Sapient Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements


Placement Papers of Sapient 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of Sapient and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers of Sapient according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.



Sapient Aptitude Test Sample Papers

1. Pointing to a photograph Anjali said, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Anjali?

A.Brother
B.Son
C.Uncle
D.Data is inadequate

Answer: A

Solution: 
The man in the photograph is son of Anjali's grandfather's son i.e., the son of Anjali's father. Hence, the boy is the brother of Anjali

2. Pointing to a person, Deepak said, "His only brother is the father of my daughter's father". How is the person related to Deepak?

A.Father
B.Grandfather
C.Uncle
D.Brother-in-law

Answer: C

Solution: 
Father of Deepak's daughter's father → Deepak's father. Hence, the person In the brother of Deepak's father. Therefore, the person is the uncle of Deepak.

3. P is the mother of K; K is the sister of D; who is the father of J. How is P related to J?

A.Mother
B.Grandmother
C.Data inadequate
D.Aunt

Answer: B

Solution: 
P is the mother of K K is the sister of D D is the father of J. Therefore, J is the nephew or niece of K and P is the grandmother of J.

4. If P $ Q means P is the father of Q; P # Q means P is the mother of Q and P * Q means P is the sister of Q, then N # L $ P * Q shows which of the relation of Q to N?

A.Grand son
B.Grand daughter
C.Nephew
D.Data is inadequate

Answer: D

Solution: 
As the sex of Q is not known, hence, data is inadequate

5. If A $ B means A is the brother of B; A @ B means A is the wife of B; A # B means A is the daughter of B and A * B means A is the father of B, which of the following indicates that U is the father-in-law of P?

A.P @ Q $ T # U * W
B.P @ W $ Q * T # U
C.P @ Q $ W * T # U
D.P @ Q $ T # W * U

Answer: A

Solution: 
P @ Q → P is the wife of Q ...(1) Q $ T → Q is the brother of T ...(2) T # U → T is the daughter of U Hence, → Q is the son of U ...(3) U * W → U is the father of W. From (1) and (3), U is the father-in-law of P.

6. Pointing to a boy in the photograph Reena said, "He is the only son of the only child of my grandfather." How Reena is related to that boy?

A.Mother
B.Sister
C.Aunt
D.Cannot be determined

Answer: B

Solution: 
The boy in the photograph is the only son of Reena's grandfather's only son; i.e., the boy is the only son of Reena's father. Hence, the boy is the brother of Reena or Reena is the sister of the boy.

7. A $ B means A is the father of B; A # B means A is the sister of B; A * B means A is the daughter of B and A @ B means A is the brother of B. Which of the following indicates that M is the wife of Q?

A.Q $ R # T @ M
B.Q $ R @ T # M
C.Q $ R * T # M
D.Q $ R @ T * M

Answer:

Solution: 
Q $ R @ T * M Solution: Q $ R → Q is the father of R R @ T → R is the brother of T Hence, → Q is the father of T T * M → T is the daughter of M Hence, → M is the mother of T Hence, M is the wife of Q.

8.  The following table gives the percentage of marks obtained by seven students in six different subjects in an examination.

The Numbers in the Brackets give the Maximum Marks in Each Subject.
Student Subject (Max. Marks)
Maths Chemistry Physics Geography History Computer Science
(150) (130) (120) (100) (60) (40)
Ayush 90 50 90 60 70 80
Aman 100 80 80 40 80 70
Sajal 90 60 70 70 90 70
Rohit 80 65 80 80 60 60
Muskan 80 65 85 95 50 90
Tanvi 70 75 65 85 40 60
Tarun 65 35 50 77 80 80
What are the average marks obtained by all the seven students in Physics? (rounded off  two digit after decimal)

A.77.26
B.89.14
C.91.37
D.96.11

Answer: B

Solution: 
Average marks obtained in Physics by all the seven students =1/7 * [ (90% of 120) + (80% of 120) + (70% of 120) + (80% of 120) + (85% of 120) + (65% of 120) + (50% of 120) ] 1/7 * [ (90 + 80 + 70 + 80 + 85 + 65 + 50)% of 120 ] =(1/7)*[520%Of 120] =624/7 = = 89.14.

9. What was the aggregate of marks obtained by Sajal in all the six subjects?

A.409
B.419
C.429
D.449

Answer: D

Solution: 
Aggregate marks obtained by Sajal = [ (90% of 150) + (60% of 130) + (70% of 120) + (70% of 100) + (90% of 60) + (70% of 40) ] = [ 135 + 78 + 84 + 70 + 54 + 28 ] = 449.

10. In which subject is the overall percentage the best?

A.Maths
B.Chemistry
C.Physics
D.History

Answer: A

Solution: 
Overall percentage for Maths :1/7*575 = 82.14% Chemistry : 1/7* 430 = 61.43% Physics :1/7*520 = 74.29% Geography = 1/7 *507 = = 72.43%. History = 1/7*407 =67.14% Comp. Science =1/7 * 510= 72.86%. Clearly, this percentage is highest for Maths.

11. What is the overall percentage of Tarum?

A.52.5%
B.55%
C.60%
D.63%

Answer: C

Solution: 
Aggregate marks obtained by Tarun = [ (65% of 150) + (35% of 130) + (50% of 120) + ((77% of 100) + (80% of 60) + (80% of 40) ] = [ 97.5 + 45.5 + 60 + 77 + 48 + 32] = 360/600*100 = 60%

12. Read the question carefully and choose the correct answer Four defensive football players are chasing the opposing wide receiver, who has the ball. Calvin is directly behind the ball carrier. Jenkins and Burton are side by side behind Calvin. Zeller is behind Jenkins and Burton. Calvin tries for the tackle but misses and falls. Burton trips. Which defensive player tackles the receiver?

A.Burton
B.Zeller
C.Jenkins
D.Calvin

Answer: C

Solution: 
After all the switching was done, Jenkins was directly behind the receiver. Calvin and Burton had fallen. Zeller remained in the rear.

13. A four-person crew from Classic Colors is painting Mr. Field's house. Michael is painting the front of the house. Ross is in the alley behind the house painting the back. Jed is painting the window frames on the north side, Shawn is on the south. If Michael switches places with Jed, and Jed then switches places with Shawn, where is Shawn?

A.in the alley behind the house
B.on the north side of the house
C.in front of the house
D.on the south side of the house

Answer: C

Solution: 
After all the switches were made, Shawn is in front of the house. Ross is in the alley behind the house,Michael is on the north side, and Jed is on the south.

14. In a four-day period Monday through Thursday each of the following temporary office workers worked only one day, each a different day. Ms. Johnson was scheduled to work on Monday, but she traded with Mr. Carter, who was originally scheduled to work on Wednesday. Ms. Falk traded with Mr. Kirk, who was originally scheduled to work on Thursday. After all the switching was done, who worked on Tuesday?

A.Mr. Carter
B.Ms. Falk
C.Ms. Johnson
D.Mr. Kirk

Answer: D

Solution: 
After all the switches were made, Mr. Kirk worked on Tuesday. Mr. Carter worked on Monday,Ms. Johnson on Wednesday, and Ms. Falk on Thursday.

15. Four people witnessed a mugging. Each gave a different description of the mugger. Which description is probably right?

A.He was average height, thin, and middle-aged.
B.He was tall, thin, and middle-aged.
C.He was tall, middle-aged.
D.He was tall, of average weight, and middle-aged.

Answer: B

Solution: 
Tall, thin, and middle-aged are the elements of the description repeated most often and are therefore the most likely to be accurate.

16. Ms. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?

A.Carter
B.Adam
C.Dennis
D.Forest

Answer: A

Solution: 
Baxter should be assigned to study with Carter. Baxter cannot be assigned with Adam, because they have already been together for seven class periods. If Baxter is assigned to work with Dennis, that would leave Adam with Carter, but Carter does not want to work with Adam.

17. Read the information given below and answer the questions that follow: (1) There is a group of five girls. (2) Kamini is second in height but younger than Rupa. (3) Pooja is taller than Monika but younger in age. (4) Rupa and Monika are of the same age but Rupa is tallest between them. (5) Neelam is taller than Pooja and elder to Rupa. If they are arranged in the ascending order of heights, who will be in the third position?

A.Monika
B.Rupa
C.Monika or Rupa
D.None of these

Answer: D

Solution: 
We first find the sequence of heights by (3) we have :M < P by (5) we have : P < N Now, Rupa is tallest and kamini is second in height. So the sequence of heights is : M < P < N < K < R. Now, we determine the age sequence by (2) we have : K < R. by (3) we have : P < M. by (4) we have : R = M. by (5) we have : R < N. So the sequence of ages is:N < R = M < K < P or N < R = M < P < K. in the increasing order of heights, Neelam is in third position.

18. If they are arranged in the descending order of their ages, who will be in the fourth position?

A.Monika or Rupa
B.Kamini or Monika
C.Pooja
D.None of these

Answer: D

Solution: 
in the descending order of ages, Neelam will be in fourth position (because Monika and Rupa both lie at third position

19. To answer the question "who is the youngest person in the group", which of the given statements is superfluous?

A.Only (1)
B.Only (2)
C.Only (5)
D.either (1) or (4)

Answer: A

Solution: 
Only statement (1) is not necessary

20. Read the following information carefully and answer the questions given below it:(A)Gopal is shorter than Ashok but taller than Kunal.
(B)Navin is shorter than Kunal.
(C)Jayesh is taller than Navin.
(D)Ashok is taller than Jayesh.
Who among them is the tallest?

A.Gopal
B.Ashok
C.Kunal
D.Navin

Answer: B

Solution: 
In terms of height we have : Gopal < Ashok, Kunal < Gopal, Navin < Kunal, Navin < Jayesh, Jayesh < Ashok. So, the sequence becomes: Navin < Kunal < Gopal < Jayesh < Ashok. Clearly, Ashok is tallest.

21. Which of the given information is not necessary to answer the above question?

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: C

Solution: 
Clearly, statement C is notnecessary.

22. How many small cubes have only one face coloured ?

A.4
B.8
C.16
D.24

Answer: D

Solution: 
Number of small cubes having only one face coloured = (x - 2)2 x No. of faces = (4 - 2)2 x 6 = 24

23. How many small cubes are there whose three faces are coloured ?

A.4
B.8
C.16
D.24

Answer: B

24. How many small cubes have no faces coloured ?

A.24
B.8
C.16
D.0

Answer: B

25. CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

A.GRR
B.GSS
C.ISS
D.ITT

Answer: C

Solution: 
The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

26. Look carefully at the sequence of symbols to find the pattern. Select correct pattern.

A.1
B.2
C.3
D.4

Answer: B

Solution: 
Each arrow in this continuing series moves a few degrees in a clockwise direction. Think of these arrows as the big hand on a clock. The first arrow is at noon. The last arrow before the blank would be 12:40. Choice b, the correct answer, is at 12:45.

27. B2CD, _____, BCD4, B5CD, BC6D

A.B2C2D
B.BC3D
C.B2C3D
D.BCD7

Answer: B

Solution: 
Because the letters are the same, concentrate on the number series, which is a simple 2, 3, 4, 5, 6 series, and follows each letter in order.

28. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next. 8 11 21 15 18 21 22

A.25 18
B.25 21
C.25 29
D.24 21

Answer: B

Solution: 
This is an alternating addition series, with a random number, 21, interpolated as every third number. The addition series alternates between adding 3 and adding 4. The number 21 appears after each number arrived at by adding 3.

29. Look carefully for the pattern, and then choose which pair of numbers comes next. 16 26 56 36 46 68 56

A.80 66
B.64 82
C.66 80
D.78 68

Answer: C

Solution: 
Here, every third number follows a different pattern from the main series. In the main series, beginning with 16, 10 is added to each number to arrive at the next. In the alternating series, beginning with 56, 12 is added to each number to arrive at the next.

30. The tea-estate administration is in such mess there is no leader to set the things right.

A.in such a mess here
B.in a such mess that here
C.in such a mess that there
D.with such a mess that there

Answer: C



Advertisements




Sapient Reasoning Test Placement Papers

1. Statement:
A large number of people visiting India from country 'X' have been tested positive for carrying viruses of a killer disease.
Courses of action:
I. The govt of India should immediately put a complete ban of people coming to India from country 'X' including those Indians who are settled in country 'X'.
II. The govt of India should immediately set up detection centres at all its airports and seaports to identify and quarantine those who are tested positive.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows

Answer: Option B

Solution:
I is not advisable because it is a harsh action. II is advisable because it is a proper and rational way.

2.Laxman went 15m to the west from my house, then turned left and walked 20m. He then turned East and walked 25m and finally turning left covered 20m. How far was he from his house?

A.5m
B.10m
C.40m
D.80m

Answer: Option B

3. TCP/IP Protocol is ------------

A.connectionless
B.connection oriented
C.Both A& B 
D.None

Answer: B

4. 252 can be expressed as a product of primes as:

A.2 x 2 x 3 x 3 x 7 
B.2 x 2 x 2 x 3 x 7
C.3 x 3 x 3 x 3 x 7 
D.2 x 3 x 3 x 3 x 7

Answer: A

Solution: 
 Clearly, 252 = 2 x 2 x 3 x 3 x 7.

5. B, E, H, K, N,

A.P 
B.O 
C.Q  
D.R

  Answer: C

Solution: 
 The series is + 3. The missing letter is N + 3 = Q. Answer: Q Logic: Skip two letters to get the next letter. Skip Q, P after N to get Q. The missing letter is Q.

6. Which of the following pairs of students is elder to D?

A.BA 
B.BC   
C.BE   
D.EA  
E.None of these

  Answer: E

Solution: 
 It cannot be determined for sure.

7. A is 4 yrs old and B is thrice A. when A is 12 yrs, how old will B be ?

  A.16  
B.20  
C.24   
D.28

  Answer: B

Solution: 
 A= 4 years B = 3times A= 12 years A will be 12 after 8 years when A will be 12 years B will be 12 + 8 = 20 years

8. Which no is presented by the letter "E"?

A.9
B.6
C.4
D.NONE

Answer: B

Solution: 
S L I D E (-) D EA N --------------------- 3 6 5 1 3+D+carry [If any] is equal to SL. But as it is clear that highest sum of there given number 
can be (9+3+1) =14 so S = 1. Now it is also clear that D is either 6 or 9 but D cannot be 6, because in that case L is equal to 0, which is not possible.
So D = 9 and E cannot be equal to 5, 4,3,2,1. So, E = 6.

9. Find the series ? 42 40 38 35 33 31 28 ___ ___

A.25 22   
B.26 23
C.26 24 
D.25 23

  Answer: C

Solution: 
 This is an alternating subtraction series in which 2 is subtracted twice, then 3 is subtracted once, then 2 is subtracted twice, and so on.

10. A tractor travelled a distance of 5 m. What is the radius of the rear wheel ? 1. The front wheel rotates "N" times more than the rear wheel over this distance.
2. The circumference of the rear wheel is "t" times that of the front wheel.

A.using 1st Statement only  
B.using 2nd statement Only 
C.using both 1st and 2nd statement 
D.using 1st or 2nd statement 
E.Cannot be answered even by using both the statement

 Answer: E

 Solution: 
 To find the radius of the rear wheel, we need to know the numerical value of its circumference. From 1st statement, we get a relation between the
  circumferences of the two wheels in terms of "N". From 2nd statement, we get similar information in terms of "t". Thus, the radius cannot be determined from the given data

11. Arrange the words given below in a meaningful sequence. 1. Leaves 2. Branch 3. Flower 4. Tree 5. Fruit

A.4, 3, 1, 2, 5
B.4, 2, 5, 1, 3
C.4, 3, 2, 1, 5
D.4, 2, 1, 3, 5

Answer: D

Solution: 
The correct order is : Tree Branch leaves Flower Fruit 4 2 1 3 5

12. Is b a positive number? (1) 1,452(b) > 0 (2) —b < 0

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient

Answer: D

Solution: 
For (1), the fact that a positive number multiplied by b has a positive product establishes that b is a positive number. For (2), any positive number with a negative
sign placed in front of it will become negative, indicating that b is a positive number

13. Here are some words translated from an artificial language.
agnoscrenia means poisonous spider
delanocrenia means poisonous snake
agnosdeery means brown spider
Which word could mean “black widow spider”?

A. deeryclostagnos 
B. agnosdelano 
C. agnosvitriblunin 
D. trymuttiagnos

Answer: Option C

Solution:
In this language, the noun appears first and the adjectives follow. Since agnos means spider and should appear first, choices a and d can be ruled out. Choice b can be ruled out because delano means snake.

14. 5 4 9 18 66 195

A. 12 
B. 25 
C. 20 
D. 18

Answer: Option D

Solution:
The series *1-1, *2+2 , *2-2 , *3+3 -----

15. PHOBIC : FEARFUL

A. finicky : thoughtful 
B. cautious : emotional 
C. envious : desiring 
D. shy : familiar 
E. asinine : silly

Answer: Option E

Solution:
To be phobic is to be extremely fearful; to be asinine is to be extremely silly.



Advertisements






Sapient English Test Model Papers

1. The police were forced to open tear gas shells on the _____ mob.
(A) obdurate
(B) docile
(C) recalcitrant
(D) steadfast
(E) dogged
(F) languid

A. A and E 
B. C and E 
C. A and C
D. B and C

Answer: Option C

Solution:
A mob can only be 'recalcitrant' (disobedient) or 'obdurate'. The word 'dogged' has a positive connotation and hence is not used with 'mob'.

2.Tell me your name

A.SVO
B.SV
C.VOO
D.SOC

Answer: Option C

3. Boys like ----- foot ball.

A. playing 
B. to playing 
C. to played 
D. to be playing

Answer: Option A

4. His excellent academic credentials suggest that he is ____ the most suitable candidate for the job.
(A) abominably
(B) undoubtedly
(C) lucidly
(D) tenaciously
(E) indubitably
(F) necessarily

A. E and F 
B. C and D 
C. B and F 
D. A and B
E. B and E

Answer: Option E

Solution:
'He' is beyond doubt the most suitable candidate. Hence indubitably or undoubtedly.

5. Select the odd one out

A. Operation 
B. X-Ray 
C. Surgery 
D. Teapot

Answer: Option D

6. Sugu is intelligent.

A. is sugu? 
B. is he? 
C. isn't he? 
D. wasn't he?

Answer: Option D

7. The blood stained road was a witness _______ his assassination.

A. of 
B. to 
C. at 
D. on

Answer: Option B

8. To lock horns with somebody

A. to get involved in an argument or dispute 
B. to prevent somebody from leaving the place 
C. to be very strict with somebody 
D. to refuse to allow somebody from entering place 
E. to spend time with somebody

Answer: Option A

Solution:
'To lock horns with someone' is to get involved in an argument or dispute with somebody.

9. Prasanna would have reached Bangalore by this time.

A. present perfect 
B. past perfect 
C. future perfect 
D. simple past

Answer: Option C

10. He saw me. He came to me.
a) Since he -----------
b) As soon as -----------
c) No sooner did -----------

A. A , B & C 
B. Only A 
C. Only B 
D. Only C
E. B & C

Answer: Option E

11. People attended the meeting in large numbers, despite of the heavy downpour.

A. besides the heavy downpour 
B. despite the heavy downpour 
C. in spite the heavy downpour 
D. although the heavy downpour

Answer: Option B

Solution:
The preposition 'of' should not be used with 'despite'.

12. Once we shape our attitude towards maintaining a sustainable lifestyle from which we have, it is easy to stay out of the vicious cycle of always yearning for more.

A. out of what we have 
B. out of which we have 
C. out of that we have 
D. from what ever that we have

Answer: Option A

Solution:
The sentence speaks about maintaining a sustainable lifestyle from the resources that we have. The correction is 'maintaining a sustainable lifestyle out of what we have'

13. Vivek is a versatile genius. People always look up to him with awe.
(A) Being a versatile genius. Vivek is always looked .....
(B) Because he is a versatile genius. Vivek .....
(C) Vivek is such a versatile genius that people .....

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A and C
E. All the three

Answer: Option E

Solution:
All the three sentences convey the meaning implied. Starting a sentence with 'because' is grammatically accepted these days.

14. I read an advertisement that said
(P) posh, air conditioned
(Q) gentlemen of taste
(R) are available for
(S) fully furnished rooms

A. PSRQ 
B. SRPQ 
C. PSQR 
D. PQRS

Answer: Option A

15. She is tallest of all the girls.

A. a taller 
B. taller 
C. the taller 
D. the tallest

Answer: Option D

Sapient Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Sapient Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and Sapient placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.