Virtusa Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements



Virtusa Placement Papers

Virtusa Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you in search for Virtusa Placement Papers? Take the free collection of  Virtusa  Placement Papers in this article and practice them for getting hired in Virtusa Recruitment and evaluate your performance to know where you stand in Virtusa Placement Test. In this page, we uploaded the answers and solutions for questions on Aptitude, Reasoning and Verbal Ability which are important to get select by Virtusa Company. After solving the sample questions which are provided below contenders will get an idea about the Virtusa Test Pattern and syllabus.





Virtusa Placement Papers

In this page, we included the latest Virtusa Placement Papers which will be useful for aspirants at the time of preparation for the Virtusa Recruitment Test. Contenders can download the Virtusa Placement Papers PDF from the link provided below. Candidates can access the below link to download the PDF of Virtusa Placement Papers and practice well for the Virtusa Placement Test.

You can also check: Interview Questions

The first round of selection process in Virtusa will be written test. Generally, the commonly asked questions in written test are on Aptitude, Reasoning &  Verbal 
Ability. Practice these sample questions and the previous papers of Virtusa, which are useful for aspirants to enhance your skill in Virtusa Placement Test and get hired by the Virtusa company. All India Jobs is a platform which will helps you to secure job in Virtusa.


Virtusa Aptitude Test Sample Papers

Contenders can practice these questions based on Aptitude for the better preparation and get qualify in the Virtusa Placement test. Keep on practice these questions and perform well.

1.Read the comprehension and answer the questions that follow: Soft bodied animals like caterpillars often fall a prey to voracious hunters like birds or reptiles. Despite having no means to 'actively' defend themselves, with weapons like claws or jaws, they have nevertheless, evolved other equally effective deterrents. A particular species of the caterpillar lives at an altitude over 2.500 metres in the Himalayas. It uses prominent colour to inform would-be predators of its edibility. In the event that an inexperienced or adventurous bird did eat the caterpillar, it would probably vomit it soon after, and subsequently ,desist from attacking similar species in future. Though this would do the unfortunate victim no good, the species benefits. A rare example of the martyr among animals.The expression "others equally effective deterrents" mean

A.preventive weapons which have equal effect of others  

B.mechanism which scares everyone equally well 
C.preventive equipment which it is as effective as something that has been already mentioned in the passage 
D.deterrents that are as powerful as those the caterpillars have

Answer: B


2. Caterpillars cannot defend themselves because


A.are passive animals

B.are lazy
C.cannot acquire weapons
D.have no claws or jaws

Answer: A


3. The Himalayan caterpillar uses prominent colours to


A.warn the predator

B.attack the predator
C.reveal itself
D.defend itself

Answer: A


4. Experienced birds do not attack the Himalayan caterpillars because they are


A.repulsive

B.very aggressive
C.inedible
D.diseased

Answer: C


5. Read the comprehension and answer the questions that follow:

It is to progress in the human sciences that we must look to undo the evils which have resulted from a knowledge of physical world hastily and superficially acquired by population unconscious of the changes in themselves that the new knowledge has imperative. The road to a happier world than any known in the past lies open before us if atavistic destructive passions can be kept in leash while the necessary adaptations are made. Fears are inevitable in time, but hopes are equally rational and far more likely to bear good fruit. We must learn to think rather less of the dangers to be avoided than of the good that will lie within our grasp if we can believe in it and let it dominate our thoughts. Science, whatever unpleasant consequences it may have by the way, is in its very nature a liberator, a liberator of bondage to physical nature and in time to come, a liberator from the weight of destructive passions. We are on the threshold of utter disaster or unprecedentely glorious achievement. No previous age has been fraught with problems so momentous; and it is to science that we must look to for a happy future. What does science liberate s from? It is liberate us from

A.fears and destructive passions

B.slavery to physical nature and from passions
C.bondage to physical nature
D.idealistic hopes of glorious future

Answer: B


6. To carve out a bright future man should


A.analyse dangers that lie ahead

B.try to avoid dangers
C.overcome fear and dangers
D.cultivate a positive outlook

Answer: D


7. Fears and hopes according to the author


A.are closely linked with the life of modern man

B.can bear fruit
C.can yield good results
D.are irrational

Answer: A


8. In the context of this passage, a martyr is one who dies


A.without putting up resistance

B.without any gain to oneself
C.while defending ones homeland
D.to save others

Answer: D


9. Fill in the blank with the appropriate word. If she ___________ about his financial situation, she would have helped him out.


A.knew

B.had been knowing
C.had known
D.have known

Answer: C


10. The sun ______ at 9 last night.


A.sat

B.setted
C.set
D.was setting

Answer: C


11. By the time she arrives, we ________________ our homework.


A.finish

B.will have finished
C.will finish
D.were finished

Answer: B


12. He made his children ______ their homework every afternoon.


A.do

B.to do
C.studied
D.to study

Answer: B


13. I'll ______________ their cat while they are away on holiday.


A.be looking into

B.be looking at
C.be looking after
D.be looking over

Answer: C


14. We ____________ tennis every day when we were young.


A.use to play

B.would play
C.were playing
D.were used to play

Answer: B


15. She _________________ lunch by the time we arrived.


A.had finished

B.finished
C.have finished
D.finishing

Answer: A


16. That room _______________ for a meeting today.


A.is used

B.is being used
C.usedD.is using

Answer: B


17. Despite ______________ hard, he failed the exam.


A.he studied

B.he has studied
C.studying
D.study

Answer: C


18. When I stopped __________ to Mary, she was picking some flowers in her garden.


A.speaking

B.speak
C.to speak
D.spoke

Answer: C


19. If man's bestial yearning is controlled


A.If man's bestial yearning is controlled

B.the future will be brighter than the present
C.the present will be brighter than the future
D.the present will become tolerable

Answer: B


20. Select the alternative that logically follows the two given statements.

  a. All hamburgers are meals.
  b. Some cows are hamburgers .

A.All meals are cows

B.At least some meals are cows
C.No cows are meals
D.Some cows are no meals

Answer: B


21. a. All cities have houses .

 b. All countries have cities .

A.All houses have countries

B.All countries have houses
C.Not all houses have countries
D.No valid conclusion possible

Answer: B


22. a. All kitchens have cabinets.

 b. All cabinets have shelves .

A.At least some kitchens have shelves

B.All shelves have kitchens
C.All kitchens have shelves
D.No valid conclusion possible

Answer: C


23. a. All dogs are brown.

 b. All Bull Dogs are brown

A.At least some dogs are Bull Dogs

B.Some dogs are Bull Dogs
C.All Bull Dogs are dogs
D.No valid conclusion possible

Answer: D


24. a. No horses are molluscs.

 b. All crabs are horses.

A.No crabs are mollusc's

B.Some horses are no crabs
C.No mollusc's are horses
D.No valid conclusion possible

Answer: D


25. Which of the following most closely resembles the reasoning given in this argument? Every successful mechanic uses cast-iron wrenches. 

 Some mechanics use wrenches made of something besides cast iron. So some mechanics are not successful.

A.All valid syllogisms are incapable of surprising you. Some syllogisms are not at all able to surprise you. So some syllogisms are not valid.

B.Everything worth doing is worth doing right. Everything boring is not worth doing right. So boring things are not worth doing.
C.Every good bicycle has hand brakes. Some messengers' bikes are not good bicycles. So some messengers' bikes don't have hand brakes.
D.A tape recorder is a sophisticated piece of equipment. Some home appliances are unsophisticated pieces of equipment. Therefore, some home appliances are not tape recorders

Answer: D


26. Read the following information given below and answer the questions that follow: For getting selected as a Marketing Manager in a company, the candidate must: I. Be a graduate with at least 50% marks. II. 


Have secured at least 40% marks in the Written Test. 

 III. Not be less than 24 years and more than 29 years as on October 10, 1997. IV. Should have work experience of at least two years as an officer. 
However, if a candidate: V. Fulfills all other criteria except at (IV) above but has a diploma in Marketing Management, his/her case is to be referred to the General Manager, Marketing.
 VI. Fulfills all other criteria except at (III) above but has worked as Marketing Officer at least for three years, his/her case is to be referred to the Director, Marketing. Based on the above criteria and the information given each of the questions 16 to18, you have to take the decision with regard to each case. You are not to assume anything. These cases are given to you as on October 10, 1997. Amit Khanna, born on June 5, 1973, has done his post-graduation in Marketing Management with first class. He has secured 50% marks in the written Test.He has been working in an organization as a Marketing Officer for the last four years.

A.If the candidate is not to be appointed

B.If the candidate is to be referred to the Director, Marketing.
C.If the data given are not sufficient to take the decision
D.If the candidate is be referred to the General Manager, Marketing

Answer: C


27. Rohit verma has been working in as organisation as Officer for the least ten years. His date of birth is February 17, 1964, He has secured 60% marks in the Degree Examination And 40% marks in the Written Test.


A.If the candidate is not to be appointed

B.If the candidate is to be referred to the Director, Marketing.
C.If the data given are not sufficient to take the decision
D.If the candidate is be referred to the General Manager, Marketing

Answer: B


28. Manju Sharma is a first class graduate and has done a diploma in Marketing Management. She has secured 50% marks in the written Test. She was 23 years old as on September 5, 1996.


A.If the candidate is not to be appointed

B.If the candidate is to be referred to the Director, Marketing.
C.If the data given are not sufficient to take the decision
D.If the candidate is be referred to the General Manager, Marketing

Answer: D


29. The five items: A, B, C, D and E are pushed in a stack,one after the other starting from A. The stack is popped four times and each element is inserted in a queue. Then two elements are deleted from the queue and pushed back on the stack. Now one item is popped from the stack. The popped item is.


A.A

B.B
C.C
D.D

Answer: D


30. If Sand is coded as Brick, Brick as House, House as Temple, Temple as Palace then where do you worship?


A.Palace

B.Temple
C.Brick
D.House

Answer: A




Advertisements



Virtusa Reasoning Test Placement Papers

In this page, we have uploaded the latest Reasoning Test questions for the practice session. To get select in the Virtusa organization candidates can practice these sample questions.

1. Statement:
A very large number of students have failed in the final high school examination due to faulty questions in one of the subjects.
Courses of action:
I. All the students who have failed in that subject should be allowed to take supplementary examination.
II. All those who are responsible for the error should be suspended and an enquiry should be initiated to find out the facts.

A. If only I follows 

B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow

Answer: Option E


Solution:

I is advisable because it will give an opportunity to the victims of the faulty question paper. II is also advisable because disciplinary action taken against the persons responsible for faulty question paper will give the right message to other such persons.

2.A man walks 1km towards East and then he turns to South and walks 5km. Again he turns to East and walks 2km, after this he turns to North and walks 9km.Now,how far is he from his starting point?


A.3km

B.4km
C.5km
D.7km

Answer: OptionC


3. An ODBC, a file that can be shared among database users is called a


A.system data source. 

B.file data source.
C.user data source.
D.SQL text file

Answer: B


4. Two trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their 

speeds is

A.2 : 3 

B.4 : 3 
C.6 : 7 
D.9 : 16

Answer: B


Solution: 

 Let us name the trains as A and B. Then, (A's speed) : (B's speed) = b : a = 16 : 9 = 4 : 3.

5. FAG, GAF, HAI, IAH, ____


A.JAK  
B.HAL
C.HAK 
D.JAI

  Answer: A


Solution: 

 The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are  reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.

6. If F, another friend is taller than C, how many of them will be between F and E according to their height?


A.One 
B.Two
C.Three  
D.Four 
E.None of these

  Answer: E


Solution: 

 Since no definite order of height can be obtained. So it cannot be determined for sure how many persons lie between F and E.

7. A garrison had provision for a certain number of days. After 10 days, 1/5 of the men desert and it is found that the provisions will now last just as long as before. How long was that ?


  A.15 

B.25 
C.35 
D.50

  Answer: D


Solution: 

 Let initially there be X men having food for Y days. After 10 days X men had food for Y-10 days. Also X - X/5 = 4/5X had food for Y days.
  Apply chain rule X(Y-10) = (4/5) X *Y (X*Y) - 10 X=[4(X*Y)/5] 5(X*Y) - 4(X*Y)=50X X*Y = 50XY = 50

8. Which letter is presented by the no "1" ?


A.I

B.N
C.S
D.NONE

Answer: C


Solution: 

S L I D E (-) D EA N --------------------- 3 6 5 1 3 + D + carry [If any] is equal to SL. But as it is clear that highest sum of there given number 
can be (9+3+1) =14 so S = 1.

9. The horizontal distance of a kite from the boy flying it is 30 m and 50 m of cord is out from the roll. If the wind moves the kite horizontally at

the rate of 5 km per hour directly away from the boy, how fast is the cord being released ?

A.3 km per hour  

B.4 km per hour   
C.5 km per hour
D.6 km per hour

  Answer: D


10. The number 13409 and 16760 when divided by a 4 digit integer and leave the same reminder then the value of n is


A.1127  

B.1117
C.1357  
D.1547

 Answer: B


 Solution: 

 Here 13409 and 16760 on division by n leaves the same reminder hence can be written as n * m + r and can be written n*p + r. 
 There subtracting the 2 equation we get n * (m - p) = 3351 = 1117*3. But n is 4 digit number hence n is 1117.

11. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Infant 2. Old 3. Adult 4. Adolescent 5. Child


A.5, 4, 3, 2, 1

B.3, 4, 2, 1, 5
C.2, 3, 4, 5, 1
D.1, 5, 4, 3, 2

Answer: D


Solution: 

The correct order is : Infant Child Adolescent Adult Old 1 5 4 3 2

12. What is the average test score of Angela, Barry, Carl, Dennis, and Edward? (1) The average of the test scores of Barry, Carl, and Edward is 87. (2) The average of the test scores of Angela and Dennis is 84.


A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.

B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: C


Solution: 

As long as the sum of all five test scores can be calculated, it will be possible to calculate the average score

13. Here are some words translated from an artificial language.

daftafoni means advisement
imodafta means misadvise
imolokti means misconduct
Which word could mean “statement”?

A. kratafoni 

B. kratadafta 
C. loktifoni 
D. daftaimo 

Answer: Option A


Solution:

Dafta means advise; foni is the same as the suffix –ment; imo is the same as the prefix mis–; lokti means conduct. Since the only word in the answer choices that hasn’t been defined is krata, it is reasonable to assume that krata means state. Therefore, kratafoni is the only choice that could mean statement.

14. 6 7 18 63 265 1365


A. 530 

B. 534 
C. 564 
D. 582 
E. None of these

Answer: Option E


Solution:

The series is *1+12, *2+22 , *3+32 -----

15. JAUNDICE : LIVER


A. rash : skin 

B. dialysis : kidney 
C. smog : lung 
D. valentine : heart

Answer: Option A


Solution:

Jaundice is an indication of a liver problem; rash is an indication of a skin problem.



Advertisements




Virtusa English Test Model Papers

Virtusa English Test Questions and answers are provided in this page along with a detailed solution. Do practice these questions and answers for the best result in the Virtusa Placement Test.

1.  _____ under the scourge of violence and militancy for the past 18 years, Jammu and Kashmir has endured widespread death and destruction.
(A) Roiling
(B) Reeling
(C) Shaking
(D) Venting
(E) Erupting
(F) Reeking

A. A and B 

B. B and C 
C. B and E 
D. E and F

Answer: Option B


Solution:

It is clear that Jammu and Kashmir is directly taken the brunt of terrorism. Hence it is 'reeling' or 'shaking' under its impact.

2.India become independent in 1947


A.SVOA

B.SVA
C.SVOO
D.SVAC

Answer: Option B


3. I am averse to -----


A. drink 

B. drunk 
C. to be drink 
D. drinking

Answer: Option D


4. Being driven by constant strife and unrest. Iraq is now a picture of gloom and _____.

(A) affluence
(B) commotion
(C) despondency
(D) dispiritedness
(E) frenzy
(F) distrust

A. A and B 

B. B and C 
C. C and D 
D. E and F

Answer: Option C


Solution:

A nation which is driven by constant strife is a picture of 'gloom' and 'despondency' (dejection) or dispiritedness.

5. Select the odd one out


A. Lungs 

B. Cancer 
C. Pancreas 
D. Heart

Answer: Option B


6. My wife cooks very well.


A. can she? 

B. doesn't she? 
C. can she? 
D. does she?

Answer: Option B


7.  He is annoyed _______ me _________ what I have done to him.


A. by, in 

B. with, against 
C. at, for 
D. with, for

Answer: Option D


8. To be up in arms


A. to allow somebody to tell you what to do 

B. to learn to use various arms and ammunitions 
C. to be ready to fight 
D. to manage to win

Answer: Option C


Solution:

'To be up in arms' means to be ready to fight.

9. Mahatma Gandhi was born in Porbandar.


A. simple past 

B. simple present 
C. simple future 
D. past continous

Answer: Option A


10. He could afford to lose something. He lost somewhat more.

a) He lost -----------
b) What he could -----------
c) Despite -----------

A. A & B 

B. Only A 
C. Only B 
D. Only C

Answer: Option B


11. Though he was being an Indian by birth, most of his life was spent in America.


A. Although he was an Indian by birth 

B. Being an Indian by birth 
C. As he was an Indian by birth 
D. For he was an Indian by birth

Answer: Option A


Solution:

Only choice (A) is grammatically correct.

12. In today's competitive environment, every organisation is face to face with a range of responsibilities and challenges that need to be addressed.


A. facing with 

B. faced to face with 
C. faced with 
D. facing face with 

Answer: Option C


Solution:

You are faced with a problem. If you face a problem, or a problem faces you, you have to deal with it. Hence 'faced with' is the correct expression.

13. Sita is the only girl who has long hair in the class. No other girl in the class has long hair.

(A) Except for Sita, no other girl .....
(B) No other girl's hair is as .....
(C) Apart from Sita .....

A. Only A 

B. A and B 
C. B and C
D. Only C

Answer: Option D


Solution:

The phrase 'apart from' suggests 'in addition to'. Hence, C is not correct as it does not make complete sense. B seems to sum of the two given sentences, rather than combine them; hence it is ruled out.

14. The effectiveness of a film

(P) the needs of the audience
(Q) is judged by
(R) and its relation to
(S) Its theme

A. QSRP 

B. PSQR 
C. PQRS 
D. QPRS

Answer: Option A


15. He has studied French since four years.


A. from four years 

B. since four years ago 
C. from four years ago 
D. for four years

Answer: Option D

Virtusa Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Virtusa Placement Papers PDF Download: Click Here


Aspirants can check the latest syllabus and Virtusa placement papers provided in this article are just for information purpose only. Please check official company website for the latest syllabus.