iGATE Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

iGATE Placement Papers
iGATE Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you searching for latest iGATE Placement Papers? Candidates who are planning to get a place in Top MNC’s, have a good news. For any Interview or exam preparation is most important, for that you have to prepare by reference of iGATE Placement papers, Solved Question Papers and iGATE Test Pattern. For candidates convenience and preparation, All India Jobs providing iGATE Placements papers and latest Syllabus.

Latest iGATE Placement Papers

Candidates who are in search of iGATE Placement papers, This is the right place to get your preferred iGATE Placement papers, iGATE Test Pattern, iGATE Solved Papers, iGATE Interview Questions, and previous papers. Aspirants can practice to these placement papers to score good marks and can qualify the written test. In iGATE placement Papers, you will get to know the pattern of test and time managing. By these Placement papers, you will get an idea about the iGATE Exam pattern and it becomes easy to prepare. 

These iGATE Placement Papers helps you to get a place in your desired designation. Nowadays all the candidates are showing interest in Software field. For those candidates, this is an excellent opportunity to fulfill their dream of securing a job in the reputed company like iGATE. To know more information regarding iGATE Recruitment and Placement Papers keep on browsing our site All India Jobs for latest updated valuable details.

iGATE Aptitude Test Placement Papers

This section deals with iGATE Aptitude questions. Here in this section, we have provided Question and answers with detailed explanation. We suggest the candidates can go through this page for secure good marks.

1. Directions (1-7):Study the following arrangement and answer the questions given below: R 4 T M 7 W % J 9 5 I # 1 P B 2 T A 3 D $ 6 E N F 8 U H @ How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and not immediately followed by a consonant?



A.None

B.One
C.Two
D.Three



Answer: B




2. What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement? TM% 951 B23 ?




A.$EF

B.$6F
C.D$N
D.$E8



Answer: B




3. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is neither preceded by a number nor followed by a consonants




A.None

B.One
C.Two
D.More than three 



Answer: D




4. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?




A.5J1

B.7TJ
C.8N@
D.32$



Answer: D




5. Which of the following is sixth to the right of the fourteenth from the right end?




A.5

B.6
C.I
D.$



Answer: B




6. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol but not immediately preceded by another consonant?




A.None

B.One
C.Two
D.Three



Answer: D




7. Which of the following is the eighth to the left of the sixteenth from the left end?




A.J

B.E
C.%
D.6



Answer: A




8. For the following, find the next term in the series 6, 24, 60,120, 210




A.336

B.360
C.330
D.660



Answer: A




Solution: 

The series is 1.2.3, 2.3.4, 3.4.5, 4.5.6, 5.6.7, ..... ( '.' means product)



9. 1, 5, 13, 25




A.33

B.48
C.41
D.30



Answer: C




Solution: 

The series is of the form 0^2+1^2, 1^2+2^2,...



10. 0, 5, 8, 17




A.22

B.24
C.25
D.20



Answer: B




Solution: 

1^2-1, 2^2+1, 3^2-1, 4^2+1, 5^2-1



11. A fast typist can type some matter in 2 hours and a slow typist can type the same in 3 hours. If both type combine, in how much time will they finish?




A.2.15 hr

B.1.12 hr
C.1.23 hr
D.1.45 hr



Answer: B




Solution: 

The fast typist's work done in 1 hr = 1/2 The slow typist's work done in 1 hr = 1/3 If they work combine , work done in 1 hr = 1/2+1/3 = 5/6 So, the work will be completed in 6/5 hours. i.e., 1+1/5 hours = 1hr 12 min



12. Gavaskar's average in his first 50 innings was 50. After the 51st innings, his average was 51. How many runs did he score in his 51st innings. (supposing that he lost his wicket in his 51st innings)




A.101

B.105
C.98
D.112



Answer: A




Solution: 

Total score after 50 innings = 50*50 = 2500 Total score after 51 innings = 51*51 = 2601 So, runs made in the 51st innings = 2601-2500 = 101 If he had not lost his wicket in his 51st innings, he would have scored an unbeaten 50 in his 51st innings.



13. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:




A.1 : 3

B.3 : 2
C.3 : 4
D.None of these



Answer: B




14. What is the sum of all numbers between 100 and 1000 which are divisible by 14 ?




A.35393

B.35392
C.35352
D.35329



Answer: B




Solution: 

The number closest to 100 which is greater than 100 and divisible by 14 is 112, which is the first term of the series which has to be summed. The number closest to 1000 which is less than 1000 and divisible by 14 is 994, which is the last term of the series. 112 + 126 + .... + 994 = 14(8+9+ ... + 71) = 35392



15. If time at this moment is 9 P.M., what will be the time 23999999992 hours later?




A.12 am

B.1 am
C.1 pm
D.12 pm



Answer: C




Solution: 

24 billion hours later, it would be 9 P.M. and 8 hours before that it would be 1 P.M.



16. I drove 60 km at 30 kmph and then an additional 60 km at 50 kmph. Compute my average speed over my 120 km.




A.37 ½ kmph

B.40 kmph
C.35 ½ kmph
D.38 kmph



Answer: A




Solution: 

Time reqd for the first 60 km = 120 min.; Time reqd for the second 60 km = 72 min.; Total time reqd = 192 min Avg speed = (60*120)/192 = 37 1/2



17. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in___ days.




A.15 days

B.20 days
C.25 days
D.30 days



Answer: C




18. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:




A.50 m

B.72 m
C.80 m
D.82 m



Answer: A




19. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:




A.15

B.16
C.18
D.25



Answer: B




20. At a party, everyone shook hands with everybody else. There were 66 handshakes. How many people were at the party?




A.11

B.12
C.10
D.13



Answer: A




Solution: 

With two people, there is one handshake. With three people, there are three handshakes. With four people, there are six handshakes. In general, with n+1 people, the number of handshakes is the sum of the first n consecutive numbers: 1+2+3+...+n. Since this sum is n(n+1)/2, we need to solve the equation n(n+1)/2 = 66. This is the quadratic equation n2+n-132 = 0. Solving for n, we obtain 11 as the answer and deduce that there were 12 people at the party.



21. The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it. Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book k4 ) for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?   

   
A.Rs. 19,450
B.Rs. 21,200
C.22,950
D.Rs. 26,150



Answer: C




22. The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?




A.Rs. 36

B.Rs. 37.50
C.Rs. 42
D.Rs. 44.25



Answer: B




23. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?




A.Rs. 187.50

B.Rs. 191.50
C.Rs. 175
D.Rs. 180



Answer: A




24. Royalty on the book is less than the printing cost by:




A.5%

B.33(1/5)%
C.20%
D.25%



Answer: D




25. What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?




A.15º

B.24º
C.54º
D.48º



Answer: C




26.  s4  




A.22

B.23
C.19
D.18



Answer: A




Solution: 

On each row of the diagram, the value in the centre of each row equals the sum of the other numbers in the row, subtracting 2.



27. s5




A.56

B.58
C.60
D.55



Answer: D




Solution: 

In each diagram, multiply the left hand number by the upper central number to give the central number one line down, and multiply the right hand number by the upper central number to give the lower central number.



28. s7  




A.4

B.5
C.3
D.7



Answer: A




Solution: 

Calculate the difference between adjacent numbers in the center of each oval and put the result in the space between the two ovals in the opposite side of the diagram.



29. Direction: Each of these questions given below contains three elements. These elements may or may not have some interlinkage. Each group of elements may fit into one of these diagrams at (A), (B), (C), (D) and/or (E). You have to indicate the group of elements which correctly fits into the diagrams. Which of the following diagrams indicates the best relation between Boys, Girls, and Students s2




A.A

B.B
C.C
D.D



Answer: D




30. Which of the following diagrams indicates the best relation between Tall man, Black haired people and Indians ? k10




A.A

B.B
C.C
D.D



Answer: A






iGATE Reasoning Test Placement Papers

By preparing according to this iGATE Reasoning sample papers, contenders can get a high score. Before going to attend for the iGATE online test should prepare the provided questions thoroughly.

1. Pointing towards Rita, Nikhil said, “I am the only son of her mother’s son, How is Rita related to Nikhil?



A. Aunt 

B. Niece 
C. Mother 
D. Cousin



Answer: Option A




Solution:

Rita’s mother’s son –Rita’s Brother, So Nikhil is the son of Rita’s Brother or Rita is Nikhil’s aunt.



2. 1. Study 2. Job 3. Examination 4. Earn 5. Apply




A. 1,2,3,4,5 

B. 1,3,2,5,4 
C. 1,3,5,4,2 
D. 1,3,5,2,4



Answer: Option D




3. Usha runs faster than Kamala. Priti runs slower than Swati, Swati runs slower than Kamala. Who is the slowest runner?




A. Kamala 

B. Priti 
C. Swati 
D. Usha



Answer: Option B




Solution:

According to the question 
Usha>Kamala Swati>Priti Kamala>Swati 
Now combining the equ’s.(i) (ii)and (iii), 
we get Usha>Kamala>Swati>Priti 
So it is Swati from the above arrangements that Priti is the slowest runner



4. Statement:

"'Music Loving Club' has announced a wide variety of programmes by the visiting musicians." - An advertisement.
Assumptions:
I. A large number of people are interested to get entertainment through the programme.
II. The artistes may attract a large number of audience.



A. If only assumption I is implicit 

B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit 
E. If both I and II are implicit



Answer: Option E




Solution:

Why has the club announced a wide variety of music programmes by the visiting musicians? The organisers must be assuming that the musicians may be able to play a variety of programmes to interest the people. Besides this, they must be assuming also that the programme will attract audience. Thus, both I and II are implicit.



5. Mathematics allows us to expand our consciousness. Mathematics tells us about economic trends, patterns of disease, and the growth of populations. Math is good at exposing the truth, but it can also perpetuate misunderstandings and untruths. Figures have the power to mislead people. This paragraph best supports the statement that




A. the study of mathematics is dangerous. 

B. words are more truthful than figures. 
C. the study of mathematics is more important than other disciplines. 
D. the power of numbers is that they cannot lie. 
E. figures are sometimes used to deceive people.



Answer: Option E




Solution:

This answer is clearly stated in the last sentence of the paragraph. Choice a can be ruled out because there is no support to show that studying studying math is dangerous. Words are not mentioned in the passage, which rules out choice b. Choice d is a contradiction to the information in the passage. There is no support for choice c.



6. Five persons are standing in a line one of the two people at the extreme ends is a professor and the other a businessman an adequate is standing between the professors and the advocate counting from the left the adequate is at which place?




A. 1st 

B. 2nd 
C. 3rd 
D. 5th



Answer: Option C




Solution:

The Advocate is right to the of the student who is the standing between the professors and the advocate so we have a professor, student advocate. The author is to left of Businessman, So we have Author businessman since the professors and businessman are at the ends the arrangement from left to right becomes professors student advocate, author, Businessman clearly the advocate is third from the first.



7. Assertion:

A new media, that is growing by leaps and bounds these days, is the internet.
RI. People's communication skills have improved.
RII. Because science and technology is growing by leaps and bounds these days.



A. Only RI and not RII is the reason for the assertion. 

B. only RII and not RI is the reason for the assertion. 
C. either RI or RII, but not both, is the reason for the assertion. 
D. neither RI nor RII is the reason for the assertion. 
E. both RI and RII are the reason for the assertion.



Answer: Option D




Solution:

RI : "People's communication skills". This phrase implies "People's communicating ability", but not the media's. This is not a valid reason.
RII : Even if it is true that science has created this medium, it is people who accept it and make it popular. No reason is given in RII to explain why this medium is growing. Neither RI nor RII is a valid reason.



8. Read the passage and answer the following questions:




Procurement of wheat is in full swing in the north western states of India. By June end, public agencies are likely to end up with food grain stocks of about 40 to 42 million tonnes, the highest ever witnessed in the history of this country. This stock should be more than sufficient to ensure that the country's "food security" is not endangered even if India faces two consecutive droughts. But strangely enough, while the grannaries over flow, there is still widespread hunger in the country even without a drought. The estimates of poverty are being debated, but broadly one-third of India seems to remain underfed. And this co-existence of grain surpluses with large scale hunger should make any serious policy maker think and examine the existing policy mix with a view to ensure faster economic growth and reduction in poverty.




India's food grains stock has been satisfactory over the past few years.




A. If the inference is definitely true 

B. If the inference is probably true 
C. If the data are inadequate 
D. If the inference is probably false 
E. If the inference is definitely false



Answer: Option C




Solution:

The given paragraph provides no hint about previous food grains stocks.



9. Which of the following is associated with diamond?




A. Hardness 

B. Brilliance 
C. Use 
D. Conductivity 
E. Sharpness



Answer: Option A




10. If company A had a loss of 15% in the year 1992, what approximately was its expenditure in that year?




A. Rs. 22 lakhs 

B. Rs. 29 lakhs 
C. Rs. 21 lakhs 
D. Rs. 28 lakhs 
E. Rs. 23 lakhs



Answer: Option B




Solution:

Expenditure of A in 1992 = 25 * 100/85 ˜ 29 lakhs



11. 84 78 72 66 60 54 48




A. 44 34 

B. 42 36 
C. 42 32 
D. 40 34 
E. 38 32



Answer: Option B




Solution:

In this simple subtraction series, each number is 6 less than the previous number.



12. pain




A. cut 

B. burn 
C. nuisance 
D. hurt



Answer: Option D




Solution:

Pain is suffering or hurt, so choice d is the essential element. Without hurt, there is no pain. A cut (choice a) or a burn (choice b) may cause pain, but so do many other types of injury. A nuisance (choice c) is an annoyance that may or may not cause pain.



13. dome




A. rounded 

B. geodesic 
C. governmental 
D. coppery



Answer: Option A




Solution:

A dome is a large rounded roof or ceiling, so being rounded is essential to a dome. A geodesic dome (choice b) is only one type of dome. Some, but not all domes, have copper roofs (choice d). Domes are often found on government buildings (choice c), but domes exist in many other places.



14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?




A. 131 

B. 133 
C. 143 
D. 87 
E. 57



Answer: Option D




15. In a certain code language the word STANDING is written as NATSGNID. How will the word PRODUCES be written in that language?




A. DOPRSECU 

B. DORPSCEU 
C. DORPSECU 
D. DORPESCU 
E. None of these



Answer: Option C




Solution:

The first four letters are first written in reverse order. This is followed by the last four letters also in reverse order.






iGATE English Test Model Papers

In this section, we have provided iGATE English Question and Answers with detailed explanation. Before going to attend for the iGATE Recruitment candidates should refer the provided sample questions to get the best result.

1. She servant afraid of ----- the master.



A. disobey 

B. disobeyed 
C. disobeying 
D. be disobeying



Answer: Option C




2. Intention




A. intension 

B. intent 
C. intensity 
D. intention



Answer: Option B




3. Either suganya / nor Kanmani / has attended / the function.




A. either suganya 

B. nor kanmani 
C. has attended 
D. the function



Answer: Option A




4. It is very hot today?




A. isn't it? 

B. wasn't it? 
C. was it? 
D. is it?



Answer: Option A




5. The prices are going up by leaps and bounds.




A. gradually 

B. rapidly 
C. irregularly 
D. systematically



Answer: Option B




6. The creation of empires and civilizations, the discovery of continents, the waging of wars, the whole ebb and flow of history is a graphic portait of Man's ceaseless quest for happiness ---- No matter how well life turns out, nothing seems quite enough.

(A) Yet, most of us will acknowledge that we don't always feel happy.
(B) We are weighed down by a sense of luck.
(C) No matter what the message, mankind is united in the conviction that happiness is a very desirable state.



A. Only C 

B. A and C 
C. A and B 
D. Only A 
E. Only B



Answer: Option D




Solution:

'We don't always feel happy' in A links it to 'main ceaseless quest' in the 1st sentence and 'nothing sums quite enough' in last sentence. B and C are irrelevant.



7. Editor




A. bye 

B. sub 
C. joint 
D. bi



Answer: Option B




8. As lightning accompanies thunder

(P) was mingled with
(Q) so in my character
(R) the mutterings of my wrath
(S) a flash of humour



A. QSPR 

B. PRSQ 
C. QPRS 
D. QRPS



Answer: Option A




Solution:

QSPR



9. Boys are playing in the ground




A. SVO 

B. SVC 
C. SVA 
D. SVOO



Answer: Option C




10.  Having had completed my work, I prepared to go home.




A. After having my work completed 

B. My work having completed 
C. After I had completed my work 
D. My work being complete 
E. No correction required



Answer: Option C




Solution:

Choice (C) is grammatically correct and hence replaces the underlined part correctly.



11. They ran fast.




A. simple present 

B. simple past 
C. present perfect 
D. past perfect



Answer: Option B




12. Pique




A. Value 

B. Gully 
C. Smooth 
D. Soothe



Answer: Option D




Solution:

To pique means to excite or irritate; to Soothe means to calm



13. He may be innocent. I do not know.

a) I doubt -----------
b) I do not -----------
c) That he is -----------



A. Only A 

B. Only B 
C. Only C 
D. A & B 
E. B & C



Answer: Option B




14. To call a spade a spade




A. to ask people in a meeting to be silent so that the meeting can continue 

B. to say exactly what you think about something without trying to hide your opinion 
C. to decide or agree to stop doing something 
D. to doubt something or make others doubt something 
E. to ask for the services of somebody



Answer: Option B




Solution:

'To call a spade a spade' is 'to say exactly what you think about something'.



15. The creation of empires and civilizations, the discovery of continents, the waging of wars, the whole ebb and flow of history is a graphic portait of Man's ceaseless quest for happiness ---- No matter how well life turns out, nothing seems quite enough.

(A) Yet, most of us will acknowledge that we don't always feel happy.
(B) We are weighed down by a sense of luck.
(C) No matter what the message, mankind is united in the conviction that happiness is a very desirable state.



A. Only C 

B. A and C 
C. A and B 
D. Only A 
E. Only B



Answer: Option D




Solution:

'We don't always feel happy' in A links it to 'main ceaseless quest' in the 1st sentence and 'nothing sums quite enough' in the last sentence. B and C are irrelevant.

iGATE Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus
  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes
Reasoning Syllabus
  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation
Verbal Ability Syllabus
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
iGATE Placement Papers PDF Download: Click Here



Dear job seekers, the iGATE Placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes iGATE may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.