Robert Bosch Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & - Syllabus and Interview Questions

Advertisements

Robert Bosch Placement Papers



Placement papers of Robert Bosch 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of Robert Bosch and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers of Bosch according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.



Robert Bosch Aptitude Test Sample Papers

1. One-third of Rahul's savings in National Savings Certificate is equal to one-half of his savings in Public Provident Fund. If he has Rs. 1, 50,000 as total savings, how much has he saved in Public Provident Fund?

A.Rs. 30,000
B.Rs. 50,000
C.Rs. 60,000
D.Rs. 90,000

Answer: C

Solution: 
Let savings in N.S.C and P.P.F. be Rs. x and Rs. (150000 - x) respectively. Then, 1/3 x = (1/2) * (150000 - x) (x/3) + (x/2) = 75000 (5/6) x = 75000 X = 90000 Therefore Savings in Public Provident Fund = 150000 - 90000= Rs. 60000

2. A man has some hens and cows. If the number of heads is 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be:

A.22
B.23
C.24
D.26

Answer: D

Solution: 
Let the number of hens be x and the number of cows be y. Then, x + y = 48.... (i) and 2x + 4y = 140 x + 2y = 70.... (ii) Solving (i) and (ii) we get: x = 26, y = 22. The required answer = 26.

3. X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last ?

A.6 days
B.10 days
C.15 days
D.20 days

Answer: B

Solution: 
Work done by X in 4 days (1/20) * 4 = 1/5 Remaining work = 1- (1/5) = 4/5 (X + Y)'s 1 day's work (1/20) + (1/20) = 8 / 60 = 2/ 15 Work done by X and Y in 1 day = 2/15 So, 4/5 work will be done by X and Y in (15/2)* (4/5) = 6 days Hence, total time taken = 6+ 4 = 10 days

4. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the positions of its digits is 36. What is the difference between the two digits of that number?

A.3
B.4
C.9
D.cannot be determined

Answer: B

Solution: 
Let the ten's digit be x and unit's digit be y. Then, (10x + y) - (10y + x) = 36 9(x - y) = 36 x - y = 4.

5. On dividing a number by 5, we get 3 as remainder. What will the remainder when the square of the number is divided by 5?

A.0
B.1
C.2
D.4

Answer: D

Solution: 
Let the number be x and on dividing x by 5, we get k as quotient and 3 as remainder. x = 5k + 3 x2 = (5k + 3)2 = (25k2 + 30k + 9) = 5(5k2 + 6k + 1) + 4 On dividing x2 by 5, we get 4 as remainder.

6. Sum of squares of two numbers is 404 and sum of two numbers is 22.Then product of two numbers?

A.20
B.40
C.80
D.none of these

Answer: B

Solution: 
According to the given conditions x + y = 22 and x2 + y2 = 404 now (x + y)2 = x2 + y2 + 2xy so 222 = 404 + 2xy so xy = 80/2 = 40.

7. If a>4, b<-1 then which of the following is true

A.2a+b<0
B.4a<3b
C.a>4b
D.none of these

Answer: C

8. A student was performing an arithmetic operation and he multiplied a number by 3/2 instead of dividing it by 2/3 .what was its error percentage?

A.10%
B.12%
C.15%
D.none of these

Answer: D

Solution: 
(3/2) x - x/ (2/3) = 0 Therefore % error = 0%

9. Saritha and kavitha are separated by a certain distance of 100m and saritha started from her house and walked for 30m East and turned right and walked up to 10m and then turned left and walked up to 20m and again turned left and walked to the road. What is the distance between the two girls now?

A.52
B.50
C.51
D.53

Answer: C

10. What is distance between Saritha and kavitha after walking 10meter towards road ?

A.52
B.50
C.51
D.none of these

Answer: B

11. What are the points in the stress strain curve for steel?

A.elastic limit or yield point
B.ultimate stress
C.stress at failure
D.all of these

Answer: D

12. The ratio of inertial force and viscous force. It is a dimensionless number. It determines the type of fluid flow.

A.Reynolds number.
B.viscous force
C.torque
D.none of these

Answer: A

13. How many joules is 1 BTU?

A.1055.056 joules.
B.1054 joules
C.950 joules
D.none of these

Answer: A

14. It is the temperature below which the tendency of a material to fracture increases rather than forming. Below this temperature the material loses its ductility

A.annealing
B.Nil Ductility
C.Ductile- brittle transition
D.Both B&C

Answer: D

15. For a perfectly incompressible material, the Poisson's ratio would be

A.greater than 0.5
B.less than 0.0
C.equal to 0.1
D.none of these

Answer: D

Solution: 
Exactly 0.5. Most practical engineering materials have ν between 0.0 and 0.5. Cork is close to 0.0, most steels are around 0.3, and rubber is almost 0.5

16. A man sells an article with a 20% discount and gain a profit of 20%.What would be the profit percentage if he sells it with 10% discount?

A.25%
B.50%
C.35%
D.none of these

Answer: C

Solution: 
Let initial selling price be 100 Rs Cost price after 20% discount be 80* (100/120) = 200/3 Selling price after 10% discount is 90 Rs Profit = (90 - (200/3)) / (200/3) = 7/20 % profit = (7/20)* 100 = 35%

17. a radioactive element disintegrates by 20 th part every hour and find the probability that no matter is left out in duration of 45 min?

A.e ^ (-15)
B.15
C.e ^ (-20)
D.none of these

Answer: A

Solution: 
Since it deals with radioactive element 'n' is usually large. so poisons distribution is to be applieD. .. 1hr=60min----------20 45min----------? (45*20)/(60)=15.. Hence lambda=15 P(x=0) = (e-15)*(150)/ (0!) = (e-15)

18. If side of the square is x+2 and side of equilateral triangle is 2x and the perimeters of both square and equilateral triangle are equal .Then find the value of x?

A.4
B.6
C.8
D.none of these

Answer: A

Solution: 
4*(x+2) = (3*2x) i.e.; x=4

19. If side of the square of increased by 5 and change in area were 165 ,then find the value of side of the square?

A.16
B.14
C.18
D.none of these

Answer: B

Solution: 
x+5)2-x2=165 10x+25=165 10x=140 x=14

20. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of notes of each denomination is equal. What is the total number of notes that he has?

A.45
B.60
C.75
D.90

Answer: D

Solution: 
Let number of notes of each denomination be x. Then x + 5x + 10x = 480 16x = 480 x = 30. Hence, total number of notes = 3x = 3 x 30 = 90.

21. Ann is shorter than Jill and Jill is taller than Tom. Which of the following inferences is true.

A.Ann is taller than Tom.
B.Ann is shorter than tom.
C.Ann shortest among three.
D.None of these.

Answer: D

22. Who is tallest among the three?

A.Ann
B.Tom
C.Jill
D.Cannot be determined

Answer: C

23. We entered (A)/into the room (B)/after the class was over(c)/No Error (D)

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: B

Solution: 
We entered the room after the class was over.

24. Your account should (A)/have been credited (B)/with three month's interest(C)/No error (D).

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: D

Solution: 
There is no error in this sentence.

25. Idli and sambar (A)/make the breakfast (B)/in the south(C)/ No error (D).

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: B

Solution: 
There is an error in fragment 2 of the sentence. The article 'the' has been incorrectly placed.

26. We discussed (A)/about the politics (B)/ in the class room(C)/No Error (D).

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: B

Solution: 
We discussed the politics in the class room.

27. Arrange the sentence order(27-30) A. With the time spent eating, sleeping, taking care of household chores, and looking after the family, there is little time left for leisure activities for many American. B Results of a 2001 Harris Poll on free time conducted in the United States showed that the average workweek for many Americans is fifty hours. C. People today seem to have increasingly hectic lifestyles. D  In addition, many people spend up to two or three hours a day commuting to and from work

A.ABCD
B.CBDA
C.ACBD
D.CADB

Answer: B

28. A. The most popular activity for Americans was gardening. B.  We can see from the above examples tat in different countries and cultures around the world, free time is spend in different ways.
C. In the U.K., it was going to the pub, followed by visiting the cinema.
D. In Japan, it was very different from the first two countries. Going too bars and pubs ranked eighth in popularity, and gardening ranked ninth.
E  There were differences in the most popular outdoor pursuits between the following three countries.

A.EADCB
B.BEACD
C.EACDB
D.CEABD

Answer: C

29. A. When identity is thus 'defined by contrast', divergence with the West becomes central. B. Indian religious literature such as the Bhagavad Gita or the Tantric texts, which are identified as differing from secular writings seen as 'western', elicits much greater interest in the West than do   other Indian writings, including India's long history of heterodoxy.
C. There is a similar neglect of Indian writing on non-religious subjects, from mathematics, epistemology and natural science to economics and linguistics.
D. Through selective emphasis that point up differences with the West, other civilizations can, in this way, be redefined in alien terms, which can be exotic and charming, or else bizarre and   terrifying, or simply 
strange and engaging.
E.  The exception is the Kamasutra in which western readers have managed to cultivate an interest.

A.BDACE
B.DEABC
C.BDECA
D.BCEDA

Answer: D

Solution: 
Comparing statements B and D for starters as per the options, statement B scores over statement D. BD versus BC (as per the options) - By several reading of the sentences it is possible to see that BC is mandatory or that statement C cannot be placed next to any other statement available except immediately after statement B because of its 'there is similar neglect. The neglect is mentioned only in statement B. BCED and BCDE would have been very difficult to decide. Fortunately we are not required to decide this, because BCED is the only choice. Statement A then falls automatically at the end of the paragraph. Hence, the correct answer is option D

30. A. This is now orthodoxy to which I subscribe - up to a point. B. It emerged from the mathematics of chance and statistics.
C.Therefore the risk is measurable and manageable.
DThe fundamental concept: Prices are not predictable, but the mathematical laws of chance can describe their fluctuations.
E.This is how what business schools now call modern finance was born.

A.ADCBE
B.EBDCA
C.ABDCE
D.DCBEA

Answer: B

Solution: 
The best way to solve this one is not through the options. If you read the sentence several times there are two possibilities for the 'it' in statement B. The 'it' is either 'The fundamental concept' in D (i.e. BD) or 'modern finance' in E (i.e. EB). No other combination even as per the given options (CB and AB) would make sense if the 'it' is worked upon. BD is not in the options. Now, one has to merely check if EBDCA makes sense and there is no other option to compare with. Hence, the correct answer is option B.



Advertisements




Robert Bosch Reasoning Test Placement Papers

1. INTEREST : OBSESSION

A. mood : feeling 
B. weeping : sadness 
C. dream : fantasy 
D. plan : negation 
E. highlight : indication

Answer: Option C

Solution:
Obsession is a greater degree of interest; fantasy is a greater degree of dream.

2. Here are some words translated from an artificial language.
myncabel means saddle horse
conowir means trail ride
cabelalma means horse blanket
Which word could mean “horse ride”?

A. cabelwir 
B. conocabel 
C. almamyn 
D. conoalma

Answer: Option A

Solution:
Myn means saddle; cabel means horse; cono means trail; and wir means ride. Therefore, cabelwir is the correct answer.

3. Boys and girls are made to sit in 5 rows and 5 columns all of them facing North. A is at the center of the arrangement, P is to the immediate right of A, Q is just behind P and R is to the North of A. Q is in which direction with respect to R?

A. South 
B. South-West 
C. North-East 
D. Data inadequate 
E. None of these

Answer: Option E

4. EXPLORE : DISCOVER

A. read : skim 
B. research : learn 
C. write : print 
D. think : relate 
E. sleep : wake

Answer: Option B

Solution:
One explores to discover; one researches to learn.

5. City M is situated in which direction with respect to city D.
I. City K is to the south of city P.
II. City M is to the north of city R, which is to the west city D.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option B

6. Statement:
The oceans are a storehouse of practically every mineral including uranium. But like most other minerals, it is found in extremely low concentration - about three gms. per 1000 tonnes of water.
Conclusions:
I. The oceans are a cheap source of uranium.
II. The oceans harbour radiation hazards.

A. If only conclusion I follows 
B. If only conclusion II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option D

7. Statement:
In response to the published tender notice, the company 'Z' has received 57 sealed tenders.
Courses of action:
I. The department concerned has to open the tenders and scrutinise them as per the procedure.
II. The purchase committee will have to meet and recommend to the management the parties identified for allotting tenders.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option A

Solution:
I is the next suitable step, hence follows. The tender is related with which department, is not known. Hence II does not follow.

8. 3 5 12 38 154 914 4636

A. 1636 
B. 1222 
C. 1834 
D. 3312

Answer: Option C

Solution:
These series is *1+2, *2+2, *3+2, *4+2, *5+2, *6+2 914 is incorrect. 
It should be 772. 
The number series begins with 914.

9. Here are some words translated from an artificial language. peslligen means basketball court ligenstrisi means courtroom oltaganti means placement test Which word could mean “guest room”?

A. peslstrisi 
B. vosefstrisi 
C. gantipesl 
D. oltastrisi

Answer: Option B

Solution:
Pesl means basketball; ligen means court; strisi means room; olta means placement; and ganti means test. Because strisi means room, it must be present in the answer, so that rules out choice c. Choices a and d are incorrect because pesl means basketball and olta means placement. That leaves choice b as the only possible answer.

10. The rules of baseball state that a batter Legally Completes His Time at Bat when he is put out or becomes a base runner. Which situation below is the best example of a batter Legally Completing His Time at Bat?

A. Jared’s blooper over the head of the shortstop puts him in scoring position. 
B. The umpire calls a strike, even though the last pitch was way outside. 
C. The pitcher throws his famous knuckleball, Joe swings and misses, and the umpire calls a strike. 
D. The count is two balls and two strikes as Mario waits for the next pitch.

Answer: Option A

Solution:
The fact that Jared is in scoring position due to his blooper indicates that he has hit the ball and is now a base runner; therefore, he has legally completed his time at bat. Choices b and c both describe situations in which a strike is called, but they do not state that the batter has been put out or that he is now a base runner. Choice d describes a situation in which the batter, Mario, is still at the plate waiting for the next pitch.

11. CMM, EOO, GQQ,  _____ , KUU

A. GRR 
B. GSS 
C. ISS 
D. ITT

Answer: Option C

Solution:
The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

12.  Four people witnessed a mugging. Each gave a different description of the mugger. Which description is probably right?

A. He was average height, thin, and middle-aged. 
B. He was tall, thin, and middle-aged. 
C. He was tall, thin, and young. 
D. He was tall, of average weight, and middle-aged.

Answer: Option B

Solution:
Tall, thin, and middle-aged are the elements of the description repeated most often and are therefore the most likely to be accurate.

13. Fact 1: Robert has four vehicles.
Fact 2: Two of the vehicles are red.
Fact 3: One of the vehicles is a minivan.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I. Robert has a red minivan.
II. Robert has three cars.
III. Robert’s favorite color is red.

A. I only 
B. II only 
C. II and III only 
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option D

Solution:
There is not enough information to support any of the statements. Robert is known to have a minvan, but it is not known which of his vehicles is red. Robert may have a pickup or sport utility vehicle, so the second statement cannot be supported. There is no way to know if Robert’s favorite color is red (statement III).

14. Read the passage and answer that follow on the basis of instruction provided in the passage Passage 1 In country X, democratic, conservative and justice parties have fought three civil wars in twenty years. To restore stability an agreement is reached to rotate the top offices President, Prime Minister and Army Chief among the parties so that each party controls one and only one office at all times. The three top office holders must each have two deputies, one from each of the other parties. Each deputy must choose a staff composed of equally members of his or her chiefs party and member of the third party. When Justice party holds one of the top offices, which of the following cannot be true

A.Some of the staff members within that office are 
B.Some of the staff members within that office are 
C.Two of the deputies within the other offices are 
D.Two of the deputies within the other offices are

 Answer: A

15.  Study the following statement and conclusions and decide which conclusion is logical 

Statement: Money Plays a vital role in politics 

Conclusions: 
I: the poor can never become politician

 II: All the rich men take part in politics.

A. Only I 
B. Only II 
C. I and II 
D. Cannot be determined

Answer: Option D

Solution:
None of the given conclusion fits with argument given in the statement provided.



Advertisements




Robert Bosch English Test Model Papers

1. He has been waiting for me ________ three weeks.

A. for 
B. from 
C. since 
D. on

Answer: Option A

2. They will demolish the entire block.

A. The entire block is being demolished. 
B. The block may be demolished entirely. 
C. The entire block will have to be demolished by them. 
D. The entire block will be demolished by them.

Answer: Option D

Solution:
The entire block will be demolished by them.

3. The warden did not approve with the student's behaviour.

A. approve with that of the student's behaviour 
B. approve of the student's behaviour 
C. approve about the student's behaviour 
D. approve for the student's behaviour 
E. No correction required

Answer: Option B

Solution:
The word 'approve' should be followed by the preposition 'of'.

4. The ------ of a snow clad mountain is exciting.

A. site 
B. cite 
C. sight 
D. none of these

Answer: Option C

5. Being a strong adherent of _____ and modesty he resents any ostentatious display of wealth.
(A) grandeur
(B) thrift
(C) frugality
(D) flamboyance
(E) extravagance
(F) humbleness

A. A and D 
B. B and C 
C. C and F 
D. A and E 
E. D and E

Answer: Option B

Solution:
The word which can fit into the blank is linked to the word 'modesty' with the conjunction 'and', hence the word which goes into the blank should be similar to the word 'modesty'. Hence 'frugality' and 'thrift' are most appropriate.

6. Joy

A. ist 
B. ous 
C. ty 
D. ee

Answer: Option B

7. Ashok was a Mauryan king.

A. simple past 
B. simple present 
C. future perfect 
D. past perfect

Answer: Option A

8. MAROONED

A. knotted 
B. smooth 
C. stranded 
D. mended 
E. repaired

Answer: Option C

Solution:
To be marooned means to be abandoned alone in a remote place. Stranded also means the same.

9. Respect

A. respectful 
B. respect 
C. respecting 
D. respective

Answer: Option B

10. The recent natural calamities not only produced casualities, it also triggered, emergency relief intended to address the life-threatening problems of survivors.

A. and it also triggered 
B. and also it triggered 
C. but they also triggered 
D. but also they triggered 
E. No correction required

Answer: Option C

Solution:
'Calamities' is a plural word and hence it should be indicated by the pronoun 'they'. Hence the correct expression 'they also triggered'.

11.  Merit

A. re 
B. di 
C. de
D. dis

Answer: Option C

12. He can walk fast. He is tall.
a) He is tall because -----------
b) Because he is tall -----------
c) Since he can -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A & B 
E. B & C

Answer: Option B

13. I never drink coke.

A. will I? 
B. did I? 
C. do I? 
D. don't I?

Answer: Option C

14. They will demolish the entire block.

A. The entire block is being demolished. 
B. The block may be demolished entirely. 
C. The entire block will have to be demolished by them. 
D. The entire block will be demolished by them.

Answer: Option D

Solution:
The entire block will be demolished by them.

15. They asked that how much long I had been learning French.

A. for how long 
B. for how much long 
C. how much long 
D. that long

Answer: Option A

Solution:
It is a question which has been given in the indirect speech. Questions, when converted to indirect speech do not take the conjunction 'that'. The use of 'much' before 'long' is grammatically incorrect. It has to be 'for how long I had been' as given in option (A).


Robert Bosch Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download Robert Bosch Placement Papers PDF: Click Here

Dear readers, the syllabus and Robert Bosch placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.