Syntel Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Syntel Placement Papers

Syntel Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you preparing for Syntel Placement Test? Candidates can download the Syntel Placement Papers from this article. Check your skills in Aptitude, Reasoning And Verbal Ability by solving the below sample questions. Improve your knowledge by regularly practicing the latest Syntel Model Papers. Contenders can download the latest Syntel Placement Papers in pdf to study offline by accessing the link provided below on this page. We uploaded the sample questions along with a detailed solution too. Practice these sample questions so that you get a clear idea about Syntel Test Pattern.

Syntel Placement Papers

Aspirants who want to crack the job in the Syntel Recruitment Drive have to be prepared perfectly due to heavy competition. In this post, we provided you the largest and latest collection of placement papers with answers and interview pattern of Syntel Company. These placement papers of the company are similar to actual exam pattern of Syntel Company. Explore the careers available at Syntel by practicing Syntel Placement Papers to strengthen your skills and to get qualify in the Syntel Recruitment test.

You can also check: Interview Questions

In this page, candidates can get a clear view about the question asked on Syntel Placement Papers. Aspirants can prepare for these sample questions of Syntel 
Placement Papers based on Aptitude, Reasoning And Verbal Ability. Go through the complete article then you can find a link to download Syntel Placement Papers PDF. Download the PDF of Syntel Placement Papers and prepare well for the Syntel Online written test. Visit our website www.allindiajobs.in regularly for fresh updates on job opportunities, Test Patterns, Interview Questions, etc....


Syntel Aptitude Test Placement Papers

Try the Aptitude questions to improve your skills in the Syntel Written test. These may help you to get a chance of selection in the Syntel Examination. Prepare these questions thoroughly.

1. If ROBUST is coded as QNATRS in a certain language, which word would be coded as ZXCMP?

A.YWBLO

B.YYBNO
C.AWDLQ
D.AYDNQ

Answer: D


Solution: 

Each letter of the word is one step ahead of the corresponding letter of the code.

2.  Each question given has a problem and two statements numbered 1 and 2 giving certain information. You have to decide if the information given in the statements is sufficient for answering the problem.  Indicate your answer 

A.Statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question B.Statement 2 alone is sufficient but statement 1 alone is not sufficient to answer the question C.Both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient. D.Each statement alone is sufficient E.Statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question.   What is the ratio of male to female officers in the police force in town? 1 The number of female officers is 250 less the half the number of male officers 2The number of 
female officers 1/7 the number of male officers

A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: B


Solution: 

To get the ratio we need total numbers male to total numbers female. There is not enough information in (1), so A and D cannot be correct. A ratio is just a fraction, so if we have the fraction of female officers we have the ratio (assuming that all officers have to be either male or female!!!). So the answer is B.

3. What is the value of n? 1.3n + 2m = 18 2.n – m = 2n – (4 + m)


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.Should have chose statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.Each statement alone is sufficient

Answer: B


Solution: 

Statement (1) can have a variety of solutions (n could be 2, or 4 or a fractional number or negative etc. etc.), so the answer cannot be A or D. Looking at (2) on its own we should at least take out the brackets before we decide whether or not it can be solved. So we get n – m = 2n - 4 – m and then we can add m to both sides to give n = 2n – 4. In other words we have solved the equation (n = 4) and the answer is B.

4. How long did it take Henry to drive to work last Wednesday? (He did not stop on the way). 1.If he had driven twice as fast he would have taken 35 minutes. 2.His average speed was 30 miles per hour.


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: A


Solution: 

Don’t overcomplicate this one! From statement (1) we can directly say that if he had driven at his normal speed he would have taken twice the time (i.e. 70 minutes). So the answer must be A or D. Looking at (2) alone we have speed but not distance and so we cannot get time. The answer is A.

5. What is the slope of line l which passes through the origin of a rectangular coordinate system? 1.The line does not intersect with the line y = x + 2 2.The line passes through the point (3,3)


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.Each statement alone is sufficient

Answer: D


Solution: 

If a straight line passes through the origin we only need one other point to fix the line. And so we should note that (2) gives us one point and the answer must be B or D. Considering (1) alone, if two lines do not intersect, they must be parallel (have the same slopes). In the equation for a straight line y = mx + c, m is the slope. In this case m = 1 and we have answered the question. The answer is D.

6. If x and y are both positive integers, how much greater is x than y ? 1.x + y = 20 2.x = y²


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: C


Solution: 

Considering (1) alone, there are many pairs of positive integers that fit the equation (19 and 1; 18 and 2 etc.) and so the answer cannot be A or D. Considering (2) alone there are many pairs of numbers that fit the expression (1,1; 4, 2; 16,4 etc.) and so the answer cannot be B. Putting the information together we can solve the problem. First, we can get x = 20-y from (1) which we can substitute in the rearranged form of (2): that is 0 = y² – x to give the quadratic expression 0 = y² – 20 + y. Solving this (no need to bother) will give two solutions but only one will be positive, so the answer is C.

7. Fifty percent of the articles in a certain magazine are written by staff members. Sixty percent of the articles are on current affairs. If 75 percent of the articles on current affairs are written by staff members with more than 5 years experience of journalism, how many of the articles on current affairs are written by staff members with more than 5 years experience? 1.20 articles are written by staff members. 2.Of the articles on topics other than current affairs, 50 percent are by staff members with less than 5 years experience.


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: A


Solution: 

There is only one item of information in (1), but we can combine it with the given information to find that the total number of articles is 40. Further, we can see that 24 are on current affairs, of which 18 are by experienced staff members. So the answer must be A or D. Ignoring (1), we can see that the information in (2) gives us a fraction and not a number and no amount of trying will get us one definite number from which we can find a discrete answer. Hence the answer is A.

8. Is xy > 0 ? 1.x/y < 0 2.x + y < 0


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: A


Solution: 

If xy is greater than zero, then either both x and y must be negative, or both must be positive. In statement (1) we have x/y shown as a negative fraction, so either x or y (but not both) must be negative. Hence xy cannot be positive. Since we have a definite solution, the answer must be A or D. Looking at (2) alone, we can see that x and y could both be negative, but it is also possible that one could be negative and the other positive depending on the absolute values of the numbers. Hence the answer is A.

9. One number, n, is selected at random from a set of 10 integers. What is the probability that ½ n + 13 = 0 ? 1.The largest integer in the set is 13. 2.The arithmetic mean of the set is zero.


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient
E.statements 1 and 2 together are not sufficient, and additional data is needed to answer the question

Answer: E


Solution: 

Statement (1) alone tells us the largest number in the set. If that happened to be the number picked, then we would be certain that ½ n + 13 was not less than or equal to zero. However, we have insufficient information on the other numbers in the set. (If for example -26 was in the set, and the number picked happened to be -26, then we are certain that the value of the expression would be zero.) And so the answer cannot be A or D. From (2) alone we know that some of the numbers must be positive and some negative, but once again, we have no information on the actual numbers. (Do not assume that the smallest number has to be -13). Thus B cannot be the answer. Combining the information is also not sufficient to get the answer because we do not know what the smallest number is. The answer is E.

10. Is w an integer? 1.3w is an odd number. 2.2w is an even number.


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: B


Solution: 

If w happened to be 1, then 3w would be an odd number, but we can pick a fraction such as 5/3 for w which also makes 3w an odd number. So the answer cannot be A or D. However, in statement (2) we are told that twice the number is even. All even numbers when divided by 2 will give us whole numbers, and so the answer is B.

11. A piece of string 1½ meters long is cut into three pieces. What is the length of each of the pieces? 1.The length of one of the pieces is 20 cm. 2.The sum of the lengths of two of the pieces is equal to the length of the third piece.


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: C


Solution: 

Considering statement (1) we cannot get information on the other two parts of the string. Thus the answer cannot be A or D. From (2) we can write the equation x + y =z, and we know that x + y + z = 150, but we cannot get any further, and so the answer cannot be B. Now if we take the information in both statements we can see that 20cm cannot be the length of the longest piece (z) and so in our equations we can call it x or y. Now our equations can be solved because we have two equations and two unknowns. (x + 20 = z; and x + 20 + z =150. hence x + 20 + x + 20 =150, and x = 55). There was no need to solve. Also we should have spotted that since x + y is equal to z,then z is half the string (75cm) and x + y is the other half, so once we have either x or y, we have the solution. Hence answer C

12. There are 120 saplings to be planted in an orchard. Ben and Sue working together without a break can complete the job in six hours. How long would it take Ben working alone to complete the job? 1.Sue plants 3 saplings in the time it takes Ben to plant 2. 2.Sue working alone would take 10 hours to do the job.


A.statement 1 alone is sufficient, but statement 2 alone is not sufficient to answer the question

B.statement 2 alone is sufficient, but statement 1 alone is not sufficient to answer the question
C.both statements taken together are sufficient to answer the question, but neither statement alone is sufficient
D.each statement alone is sufficient

Answer: D


Solution: 

From (1) we know how much faster Sue works than Ben does. So we know that of the 120 saplings 48 would be planted by Ben and 72 by Sue. So we know that Ben plants 48/6 = 8 saplings per hour and we can work out how long it would take for 120. Hence the answer must be A or D. From statement (2) we can get the fraction of the job that Sue does per hour and hence the fraction of the job that she did in six hours. Hence we can work out how much of the job Ben did in six hours, and the fraction he would do per hour. Thus we can get the time it would take him alone. And so the answer is D.

13. The defending champion justified his top ........ by clinching the titile


A.skill

B.form
C.technique
D.billing

Answer: D


14. We must ...... our students on subjects like health and sanitation besides the usual subjects


A.learn

B.teach
C.insist
D.educate

Answer: D


15. The following questions consist of three words two of which have a certain relationship to each other, followed by four words. Select the word that has the same relationship as the original pair of words. 

Cub : Lion :: Colt : ?

A.Doe

B.Stag
C.Leopard
D.Stallion

Answer: D


Solution: 

First is a young one of the second

16. Drill : Bore :: Sieve :?


A.Thresh

B.Sift
C.Pry
D.Rinse

Answer: B


Solution: 

Second denotes the function performed by the first .

17. Poodle : Dog :: Moose : ?


A.Duck

B.Donkey
C.Fowl
D.Deer

Answer: D


Solution: 

Poodle is a bread of dog and moose is a bread of deer .

18. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?


A.Nephew

B.Son
C.Cousin
D.Uncle

Answer: C


Solution: 

Brother of mother – Uncle; Uncle’s son – Cousin.

19. A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?


A.Daughter

B.Grand Daughter
C.Mother
D.Sister

Answer: D


Solution: 

Your mother’s husband – Your father; Your father’s sister –Your aunt. So, lady’s aunt is man’s aunt and therefore lady is man’s sister.

20. If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal”, then how is Bindu, who is the sister of Anitha, related to Mahipal?


A.Niece

B.Daughter
C.Grand daughter
D.Daughter-in-law

Answer: C


Solution: 

Only son of Neena’s father-in-law Mahipal – Neena’s husband. So, Raman is Neena’s husband and Anita and Bindu are his daughters. Thus, Bindu is the grand daughter of Mahipal.

21. If in a certain language, CHAMPION  is coded as HCMAIPNO, how is NEGATIVE coded in that code?


A.ENAGITEV

B.NEAGVEIT
C.MGAETVIE
D.EGAITEVN

Answer: A


Solution: 

The letters of the word are reversed in order, taking two at a time, to obtain the code.

22. If in a certain language, POPULAR is coded as QPQVMBS, which word  would be coded as GBNPVT?


A.FAMOUS

B.FASOUM
C.FOSAUM
D.FASAUM

Answer: A


Solution: 

Each letter of the word is one step behind the corresponding letter of the code.

23.  Read each sentence to find if there is any grammatical error in it.(Disregard punctuation errors if any) The major(A) / along with(B) / his soldiers(C) / were killed in the field(D)


A.A

B.B
C.C
D.D

Answer: D


Solution: 

was killed in place of were killed.

24. The firm show(A) / began(B) / when we arrived(C) / in the hall(D)


A.A

B.B
C.C
D.D

Answer: B


Solution: 

had begun in place of began

25. I believe(A) / that respect (B) / is more preferable than (C) / money(D)


A.A

B.B
C.C
D.D

Answer: C


Solution: 

'preferable to ' in place of 'more preferable than' . ' preferable ' is word indicating a comparative sense and thus is more superflous. Secondly ' prefer ' is followed by 'to'.

26. Read the passage and answer the question given below it. Accidents on roads can be prevented, provided the quality of roads is improved and the drivers are instructed in safety rules which they must follow for their own protection. It is also necessary that the illumination on the roads is adequate so as to prevent accidents at night. 41. This paragraph best supports the statement that


A.Road accidents are solely due to improper illumination.

B.Road accidents result in large number of deaths.
C.Road accidents are man made and are always avoidable.
D.Safety rules are not taught properly to all drivers.

Answer: C


Solution: 

The answer for this is ‘c’ , which is the central idea in the given passage.

27. It is not luck but labour that makes man. Luck, says an American Writer, is ever waiting for something to turn up; labour with keen eyes and strong will always turns up something. Luck lies in bed andwishes the postman would bring him news of legacy ; labour turns out at sixand with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence . Luck whines, labour watches. Luck slips downwards to self-indulgence; labour strides upwards and aspires to independence. The conviction therefore, is extending that diligence is the mother of good luck. In other words that a man's success in life will be proportionate to his efforts, to hisindustry, to his attention to small things. 42.Which one of the following statements sumps up the meaning of the passage ?


A.Luck waits without exertion, but labour exerts without waiting.

B.Luck is self-indulgent but labour is selfless.
C.Luck waits and complains without working while labour achieves although it complains
D.Luck often ends in defeat, but labour produces luck.

Answer: D


Solution: 

It can be derived through inference .Elimination will also help. (a) and (b) are eliminated easily on the basis of information . c) and d) are of a general nature, but you may come to the right conclusion by arguing that labour is not always selfless. One does hard labour for a purpose. Again, remember the general hint that you should prefer choice in such cases which includes the largest possibility.

28. Which one of the following words in the passage indicate that the  writer does not ultimately reject the element of luck?


A.' Luck ......is ever waiting'.

B.' Luck whines'
C.Diligence is the mother of good luck
D.Luck ... wishes the postman would bring him news.

Answer: C


Solution: 

The answer can be arrives at by simple inference. This is the implication of the passage as well.

29. Which of the following statements is true about the following passage?


A.Luck is necessary for success.

B.Sucess depends only on hard luck.
C.Expectation of good luck always meets with disappointment.
D.Success is exactly proportionate to hard work.

Answer: D


Solution: 

The information is in the last sentence.

30. '...... Labour turns out at six and with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence '. what does this statement mean?


A.Hard work of all kinds make people efficient.

B.Labour lays the foundation of the building.
C.The writer and the labourer are the true eyes of the society.
D.There is no worker who works so hard as the labourer who begins his day at six in the morning.

Answer: A


Solution: 

The information given in the middle of the passage and simple inference will help. The reference to both pen and hammer implies that the meaning here includes all kinds of work. The pen stands for mental work and hammer for the physical labour.






Syntel Reasoning Test Sample Papers

Candidates can check out the latest Syntel Reasoning Test Questions And Answers on this page. We suggest the candidates practice these questions to get placed in the Syntel Online written test.

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
0, 2, 8, 14, (....), 34

A. 24 

B. 22 
C. 20 
D. 18

Answer: Option A


2. Study the following information carefully and answer the given questions: 

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 25 280 345 36 93 147 550
Step I: 550 280 345 36 93 147 25
Step II: 550 345 280 36 93 147 25
Step III: 550 345 280 147 93 36 25
This is the final arrangement and step III is the last step for this input.

Which of the following is the last step for the following input?

Input: 145 227 900 49 116 243 356

A. 900 356 243 227 49 145 116 

B. 900 356 243 227 145 116 49 
C. 900 356 227 243 145 116 49 
D. 900 356 243 227 116 145 49

Answer: Option B


Solution:

Numbers are getting arranged in descending order.
The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the largest number is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the largest number, and so on until the numbers are arranged in descending order. The series which is in strictly descending order will be the answer.

3. Cause: The forest department has found several deadly tiger traps in the forests which fall under Maharashtra tiger reserve. These traps are usually laid by African nomads. Which of the following can be a possible effect of the above cause?


A. The local people and the officials may be alerted of movements of African nationals who look different by their wears and traits. 

B. A fencing may be constructed all around the reserve. 
C. all the tigers from the reserve may be shifted to zoos. 
D. The government may send army personnel to comb the place to find if there are more such traps.

Answer: Option A


Solution:

Since the traps are identified as the ones laid by Africa nomads, it becomes easy to catch them because they look different from the local people. By alerting the local people and the Forest department officials the culprits can be caught. This is a possible effect. Hence, (a) is a possible effect.
Constructing a fence around the reserve is not practically possible. Hence, (b) is not a possible effect.
Catching the tigers in open forests and shifting them to zoos is not practically possible. Hence, (c) is not a possible effect.
Armed personnel are not required to search for traps. Hence, (d) is not a possible effect.
There are many African nations. Since the nationality of the people who laid these traps is not known choice (e) is not a possible effect.
Hence, (a) is a possible effect.

4. Statement:

"'Music Loving Club' has announced a wide variety of programmes by the visiting musicians." - An advertisement.
Assumptions:
I. A large number of people are interested to get entertainment through the programme.
II. The artistes may attract a large number of audience.

A. If only assumption I is implicit 

B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit 
E. If both I and II are implicit

Answer: Option E


Solution:

Why has the club announced a wide variety of music programmes by the visiting musicians? The organisers must be assuming that the musicians may be able to play a variety of programmes to interest the people. Besides this, they must be assuming also that the programme will attract audience. Thus, both I and II are implicit.

5. It may prudent to bear with a small harm for a greater benefit. Problem arises when the harm has the power to endanger future generations. Research has consistently shown that frequent exposure X-rays can cause cells in human body to be destroyed or mutated, apart from this it can cause damage to DNA cell structure, a bane that could be passed down for generations. Doctors, unmindful of such consequences, subject the patients to exposure to X-rays, even in the cases in which it can be avoided.

Which of the following can be concluded/ inferred from the above passage?

A. Doctors think of other consequences of the treatment they provide to the patients. 

B. All the hospitals have X-ray machines. 
C. There are no government directives regarding the manufacture of X-ray machines. 
D. One cannot do away with X-ray machines in treating the patients. 
E. None of these

Answer: Option E


Solution:

From the passage it is clear that the doctors do not think of using the X-ray machines. Hence, (A) cannot be concluded. The context of the passage is not about the number of hospitals that use X-ray machines. Similarly, (C) is also out of context. The passage is not referring to availability of alternatives to X-rays or otherwise. Hence, (D) cannot be concluded.

6. Statement:

The employees association has appealed to the Managers of Company 'S' to introduce written examination for Clerical cadre recruitment to prevent selection of incompetent persons.
Assumptions:
I. So far the company 'S' used to select candidates with out conducting a written examination.
II. A written examination can help to identify component persons.
III. At higher level written examination may not be of much use.

A. Only I and II 

B. Only II and III 
C. Only II 
D. Only I and III

Answer: Option A


Solution:

To appeal to start the written examination clearly hints about assumption I. Employees association assumes II that is why they have appealed so.

7. Doctor is related to diagnosis in the same way Judge is related to?


A. Court 

B. Punishment 
C. Lawyer 
D. Ore

Answer: Option D


Solution:

The function of a doctor is to diagonise to disease and that of a judge is to give judgement.

8. (A)  The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the launch of the Indian Premier league.

(B)  The Indian Cricket League which was formed recently (in opposition to the BCCI) was the first to launch a premier league.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 

B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Answer: Option B


Solution:

As the Indian Cricket League in opposition to BCCI and was the first to launch the premier league, its competitor BCCI also announced their premier league. So, B is the cause and A is its effect.

9. Statement:

Many youngsters are addicted to social network sites on the internet. This has become a major cause of concern as these youngsters are not paying attention to their studies.
Which of the following steps should the parents of such youngsters take to rid these youngsters of the addiction?

A. Children should be counselled to make them understand the problems that they would face in future if they neglect their studies. 

B. Social networking should be banned. 
C. Youngsters should not be allowed to access the internet. 
D. Youngsters should be made to practice yoga.

Answer: Option A


Solution:

The problem to be solved is to divert the youngsters from too much of indulgence in social networking to studies.
Choice (a) helps in reducing the problem as it can make some of those youngsters to understand and rectify themselves. Hence, (a) is a proper step.
Banning of social network is an extreme step. Moreover it is not that social networking is bad by it self. Hence, (b) is not a proper step to be taken.
Internet also helps youngsters to learn many useful things. Hence, (c) is not a proper step to be taken.
Choice (d) does not specify how yoga is going to divert the youngsters from social networking to studies. Hence, (d) is not a proper step to be taken.

10. Joe is younger than Kathy.

Mark was born after Joe.
Kathy is older than Mark.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true 

B. false 
C. uncertain
D. None 

Answer: Option A


Solution:

Joe is younger than Kathy and older than Mark, so Mark must be younger than Kathy.

11. 8 16 16 14 


13 11 12 144 


What is the difference between the resultant of the first set of number and the second set of numbers?


A. 222 

B. 210 
C. 118 
D. None of these

Answer: Option D


2. 13   11   4 


17   13   12 


12. You are playing football in a park. When you kick the ball, it strikes and breaks the window pane of a nearby house. You would:


A. demand your ball back from the house owner. 

B. say that it was no fault of yours. 
C. stealthily get your ball back. 
D. apologies to the house owner and contribute to replace the glass.

Answer: Option D


Solution:

apologies to the house owner and contribute to replace the glass.

13. pain


A. cut 

B. burn 
C. nuisance 
D. hurt

Answer: Option D


Solution:

Pain is suffering or hurt, so choice d is the essential element. Without hurt, there is no pain. A cut (choice a) or a burn (choice b) may cause pain, but so do many other types of injury. A nuisance (choice c) is an annoyance that may or may not cause pain.

14. Statement:

Devotees in the pilgrimage places are much disturbed by the loud noise made by the loud speakers and tape records played in the premises of temple streets.
Courses of Action:
I. The devotees should be provided with ear plugs.
II. All those, who make noise by using any of the means, should be strictly warned by the government to adhere to the permissible sound levels, or else face punishment.
III. Selling and buying must be prohibited in pilgrimage premises.

A. Only I follows 

B. Only II follows 
C. Only II and III follows 
D. Only III follows

Answer: Option B


Solution:

Here the problem is loud noise made by loud speakers and tape records. Hence, course of action I and II do not follow.
Course of action III is a possible course of action, and this will help to reduce the loud noise to a permissible limit.

15. If SERPENT is coded as TNEPRES, then PLAGUE will be coded


A. EUAGLP

B. EUGLAP
C. EUGALP
D. EULAGP

Answer. C




Syntel English Test Model Papers

Candidates can practice the English Test Questions and answers along with a detailed solution. Aspirants can take this test as a reference for the Syntel Placement Test.

1. She cooks well and eats well.

A. simple 

B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option D


2. Our cottage by the sea offers many days of relaxation with warm sunshine and soothing ______.


A. zephyrs 

B. dervishes 
C. stanchions 
D. ebbs 
E. torques

Answer: Option A


Solution:

A zephyr is a soft, gentle breeze; a breeze that blows from the west.

Choose the correct Antonyms:


3. WILY


A. twisted 

B. cunning 
C. irrational 
D. guileless

Answer: Option D


Solution:

The words wily (cunning) and guileless are antonyms.

4. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.


A. Busisness 

B. Business 
C. Buisiness 
D. Bussiness

Answer: Option B


5. We should travel ________ night, as it will be cooler.


A. in 

B. at 
C. with 
D. by

Answer: Option A


Choose the correct tense:


6. Are you playing tennis?


A. simple present 

B. simple past 
C. present continuous 
D. past continuous

Answer: Option C


7. I ————————- for five hours.


A. Have been working 

B. Has been working 
C. Was working 
D. Am working

Answer: Option A


Solution:

Have been working

8. It was true that

(P) the pet dog
(Q) would never sleep anywhere
(R) we once had
(S) except on the sofa

A. RPQS 

B. SPQR 
C. PRQS 
D. PQSR

Answer: Option C


9. ALTRUISM


A. misery 

B. indifference 
C. veracity 
D. generosity

Answer: Option D


Solution:

Generosity (munificence, large-hoartodness) and altruism are synonyms.

10. Engineers have made ships that can sail ________ the sea and fly __________ the air.


A. along, above 

B. on, in 
C. over, into 
D. upon, through

Answer: Option B


11. DEXTEROUS


A. adroit 

B. avaricious 
C. insightful 
D. assiduous

Answer: Option A


Solution:

Dexterous means skilful or adroit.

12. The local high school issued a ______ on field trips until the bus was repaired; then traveling could begin again.


A. indispensability 

B. divergence 
C. moratorium
D. subjection

Answer: Option C


Solution:

Moratorium (n.) is a temporary suspension or postponement of a planned activity

13. Not swayed by his student’s ______ flattery, the professor told him that his grade would not be changed.


A. forlorn 

B. striated 
C. undulating 
D. unctuous

Answer: Option D


Solution:

Unctuous (adj.) means characterized by insincere earnestness; oily or fatty in appearance.

14. Voluntarily giving up throne by king in favour of his son


A. Abdiction 

B. Resurrection 
C. Accession 
D. Renunciation  

Answer: Option A


15. Most of the women read novels


A. SV 

B. SVO 
C. SVC 
D. SVA

Answer: Option B

Syntel Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progresions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
Syntel Placement Papers PDF Download: Click Here


The above information provided in this article are given for the sake of candidates who are at the preparation of Syntel Recruitment Test. For more latest and fresh updates aspirants can follow our site for regular updates. Keep on visiting for more latest updated information.