Wipro Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Wipro Placement Papers
Wipro Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model PapersLooking for sample placement papers of Wipro Company? Then you are at right place to check the Wipro Placement Papers. Individuals can check the Wipro previous papers with solutions and test interview questions from this page. Wipro is one of the reputed MNC for your career. Below we have also provided Wipro placement syllabus for your help too. Know about Wipro Test Pattern and Wipro Model Papers with questions on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability on this page.

Latest Wipro Placement Papers

Develop your skills by practicing the latest Wipro Placement Papers provided in our All India Jobs website. The Wipro Model Papers are designed carefully to help job seekers. Contenders can practice the Wipro Placement Papers so that candidates will get easy with the Wipro Test Pattern. This helps test participants to analyze their level of performance comparable to selection tests conducted by Wipro.

You Can Also Check: Interview Questions

In this article, we have provided a direct link to download Latest Wipro Placement Papers PDF. Contenders can go through the complete article and download the latest Wipro Previous Papers by accessing the direct link provided below in this article. Regularly practice placement papers well and crack the exam in Wipro Recruitment Drive. Practice will help aspirants to identify their areas of strengths & weaknesses which provide them to enhance their performance and help to crack the company placement tests.


Wipro Aptitude Test Sample Papers

Brush up your Quantitative Aptitude skills and see how well you do in Wipro placement examination. Analyze your performance by practicing the sample questions on Wipro Aptitude Test.

1.  In the following, the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word. STRINGENT

A.Dry
B.Strained
C.Rigorous
D.Shrill

Answer: C

2. LAMENT

A.Bewail
B.Comment
C.Condone
D.Console

Answer: A

3. The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words. Bread : Bakery : : Brick : ?

A.Mint
B.Kiln
C.Furnace
D.Mine

Answer: B

Solution: 
Second is the place where first is manufactured.

4. Sword : Slaughter : : Scalpel : ?

A.Murder
B.Stab
C.Surgery
D.Chopping

Answer: C

Solution: 
Second denotes the purpose for which the first is used .

5. Life : Autobiography : : Witness : ?

A.Paper
B.Truth
C.Documents
D.Acceptance

Answer: C

Solution: 
Second contains an amount of the first.

6. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 5 km. Now in which direction is he from the starting place?

A.West
B.South
C.North-East
D.South-West

Answer: D

7. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

A.6 hours
B.10 hours
C.15 hours
D.30 hours

Answer: C

Solution: 
Suppose, first pipe alone takes x hours to fill the tank . Then, second and third pipes will take (x -5) and (x - 9) hours respectively to fill the tank. 1/x + 1/(x - 5) = 1/(x - 9) (x - 5 + x) /x(x - 5) = 1/(x - 9) (2x - 5)(x - 9) = x(x - 5) x2 - 18x + 45 = 0 (x - 15)(x - 3) = 0 x = 15. [neglecting x = 3]

8. Tickets numbered 1 to 20 are mixed up and then a ticket is drawn at random. What is the probability that the ticket drawn has a number which is a multiple of 3 or 5 ?

A.1/2
B.2/5
C.8/15
D.9/20

Answer: D

Solution: 
Here, S = {1, 2, 3, 4, ...., 19, 20}. Let E = event of getting a multiple of 3 or 5 = {3, 6 , 9, 12, 15, 18, 5, 10, 20}. P(E)= n(E)/n(S)= 9/20.

9. In how many ways can the letters of the word 'LEADER' be arranged ?

A.72
B.144
C.360
D.720

Answer: C

Solution: 
The word 'LEADER' contains 6 letters, namely 1L, 2E, 1A, 1D and 1R. Required number of ways = 6!/ (1!)(2!)(1!)(1!)(1!)= 360.

10. A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is:

A.4
B.5
C.6
D.10

Answer: B

11. In the questions below the sentences have been given in Active/Passive voice. From the given alternatives, choose the one which best expresses the given sentence in Passive/Active voice. 1. After driving professor Kumar to the museum she dropped him at his hotel.

A.After being driven to the museum, Professor Kumar was dropped at his hotel.
B.Professor Kumar was being driven dropped at his hotel.
C.After she had driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.
D.After she was driven Professor Kumar to the museum she had dropped him at his hotel.

Answer: A

12. She makes cakes every Sunday.

A.Every Sunday cakes made by her.
B.Cakes are made by her every Sunday.
C.Cakes make her every Sunday.
D.Cakes were made by her every Sunday

Answer: B

13. I remember my sister taking me to the museum.

A.I remember I was taken to the museum by my sister.
B.I remember being taken to the museum by my sister.
C.I remember myself being taken to the museum by my sister.
D.I remember taken to the museum by my sister.

Answer: B

14. The doctor advised the patient not to eat rice.

A.The patient was advised by the doctor not to eat rice.
B.The patient was advised by the doctor that he should not eat rice.
C.The patient was being advised by the doctor that he should not rice by the doctor.
D.The patient has been advised not to eat rice by the doctor

Answer: A

15. They greet me cheerfully every morning.

A.Every morning I was greeted cheerfully.
B.I am greeted cheerfully by them every morning.
C.I am being greeted cheerfully by them every morning.
D.Cheerful greeting is done by them every morning to me

Answer: B

16.  Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. Fate smiles ...... those who untiringly grapple with stark realities of life.

A.with
B.over
C.on
D.round

Answer: C

17. The miser gazed ...... at the pile of gold coins in front of him.

A.avidly
B.admiringly
C.thoughtfully
D.earnestly

Answer: A

18. Catching the earlier train will give us the ...... to do some shopping.

A.chance
B.admiringly
C.thoughtfully
D.earnestly

Answer: A

19. In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. HYPOCRITICAL

A.Gentle
B.Sincere
C.Amiable
D.Dependable

Answer: B

20. QUIESCENT

A.Active
B.Dormant
C.Weak
D.Unconcerned

Answer: A

21. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit ?

A.30%
B.70%
C.100%
D.250%

Answer: B

22. The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:

A.1.2 km
B.1.8 km
C.2.4 km
D.3.6 km

Answer: D

Solution: 
Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph. Distance travelled = (18 x 12/60)km = 3.6km

23. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets ?

A.45%
B.45(5/11)%
C.54(6/11)%
D.55%

Answer: B

24. Which of the following diagrams indicates the best relation between Women, Mothers and Engineers ?  TESY' v3UI6  (Image)

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: A

Solution: 
All mothers are women and some mothers and some women may be engineers.

25. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.39, 30
B.41, 32
C.42, 33
D.43, 34

Answer: C

Solution: 
Let their marks be (x + 9) and x. Then, x + 9 = 56/100 (x + 9 + x) = 25(x + 9) = 14(2x + 9) = 3x = 99 = x = 33 So, their marks are 42 and 33.

26. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long ?

A.65 sec
B.89 sec
C.100 sec
D.150 sec

Answer: B

Solution: 
Speed = (240/24)m/sec = 10 m/sec. Required time = (240 + 650)/10 sec = 89 sec.

27. Here are some words translated from an artificial language. moolokarn means blue sky wilkospadi means bicycle race moolowilko means blue bicycle Which word could mean "racecar"?

A.wilkozwet
B.spadiwilko
C.moolobreil
D.spadivolo

Answer: D

Solution: 
From wilkospadi, you can determine that wilko means bicicyle and spadi means race. Therefore, the first part of the word that means racecar should begin with spadi. That limits your choices to b and d. Choice b, spadiwilko, is incorrect because we have already determined that wilkomeans bicycle. Therefore, the answer must be choice d, spadivolo.

28. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is B ?

A.7
B.8
C.9
D.10

Answer: D

Solution: 
Let C's age be x years. Then, B's age = 2x years. A's age = (2x + 2) years. (2x + 2) + 2x + x = 27 5x = 25 x = 5. Hence, B's age = 2x = 10 years.

29. A is thrice as good as workman as B and therefore is able to finish a job in 60 days less than B. Working together, they can do it in:

A.20 days
B.22(1/2) days
C.25 days
D.30 days

Answer: B

30. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as:

A.4% of a
B.5% of a
C.20% of a
D.None of these

Answer: B



Advertisements



Wipro Reasoning Test Placement Papers

Reasoning is the next task at hand that will be a challenge in Wipro Placement Examination. These individual sample questions on each Reasoning discipline will help you understand how to score better in the Wipro Placement Test.

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
3, 7, 15, 31, 63, (....)

A. 92 
B. 115 
C. 127 
D. 131

Answer: Option C

Solution:
Each number in the series is the preceding number multiplied by 2 and then increased by 1. 
Thus, (3 * 2) + 1 = 7, (7 * 2) + 1 = 15, (15 * 2) + 1 = 31, and so on. 
Missing number = (63 * 2) + 1 = 127.

2. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 39 121 48 18 76 112 14 45 63 96
Step I: 14 39 121 48 18 76 112 45 63 96
Step II: 14 39 48 18 76 112 45 63 96 121
Step III: 14 18 39 48 76 112 45 63 96 121
Step IV: 14 18 39 48 76 45 63 96 112 121
Step V: 14 18 39 45 48 76 63 96 112 121
Step VI: 14 18 39 45 48 63 76 96 112 121
This is the final arrangement and step VI is the last step for this input.

What will be the step II for the following input?
Input: 47 62 17 92 86 42 24 79

A. 17 24 47 62 86 42 79 92 
B. 17 47 62 86 42 24 79 92 
C. 17 24 47 62 92 86 42 79 
D. 17 47 62 86 24 42 79 92

Answer: Option B

Solution:
Step I: The smallest number becomes first and the remaining numbers shift one position rightward.
Step II: The largest number among given numbers becomes last and the remaining numbers shift one position leftward.
The steps are repeated alternately till all the numbers get arranged in ascending order and that will be that last step for that particular input.
Input: 47 62 17 92 86 42 24 79
Step I: 17 47 62 92 86 42 24 79
Step II: 17 47 62 86 42 24 79 92

3. (A)  Recently, an Air India Airbus was grounded in Delhi because of a technical snag.
(B)  Air India faces a severe shortage of maintenance engineers.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 
B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Answer: Option B

Solution:
As Air India is facing a severe shortage of maintenance engineers the technical snags is a common sight. Hence, (B) is the cause and (A) is the effect.

4. Statement:
Provide mid day meals to the children in primary schools to increase the number of students attending schools.
Assumptions:
I. Mid day meals will attract the children to the schools.
II. Those children who are otherwise deprived of good food will attend the schools.

A. If only assumption I is implicit 
B. If only assumption II is implicit
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit 
E. If both I and II are implicit

Answer: Option E

Solution:
The scheme will attract the children, particularly those who have no good food available at home. So both assumptions are implicit.

5. While expressing concern over the rapid pullout of foreign institutional investor (FII) money, the finance minister said that it is mainly due to the economic crisis in Europe and the pullout is adversely effecting the Indian stock market. FIIs said that they are in need of funds to stabilise their operations in the European markets.
A. There is no lock-in period for the FII money for pullout.
B. The pilled out FII money will be used by the institutions for their European operations.
C. Some FII money that was pulled out was invested in the Indian stock market.
D. The domestic institutional investors may also pull out of the Indian stock market.
E. The FIIs do not have sufficient money to handle European crisis and also to remain invested in the Indian stock market.
Which of the statements A, B, C, D and E mentioned above represents an inferences that can be drawn from the above statement?

A. A and E 
B. B alone 
C. C and E 
D. D alone 
E. E alone

Answer: Option E

Solution:
The statement does not indicate whether the FIIs pulled out after expiry of the lock-in period of there is no lock in period at all. Hence (A) is out of context. 
It is stated that the man reason for pullout of funds is the European crisis. From this it can be concluded that this money is going to be used in Europe. Hence (B) is a conclusion. 
It is stated that the pullout is affecting the Indian stock market. From this it may be understood that some of the FII money that is pulled out was earlier invested in the Indian stock market. But can't say definitely. 
Hence (C) is an not inference. 
When the stock market is adversely affected it is likely that the existing investers may also try to come out to avoid losses due to the melt down. Hence (D) is a possible effect of the consequences. 
The FIIs are pulling out money from India in the wake of the European crisis i.e they are taking out money from our place because there is a crisis at some other place. From this it can be understood that they need money to face the crisis and in that situation they are unable to keep invested in the Indian stock market.
Statement (E) is the inference that can be drawn from the given information.

6. Statement:
India's economic growth has come at a terrible price of increased industrial and vehicular pollution.
Assumptions:
I. Pollution is a part of industrial society.
II. Indian economic growth is based on only industrial growth.
III. A country desires economic growth with manageable side effects.

A. Only I 
B. Only II 
C. Only I and III 
D. Only III

Answer: Option C

Solution:
I is implicit in the phrase "industrial .. pollution." II is not implicit because of the word only. III is implicit from the concern shown at the "terrible price."

7. Thick is related to Thin in the same way as Idle is related to?

A. Virtuous 
B. Business 
C. Industrious 
D. Activity

Answer: Option B

8. Event (A):  From now on the two multinationals Nokia and Siemens will operate as a single entity in India.
Event (B):  The two multinationals have approvals to operate individually in India.

A. If 'A' is the effect and 'B' is its immediate and principle cause. 
B. If 'B' is the effect and 'A' is its immediate and principle cause. 
C. If 'A' is the effect but 'B' is not its immediate and principle cause. 
D. If 'B' is the effect but 'A' is not its immediate and principle cause.

Answer: Option C

Solution:
The two multinationals are already operating in India as individual players, but they got the permission to work together. Getting permission to operate jointly is the immediate and principal cause but having individual approvals is not the principal cause. Hence, A is the effect and B is not its immediate and principal cause.

9. Statement:
Poor umpiring decisions have come close to ruining the charm of cricket. Not only do bad umpiring decisions influence the outcome of a game but it can also ruin a player's career.
Courses of Action:
I. Umpires of high standing and repute only should be allowed to officiate.
II. All decisions should be made on the basis of TV replays ans associated technology to avoid human error.
III. All matches where such poor decisions have altered the course of a game should be replayed.

A. Only I follows 
B. Only II follows 
C. Only I and III follow 
D. Only I and II follow

Answer: Option A

Solution:
As the problem is with the poor umpiring decisions, hence "high standing and repute" umpires should be allowed to officiate hence I is proper course of action.
II is a negative course of action.
III is not possible.

10. On the day the Barton triplets are born, Jenna weighs more than Jason.
Jason weighs less than Jasmine.
Of the three babies, Jasmine weighs the most.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true 
B. false 
C. uncertain
D. None

Answer: Option C

Solution:
We only know that Jasmine weighs more than Jason. There is no way to tell whether Jasmine also weighs more than Jenna.

11. 7000   14000   2800   ?   112   22.4

A. 640 
B. 420 
C. 560 
D. 540

Answer: Option C

12. If in the examination hall, you find that the question paper is too tough to be answered satisfactorily by you, the best thing to do for you is to :

A. tell the examiner that the questions are out of course. 
B. provoke the candidates to walk out of the examination hall. 
C. try to know something from your neighbour. 
D. try to solve the questions as much as you know with a cool head.

Answer: Option D

Solution:
try to solve the questions as much as you know with a cool head.

13. diploma

A. principal 
B. curriculum 
C. employment 
D. graduation 

Answer: Option D

Solution:
A diploma is awarded at graduation, so graduation is essential to obtaining a diploma. Employment may be a byproduct (choice c). A principal and a curriculum (choices a and b) may play a role in the awarding of some diplomas, but they are not essential.

14. Statement:
Two thirds or even more of the world's polar bears will disappear by 2050 due to shrinking summer sea ice, even under moderate projections caused by greenhouse gases in the atmosphere.
Course of Action:
I. We should control environmental pollution by reducing the emission of greenhouse gases and make people aware of effects of greenhouse gases through media.
II. Shift the polar bears to the other parts of the world, like Antarctica, where thick layer of ice is available.

A. If only I follows. 
B. If only II follows. 
C. If either I or II follows. 
D. If neither I nor II follows.

Answer: Option A

Solution:
As the cause for extinction of polar bears is green house gases, we should reduce that. So, I is a proper course of action. 
Shifting of all the polar bears is not feasible and also the environment may not be suitable for them. So II is a not a proper course of action. 

15. Statement:
At least 15 people were killed and many others injured when a bus fell into a river near a bridge.
Courses of action:
I. The protection walls of the bridge should be made strong enough to avoid such accidents.
II. The bus driver should be arrested immediately to make necessary inquiry.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option E

Solution:
I is advisable because it will restrict cases of such accident further. II is advisable because that would help know the cause of the accident.



Advertisements




Wipro English Test Model Papers

English, much like Verbal Ability will be based on English Grammar such as Synonyms, Antonyms, Sentence Completion, etc. Regular practice is the key to success in this section.

1. He looked all around and disappeared.

A. simple 
B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option D

2. I like listening to Wesley go on about politics and social issues; his opinions are ______ with my own beliefs.

A. latent 
B. explicit 
C. consonant 
D. ensconced

Answer: Option C

Solution:
Consonant (adj.) means in agreement or accord, harmonious; having similar sounds.

3. WANTON

A. immoral 
B. moral 
C. unjust 
D. justifiable

Answer: Option B

Solution:
The words wanton and moral are antonyms.

4. The road (a) / to famous monument (b) / passes through a forest (c) / No error (d)

A. the road 
B. to famous monument 
C. passes through a forest 
D. no error

Answer: Option B

5. He has been waiting for me ________ three weeks.

A. for 
B. from 
C. since 
D. on

Answer: Option A

6. They ran fast.

A. simple present 
B. simple past 
C. present perfect 
D. past perfect

Answer: Option B

7. The Romans expected to conquer Carthage.

A. The Romans expected, to have conquered Carthage. 
B. Carthage was expected to be conquered by the Romans. 
C. The Romans were expected to conquer Carthage. 
D. It was expected by the Romans that they would conquered Carthage.

Answer: Option D

8. He worked hard. He did not succeed.
a) Although he -----------
b) Notwithstanding -----------
c) Besides working -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A & B

Answer: Option D

9. MAROONED

A. knotted 
B. smooth 
C. stranded 
D. mended

Answer: Option C

Solution:
To be marooned means to be abandoned alone in a remote place. Stranded also means the same.

10. Hari dispensed with the services _________ his dishonest clerk.

A. of 
B. by 
C. for 
D. to

Answer: Option A

11. ACCENTUATE

A. recommend 
B. repeat 
C. emphasize 
D. specify

Answer: Option C

Solution:
Accentuate means to emphasize.

12. The ______ old cowboy had a complexion that spoke of many years in the desert sun, rounding up wild horses.

A. secular 
B. suave 
C. turgid 
D. wizened

Answer: Option D

Solution:
Wizened (adj.) means withered or dry, especially with age

13. Given his ______ nature, it was appropriate that he decided to be a trial lawyer after law school.

A. lackluster 
B. engrossed 
C. penitent 
D. litigious

Answer: Option D

Solution:
Litigious (adj.) means inclined to disagree or dispute, especially in lawsuits; argumentative.

14. The place where public, government or historical records are kept

A. Coffer 
B. Pantry 
C. Scullery 
D. Archives

Answer: Option D

15. The boys are playing foot ball now

A. SVOA 
B. SVC 
C. SVA 
D. SVOC

Answer: Option A

Wipro Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Wipro Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear job aspirants, hope the syllabus and Wipro Placement Papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So check our website www.allindiajobs.in for the latest syllabus.