L&T Infotech Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

L&T Infotech Placement Papers

L&T Infotech Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model PapersAre you looking for L&T Infotech Placement Papers? Then you have reached the right place. L&T Infotech Placement Test will have in-depth and deep rooted questions on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability. Practice these sample questions based on L&T Infotech Placement Papers and see where you stand. Regular practice will improve your skills. Individuals will also get an idea about the L&T Infotech Test Pattern by practicing the sample questions.


Latest L&T Infotech Placement Papers


Practice the latest L&T Infotech Placement Papers with the latest syllabus of L&T Placement Test. Here we have gathered some sample questions based on the current format with new pattern questions as well as the ones based on previous years format. Questions based on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability under the Section of L&T Infotech Recruitment Examination can be attempted here. Revise both answers and solutions to the sample questions as both can be useful.


You Can Also Check: Interview Questions


Individuals can download the L & t Infotech Model papers which consist of the list of commonly asked questions for L&T Infotech placement test in the Aptitude, Reasoning & Verbal Ability sections. The questions are gathered from the latest L&T Infotech Placement Papers. So the sample questions asked here are comparable to the questions asked in actual L&T Infotech Placement Test. Below we have provided a direct link to download the L&T Infotech Placement Papers PDF. Aspirants can utilize the link and download the L&T Infotech Placement Papers PDF free of cost from our website www.allindiajobs.in.



L&T Infotech Aptitude Test Sample Papers

Aptitude test in L&T Infotech placement paper has some of the most tricky aptitude questions. Try your luck in solving these aptitude questions in a set of 15 questions and find out your chances of selection.

1. There are 6 boys Amit, Banhid, Dhruv, Chand, Harsh and Gaurav. They want to go out with 6 girls - Nidhi, Parul, Kruti, Naseem, Sujata and Radhika, not necessarily in the same order. 
The pairs want to visit movie, beach, park and play; and two of them want to go to circus. They like different eatables; pavbhaji, chaat, bhel and pani-puri. Pavbhaji and chaat are
each preferred by two pairs. Following information is given: - Amit and Chand visit circus, but don't like pav-bhaji or pani-puri.
-  Gaurav can't go with Sujata and Parul, as both of them don't like chaat, but Gaurav does.
-   Naseem and Kruti want to go to movie and park respectively.
-   Dhruv goes with Radhika to beach, but does not chaat or pani-puri.
-   Banhid goes to a movie and eats pav-bhaji. Radhika does not like bhel.
-   Harsh cannot go with Nidhi or Parul and he does not go to a park.
In the passage, the word ”˜fossil’ can be interpreted as

A.an art movement that has ceased to remain interesting or useful
B.an analogy from the physical world to indicate a historic art movement.
C.an analogy from the physical world to indicate the barrenness of artistic creations in the past.
D.an embedded codification of pre-historic life.
E.an analogy from the physical world to indicate the passing of an era associated with an art movement.

Answer: E

2. In the passage, which of the following similarities between science and art may lead to erroneous conclusions?

A.Both, in general, include a gamut of distinct but interconnecting activities.
B.Both have movements not necessarily concerned with innovation.
C.Both depend on collaborations between talented individuals.
D.Both involve abstract thought and dissemination of ideas
E.Both reflect complex priorities of the modern world.

Answer: A

3. The passage given below is followed by a set of two questions. Choose the most appropriate answer to each question.   
A remarkable aspect of art of the present century is the range of concepts and ideologies which it embodies. It is almost tempting to see a pattern emerging within the art field — 
or alternatively imposed upon it a posteriori — similar to that which exists under the umbrella of science where the general term covers a whole range of separate, though interconnecting, activities. 
Any parallelism is however — in this instance at least — misleading. A scientific discipline develops systematically once its bare tenets have been established, named and categorized as conventions.
Many of the concepts of modern art, by contrast, have resulted from the almost accidental meetings of groups of talented individuals at certain times and certain places. The ideas generated by these 
chance meetings had two — fold consequences. Firstly, a corpus of work would be produced which, in great part, remains as a concrete record of the events. Secondly, the ideas would themselves be 
disseminated through many different channels of communication — seeds that often bore fruit in contexts far removed from their generation. Not all movements were exclusively concerned with innovation. 
Surrealism, for instance, claimed to embody a kind of insight which can be present in the art of any period. This claim has been generally accepted so that a sixteenth century painting by Spranger 
or a mysterious photograph by Atget can legitimately be discussed in surrealist terms. Briefly, then, the concepts of modern art are of many different (often fundamentally different) kinds and resulted 
from the exposures of painters, sculptors and thinkers to the more complex phenomena of the twentieth century, including our ever increasing knowledge of the thought and products of earlier centuries. 
Different groups of artists would collaborate in trying to make sense of rapidly changing world of visual and spiritual experience. We should hardly be surprised if no one group succeeded completely, 
but achievements, through relative, have been considerable. Landmarks have been established — concrete statements of position which give a pattern to a situation which could easily have degenerated
into total chaos. Beyond this, new language tools have been created for those who follow — semantic systems which can provide a springboard for further explorations.
The codifying of art is often criticized. Certainly one can understand that artists are wary of being pigeon- holed since they are apt to think of themselves as individuals — sometimes with good reason. 
The notion of self-expression, however, no longer carries quite the weight it once did; objectivity has its defenders. There is good reason to accept the ideas codified by artists and critics, 
over the past sixty years or so, as having attained the status of independent existence — an independence which is not without its own value. This time factor is important here. As an art movement slips 
into temporal perspective, it ceases to be a living organism — becoming, rather, a fossil. This is not to say it becomes useless or uninteresting. Just as a scientist can reconstruct the life of a prehistoric 
environment from the messages codified into the structure of a fossil, so can an artist decipher whole webs of intellectual and creative possibility from the recorded structure of a ”˜dead’ art movement. 
The artist can match the creative patterns crystallized into this structure against the potentials and possibilities of his own time. AS T.S Eliot observed, no one starts anything from scratch;
however consciously you may try to live in the present, you are still involved with a nexus of behaviour patterns bequeathed from the past. The original and creative person is not someone who ignores these 
patterns, but someone who is able to translate and develop them so that they confirm more exactly to his — and our — present needs.
Many of the concepts of modern art have been the product of

A.ideas generated from planned deliberations between artists, painters and thinkers
B.the dissemination of ideas through the state and its organizations.
C.accidental interactions among people blessed with creative muse.
D.patronage by the rich and powerful that supported art

Answer: C

4. The range of concepts and ideologies embodied in the art of the twentieth century is explained by

A.landmarks which give a pattern to the art history of the twentieth century.
B.new language tools which can be used for further explorations into new areas.
C.the fast changing world of perceptual and transcendental understandings
D.the quick exchange of ideas and concepts enabled by efficient technology

Answer: C

5. The passage uses an observation by T.S. Eliot to imply that

A.we always carry forward the legacy of the past.
B.past behaviours and thought processes recreate themselves in the present and get labeled as 'original'or'creative'.
C.'originality' can only thrive in a 'green house' insulated from the past biases.
D.'innovations' and 'original thinking' interpret and develop on past thoughts to suit contemporary needs.

Answer: D

6. Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrases printed in bold in the following sentences to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer. Her face buries itself on his rough shirt and he could feel the fragrance of her hair and the warmth of her as she sobbed against his breast—

A.Sinking itself in his rough shirt
B.buried itself in his rough shirt
C.dipped itself in his rough shirt
D.sank itself in his rough shirt

Answer: B

7. ”˜Allah’, he said, rising his face towards the star-spangled black sky, “punish me as much as you like-Mahesh died with thirst on his lips.”

A.raised his face towards the star-spangled black sky
B.had raised his face towards the star-spangled black sky
C.rose his face towards the star spangled black sky
D.raising his face towards the star-spangled black sky

Answer: D

8. All of us carried plenty of food and sweets with us and we served the little fortunate human beings with our own hands—

A.The lesser fortunate human beings
B.The less fortunate human beings
C.The least fortunate human beings
D.The unfortunate human beings

Answer: B

9. Once again, the Indian tradition of ”ahimsa’ comes out as infinitely most relevant, than much of what we learn in modern education.

A.The most relevant, than much of what we learn
B.More relevance what we learn
C.More relevant than much of what we learn
D.No relevance in what we learn

Answer: C

10. When it was decided to send the rescue team in the colliery, the experts showed their reluctance.

A.into the colliery
B.inside the colliery
C.under the colliery
D.underneath the colliery

Answer: A

11. In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : : and one word is given on another side of : :while another word is to be found from the given alternatives, having the same relation with this word as the words of the given pair bear. Choose the correct alternative.
Appraiser : Building : : Critic : ?

A.Book
B.Masterpiece
C.Judge
D.Gold

Answer: A

12. Tile : Mosaic : : Knot : ?

A.Embroidery
B.Abacus
C.Macrame
D.Easle

Answer: C

13. Bread : Yeast : : Curd : ?

A.Fungi
B.Bacteria
C.Germs
D.Virus

Answer: B

14. Command : Order : : Confusion : ?

A.Discipline
B.Clarity
C.Choas
D.Problem

Answer: C

15. Ruby : Red : : Sapphire : ?

A.Blue
B.White
C.Green
D.Silver

Answer: A

16. Pick out from the words, given below each sentence, the word which would complete the sentence correctly and meaningfully
 Usually the ascent of a mountain face is much easier than the...................

A.fall
B.decent
C.descent
D.descend

Answer: C

17. More than twenty years have now passed....................I had my first flight.

A.when
B.since
C.while
D.as

Answer: B

18. The river overflowed its................... and flooded the area

A.Edges
B.Fronts
C.Limits
D.Banks

Answer: D

19. Once you suspect a person of double dealing, you ought to keep him at arm's.

A.distance
B.length
C.aim
D.width

Answer: B

20. While strolling on Janpath, I chanced to meet..............European.

A.one
B.the
C.an
D.a

Answer: D

21. Each of the following sentences has been divided into four parts. There is an error in one of the parts. Point out the part which has an error
A) he has broken his pen, / B) and his paper is not yet complete, / C) but you can help him / D) if you give him your for an hour./E) no error.

A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: D

22. A) This book is quite different /B) than the one I gave you, / C) because it is an old edition / D) and does not cover the whole course./E) no error.

A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: B

23. A) He could come / B) if you invite him / C) well in time / D) in writing./E) no error.

A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: B

24. A) Had, the doctor reached an hour earlier / B) and gave him proper medicine, / C) his life would have been saved / D) without any doubt./ E ) no error

A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: B

25. A) He ought have tried his best / B) from the very beginning / C) because the goal he set before him / D) was not an ordinary one./ E) no error.

A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: D

26. In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which is nearest in meaning to the given word.
 ERROR

A.Blunder
B.Nisadventure
C.Ambiguity
D.Misgiving

Answer: A

27. ACRID

A.Dirty
B.Pungent
C.Unripe
D.Bitter

Answer: D

28. REQUITE

A.Servile
B.Trashy
C.Ferocious
D.Juicy

Answer: B

29. BADGER

A.Attempt
B.Convince
C.Pester
D.Persuade

Answer: C

30. CAUTIOUSLY

A.Genuinely
B.Carefully
C.Secretly
D.Somewhat.

Answer: B

L&T Infotech Reasoning Test Placement Papers

Try to solve these reasoning questions in L&T Infotech placement paper and prepare for its upcoming recruitment or campus drives. Start now and improve your performance with each test attempt.

1. Statement:
There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday seasons.
Courses of action:
I. The railways authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.
II. The people seeking accommodation should be advised to make their travel plan after the holiday.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows

Answer: Option A

Solution:
I is advisable because it will reduce the problem to some extent. II is not advisable because it is ridiculous to give such advice to people.

2. From his house, Lokesh went 15kms to the North. Then he turned West and covered 10kms.Then, he turned South and covered 5kms.Finally, turning to East, he covered 10kms. In which direction is he from his house?

A.East
B.West
C.North
D.South

Answer: Option C

3. What is the similarity between a structure, union and enumeration?

A.All of them let you define new values 
B.All of them let you define new data types 
C.All of them let you define new pointers
D.All of them let you define new structures

Answer: B

4. The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 4. Their L.C.M. is

A.12 
B.16 
C.24 
D.48

Answer: D

Solution: 
 Let the numbers be 3x and 4x. Then, their H.C.F. = x. So, x = 4. So, the numbers 12 and 16. L.C.M. of 12 and 16 = 48.

5. A, B, D, G, K, ...

A.P                 
B.N                     
C.O                         
D.L

  Answer: A

Solution: 
 The series is + 1, + 2, + 3 etc. The missing letter is (K + 4) = P. Skip Process: First no letter is skipped, then 1, 2, 3 etc. letters are skipped to get next letter. Skip 4 letters after 'K' to get P.

6. Read the following information and answer the questions given below it: (1)A, B, C, D and E are five friends. (2)B is elder to E, but not as tall as C. (3)C is younger to A, and is taller to D and E. (4)A is taller to D, But younger to E. (5)D is elder to A but is shorter in the group. 1.Who among the following is the eldest?

A.A 
B.B 
C.C 
D.D            
E.E

  Answer: E

Solution: 
 In terms of age we have: E < B, C < A, A < E, A < D So, we have C < A< E < B, A < D. In terms of height we have B < C, D < C, E < C, D < A. Either B or D is the eldest.

7. If x - y + z = 19, y + z =20, x - z = 3, find the value of x + 4y - 5z ?

A.22     
B.38          
C.17      
D.none

  Answer: D

Solution: 
 X - y + z = 19.......Eqn 1 y + z = 20............Eqn 2 x - z = 3...............Eqn 3 Adding Eqn 1 and Eqn 2 gives
  x - y + z + y + z = x + 2z = 19 + 20 = 39 Subtracting Eqn 3 from the above gives x + 2z -(x - z) = 3z = 39 - 3 = 36............z = 12 From Eqn 2,
  y + 12 = 20 ......................y = 8 From Eqn 1, x - 8 + 12 = x + 4 = 19....x = 15 Then, x + 4y - 5z = 15 + (4x8) - (5x12) = 15 + 32 - 60 = -13

8. Which letter is represented by the no "5"?

A.E
B.N
C.L
D.NONE

Answer: B

9. Two people agree to meet on January 9, 2005 between 6.00 P.M. to 7.00 P.M., with the understanding that each will wait no longer than 20 minutes  for the other. What is the probability that they will meet ?

 A.5/9          
B.7/9               
C.2/9           
D.4/9

  Answer: D

Solution: 
 They can meet when A comes between 6: 00 = 6: 40. And so B can join him between 6: 20 = 7: 00. Similarly, the process can be reversed. 
 Therefore p=(40 / 60)2 = 4/9.

10. What is the Cost Price of the article ? 1. After selling the article, a loss of 25% on Cost Price incurred. 2. The Selling Price is three-fourths of the Cost Price.

A.using 1st Statement only  
B.using 2nd statement only  
C.using both 1st and 2nd statement 
D.using 1st or 2nd statement

 Answer: D

 Solution: 
 We are required to find out the exact cost price. Both the statements give the same information, i.e. the SP is 0.75 times the CP.

11. 1. Adult 2. Child 3. Infant 4. Boy 5. Adolescent

A.1, 3, 4, 5, 2
B.2, 3, 5, 4, 1
C.2, 3, 4, 1, 5
D.3, 2, 4, 5, 1

Answer: D

Solution: 
The correct order is : Infant Child Boy Adolescent Adult 3 2 4 5 1

12. Brian is dividing 50 marbles into 3 groups. How many marbles are in the largest of the three groups? (1) The sum of the two smaller groups of marbles is equal to the largest group of marbles. (2) The smallest group contains 6 marbles

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: A

Solution: 
The first statement establishes that the larger group constitutes half of the total amount of marbles, which means it must be equal to 25 marbles.

13. Here are some words translated from an artificial language.
myncabel means saddle horse
conowir means trail ride
cabelalma means horse blanket
Which word could mean “horse ride”?

A. cabelwir 
B. conocabel 
C. almamyn 
D. conoalma

Answer: Option A

Solution:
Myn means saddle; cabel means horse; cono means trail; and wir means ride. Therefore, cabelwir is the correct answer.

14. 2  7  28  146   877   6140

A. 242 
B. 246 
C. 252 
D. 341

Answer: Option D

Solution:
The series *3+1, *4+1 , *5+1 -----

15. INTEREST : OBSESSION

A. mood : feeling 
B. weeping : sadness 
C. dream : fantasy 
D. plan : negation

Answer: Option C

Solution:
Obsession is a greater degree of interest; fantasy is a greater degree of dream.


L&T Infotech English Test Model Papers

The English Verbal Ability aspect is essential to the entire placement process of L&T Infotech. You need to score really good in this section as the technical positions require both technical knowledge and communication skills to communicate fluently in English.

1. Several villages, which were _____ by the deluge, were cut-off from the rest of the civilization.
(A) swamped
(B) marred
(C) submerged
(D) inundated
(E) stranded
(F) marooned

A. A and C 
B. D and F 
C. C and D 
D. E and B

Answer: Option C

Solution:
Villages can be 'inundated'(submerged) in a 'deluge'.

2.The boys are playing football now

A.SVOA
B.SVC
C.SVA
D.SVOC

Answer: Option A

3. I saw her ------

A. dance 
B. dancing 
C. to dance 
D. is dancing

Answer: Option B

4. Being a strong adherent of _____ and modesty he resents any ostentatious display of wealth.
(A) grandeur
(B) thrift
(C) frugality
(D) flamboyance
(E) extravagance
(F) humbleness

A. A and D 
B. B and C 
C. C and F 
D. A and E

Answer: Option B

Solution:
The word which can fit into the blank is linked to the word 'modesty' with the conjunction 'and', hence the word which goes into the blank should be similar to the word 'modesty'. Hence 'frugality' and 'thrift' are most appropriate.

5. Select the odd one out

A. Radio 
B. Flowers 
C. Priest 
D. Idol

Answer: Option A

6. come here.

A. will you 
B. can you? 
C. don't you 
D. won't you

Answer: Option A

7. He settled himself ________ his arm chair.

A. on 
B. in 
C. over 
D. into

Answer: Option D

8. To think on one's feet

A. to be able to react quickly and effectively without preparation 
B. to think carefully before doing anything 
C. to form one's opinion about somebody 
D. to try to solve a problem without anybody's help 
E. to think about a future event and plan for it

Answer: Option A

Solution:
'To think on your feet' means to be able to think and react to things very quickly and effectively without any preparation.

9. I shall visit the book fair tomorrow.

A. simple past 
B. simple present 
C. simple future 
D. future continuos

Answer: Option C

10. He can walk fast. He is tall.
a) He is tall because -----------
b) Because he is tall -----------
c) Since he can -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A & B

Answer: Option B

11. The warden did not approve with the student's behaviour.

A. approve with that of the student's behaviour 
B. approve of the student's behaviour 
C. approve about the student's behaviour 
D. approve for the student's behaviour 

Answer: Option B

Solution:
The word 'approve' should be followed by the preposition 'of'.

12. The recent natural calamities not only produced casualities, it also triggered, emergency relief intended to address the life-threatening problems of survivors.

A. and it also triggered 
B. and also it triggered 
C. but they also triggered 
D. but also they triggered

Answer: Option C

Solution:
'Calamities' is a plural word and hence it should be indicated by the pronoun 'they'. Hence the correct expression 'they also triggered'.

13. Most of the candidates are over-qualified for the post. Mohan is the only person who is the least qualified among them.
(A) Mohan is the only qualified person .....
(B) While most of the candidates are over qualified .....
(C) Except Mohan all other candidates .....

A. Only A 
B. Only B 
C. A and B 
D. B and C

Answer: Option D

Solution:
B and C convey the meaning correctly, while A is incorrect.

14. It is a rule
(P) by anyone and admit
(Q) that must not
(R) of no variation
(S) be violated

A. QSPR 
B. PSQR 
C. QPRS 
D. RQPS

Answer: Option A

15. She is worried about his health and also me.

A. also is me 
B. me also are 
C. so am I 
D. so come too

Answer: Option C

L&T Infotech Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
L&T Infotech Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear viewers, hope the syllabus and L&T Infotech placement papers provided here are useful to you. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So check our website www.allindiajobs.in periodically for the latest syllabus. In order help our reader we regularly update our articles wit the latest information.