Polaris Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Polaris Placement Papers


Placement papers of Polaris 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of Polaris and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.

Polaris Aptitude Test Sample Papers

1. S1: A gentleman who lived alone always had two plates placed on the table at dinner time.
P : One day just as he sat down to dine, the cat rushed in to the room.
Q : One plate was for himself and other was for his cat.
R : She drooped a mouse into her own plate and another into her master plate.
S : He used to give the cat a piece of meat from his own plate.
S6: In this way the cat showed her gratitude to her master.
The Proper sequence should be:

A.QSPR
B.PSRQ
C.QRSP
D.RPQS

Answer: A

2. S1: Satyajit Ray made several films for children.
P : Later film makers have followed his lead.
Q : Today other nations are making the children's film in a big way.
R : This was at a time when no director considered children as potential audience.
S : Ray was, thus, a pioneer in the field.
S6: But today few think of Ray as a maker of children's films.
The Proper sequence should be:

A.PSRQ
B.RSQP
C.RSPQ
D.SQRP

Answer: C

3. In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.
VANITY

A.Pride
B.Humility
C.Conceit
D.Ostentious

Answer: B

4. MALICIOUS

A.Kind
B.Boastful
C.Generous
D.Indifferent

Answer: A

5. STRINGENT

A.Tense
B.Stringly
C.Strict
D.Causing to Shrink

Answer: C

6. CORPOREAL:SPIRITUAL

A.mesa:plateau
B.moron:savant
C.foreigner:immigrant
D.pedagogue:teacher

Answer: B

7. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:

A.3 km/hr
B.5 km/hr
C.8 km/hr
D.9 km/hr

Answer: C

Solution: 
Speed in still water = 1/2= (11 + 5) kmph = 8 kmph.

8. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

A.588 apples
B.600 apples
C.672 apples
D.700 apples

Answer: D

Solution: 
Suppose originally he had x apples. Then, (100 - 40)% of x = 420. 60/100 * x = 420, x = (420 * 100/60) = 700

9. In a lottery, there are 10 prizes and 25 blanks. A lottery is drawn at random. What is the probability of getting a prize?

A.1/10
B.2/5
C.2/7
D.5/7

Answer: C

10. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
Pakistan lost a ...... wicket just when they seemed to be doing so well, and that led to their eventual defeat.

A.critical
B.crucial
C.sensitive
D.providential

Answer: B

11. Sita's heart ...... at the sight of the beautiful diamond necklace

A.leapt
B.stopped
C.slowed
D.ran

Answer: A

12. He is a person of sound character and ...... disposition

A.beneficent
B.morous
C.amiable
D.amicable

Answer: C

13. Directions (13-17) In questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences. S1: The cooperative system of doing business is a good way of encouraging ordinary workers to work hard. P : If the society is to be well run, it is necessary to prevent insincere officials being elected to the committee which is responsible for the running of business. Q : They get this from experienced and professional workers who are not only familiar with the cooperative system, but also with efficient method of doing business. R : To a large extent, many cooperative societies need advice and guidance. S : The capital necessary to start a business venture is obtained by the workers contributions. S6: The main object is to maintain the interest of every member of the society and to ensure that the members participate actively in the projects of society. The Proper sequence should be:

A.SQPR
B.PQSR
C.SRQP
D.PSRQ

Answer: A

14. S1: Ants eat worms, centipedes and spiders.

P : They are usually much quicker than the ant itself.
Q : Nevertheless, these animals do not make easy game for ants.
R : Besides, they have an extraordinary number of ways of escaping.
S : They also eat larvae and insect adults such as flies, moths and spring tails.
S6: Some jump, and some give out a pungent repellent substance.
The Proper sequence should be:

A.SQPR
B.SPRQ
C.SQRP
D.SRQP

Answer: D

15. S1: Hungary, with a population of about 10 million, lies between Czechoslovakia to the north and Yugoslavia to the south.

P : Here a great deal of grain is grown.
Q : In recent years, however, progress has been made also in the field of industrialisation.
R : Most of this country consists of an extremely fertile plain, through which the river Danube flows.
S : In addition to grain, the plain produces potatoes, sugar, wine and livestock.
S6: The new industries derive mainly from agricultural production.
The Proper sequence should be:

A.QRSP
B.RPSQ
C.PRSQ
D.RQSP

Answer: B

16. RARELY

A.Hardly
B.Definately
C.Frequently
D.Periodically

Answer: D

17. In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
PRESTIGE

A.Influence
B.Quality
C.Name
D.Wealth

Answer: C

18. Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.
FILTER:WATER

A.curtail: activity
B.expunge:book
C.edit:text
D.censor:play

Answer: D

19. He lives near a lovely ...... of countryside

A.length
B.piece
C.section
D.stretch

Answer: D

20. If I take a state roadways bus, I'll get late, ...... ?

A.isn't it
B.won't I
C.will I
D.is it

Answer: B

21. A box contains 2 white balls, 3 black balls and 4 red balls. In how many ways can 3 balls be drawn from the box, if at least one black ball is to be included in the draw?

A.32
B.48
C.64
D.96

Answer: C

22. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?

A.22
B.24
C.25
D.26

Answer: C

Solution: 
In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added, and so on.

23. void start()
{
A a = new A();
B b = new B();
a.s(b);
b = null; /* Line 5 */
a = null; /* Line 6 */
System.out.println("start completed"); /* Line 7 */
}
When is the B object, created in line 3, eligible for garbage collection?

A.after line 5
B.after line 6
C.after line 7
D.There is no way to be absolutely certain.

Answer: D

Solution: 
Option D is correct. I think there are too many unknowns about the method s and the classes A and B to be able to answer this question with any certainty.

24. When 1100010 is divided by 0101, what will be the decimal remainder?

A.2
B.3
C.4
D.6

Answer: B

25. Databases overall structure is maintained in a file called

A.Redolog file
B.Data file
C.Control file
D.All of the above

Answer: C

26. Which of the following is not the required condition for binary search algorithm?

A.The list must be sorted
B.there should be the direct access to the middle element in any sublist
C.There must be mechanism to delete and/or insert elements in list
D.None of above

Answer: C

27. #include
main()
{
struct xx
{
int x=3;
char name[]="hello";
};
struct xx *s=malloc(sizeof(struct xx));
printf("%d",s->x);
printf("%s",s->name);
}

A.Compiler error
B.hello
C.3
D.none

Answer: A

Solution: 
Compiler Error ,Initialization should not be done for structure members inside the structure declaration

28. Which of the following command is used to display the directory attributes rather than its contents ?

A.1s-1-d
B.Is-x
C.Is-1
D.is-F

Answer: A

29. The SQL WHERE clause:

A.limits the column data that are returned.
B.limits the row data are returned.
C.Both A and B are correct.
D.Neither A nor B are correct

Answer: B

30. Which of the following is not considered to be a basic element of an enterprise-class database system?

A.Users
B.Database applications
C.DBMS
D.COBOL programs

Answer: D



Advertisements



Polaris Reasoning Test Placement Papers

1. R, K, F, C, __

A. Z 
B. Y 
C. W 
D. A

Answer: Option D

2. The probability of two events A and B are 0.25 and 0.50 respectively. The probability of their simultaneous occurrence is 0.1. Find the probability that neither A nor B occurs.

A.0.32
B.0.39
C.0.42
D.none of these

Answer: B

Solution: 
We have P(A) = 0.25, P(B) = 0.50 and P(A n B) = 0.14. Required probability = 1 ñ P(A ? B) = 1 ñ [P(A) + P(B) ñ P(A n B)] = 1 ñ [0.25 + 0.50 ñ 0.14] = 0.39.

3. Which of the following is the greatest ?

A. 40% of 30
B. 3/5 of 25
C. 6.5% of 200
D. 1/2^-4

Ans. D

4. 68 : 130 : : ? : 350

A. 210 
B. 216
C. 222 
D. 240

Answer: Option C

5. 8: 256

A. 7:343 
B. 9:243 
C. 10:500 
D. 5:75

Answer: Option C

Solution:
The first number is multiplied by the next prime number to obtain the second number.

6. On which day of week did Mohan reach Delhi?
I. Mohan left Mumbai by train on Tuesday.
II. Mohan stayed for one day in Jaipur and completed his journey to Delhi in two days.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient.

Answer: Option E

Solution:
Tuesday + 2 = Thursday.

7. Ritha told mani, ìThe girl I met yesterday at the beach was the youngest daughter of the brother-in-law of my friend's mother, ìHow is the girl related to Ritaís friend?

A. Cousin 
B. Daughter 
C. Niece 
D. Friend

Answer: Option A

Solution:
Daughter of brother-in-law-niece, motherís Niece-cousin, so the girl is the cousin of Ritaís friends. Hence answer is (A).

8. R K 5 9 # B 2 % * E ? A 8 L $ I 4 S V 7 ! C 6 N @ H 1 3 & D

Find the next term in the following series.
5#2, *?8, $4v, ___

A. LIS 
B. !6@ 
C. I4S 
D. 13$

Answer: Option B

9. Study the following information carefully and answer the given questions:
Input: sui me ato fe zen u no
Step I: fe sui the no ato zen u
Step II: no fe sui u me ato zen
Step III: u no fe zen sui me ato
Step IV: zen u no ato fe sui me
Step V: ato zen u me no fe sui and so on.
Now attempt the questions given below.

Which of the following steps would read as 'not you only say wise yet are' for the input 'say not you are only wise yet'?

A. III 
B. V 
C. VI 
D. VII

Answer: Option C

Solution:
In each step the fourth word becomes first word and the last word becomes fourth word and all other words shift one place rightwards except the third, which shifts two place rightwards.
In order to make things easier, let us represent the words digitally from 1 to 7. Then we have:
Input:1 2 3 4 5 6 7
Step I:4 1 2 7 3 5 6
Step II:   7 4 1 6 2 3 5
Step III:  6 7 4 5 1 2 3
Step IV:  5 6 7 3 4 1 2
Step V:   3 5 6 2 7 4 1
Step VI:  2 3 5 1 6 7 4
Input: say not you are only wise yet 1 2 3 4 5 6 7
Arrangement: not you only say wise yet are 
Step VI: 2 3 5 1 6 7 4

10. Statement:
Should all the drugs patented and manufactured in western countries be first tried out an sample basis before giving licence for sale to general public in India?
Arguments:
I. Yes, may such drugs require different doses and duration for Indian population and hence it is necessary.
II. No, this is just not feasible and hence cannot be implemented.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong

Answer: Option A

Solution:
I is strong as it is based on an established fact. II is not true. Hence, II is a weak argument.

11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. 72 
B. 42 
C. 152 
D. 110

Answer: Option C

12. Statements 

I. No magic is a trick 
II.  All charms are tricks 
III. All Hoaxes are charms 

Conclusions 
I. No magic is a hoax 
II. No charm is a magic

A. Either Conclusion I or II is true 
B. Both Conclusions I and II are True 
C. Neither Conclusion I Nor II is true 
D. Only Conclusion II is true

Answer: Option B

13. faculty

A. buildings 
B. textbooks 
C. teachers 
D. meetings

Answer: Option C

Solution:
A faculty consists of a group of teachers and cannot exist without them. The faculty may work in buildings (choice a), but the buildings aren’t essential. They may use textbooks (choice b) and attend meetings (choice d), but these aren’t essential either.

14. If the digits in the number "298490721" are arranged in descending order, then how many digits remain in same place?

A. 2 
B. 4 
C. 6 
D. 5

Answer: Option B

15. We, at Comfort Stationers, have always been striving to provide stationery items that would make your work more enjoyable and less strenuous. Our latest innovations are a smooth-flow pen and gradual-friction paper. A combination of these two reduces strain on your fingers and allows faster writing the causes lesser fatigue. Therefore, replacement of your pen and paper with our innovative products reduces cost of clerical jobs.
Which of the following, if true, would weaken the conclusion drawn in the above argument?

A. Those who are already using the above new products report greater difficulty in transition from new products to regular ones than from the regular ones to the new ones. 
B. The cost of manufacturing these new products is not more than the cost of manufacturing the regular ones and the new products last longer than the regular ones. 
C. The number of offices using the new products is increasing month by month. 
D. These products need to be purchased in huge lots and need to be stored in special conditions. The cost of procurement and strong is quite high.

Answer: Option D

Solution:
The passage talks about the advantages in writing by using the new kind of pen and paper and arrives at a conclusion about the cost of clerical job. We have to show that the new products do not lead to decrease in cost of clerical job.
None of the choice (a), (c) and (e) has anything about the cost. Hence, none of them weakens the conclusion.
Choice (b) states that the new products can be manufactured and they also last longer. This information strengthens the conclusion.
According to choice (d) the procurement and storage costs are very high. This casts a doubt on the conclusion that the cost of clerical job can be decreased by using these new products. Hence, (d) weakens the conclusion.



Advertisements




Polaris English Test Model Papers

1. MELLIFLUOUS

A. harmonious 
B. pitchable 
C. discordant 
D. internal

Answer: Option C

Solution:
The word mellifluous means pleasingly smooth or musical to hear. The word discordant (cacophonous, harsh) is its antonym.

2. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Exampel 
B. Example 
C. Exampal 
D. Exemple

Answer: Option B

3. STIGMATIZE

A. praise 
B. protect 
C. spoil 
D. complain

Answer: Option A

Solution:
Praise is an antonym of the word stigmatize (condemn, defame).

4. We must now deal with these problems.

A. These problems must be dealt with by us. 
B. These problems must now be dealing with by us. 
C. These problems must now deal with by us. 
D. These problems are to be dealt with by us.

Answer: Option A

Solution:
These problems must be dealt with by us.

5. The house is compartable.

A. was it? 
B. is it? 
C. isin't it? 
D. does it?

Answer: Option B

6. She wants to become ----- engineer

A. a 
B. an 
C. the 
D. no Article

Answer: Option B

7. Post

A. be 
B. out 
C. age 
D. on

Answer: Option B

8. ACCREDIT

A. undermine 
B. legalize 
C. enlighten 
D. authorize

Answer: Option D

Solution:
Accredit means to give official authorization to.

9. I heard someone knock. I opened the door.
(A) On hearing someone knock .....
(B) While I heard someone .....
(C) As I heard someone .....

A. A and B 
B. Only C 
C. A and C 
D. Only A

Answer: Option C

Solution:
The sentences are connected with the idea of cause and effect / result. 'As' and 'on hearing' can be used to combine the sentences meaningfully. The use of 'while', distorts the meaning implied.

10. Being illiterate, the villagers were cheated by the money lender.

A. They are illiterate, the villagers 
B. The villagers, being illiterate, were 
C. The villagers are illiterate, were 
D. If they were illiterate, the villagers

Answer: Option B

Solution:
The subject is not given in the first part of the sentence. It becomes essential as the sentence deals with two different subjects 'the villagers' and 'the money leader'. The villagers were illiterate and not the money lender.

11. I ----- him very well.

A. now 
B. no 
C. know 
D. none

Answer: Option C

12. My father is (a) / in bad mood (b) / today (c) / No error (d)

A. my father is 
B. in bad mood 
C. today 
D. no error

Answer: Option B

13. The stress, which college students undergo is mainly in 3 spheres - academics. career, peer pressure and the root of them all is competition. ---- Such kinds of strain cause stress, which undoubtedly leads to lack of concentration, dropping confidence levels and poor academic results.
(A) Not keeping pace with the peers in academics is such a burden for the students that some of them even take the disastrous step of putting an end to their lives.
(B) Even college students of prestigious institutions find it an arduous task to dodge wayward students in unethical needs.
(C) Stress management is not about meditation or spiritualism.

A. Only A 
B. B and C 
C. A and C 
D. A and B

Answer: Option A

Solution:
The given sentences are about college students and stress management. A fits into this. B about wayward student and C about stress management are irrelevant here.

14. Select the odd one out

A. Kitchenware 
B. Chair 
C. Sofa 
D. Table

Answer: Option A

15. A mug's game

A. to learn something in a short period of time 
B. an activity that is unlikely to be successful 
C. to make a simple situation confused and more complicated 
D. to continue doing something without a plan or purpose

Answer: Option B

Solution:
'A mug's game' is an activity that is unlikely to be successful.


Polaris Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Polaris Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and Polaris placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.