CDAC Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

CDAC Placement Papers
CDAC Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. CDAC Placement Papers article is made by the All India Jobs team for to help the candidates during their preparation. We have provided the CDAC Placement Papers and CDAC Test Pattern for better exam preparation. Preparing along with the CDAC Model Papers and CDAC sample test papers candidates can get the best result in CDAC Recruitment Process. For more updates scroll down to see the CDAC Question and Answers with solutions.



Latest CDAC Placement Papers

Job seekers who are preparing for written exam of CDAC can check the entire post for detailed information. In this post, we have arranged CDAC Aptitude, Reasoning and English Questions along with answers. Who had a passion to work in MNC company CDAC should practice latest CDAC placement papers which are helpful to gain the best score in CDAC Written Test. For more updated information about Placement Papers, Test Papers and Syllabus keep on visiting our site All India Jobs for the latest info.

You Can Also Check: Interview Questions

Candidates should practice the CDAC Test Pattern according to the syllabus by managing the time. This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds. It is not an easy matter to get placed in CDAC Recruitment. So practice hard to get selected in CDAC Company. To help the candidates we have uploaded CDAC Placement Papers in a PDF Format. Interested contenders can download it for offline preparation.

CDAC Aptitude Test Placement Papers

In this section, we are discussing Aptitude test papers. To help the contenders we have published CDAC aptitude questions and answers with a detailed explanation.


1. Answer the questions on the basis of the information given below. The Head of a newly formed government desires to appoint five of the six elected members A, B, C, D, E and F to portfolios of Home, Power, Defence, Telecom, and Finance. F does not want any portfolio if D gets one of the five. C wants either Home or Finance or no portfolio. B says that if D gets either Power or Telecom then she must get the other one. E insists on a portfolio if A gets one. Which is a valid assignment?



A. A-Home, B-Power, C-Defence, D-Telecom, E-Finance.
B. C-Home, D-Power, A-Defence, B-Telecom, E-Finance
C. A-Home, B-Power, E-Defence, D-Telecom, F-Finance
D. B-Home, F-Power, E-Defence, C-Telecom, A -Finance

Ans. B

Solution: 
From the above information, we can infer that option (2) is correct.

2. If A gets Home and C gets Finance, then which is NOT a valid assignment for Defence and Telecom?

A. D-Defence, B-Telecom
B. F-Defence, B-Telecom.
C. B-Defence, E-Telecom
D. B-Defence, D-Telecom.

Ans. D

3. Which number comes next in this series? 0 1 3 6 10 15

A. 19
B. 21
C. 26
D. 32

Ans. B

4. Which number comes next in this series ? 1 4 7 10 13 16

A. 17
B. 19
C. 21
D. 25

Ans. B

5. A cable, 16 meters in length, hangs between two pillars that are both 15 meters high. The ends of the cable are attached to the tops of the pillars. At its lowest point, the cable hangs 7 meters above the ground. How far are the two pillars apart?

A. 8 M
B. 0 M
C. 15 M
D. 1 M

Ans. B

Solution: 
Note that it is a kind of trick question: the pillars stand next to each other. Which means that the cable goes 8 meters straight down and 8 meters straight up. Conclusion: The distance between the pillars is zero meters.

6. Some of the months have 30 days, some months have 31 days. How many months have 30 days?

A. 4
B. 6
C. 11
D. None of these

Ans. C

Solution: 
Expect February all other 11 months have 30 days

7. The words in the bottom row are related in the same way as the words in the top row. For each item, find the word that completes the bottom row of words. apples fruit supermarket novel book?

A. bookstore
B. magazine
C. vegetable
D. shopping

Ans. A

Solution: The relationship above the line is as follows; apples are a kind of fruit; fruit is sold in a supermarket. Below the line, the relationship is: a novel is a kind of book; books are sold in a bookstore

8. Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
PULSATE: THROB




A. walk: run

B. tired: sleep

C. examine: scrutinize
D. ballet: dancer

Ans. C

Solution: Pulsate and throb are synonyms, as are examine and scrutinize.

9. Answer the questions on the basis of the information given below. Some children were taking free throws at the basketball court in school during lunch break. Below are some facts about how many baskets these children shot. i. Ganesh shot 8 baskets less than Ashish. ii. Dhanraj and Ramesh together shot 37 baskets.
iii. Jugraj shot 8 baskets more than Dhanraj.
iv. Ashish shot 5 baskets more than Dhanraj.
v. Ashish and Ganesh together shot 40 baskets.
Which of the following statements is true?

A. Ramesh shot 18 baskets and Dhanraj shot 19 baskets.
B. Ganesh shot 24 baskets and Ashish shot 16 baskets.
C. Jugraj shot 19 baskets and Dhanraj shot 27 baskets
D. Dhanraj shot 11 baskets and Ashish shot 16 baskets

Ans. A

10. Which of the following statements is true?

A. Dhanraj and Jugraj together shot 46 baskets
B. Ganesh shot 18 baskets and Ramesh shot 21 baskets
C. Dhanraj shot 3 more baskets than Ramesh.
D. Ramesh and Jugraj together shot 29 baskets.

Ans. A


11. This test requires you to identify the relationship between two words



Shoe is to foot as gloves is to -



A. wind
B. hand
C. foot
D. leg

Ans. B

12. Which word in each set of four is the odd one out?

A. look
B. see
C. watch
D. face

Ans. D

Solution: The others involve actions with the eyes

13. If 1.5x=0.04y then the value of (y-x)/(y+x) is

A. 730/77
B. 73/77
C. 7.3/77
D. None

Ans. B

Solution: x/y = 0.04/1.5 = 2/75 So (y-x)/(y+x) = (1 - x/y)/(1 + x/y) = (1 - 2/75)/ (1 + 2/75) = 73/77

14. If one-seventh of a number exceeds its eleventh part by 100 then the number is”

A. 770
B. 1100
C. 1825
D. 1925

Ans. D

Solution: Let the number be x. Then X/7 - x/11 =100, 11x-7x = 7700, x=1925.

15. The ratio of Rita's age to her mother's age is 3:8. The difference of their ages is 35 years. The ratio of their ages after 4 years will be:

A. 7:12
B. 5:12
C. 38:43
D. 42:47

Ans. B

Solution: 
Let their ages be 3x and 8x 8x - 3x =35x =7 Their present ages are 21 and 56 years.Ratio of their ages after 4 years are 25:60 = 5:12


16. A tap can fill the tank in 15 minutes and another can empty it in 8 minutes. If the tank is already half full and both the taps are opened together, the tank will be:



A. filled in 12 min

B. emptied in 12 min

C. filled in 8 min
D. emptied in 8 min

Ans. D

Solution: 
The rate of waste pipe being more the tank will be emptied when both taps are opened. Net emptying work done in 1min =(1/8 -1/16)= 1/16So full tank will be emptied in 16 min half tank will be emptied in 8 minutes.

17. A sum of money at simple interest amounts to Rs.720 after 2 years and to Rs.1020 after a further period of 5 years. The sum is :

A. Rs.600.
B. Rs. 450
C. Rs.650
D. Rs.500

Ans. A

Solution: 
Sol: S.I. for 5 years = Rs.(1020-720) = Rs.300 S.I. for 2 years = Rs.(300/5)*2 = Rs.120. Therefore, Principal = Rs.(720-120) = Rs.600.

18. 729 ml of a mixture contains milk and water in ratio 7:2. How much of the water is to be added to get a new mixture containing half milk and half water?

A. 162 ml
B. 405 ml
C. 450 ml
D. 567 ml

Ans. B

Solution: 
Milk = (729 * (7/9))=567ml Water = (729-567)= 162ml. Let water to be added be x ml; Then 567 : (162+x)= 1 : 1; 567=162+x; x=567-162=405ml;

19. Read each sentence and then read the words underneath that particular sentence and decide which of those words, if any, would complete the sentence in such a way as to allow it to make most sense. After revising all week she finally felt --- for the exam.

A. nervous
B. ready
C. revised
D. happy

Ans. B

20. Which word completes a well known phrase in conjunction with each of the other two? blast --- set

A. off
B. smash
C. rare
D. grab

Ans. A

Advertisements




CDAC Reasoning Test Sample Papers

In this session, we have provided Reasoning questions and answers which are helpful for the candidates to score good marks in CDAC Reasoning tests. Aspirants are advised to check the sample papers just for reference purpose only.

1. If - means *, * means +, + means / and / means -, then 40 * 12 + 3 - 6 / 60 = ?

A. 7.95 
B. 16 
C. 44 
D. 479.95 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:
Using the correct symbols, we have : Given expression = 40 + 12 / 3 * 6 - 60 = 40 + 4 * 6 - 60 = 40 + 24 - 60 = 4

2. 441 : 361 :: 729 : __

A. 841 
B. 676 
C. 625 
D. 684 
E. 960

Answer: Option C

3. Effect: A large number people prefer platinum ornaments to gold ornaments.
Which of the following can be a possible cause for the above effect?

A. The price of gold ornaments has increased significantly. 
B. The price of platinum ornaments decrease significantly. 
C. The difference in the prices of gold and platinum ornament became very narrow and wearing platinum ornaments has become a fashion now. 
D. Platinum is a very costly metal. 
E. None of these.

Answer: Option C

Solution:
We need to find a possible reason for people shifting from gold ornaments to platinum ornaments.
Choice (a) and (b) talk about prices of gold and platinum ornaments individually, but does not make any comparison between their prices.
Choice (c) states that the prices of gold and platinum ornaments is almost equal and wearing platinum ornaments is more fashionable than wearing gold ornaments. This is a possible reason why people prefer platinum ornaments to those of gold.
Choice (d) deters people from preferring platinum ornaments.
Hence, (c) is a possible cause.

4. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 25 280 345 36 93 147 550
Step I: 550 280 345 36 93 147 25
Step II: 550 345 280 36 93 147 25
Step III: 550 345 280 147 93 36 25
This is the final arrangement and step III is the last step for this input.

What will be the second step for the following input?
Input: 158 294 22 89 142 385 463

A. 463 385 294 22 89 142 148 
B. 463 385 89 22 294 142 158 
C. 463 385 22 89 142 158 294 
D. 463 385 22 142 158 294 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:
Numbers are getting arranged in descending order.
The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the largest number is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the largest number, and so on until the numbers are arranged in descending order.
Input: 158 294 22 89 142 385 463
Step I: 463 294 22 89 142 385 158
Step II: 463 385 22 89 142 294 158


5. Should the institute conduct classes in remote villages?
Arguments:
I. Yes, this will help those students who belong to villages and cannot visit urban ares for studies.
II. No, this is not an economically viable proposal, as the number of students who attend such classes cannot contribute to break-even.

A. if only argument I is strong. 
B. if only argument II is strong. 
C. if either I or II is strong. 
D. if neither I nor II is strong. 
E. If both I and II are strong.

Answer: Option E

Solution:
Statement I: The basic purpose of conducting classes is to help students. Hence, statement I is a strong argument as it conveys this idea.
Statement II: If the institute conducts classes with the intention of making profits, then this is a valid point to be considered. Hence, statement II is also strong.


6. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle ?

A. Reprimand 
B. Reverence 
C. Amazed 
D. Acquire 
E. Disturb

Answer: Option E

Solution:
Acquire, Amazed, Disturb, Reprimand, Reverence

7. The cause of corruption in medical education is shortage of seats, and fewer doctors than required for the population and even fewer specialists.
Which of the following can be inferred from the above?

A. Students pay bribes to the management of institutions to avail seats. 
B. The criteria to select students to fill medical seats are flexible. 
C. There is a set standard regarding the doctors to population ratio. 
D. Most of the doctors are general physicians. 
E. None of these

Answer: Option C

Solution:
It is stated that fewer states is one of the reasons for corruption. From this we can understand that bribes are paid to get seats. But the statement does not give information as to whom the bribe is paid. Hence, (a) cannot be inferred. The reasons for people to be able to be involved in corruption is either the rules are flexible or the rules are being blatantly violated. Hence, (b) cannot be inferred. One of the reasons for corruption is fewer number of doctors than required. There is a set standard regarding the number of doctors required. Hence, (c) can be inferred. Fewer doctors are Specialists implies that rest are not specialists. This is relation of what is given in the statement. Choice (c) can be inferred.

8. If the letters in the word "IDENTITY" are arranged in alphabetical order, then how many letters do not remain in same place?

A. 1 
B. 3 
C. 5 
D. 2 
E. 7

Answer: Option E

Solution:
The given word is:   I D E N T I F Y Alphabetical order: D E F I I N T Y One letter remain in the same place. Seven letters do not remain in the same position.

9. If the alphabets are written in reverse order after interchanging alphabets from 'D to L' with those from 'R to Z' respectively, which letter would be midway between W and E in the new order?

A. Z 
B. N 
C. D 
D. There is no such letter 
E. None of these

Answer: Option B

10. CORDEM : ZROGBQ: : ? : PXIVRO

A. MWMUL 
B. SULSUL 
C. MUNMUM 
D. SRSPQL

Answer: Option B

Solution:
The 1ST 3RD and 5TH Letters of the first group are each moved three steps backward while the second fourth and sixth letters are each moved three steps forward to obtain the corresponding letters of the second group.


11. What will come in the place of the question mark (?) in the following series?
N 5 V, K 7 T, ?, E 14 P, B 19 N

A. I10R 
B. H10Q 
C. H9R 
D. H10R 
E. None of these

Answer: Option D

12. Most Reality TV centers on two common motivators: fame and money. The shows transform waitresses, hairdressers, investment bankers, counselors, and teachers, to name a few, from obscure figures to household names. A lucky few successfully parlay their fifteen minutes of fame into celebrity. The luckiest stars of Reality TV also reap huge financial rewards for acts including eating large insects, marrying someone they barely know, and revealing their innermost thoughts to millions of people. This paragraph best supports the statement that

A. the stars of Reality TV are interested in being rich and famous. 
B. Reality TV is the best thing that has happened to network television in a long time. 
C. for Reality TV stars, fame will last only as long as their particular television show. 
D. traditional dramas and sitcoms are being replaced by Reality TV programming at an alarming rate. 
E. Reality TV shows represent a new wave of sensationalistic, low quality programming.

Answer: Option A

Solution:
This is expressed in the first sentence. Choices b, d, and e are not supported by the passage. Choice c is incorrect because the paragraph states that some Reality TV stars manage to parlay their fifteen minutes of fame into celebrity.

13. Statement:
Should children be prevented completely from watching television?
Arguments:
I. No, we get vital information regarding education through television.
II. Yes, it hampers the study of children.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong 
E. If both I and II are strong

Answer: Option A

Solution:
Watching TV may also be a part of education. Moreover, long hours of studies without entertainment may prove to be fruitless.

14. The film director wants an actress for the lead role of Lucy who perfectly fits the description that appears in the original screenplay. He is not willing to consider actresses who do not resemble the character as she is described in the screenplay, no matter how talented they are. The screenplay describes Lucy as an average-sized, forty something redhead, with deep brown eyes, very fair skin, and a brilliant smile. The casting agent has four actresses in mind.
Actress #1 is a stunning red-haired beauty who is 5'9" and in her mid-twenties. Her eyes are brown and she has an olive complexion.
Actress #2 has red hair, big brown eyes, and a fair complexion. She is in her mid-forties and is 5'5".
Actress #3 is 5'4" and of medium build. She has red hair, brown eyes, and is in her early forties.
Actress #4 is a blue-eyed redhead in her early thirties. She’s of very slight build and stands at 5'.
Which two actresses should the casting agent send to meet the director?

A. 1, 2 
B. 2, 3 
C. 1, 4 
D. 2, 4

Answer: Option B

Solution:
Actresses #2 and #3 possess most of the required traits. They both have red hair and brown eyes, are average-sized, and are in their forties. Actress #1 is very tall and is only in her mid-twenties. She also has an olive complexion. Actress #4 is of very slight build and is in her early thirties. She also has blue eyes.

15. Choose out the odd one.

A. Seminar 
B. Semi colon 
C. Semifinal 
D. Semicircle

Answer: Option A


Advertisements




CDAC English Test Model Papers

In this section, we discussed on CDAC English written test papers. Practice more model test papers and improve your vocabulary. We suggest the contenders just refer the provided sample papers for reference purpose only. 


1. The teacher punished the boys who had not done their homework?

A. The boys were punished by their teacher who had not done their homework. 
B. The boys who had not done their homework had been punished by their teacher. 
C. The boys who had not done their homework were being punished by the teacher. 
D. The boys who had not done their homework were punished by the teacher.

Answer: Option D

2. A person leaving his native country to settle in another.

A. immigrant 
B. emigrant 
C. traveller 
D. nomad

Answer: Option B

3. ERODE

A. diminish 
B. disappear 
C. improve 
D. vanish 
E. shudder

Answer: Option C

Solution:
Erode means to gradually wear away or deteriorate, improve is its antonym.

4. During the holiday season, the ______ theme is “Peace on Earth, Goodwill Toward All.”

A. mitigated 
B. arrogant 
C. controversial 
D. prevalent 
E. prestigious

Answer: Option D

Solution:
Prevalent (adj.) means widespread or widely accepted; predominant or extensive.

5. He flouted the traffic rules. A fine was imposed on him.
(A) Having flouted the traffic rules .....
(B) As he flouted the traffic rules .....
(C) Since he flouted the traffic rules .....

A. Only A 
B. Only B 
C. A and B 
D. B and C 
E. A and C

Answer: Option D

Solution:
The reason for the fine being imposed on him was that he flouted the traffic rules, this is conveyed when the two sentences are combined using B and C as the probable starters.

6. I am angry with him ------ his carelessness.

A. on 
B. to 
C. for 
D. at

Answer: Option C

7. Whom are you talking -----

A. to 
B. too 
C. by 
D. over

Answer: Option A

8. DESOLATE

A. lethargic 
B. dejected 
C. fertile 
D. boring 
E. euphoric

Answer: Option B

Solution:
Desolate (miserable, forsake) and dejected are synonyms.

9. The planning and management of natural resources is becoming increasingly complex as the _____ human population places increasing demands on the shrinking resources.
(A) prospering
(B) burgeoning
(C) developing
(D) flourishing
(E) expanding
(F) diverse

A. A and D 
B. B and E 
C. C and D 
D. C and F 
E. D and F

Answer: Option B

Solution:
The human population is increasing or 'burgeoning' day-by-day, or expanding. The reference is to growth in number.

10. He has written a poem which fascinates everyone.

A. A poem has been written by him which fascinates everyone. 
B. Everyone is fascinated by the poem which has been written by him. 
C. Poem written by him fascinates everyone 
D. Every one fascinates the poem written by him.

Answer: Option B

Solution:
Everyone is fascinated by the poem which has been written by him.

11. Let us go to a restaurant and have ----- coffee

A. a 
B. an 
C. the 
D. no article

Answer: Option A

12. I was extremely tired. Yet I continued working.
(A) Despite being .....
(B) Since I was .....
(C) Although I was .....

A. A and B 
B. Only C 
C. A and C 
D. Only A 
E. None of these

Answer: Option C

Solution:
The word 'since' suggests a reason. Hence, B is incorrect. The sentences present a contradiction.

13. Choose the best word in the given passage.

A. will 
B. are 
C. is 
D. was 
E. were

Answer: Option B

14. According to the Bible (a) / it is meek and humble (b) / who shall inherit the earth (c) / No error (d)

A. according to the Bible 
B. it is meek and humble 
C. who shall inherit the earth
D. no error

Answer: Option B

15. All of us have some unique skill sets and personality traits those give us high competence in some areas.

A. which give us highly competence 
B. they give us high competence 
C. that give us high competence 
D. they make us highly competent 
E. No correction required

Answer: Option C

Solution:

The 'skill sets' and 'personality traits' referred to in the sentence are indicated using the relative pronoun 'that'. The correction is 'that give us high competence'.


CDAC Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus
  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Allegations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes
Reasoning Syllabus
  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation
Verbal Ability Syllabus
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download CDAC Placement Papers PDF: Click Here

The information furnished on CDAC placement papers are helpful for the applicants. Practice these CDAC Placement Papers and CDAC Test pattern for a better score. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.