Mindtree Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Mindtree Placement Papers



Placement papers of Mindtree 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of Mindtree and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers of Mindtree according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.



Mindtree Aptitude Test Sample Papers

1. Directions (1-5): Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship.
WAN:COLOUR

A.corpulent: weight
B.insipid: flavour
C.pallid: complexion
D.enigmatic: puzzle

Answer: C

2. PORK:PIG

A.rooster: chicken
B.mutton: sheep
C.steer: beef
D.lobster: crustacean

Answer: B

3. AFTER:BEFORE

A.first: second
B.present:past
C.contemporary: historic
D.successor:predecessor

Answer: D

4. INDIGENT:WEALTHY

A.angry:rich
B.native:affluent
C.gauche: graceful
D.scholarly:erudite

Answer: C

5. DISTANCE:MILE

A.liquid:litre
B.bushel:corn
C.weight: scale
D.fame:television

Answer: A

6. Directions (6-7): In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
NEUTRA

A.Unbiased
B.Non-aligned
C.Undecided
D.Indifferent

Answer: A

7. SHALLOW

A.Artificial
B.Superficial
C.Foolish
D.Worthless

Answer: B

8. Directions (8-10) In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words
EVASIVE

A.Free
B.Honest
C.Liberal
D.Frank

Answer: B

9. EMBEZZLE

A.Misappropriate
B.Balance
C.Remunerate
D.Clear

Answer: A

10. GREGARIOUS

A.Antisocial
B.Glorious
C.Horrendous
D.Similar

Answer: A

11. In the questions below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence is given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled 

as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences.
S1: You know my wife, Madhavi, always urged me to give up smoking.
P : I really gave it up. Q : And so When I went to jail I said to myself I really must give it up, if for no other reason than of being self-reliant. R : When I emerged from jail, I wanted to tell her of my great triumph. 

S : But when I met her, there she was with a packet of cigarettes. S6: Poor girl. The Proper sequence should be:

A.PSRQ
B.SPQR
C.QPRS
D.RSPQ

Answer: C

12. S1: When a satellite is launched, the rocket begins by going slowly upwards through the air. P : However, the higher it goes, the less air it meets. Q : As the rocket goes higher, it travels faster. R : For the atmosphere becomes thinner. S : As a result there is less friction. S6: Consequently, the rocket still does not become too hot. The Proper sequence should be:

A.QPRS
B.QSPR
C.PQRS
D.PQSR

Answer: A

13. S1: A father having offered to take the baby out in a perambulator, was tempted by the sunny morning to slip into a pub for a glass of beer. P : Indignant at her husband's behaviour, she decided to teach him a lesson. Q : She wheeled away the pram. R : A little later, his wife came by, where to her horror, she discovered her sleeping baby. S : Leaving the pram outside, he disappeared inside the bar. S6: She waited for him, anticipating the white face and quivering lips which would soon appear with the news that the baby had been stolen. The Proper sequence should be:

A.SRPQ
B.RQPS
C.SPQR
D.PQSR

Answer: A

14. S1: While crossing a busy road, we should obey the policeman on duty. P : We should always cross the road at the zebra crossing. Q : We must look to the signal lights and cross the road only when the road is clear. R : If there are no signal lights at the crossing, we should look to the right, then to left and again the right before crossing the road. S : If the road is not clear we should wait. S6: We should never run while crossing the road. The Proper sequence should be:

A.PSRQ
B.PQRS
C.RQSP
D.QRPS

Answer: D

15. S1: The city is almost a slum and stinks most of time. P : The slush on the road did not deter them. Q : The occasional slips and falls were considered a small price to pay for the trip. R : They were excited, fascinated by the sight of fresh snow on the roads. S : Even so, it looked beautiful to tourists of various categories. S6: But some visitors came away with the unforgettable sight of young labours scantily clad. The Proper sequence should be:

A.RQPS
B.QPRS
C.RSQP
D.SPQR

Answer: D

16. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.
It being an ...... issue, it is not correct to introduce questions of morality in to the debate.

A.moral
B.immoral
C.amoral
D.irrelevant

Answer: D

17. Natwarlal ...... them all for a ride by producing false documents

A.took
B.cheated
C.kept
D.let

Answer: A

18. True brevity ...... in saying only what needs to be said.

A.consists
B.depicts
C.portrays
D.resides

Answer: A

19. Health is too important to be ......

A.discarded
B.despised
C.detested
D.neglected

Answer: D

20. In hot weather I like lying in the ...... of a tree

A.shade
B.shelter
C.protection
D.shadow

Answer: A

21. If one-seventh of a number exceeds its eleventh part by 100 then the number is...

A.770
B.1100
C.1825
D.1925

Answer: D

Solution: 
Let the number be x. Then X/7 - x/11 =100 11x-7x = 7700 x=1925.

22. A man can row 5 kmph in still water. If the river is running at 1kmph, it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?

A.3km
B.2.5 km
C.4 km
D.5 km

Answer: A

 Solution: 
 Speed downstream = (5+1)km/hr = 6 km/hr Speed upstream = (5-1)km/hr = 4 km/hr Let the required distance be x km x/6 + x/4 = 75/60 2x+3x = 15 x = 3km

23. A train speed past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

A.50 m
B.150 m
C.200 m
D.Data inadequate

Answer: B

24. A man was engaged on a job for 30 days on the condition that he would get a wage of Rs. 10 for the day he works, but he have to pay a fine of Rs. 2 for each day of his absence. If he gets Rs. 216 at the end, he was absent for work for ... days.

A.7 days
B.8days
C.9days
D.12 days

Answer: A

Solution: 
The equation portraying the given problem is: 10 * x - 2 * (30 - x) = 216 where x is the number of working days. Solving this we get x = 23 Number of days he was absent was 7 (30-23) days

25. Out of 7 consonants and 4 vowels, how many words of 3 consonants and 2 vowels can be formed

A.210
B.1050
C.25200
D.21400

Answer: C

26. Two pipes A and B can fill a cistern in 37 minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if the B is turned off after:

A.5 min.
B.9 min.
C.10 min.
D.15 min.

Answer: B

27. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B.

A.2 : 3
B.1 : 1
C.3 : 4
D.4 : 3

Answer: D

28. In one hour, a boat goes 11 km/hr along the stream and 5 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is:

A.3 km/hr
B.5 km/hr
C.8 km/hr
D.9 km/hr

Answer: C

Solution: 
Speed in still water = 1/2(11 + 5) kmph = 8 kmph.

29. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

A.3.5
B.4.5
C.5.6
D.6.5

Answer: C

30. In how many ways can 21 books on English and 19 books on Hindi be placed in a row on a shelf so that two books on Hindi may not be together?

A.3990
B.1540
C.1995
D.3672

Answer: B

Solution: 
In order that two books on Hindi are never together, we must place all these books as under: X E X E X E X .... X E X where E - denotes the position of an English book and X that of a Hindi book. Since there are 21 books on English, the number of places marked X are therefore, 22. Now, 19 places out of 22 can be chosen in 22C19 = 22C3 = (22*21*20)/ (3*2*1)= 1540 ways. Hence, the required number of ways = 1540


Advertisements



Mindtree Reasoning Test Placement Papers

1. AI, EO, IU, __, UE

A. OU 
B. OI 
C. UA 
D. OA

Answer: Option D

2. If a, a + 2, a + 4 are consecutive prime numbers. Then how many solutions 'aí can have?

A.one
B.two
C.three
D.more than three

Answer: A

Solution: 
No even value of ëaí satisfies this. So ëaí should be odd. But out of three consecutive odd numbers, atleast one number is a multiple of 3. So, only possibility is a = 3 and the numbers are 3, 5, 7. Answer: (1)

3. A father is three times as old as his son. After fifteen years the father will be twice as old as his son's age at that time. Hence the father's present age is


A. 36
B. 42
C. 45
D. 48


Ans. C


4. 9 : 80 : : 100: ?

A. 901 
B. 1009 
C. 9889 
D. 9999

Answer: Option D


5. Given set : (3, 18, 36)

A. (2, 10, 16) 
B. (4, 24, 48) 
C. (6, 42, 48) 
D. (12, 72, 96)

Answer: Option B

Solution:
In each set 2nd number = (1st number x 6) 
And 3rd number = (1st number x 2)

6. What does 'ja' represent in a code language?
I. In that code language 'pik ja sok pot' means 'you can stay here'.
II. In that code language 'ja sok ton te' means 'you may come here'.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient.

Answer: Option D

7. Pointing toward a boy Veena said ìHe is the son of the only son of my grand fatherî, How is that boy related to veena?

A. Uncle 
B. Brother 
C. Cousin 
D. Data Inadequate

Answer: Option B

Solution:
The only son of grand father- father son of father ñBrother so the boys is veenaís Brother

8. In which of the following expressions will the expression R = P does not hold true?

A. M < P = S = G = R = T 
B. M > P = S = G = R = T 
C. M = P < S = G = R = T 
D. M > P = S = G = R = T

Answer: Option C

9. Study the following information carefully and answer the given questions:
Input: sui me ato fe zen u no
Step I: fe sui the no ato zen u
Step II: no fe sui u me ato zen
Step III: u no fe zen sui me ato
Step IV: zen u no ato fe sui me
Step V: ato zen u me no fe sui and so on.
Now attempt the questions given below.

If the step III of an input is 'lo men chi from yet as know', which of the following would be its input?

A. Data inadwquate 
B. from lo men know chi yet as 
C. men chi yet lo as know from 
D. chi as know men from lo 
E. None of these

Answer: Option E

Solution:
In each step the fourth word becomes first word and the last word becomes fourth word and all other words shift one place rightwards except the third, which shifts two place rightwards.
In order to make things easier, let us represent the words digitally from 1 to 7. Then we have:
Input:1 2 3 4 5 6 7
Step I:4 1 2 7 3 5 6
Step II:   7 4 1 6 2 3 5
Step III:  6 7 4 5 1 2 3
Step IV:  5 6 7 3 4 1 2
Step V:   3 5 6 2 7 4 1
Step VI:  2 3 5 1 6 7 4
Step III: lo men chi from yet as know
6 7 4 5 1 2 3
Input: 1 2 3 4 5 6 7
yet as know chi from lo men

10. Statement:
Should India become a permanent members of UN's Security Council?
Arguments:
I. Yes, India has emerged as a country which loves peace and amity.
II. No, let us first solve problems of our own people like poverty, malnutrition.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong

Answer: Option A

Solution:
I is strong because it mentions the indispensable requirement in support of its claim. But II is not strong because grabbing the opportunity of being a permanent member of UN will, on the contrary, give a new impetus to the development work.

11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Aluminium 
B. Copper 
C. Mercury 
D. Iron

Answer: Option C

Solution:
All others are found in solid state while mercury is found in liquid state.

12. Statements 
I. All watches are clocks 
II. Some clocks are towers 
III. All towers are poles 

Conclusions 
I. At least Some poles are Clocks 
II. All towers being watches is a possibility

A. Either Conclusion I or II is true 
B. Both conclusions I and II are true
C. Neither conclusion I nor II is true 
D. Only conclusion II is true

Answer: Option B

13. directory

A. telephone 
B. listing 
C. computer 
D. names

Answer: Option B

Solution:
A directory is a listing of names or hings, so choice b is the essential element. A telephone (choice a) often has a directory associated with it, but it is not essential. A computer (choice c) uses a directory format to list files, but it is not required.Names (choice d) are often listed in a directory, but many other things are listed in directories, so this is not the essential element.

14. If it is possible to make a meaningful word with the second, the fourth, the seventh and the eight letters of the word CONTROVERSIAL which of the following will be the first letter of the word? If more than one such word can be made, given 'M' as the answer. If no such word can be made, give 'X' as the answer.

A. X 
B. V 
C. M 
D. T

Answer: Option C

Solution:
The respective letters are O, T, V and E. 
The words that can be formed are VOTE AND VETO.


15. The Supreme Court in its land mark judgement gave women the right to terminate their pregnancy as a constitutional right.
Which of the following, if true, can go against the Supreme Court's judgement?

A. In several other countries abortion is illegal. 
B. An unborn child should be treated as a person and every person has a fundamental right to live. 
C. The elected representatives of one of the states rejected the proposal to make abortion illegal in a 30-70 vote. 
D. If a foetus can be treated as a person, an enbryo from which the foetus is formed should also be treated as a person.

Answer: Option B

Solution:
Choice (a) does not state that every other country considers abortion as illegal. There is a possibility that there are some countries which treat abortion legal. Hence (a) does not go against the judgement. 
If choice (b) is true, the judgement of the court goes against the fundamental rights. This makes the court's judgement untenable. Hence (b) goes against the supreme court judgement.
According to choice (c), the elected representatives are in favour of making abortion legal.
Choice (d) does not state anything in favour or against the judgement. It is out of context.
Hence, choice (b) goes against the judgement.


Advertisements





Mindtree English Test Model Papers


1. DISASTER

A. puzzle 
B. success 
C. omen 
D. festival

Answer: Option B

Solution:
Success is an antonym of the word disaster. One of its meaning is failure.

2. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Fabullous 
B. Fablous 
C. Fabuleous 
D. Fabulous

Answer: Option D

3. STOIC

A. passionate 
B. apathetic 
C. unflappable 
D. nervous

Answer: Option A

Solution:
The word stoic (resigned, unemotional) and passionate are antonyms.

4. Someone is following us.

A. We are followed by someone. 
B. We are being followed by someone. 
C. We were being followed by someone. 
D. We had been followed by someone.

Answer: Option B

Solution:
We are being followed by someone.

5. We had not much money.

A. had we? 
B. do we? 
C. hadn't we? 
D. don't we?

Answer: Option A

6. ----- Oranges are grown in Nagpur

A. a 
B. an 
C. the 
D. no article

Answer: Option D

7. Spoken

A. in 
B. de 
C. out 
D. dis

Answer: Option C

8. SUMMIT

A. discussion 
B. deliberation 
C. proclamation 
D. argument
E. acme

Answer: Option E

Solution:
Summit (highest point, peak) and acme are synonymous.

9. I have stopped eating fatty food. It hasn't made any difference to my weight.
(A) As I have stopped .....
(B) Though I have stopped .....
(C) I have stopped eating fatty food nevertheless .....

A. A and C 
B. B and C 
C. Only A 
D. A and B

Answer: Option B

Solution:
The second sentence expresses a contrast and so conjunctions like 'through', 'although', 'yet' 'nevertheless' can be used to combine the sentences meaningfully.

10. However influential he will be, he cannot get an upper hand over his co-workers.

A. However influenced he will be 
B. However influenced he will be 
C. However influential he may be 
D. However influenced he may be

Answer: Option C

Solution:
The use of 'however' as the conjunction is followed by 'may be' or 'might be' depending on the clause. Here 'cannot' is present tense. Hence 'may be' is used.

11. Raman was ----- by the English King.

A. nighted 
B. nighed 
C. knighted 
D. knigretted

Answer: Option C

12. Most people would have (a) / attended the union meeting (b) / if they had (c) / had longer notice of it (d) / No error(e)

A. most people would have 
B. attended the union meeting 
C. if they had 
D. had longer notice of it 
E. no error

Answer: Option E

13. Many a time it makes one wonder whether we are still in the medieval and primordial age of inculcating discipline among students. ----- Disciplining the undisciplined ones in a disciplined manner will have a telling effect.
(A) Maintaining discipline among students is necessary.
(B) Gone are the days when teachers were revered next to parents.
(C) Students should be goaded, cajoled and persuaded in a mellifluous manner to understand discipline in a carrot method, not a stick method.'

A. A and C 
B. Only C 
C. Only A 
D. Only B

Answer: Option B

Solution:
Only statement C denotes how discipline should be inculcated in students

14. Belief

A. beliefs 
B. believes 
C. belives 
D. beliefings

Answer: Option A

15. To dance to somebody's tunes

A. to offer somebody something good 
B. to be willing to do dangerous or unusual things 
C. to dance for the whole evening or night 
D. to do whatever somebody tells you to do

Answer: Option D

Solution:
When you are ready to do whatever somebody tells you to do, then 'you are dancing to their tunes'.

Mindtree Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Anologies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Mindtree Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and Mindtree placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for latest syllabus.