Zensar Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements


Zensar Placement Papers

Zensar Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you preparing hard for sample placement papers for Zensar? Check out the latest Zensar old placement papers with solutions and test interview questions for Zensar from this article. We uploaded the Zensar Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers for your help too. Zensar is one of the reputed company in India for your career. We can provide Zensar aptitude syllabus for the sake of candidates. To know more about Zensar Test Pattern and questions with sample test papers on this page candidates can visit our site All India Jobs Daily. Best of luck for your interview in Zensar company.




Zensar Placement Papers


We gathered some sample questions from the Zensar previous placement papers with answers along with solutions for our viewers. Contenders can check their knowledge by practicing these questions. In our website  www.allindiajobs.in aspirants can refer for latest placement papers of all companies and many more. All companies placement papers are regularly being updated in our web portal. Don't forget to check out the latest placement papers of top companies on our site.

You can also check: Interview Questions

In this page, you can find the latest Zensar Placement Papers and many more. We recently updated the questions which include the latest information about placement papers also. Candidates can download the Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers of Zensar for free of cost from our website. Aspirants after downloading the Zensar Placement Papers PDF they have to make a habit of practicing the model papers daily. This will help them to improve their skills while participating in the Zensar Recruitment Test.

You can also see: Zensar Online Test Pattern  




Zensar Aptitude Test Sample Papers

Have a glance on this page for the latest Aptitude questions and answers of Zensar recruitment test. These questions will helpful for the candidates to get qualify in the Zensar written test.

1. Pipe A can fill a tank in 20 minutes and Pipe B in 30 minutes respectively. Pipe C can empty the same in 40 minutes. If all the three pipes are opened together, find the time taken to fill the tank?

A.17 1/7 minutes

B.20 minutes
C.8 minutes
D.None of these

Answer: A


Solution: 

Net part filled in 1 hour = ( 1/20 – 1/30 – 1/40) = 7 / 120 Therefore tank will be filled in = 120/7 = 17 1/7 minutes.

2. Find out the Simple Interest paid for a sum of Rs. 4000 at the rate of 8% per annum for 3 months.


A.800

B.880
C.80
D.888

Answer: C


Solution: 

80 Answer: 80 Solution: The simple interest formula is Interest = Principal × Rate × Time I = P×R×T Where: 'Interest' is the total amount of interest paid, 'Principal' is the amount lent or borrowed, 'Rate' is the percentage of the principal charged as interest each year. The rate is expressed as a decimal fraction, so percentages must be divided by 100. 'Time' is the time in years of the loan. S.I = P×R×T S.I. = Rs. 4000 * 8% * 3 months S.I. = 4000* 8 /100 * 3/12 S.I. = 80

3. PQRS is a rectangle having area 50 cm. If RX=1/4 SR, what is the area of PQXS ?


A.37.5

B.42.5
C.12
D.43.75

Answer: D


4. There are 6 red shoes & 4 green shoes. If two of red shoes are drawn randomly what is the probability of getting red shoes?


A.3/8

B.3/4
C.1/3
D.3/5

Answer: C


Solution: 

Total number of shoes=6 + 4=10; Let S be the sample space. Then, n(s) = Number of ways of drawing 2 shoes out of 10 =10C2 =(10 x 9)/(2 x 1) =45 Let E = Event of drawing 2 shoes which are red. Therefore n(E) = Number of ways of drawing 2 red shoes out of 6 shoes.= 6C2 =(6 x 5)/(2 x 1) =15 P(E) = n(E)/n(S) = 1/3

5. To 15 liters of water containing 20% alcohol, we add 5 liters of pure water. What is % alcohol?


A.20%

B.25%
C.10%
D.15%

Answer: D


Solution: 

Case 1: Initial quantity of Water = 15 litres Quantity of Alcohol = 20% = (20/100) * 15 = 3 litres Case 2: Quantity of Water after adding 5 litres of water = 15 + 5 = 20 litres There of the % of alcohol in water = (3 /20) * 100 = 15%

6. If 10x coins are added to the number of original coins he has (5y + 1) times more coins. Find out how many coins he had originally in terms of x and y.


A.x / y

B.2x / y
C.y / x
D.2y / x

Answer: B


Solution: 

2x / y Answer: 2x / y Solution: Let’s take `z` as the original number of coins. We know that 10x + z = (5y + 1) z i.e.10x + z = 5yz + z 10x/5y = z z = 2x/y.

7. Four of the following five options are alike in a certain way and hence form a group. Which one of the following does not belong to that group?


A.21

B.35
C.49
D.63

Answer: C


Solution: 

All given numbers are divisible by 7 but in that 49 is divisible by 7 and also square root of 7. Therefore 49 is alike in a given numbers.

8. A boat travels 20 km upstream in 4 hours and 18 km downstream in 6 hours. Find the speed of the boat in still water?


A.1/2 kmph

B.4 kmph
C.5 kmph
D.none of these

Answer: B


Solution: 

Rate downstream= 20 /4 = 5 kmph Rate upstream= 18 / 6 = 3 kmph Speed in still water = 1/2 (5 + 3) = 4 kmph.

9. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope 7m long. Find the area it can graze?


A.38.5 sq.m

B.155 sq.m
C.144 sq.m
D.19.25 sq.m

Answer: A


Solution: 

Area covered by goat A = πr2 here we divide by 4 because rope is tied at the corner of the plot and only 1/4 part, the goat can graze Where length of rope r = 7 m. A = πr2 / 4 A = 1/4(area of circle) A = ¼ [(22/7)*7*7] A = 38.5

10. Vivek traveled 1200km by air which formed 2/5 of his trip. One third of the whole trip, he traveled by car and the rest of the journey he performed by train. The distance travelled by train was?


A.1200 km

B.3000 km
C.1000 km
D.800 km

Answer: D


Solution: 

Let the total trip be X km. We know that 2X/5 = 1200 km X = 1200*5/2 = 3000 km Distance travelled by car = 1/3*3000 = 1000km Journey by train = [3000-(1200+1000)] = 800km.

11. A, B and C contract a work for Rs.550. Together A and B are supposed to do 7/11 of the work. How much does C get?


A.Rs. 270

B.Rs. 200
C.Rs. 310
D.Rs. 175

Answer: B


Solution: 

Let the total work = 1 i.e. A + B+C =1 A and B will complete 7/11 of work. Remaining work => C = 1- (7/11) = 4/11 Therefore salary received by C = (4/11)*550 = Rs. 200

12. One bottle is half-full of oil and another bottle with twice the capacity is one quarter full of oil. if water is added so that both the bottles are full and the contents of both are then poured into a third bottle that is empty and large enough to hold the contents of both, what fractions of the contents in the third bottle is oil?


A.1/4

B.1/3
C.3/8
D.2/3

Answer: B


Solution: 

Capacity of 1st bottle =100 litres Quantity of Oil=50 litres & Water=50 litres Capacity 2nd bottle =200 litres Quantity of Oil=50 litres & Water=150 litres Capacity of 3rd bottle = 300 litres Quantity of Oil=100litres & Water = 200 litres The fraction of the oil contents in the third bottle is = 100 / (100+200) = 1/3

13. An investor purchased shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased?


A.25

B.50
C.75
D.100

Answer: B


Solution: 

Let 1 Rs. be the cost of each share and x is the no of shares c.p. = x Rs. for x shares If 0.25 Rs. is increased in each share Then (1+.25) x = 12.50+x 1.25x = 12.50+x 0.25x =12.50 x = 12.50/0.25 => x =50 

Therefore number of shares=50.


14. A worker is paid Rs.20/- for a full day’s work. He works 1, 1/3, 2/3, 1/8, 3/4 in a week. What is the total amount paid for that worker?


A.47.55

B.57.00
C.56.50
D.57.50

Answer: D


Solution: 

Number of days worked in a week =1+1/3+2/3+1/8+3/4 = (24 +8 + 16 + 3+ 18)/ 24 = 69/ 24 =23/8 days Total amount paid = 23/8 * 20= 57.50 Rs.

15. Don and his wife each receive an 8 percent annual raise. If Don receives a raise Rs.800 and his wife receives a raise of rs. 840, what is the difference between their annual incomes after their raises?


A.400

B.460
C.500
D.540

Answer: D


Solution: 

8% is 800 hence 100% = 10,000 for Don. 8% is 840 hence 100% = 10,500 for his wife. After raise Don salary = 10,000+800 = 10,800 and his wife salary is 10,500+840. Difference is 11,840-10,800 = 540.

16. It takes 6 technicians 10 hours to build and program a new server from Direct Computer, with each working at the same rate. If six technicians start to build the server at 11:00 AM, and one technician per hour is added beginning at 5:00 PM, at what time will the server be complete?


A.7:30 PM

B.7:45 PM
C.8:00 PM
D.9:00 AM

Solution: 

Total time required to complete job is 6 * 10 = 60 hours Work completed between 11am to 5pm by 6 technician = (6 * 6) = 36 hours So remaining work = (60 - 36) = 24 hours Remaining work between 5pm to 6pm = 24 -7 = 17 hours. Similarly work completed between 6pm to 7 pm = 17 – 8 = 9 hours, which is completed in next one hour i.e. Job is complete at 8.00PM.

17. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price. What is the selling price?


A.13.00

B.13.76
C.13.60
D.13.86

Answer: D


Solution: 

We know that Selling price = cost price + profit Cost Price = 12.60 Profit = 10% of CP = (10 / 100) * 12.60 = 126 /100 Profit = 1.26 Selling Price = CP + Profit = 12.60 + 1.26 Selling Price = 13.86

18. A retailer buys a radio for Rs.225. His overhead expenses are Rs.15 and he sells the radio for Rs.300. what is the profit percent of the retailer?


A.20 %

B.25 %
C.22 %
D.30 %

Answer: B


Solution: 

Selling price = cost price + profit Cost price = 225 + 15 = 240 i.e. 240 + X * 240 * 1/100 = 300 240 + 24X/ 10 = 300 (taking LCM) 2400 + 24X = 3000 24 X = 3000 - 2400 24X = 600 X = 600/ 24 X = 25

19. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 18 days. In how many days will A alone finish the work?


A.20

B.25
C.29
D.27

Answer: D


Solution: 

If A takes x days to do a work then B takes 2x days to do the same work = > 1/x+1/2x = 1/18 = > 3/2x = 1/18 = > x = 27 days. Hence, A alone can finish the work in 27 days

20. A man is standing on a railway bridge which is 180m long. He finds that a train crosses the bridge in 20seconds and him in 8 seconds. Find the length of the train and its speed?


A.200 m & 54 kmph

B.100m & 55 kmph
C.120 m & 45 kmph
D.120 m & 54 kmph

Answer: D


Solution: 

Let the length of the train be x meters Then, the train covers x meters in 8 seconds and (x + 180) meters in 20 seconds. Therefore x/8 = (x+180)/20 <=> 20x = 8(x+180) <=> x = 120 Therefore Length of the train = 120m Speed of the train = 120/8 m/sec = 15 m/sec =15 * 18/5 kmph = 54kmph

21. Each of the following sentence completion questions contains one or two blanks. These blanks signify that a word or set of words has been left out. Below each sentence are five words of sets of words. For each blank, pick the word or set of words that best reflects the sentence’s overall meaning. A _______ statement is an ______ comparison: it does not compare things explicitly, but suggests a likeness between them.


A.Sarcastic, unfair

B.Blatant, overt
C.Sanguine, inherent
D.Metaphorical, implied

Answer: D


22. The orator was so ______ that the audience became ______.


A.Soporific, drowsy

B.Inaudible, elated
C.Pompous, bombastic
D.Dramatic, affable

Answer: A


23. If you carry this ______ attitude to the conference, you will ______ any supporters you may have at this moment.


A.Belligerent, delight

B.Truculent, allenate
C.Conciliatory, defer
D.Supercilious, attract

Answer: B


24. Harriman, Kennan, and Acheson were part of the inner ______ of the American diplomatic establishment whose distinguished legacy ______ U.S.foreign policy.


A.Circle, grieved

B.Sanctum, absorbed
C.Core, dominated
D.Life, biased

Answer: C


25. We must try to understand his momentary ______ for he has ______ more strain and anxiety than any among us.


A.Senility, understood

B.Vision, forgotten
C.Generosity, desired
D.Aberration, undergone

Answer: D


26. Each set of words is a jumbled sentence with one extra word. Find the extra word in the jumbled sentence. writing system telephone am to I about banking your and complain


A.and

B.about
C.writing
D.None of these.

Answer: A


Solution: 

Correct Sentence: I am writing to complain about your telephone banking system.

27. I tried four details this week to system access feel to account my times have use the


A.have

B.feel
C.system
D.access

Answer: B


Solution: 

Correct answer: I have tried four times this week to use the system to access my account details.

28. crashed on I the system been that each informed this computer has have occasion


A.been

B.this
C.informed
D.has

Answer: B


Solution: 

Correct answer: On each occasion, I have been informed that the computer system has crashed.

29. I access do addition service have so internet use cannot great the to in your not online


A.use

B.have
C.so
D.great

Answer: D


Solution: 

Correct answer: In addition, I do not have access to the internet so cannot use your online service.

30. branch day person unable to working I a am I bank my as during the visit


A.a

B.the
C.I
D.None of these

Answer: C


Solution: 

Correct answer: As a working person, I am unable to visit my branch during the day.



Advertisements




Zensar Reasoning Test Placement Papers

In this page, we uploaded the latest reasoning test questions and answers along with a detailed solution. We suggest the candidates practice these questions for the best result in the Zensar Online written test.

1. Statement:
There has been a significant drop in the water level of all the lakes supplying water to the city.
Courses of action:
I. The water supply authority should impose a partial cut in supply to tackle the situation.
II. The govt should appeal to all the residents through mass media for minimal use of water.

A. If only I follows 

B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option E


Solution:

I is advisable because partial cut in supply will be useful when water crisis occurs. II is also advisable because minimal use of water by people will help conserve water and ensure smooth supply in future.

2. Ramakant walks north wards.After a while,he turns to his right and alittle further to his left.Finally,after walking a distance of one kilometer,he turns to his left again.In which direction is he movingnow?


A.North

B.South
C.East
D.West

Answer: Option D


3. Which is the valid declarations within an interface definition?


A.public double methoda(); 

B.public final double methoda(); 
C.static void methoda(double d1);
D.protected void methoda(double d1);

Answer: A


Solution: 

Option A is correct. A public access modifier is acceptable. The method prototypes in an interface are all abstract by virtue of their declaration, and should not be declared abstract. Option B is wrong. The final modifier means that this methodcannot be constructed in a subclass. A final method cannot be abstract. Option C is wrong. static is concerned with the class and not an instance. Option D is wrong. protected is not permitted when declaring a method of an interface. Seeinformation below. Member declarations in an interface disallow the use of some declaration modifiers; you cannot use transient, volatile, or synchronized in a member declaration in an interface. Also, you may not use the private and protectedspecifiers when declaring members of an interface.

4. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then


A.b < a 

B.b > a 
C.b = a 
D.b >= a

Answer: A


5. ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA


A.OLPA

B.KLMA  
C.LLMA 
D.KLLA

  Answer: D


Solution: 

 The second and forth letters in the series, L and A, are static. The first and third letters consist of an alphabetical order beginning with the letter E.

6. If a selection is to be made among them who would be relatively older and also taller, who among them should be chosen?


A.A 

B.B 
C.C 
D.D
E.E

Answer: B


Solution: 

 A and C are youngest so they cannot be selected. D is shorter than two persons A and C. B is shorter than C only and is only relatively order. So, B will be selected. E is younger than B.

7. Find the equation whose roots are 9 and 5 ?


  A.x2 + 14x + 45 = 0 

B.x2 + 14x + 49 = 0 
C.x2 + 10x + 45 = 0  
D.NONE

  Answer: A


Solution: 

 Finding the roots of given equations x2 - 14x + 45 = 0 x2 - 9 x - 5 x + 45 = 0 (x - 5) (x - 9) = 0

8. The average weight of a class of 100 students is 45 kg. The class consists of two sections, I and II, each with 50 students. The average weight WI of  Section I is smaller than the average weight WII of Section II. If the heaviest students say Deepak of Section II is moved to Section I and the lightest  student say Poonam of Section I is moved to Section II, then the average weights of the two sections are switched, i.e., the average weight of Section I becomes WII and that of Section II becomes WI. What is the weight of Poonam? A. WII - WI = 1.0 B. Moving Deepak from Section II to I makes the  average weights of the two sections equal.


A.using I only

B.using II only
C.using both I and II
D.Cannot be Determined

Answer: C


Solution: 

Let the weights of Deepak and Poonam be d and p respectively. (50WII + 50WI)/100 = 45 ? WII + WI = 90 ______ 
(1) 50WI + d - p = 50WII 50WII - d + p = 50WI ? 50(WII - WI) = d - p ______ (2) From Statement A, WII - WI = 1 ______ \
(3) From (1), (2) and (3), WI and WII can be found. Also, d - p = 50 ______ (4) However this information does not give us the value of p.
 Statement A is insufficient to answer the question. From Statement B, 49(WI + d) = 51(WII - d) ? 51WII - 49WI = 100d ______ 
(5) This alone cannot help us find the value of p. Statement B is insufficient to answer the question. Considering both statements together, 
we have values of WI and WII, which can be substituted in (5) to find d, which can be used to find p using (4). Hence, option C. 

9. Two players A and B play the following game. A selects an integer from 1 to 10, inclusive of both. B then adds any positive integer from 1 to 10, both inclusive, to the number selected by A. The player who reaches 46 first wins the game. If the game is played properly, A may win the game if:


A.A selects 8 to begin with

B.A selects 2 to begin with
C.A selects any number greater than 5 
D.None of the above

  Answer:D


Solution: 

 Since repetition of numbers is allowed, both are equally free to win the game.

10. If the price of petrol increases by 25%, by how much must a user cut down his consumption so that his expenditure on petrol remains constant ?


A.25%  

B.16.67%  
C.20%  
D.33.3%

 Answer: C


 Solution: 

 Let the price of petrol be Rs.100 per litre. Let the user use 1 litre of petrol. Therefore, his expense on petrol = 100 * 1 = Rs.100. 
 Now, the price of petrol increases by 25%. Therefore, the new price of petrol = Rs.125. As he has to maintain his expenditure on petrol constant,
 he will be spending only Rs.100 on petrol. Let 'x' be the number of liters of petrol he will use at the new price. 
 Therefore, 125*x = 100 => x = (100/125) = 0.8 liters. He has cut down his petrol consumption by 0.2 liters = 0.2 * 100 = 20% reduction.

11. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Protect 2. Pressure 3. Relief 4. Rain 5. Flood


A.2, 4, 3, 1, 5

B.2, 4, 5, 1, 3
C.2, 5, 4, 1, 3
D.3, 2, 4, 5, 1

Answer: B


Solution: 

The correct order is : Pressure Rain Flood Protect Relief 2 4 5 1 3

12. If y is an integer, is it an odd number? (1) y3  > 0 (2) y is either an odd number or a negative number


A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.

B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: C


Solution: 

In order for (1) to be true, y must be either positive or zero. Therefore, According to the terms of (2), y must be odd.


13. Here are some words translated from an artificial language.

moolokarn means blue sky
wilkospadi means bicycle race
moolowilko means blue bicycle
Which word could mean “race car”?

A. wilkozwet

B. spadiwilko 
C. moolobreil 
D. spadivolo

Answer: Option D


Solution:

From wilkospadi, you can determine that wilko means bicicyle and spadi means race. Therefore, the first part of the word that means racecar should begin with spadi. That limits your choices to b and d. Choice b, spadiwilko, is incorrect because we have already determined that wilko means bicycle. Therefore, the answer must be choice d, spadivolo.

14. 1   2   821  88 445


A. 24.5 

B. 25 
C. 25.5 
D. 26 
E. None of these

Answer: Option E


Solution:

The series is *1+1, *2+2, *3+3, ------- so 8 is using beginning with 8 we get 20 as the third term.


15. CONDUCTOR : ORCHESTRA


A. jockey : mount 

B. thrasher : hay 
C. driver : tractor 
D. skipper : crew

Answer: Option D


Solution:

A conductor leads an orchestra; a skipper leads a crew.



Advertisements




Zensar English Test Model Papers

Contenders can check out the latest English Test questions and answers with a detailed solution. Keep on practicing these questions to get qualify in the Zensar placement test.

1. We were so _____ after the arduous journey that we were ready to devour anything we could lay our hands on.
(A) famished
(B) hungry
(C) ravenous
(D) greedy
(E) voracious
(F) avaricious

A. A and B 

B. B and E 
C. A and C 
D. B and D

Answer: Option C


Solution:

The words 'hungry' and 'devour' do not go together, as the word 'hungry' is too mild to be used with 'devour'. 'Famished' and 'ravenous' are in tune with the word 'devour'. 'Voracious' is collocation-wise inapt. Hence choice (C)

2.It each him English


A.SVA

B.SVOO
C.SVOC
D.SVO

Answer: Option B


3. The boys were punished for ----- late.


A. came 

B. to come 
C. to coming 
D. coming

Answer: Option D


4. The decorations in the house spoke of her exquisite taste and _____.

(A) crudeness
(B) discernment
(C) acumen
(D) prudence
(E) judiciousness
(F) pragmatism

A. A and D 

B. B and C 
C. B and F 
D. C and E 

Answer: Option B


Solution:

The words 'taste' speak of the owner's 'exquisite' 'discernment' (possessing a good judgement or insight) and 'acumen'.

5. Select the odd one out


A. Road 

B. Orbit 
C. Gravitation 
D. Space

Answer: Option A


6. I never drink coke.


A. will I? 

B. did I? 
C. do I? 
D. don't I?

Answer: Option C


7. Rajesh is labouring ________ a misapprehension, but labouring ________ a cause.


A. under, for 

B. in, towards 
C. by, in 
D. with, over

Answer: Option A


8. To be under someone's thumb


A. to be found in a difficult or embarrassing situation 

B. to bear a part of one's experience 
C. to face the result of someone's control 
D. to take advantage of a situation

Answer: Option D


Solution:

When you are under someone's control it can be said that 'you are under his/her thumb'.

9.  Suganya is typing.


A. simple past 

B. simple present 
C. present continous 
D. past perfect

Answer: Option C


10. You are drunk. That aggravates your offence.

a) As you are -----------
b) That you -----------
c) What aggravates -----------

A. Only A 

B. Only B 
C. Only C 
D. A & B 
E. B & C

Answer: Option E


11. Our principal insists being punctual.


A. insists on being punctual 

B. insists on our being punctual 
C. insists punctuality 
D. insists being punctuality

Answer: Option B


Solution:

The word 'insists' should be paired along with 'on' in order to make complete sense. It is necessary to pinpoint who should be punctual. Otherwise, it would appear that the principle should be punctual which is what choice (A) implies

12. The Common Wealth Games was a platform for India to make a proof for the world that it can organise a big event.


A. to prove the world 

B. to prove to the world 
C. to make a proof to the world 
D. to prove for the world

Answer: Option B


Solution:

You prove something to someone. Hence 'to prove to the world'.

13. John writes good English. But he is a bad speaker.

(A) Although John writes .....
(B) Apart from writing .....
(C) Since John writes good English .....

A. Only A 

B. Only B 
C. Only C 
D. A and B

Answer: Option A


Solution:

Only 'A' makes complete sense.

14. A policeman

(P) to abide
(Q) if he has to do well
(R) by the strict letters of the law
(S) cannot afford

A. PRQS 

B. SPRQ 
C. RQPS 
D. QSPR


15. It is better to say too little than too much.


A. only little 

B. very little 
C. little 
D. none

Answer: Option C

Zensar Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download Zensar Placement Papers PDF: Click Here


We hope the information provided about Zensar placement papers is just for information purpose. For more updated information about syllabus and exam pattern, Please bookmark our All India Jobs website.