. Bring the matter to the notice of mess incharge. 
C. Speak to the cook about changing the dal. 
D. Buy your own dal and cook it in your room.

Answer: Option B

Solution:
Bring the matter to the notice of mess incharge.

14. Controversy always involves

A. Dislike 
B. Injustice 
C. Passion 
D. Disagreement

Answer: Option D

15. Given Set: (63, 49, 35)

A. (72, 40, 24) 
B. (72, 48, 24) 
C. (64, 40, 28) 
D. (81, 63, 45)

Answer: Option D

Solution:
Each set consists of the even number which is obtained by multiplying a certain number by 9, 7 and 5 respectively.

Advertisements



Crompton Greaves English Test Model Papers

In this section, we have provided Crompton Greaves English Question and Answers with detailed explanation. Before going to attend for the Crompton Greaves Recruitment candidates should refer the provided sample questions to get the best result.

1. Let us go to a restaurant and have ----- coffee

A. a
B. an
C. the
D. no article

Answer: Option A

2. Laudation

A. laud
B. laudable
C. lauding
D. laudably

Answer: Option A

3. Can you live without ------ water?

A. drinking
B. drink
C. drinks
D. drunk

Answer: Option A

4. ----- men command respect.

A. wholly
B. holey
C. holley
D. holy

Answer: Option D

5. Girls usually / are taking / more time / for dressings.

A. girls usually
B. are taking
C. more time
D. for dressings

Answer: Option B

6. What a wonderful figure it is.

A. exclamatory
B. negative
C. compound
D. imperative

Answer: Option A

7. Quarter

A. quarteres
B. quarterres
C. quarters
D. none of these

Answer: Option C

8. Desertion

A. dessert
B. desert
C. desertion
D. dessertate

Answer: Option B

9. Select the odd one out

A. Court
B. Radium
C. King
D. Palace

Answer: Option B

10. Understanding

A. miss
B. un
C. de
D. mis

Answer: Option D

11. I am interested ----- reading novels.

A. by
B. in
C. on
D. at

Answer: Option B

12. All women love jewels and silk saris

A. VS
B. SVO
C. SVAC
D. SVA

Answer: Option B

13. Domestic

A. er
B. ee
C. or
D. ate

Answer: Option D

14. Every one can do it.

A. can't he?
B. won't he?
C. can he?
D. can't they?

Answer: Option D

15.  I shall visit the book fair tomorrow.

A. past perfect
B. simple future
C. future continuous
D. present perfect

Answer: Option B

Crompton Greaves Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus
  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes
Reasoning Syllabus
  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation
Verbal Ability Syllabus
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download Crompton Greaves Placement Papers PDF: Click Here

Dear readers, the syllabus and Crompton Greaves placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest Crompton Greaves Placement Papers and syllabus.