IBM Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers- Syllabus and Interview Questions

Advertisements


Placement papers of IBM 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of IBM and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.



Candidates should practice the previous papers of IBM according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.

IBM Aptitude Test Sample Papers

1. Directions(1-5) Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship. HOPE:ASPIRES

A.love:elevates
B.film:flam
C.fib:lie
D.fake:ordinary

Answer: C

2. CORPOREAL:SPIRITUAL

A.mesa: plateau
B.moron: savant
C.foreigner: immigrant
D.pedagogue: teacher

Answer: B

3. SYMPHONY:COMPOSER

A.Leonardo: music
B.Fresco: painter
C.colours: pallet
D.art: appreciation

Answer: B

4. INDIGENT:WEALTHY

A.angry:rich
B.native:affluent
C.gauche: graceful
D.scholarly:erudite

Answer: C

5. DISTANCE:MILE

A.liquid:litre
B.bushel:corn
C.weight: scale
D.fame:television

Answer: A

6. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. He lives near a lovely ...... of countryside.

A.length
B.piece
C.section
D.stretch

Answer: D

7. He is a person of sound character and ...... disposition.

A.beneficent
B.morous
C.amiable
D.amicable

Answer: C

8. Natwarlal ...... them all for a ride by producing false documents.

A.took
B.cheated
C.kept
D.let

Answer: A

9. True brevity ...... in saying only what needs to be

A.consists
B.depicts
C.depicts
D.resides

Answer: A

10. Health is too important to be ......

A.discarded
B.despised
C.detested
D.neglected

Answer: D


11. (Direction 11-15) In question below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences. S1: The city is almost a slum and stinks most of time. P : The slush on the road did not deter them. Q : The occasional slips and falls were considered a small price to pay for the trip. R : They were excited, fascinated by the sight of fresh snow on the roads. S : Even so, it looked beautiful to tourists of various categories. S6: But some visitors came away with the unforgettable sight of young labours scantily clad. The Proper sequence should be:

A.RQPS
B.QPRS
C.RSQP
D.SPQR

Answer: D

12. S1: A gentleman who lived alone always had two plates placed on the table at dinner time. P : One day just as he sat down to dine, the cat rushed in to the room. Q : One plate was for himself and other was for his cat. R : she drooped a mouse into her own plate and another into her master plate. S : He used to give the cat a piece of meat from his own plate. S6: In this way the cat showed her gratitude to her master. The Proper sequence should be:

A.QSPR
B.PSRQ
C.QRSP
D.RPQS

Answer: A

13. S1: Ants eat worms, centipedes and spiders. P : They are usually much quicker than the ant itself. Q : Nevertheless, these animals do not make easy game for ants. R : Besides, they have an extraordinary number of ways of escaping. S : They also eat larvae and insect adults such as flies, moths and spring tails. S6: Some jump, and some give out a pungent repellent substance. The Proper sequence should be:

A.SQPR
B.SPRQ
C.SQRP
D.SRQP

Answer: D

14. S1: Satyajit Ray made several films for children. P : Later film makers have followed his lead. Q : Today other nations are making the children's film in a big way. R : This was at a time when no director considered children as potential audience. S : Ray was, thus, a pioneer in the field. S6: But today few think of Ray as a maker of children's films. The Proper sequence should be:

A.PSRQ
B.RSQP
C.RSPQ
D.SQRP

Answer: C

15. S1: Hungary, with a population of about 10 million, lies between Czechoslovakia to the north and Yugoslavia to the south. P : Here a great deal of grain is grown. Q : In recent years, however, progress has been made also in the field of industrialisation. R : Most of this country consists of an extremely fertile plain, through which the river Danube flows. S : In addition to grain, the plain produces potatoes, sugar, wine and livestock. S6: The new industries derive mainly from agricultural production. The Proper sequence should be:

A.QRSP
B.RPSQ
C.PRSQ
D.RQSP

Answer: B

16. Directions (16-20): In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. EVASIVE

A.Free
B.Honest
C.Liberal
D.Frank

Answer: B

17. RARELY

A.Hardly
B.Definately
C.Frequently
D.Periodically

Answer: D

18. MALICIOUS

A.Kind
B.Boastful
C.Generous
D.Indifferent

Answer: A

19. In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
SHALLOW

A.Artificial
B.Superficial
C.Foolish
D.Worthless

Answer: B

20. STRINGENT

A.Tense
B.Stringy
C.Strict
D.Causing to Shrink

Answer: C

21. A fast typist can type some matter in 2 hours and a slow typist can type the same in 3 hours. If both type combine, in how much time will they finish?  

A.2.15 hr
B.1 .23 hr
C.1.12 hr
D.1.45 hr

Answer: C

Solution: 
The fast typist's work done in 1 hr = 1/2 The slow typist's work done in 1 hr = 1/3 If they work combine , work done in 1 hr = 1/2+1/3 = 5/6 So, the work will be completed in 6/5 hours. i.e., 1+1/5 hours = 1hr 12 min

22. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

A.1 : 3
B.3 : 2
C.3 : 4
D.None of these

Answer: B

23. What is the sum of all numbers between 100 and 1000 which are divisible by 14 ?

A.35393
B.35392
C.35352
D.35329

Answer: B

Solution: 
The number closest to 100 which is greater than 100 and divisible by 14 is 112, which is the first term of the series which has to be summed. The number closest to 1000 which is less than 1000 and divisible by 14 is 994, which is the last term of the series. 112 + 126 + .... + 994 = 14(8+9+ ... + 71) = 35392

24. Gavaskar's average in his first 50 innings was 50. After the 51st innings, his average was 51. How many runs did he score in his 51st innings. (supposing that he lost his wicket in his 51st innings)

A.101
B.105
C.98
D.102

Answer: A

Solution: 
Total score after 50 innings = 50*50 = 2500 Total score after 51 innings = 51*51 = 2601 So, runs made in the 51st innings = 2601-2500 = 101 If he had not lost his wicket in his 51st innings, he would have scored an unbeaten 50 in his 51st innings.

25. I drove 60 km at 30 kmph and then an additional 60 km at 50 kmph. Compute my average speed over my 120 km.

A.37 ½ kmph
B.40 kmph
C.35 ½ kmph
D.38 kmph

Answer: A

Solution: 
37 ½ kmph Solution: Time required for the first 60 km = 120 min. Time required for the second 60 km = 72 min. Total time required = 192 min Average speed = (60*120)/192 = 37 1/2

26. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in

A.15 days
B.20 days
C.25 days
D.30 days

Answer: C

27. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

A.50 m
B.72 m
C.80 m
D.82 m

Answer: A

28. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.

A.2 hours
B.3 hours
C.4 hours
D.5 hours

Answer: C

Solution: 
Speed downstream = (13 + 4) km/hr = 17 km/hr. Time taken to travel 68 km downstream =(68/17) hrs = 4 hrs

29. Z5  (Image)

A.2
B.3
C.4
D.5

Answer: D

30. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

A.57%
B.60%
C.65%
D.90%

Answer: A



Advertisements





IBM Reasoning Test Placement Papers

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
1, 4, 9, 16, 25, (....)

A. 35 
B. 36 
C. 48 
D. 49

Answer: Option B

2. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: going but for crept te light sir
Step I: crept going but for te light sir
Step II: crept going light but for te sir
Step III: crept going light but for sir te
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

If the V step of an input is 'more pure soft cat not so sit at', what will be the II step?

A. at so more pure cat not soft sir 
B. more pure soft so sir cat at not 
C. more pure soft cat so sir at not 
D. more so sir soft pure cat at not 
E. Cannot be determined

Answer: Option E

Solution:
The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time. The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go alphabetical arrangement. We can't move backward.

3. (A)  The destiny of Asia will be shaped by the triangular relationship between the Asian nations, India, China and Japan.
(B)  India, China and Japan which have registered a phenomenal growth, over the last decade in particular, has acted as southern engines of growth for the whole world.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 
B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Answer: Option B

Solution:
Since the three countries are leading the economic growth of the whole world, they will shape the destiny of Asia. Hence, (B) is the cause and (A) is its effect.

4. Statement:
Nobody can predict as to how long our country would take to contain the unfortunate and disastrous terrorists activities.
Assumptions:
I. It is impossible to put an end to terrorist activities.
II. Efforts to control the terrorist activities are on.

A. If only assumption I is implicit 
B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit

Answer: Option B

Solution:
I is not implicit. In fact, the statement suggests it is possible to contain terrorist activities. What is disputed is "hoe long". But II is implicit. The action has begun, though its end is not in sight.

5. The cause of corruption in medical education is shortage of seats, and fewer doctors than required for the population and even fewer specialists.
Which of the following can be inferred from the above?

A. Students pay bribes to the management of institutions to avail seats. 
B. The criteria to select students to fill medical seats are flexible. 
C. There is a set standard regarding the doctors to population ratio. 
D. Most of the doctors are general physicians.

Answer: Option C

Solution:
It is stated that fewer states is one of the reasons for corruption. From this we can understand that bribes are paid to get seats. But the statement does not give information as to whom the bribe is paid. Hence, (a) cannot be inferred. The reasons for people to be able to be involved in corruption is either the rules are flexible or the rules are being blatantly violated. Hence, (b) cannot be inferred. One of the reasons for corruption is fewer number of doctors than required. There is a set standard regarding the number of doctors required. Hence, (c) can be inferred. Fewer doctors are Specialists implies that rest are not specialists. This is relation of what is given in the statement. Choice (c) can be inferred.

6. Statement:
"'Music Loving Club' has announced a wide variety of programmes by the visiting musicians." - An advertisement.
Assumptions:
I. A large number of people are interested to get entertainment through the programme.
II. The artistes may attract a large number of audience.

A. If only assumption I is implicit 
B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit
E. If both I and II are implicit

Answer: Option E

Solution:
Why has the club announced a wide variety of music programmes by the visiting musicians? The organisers must be assuming that the musicians may be able to play a variety of programmes to interest the people. Besides this, they must be assuming also that the programme will attract audience. Thus, both I and II are implicit.


7. Income is related to profit in the same way as Ligno is related to

A. Balance 
B. Loss 
C. Sale 
D. Receipts

Answer: Option B

Solution:
Expenditure is the antonym of “Income”. Similarly, the antonym of Profit is Loss.

8. Event (A):   Mr. X was killed in the floods.
Event (B):   It was raining heavily.

A. If 'A' is the effect and 'B' is its immediate and principle cause. 
B. If 'B' is the effect and 'A' is its immediate and principle cause. 
C. If 'A' is the effect but 'B' is not its immediate and principle cause. 
D. If 'B' is the effect but 'A' is not its immediate and principle cause.
E. None of these.

Answer: Option E

Solution:
The given events are not related events as the place where Mr.X was killed and the place where it was raining heavily may or may not be the same.

9. Statement:
Excess usage of pesticides has resulted in pests developing immunity. Thereby farmers are suffering from heavy loss in their crops as a result of these resurgent pests.
Courses of Action:
I. Farmers should stop using pesticides.
II. Research must be done in producing hybrid varieties which are very strong and cannot be destroyed by pests.
III. Farmers should stop growing crops for some time.

A. Only II follows 
B. Only III follows 
C. Only I follows 
D. None follows

Answer: Option A

Solution:
Course of action I and III are negative course of action. Here the problem is regarding pests. As, the course of action  II says about the research which will help to produce hybrid varieties which are strong enough to fight against pests, hence it follows.

10. Blueberries cost more than strawberries.
Blueberries cost lest than raspberries.
Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true 
B. false 
C. uncertain
D. None

Answer: Option A

Solution:
Because the first two statements are true, raspberries are the most expensive of the three.

11. 7   13   25   49   97   194   385  Find out the wrong number?

A. 13 
B. 49 
C. 97 
D. 194

Answer: Option D

12. A disease always has

A. Cure 
B. Medicine 
C. Cause 
D. Germs

Answer: Option C

13. book

A. fiction 
B. pages 
C. pictures 
D. learning

Answer: Option B

Solution:
The necessary part of a book is its pages; there is no book without pages. Not all books are fiction (choice a), and not all books have pictures (choice c). Learning (choice d) may or may not take place with a book.

14. Statement:
Children catch infections when they eat roadside food.
Courses of Action:
I. Parents should not allow their children to eat roadside food but rather try to prepare that type of food at home.
II. The children should be taught about what is healthy food and that the type of food prepared on the road side is not healthy.

A. if only I follows. 
B. if only II follows. 
C. if either I or II follows. 
D. if neither I nor II follows.

Answer: Option C

Solution:
These statement does not indicate why the roadside food leads to infection. It may be because it is cooked in unhygienic conditions. In such a case, I is a proper course of action but not II. If the food itself is unhealthy, then II is a proper course of action but not I. Hence, either I or II follows.


15. Statement:
There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday seasons.
Courses of action:
I. The railways authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.
II. The people seeking accommodation should be advised to make their travel plan after the holiday.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows

Answer: Option A

Solution:
I is advisable because it will reduce the problem to some extent. II is not advisable because it is ridiculous to give such advice to people.



Advertisements




IBM English Test Placement Papers

1. Respect

A. respectful 
B. respect 
C. respecting 
D. respective

Answer: Option B

2. Marta had to pay off her ______ to the credit card company before she could get a mortgage.

A. stipend 
B. liability 
C. remuneration 
D. concession

Answer: Option B

Solution:
Liability (n.) is a debt or obligation; something for which one is liable.

3. VISIONARY

A. harbinger 
B. realist 
C. activist 
D. idealist

Answer: Option B

Solution:
Visionary (dreamer, idealist) is an antonym of the word realist.

4. The famous Dr. Chandra (a) / is only dentist (b) / in our village (c) / No error (d)

A. the famous Dr. Chandra 
B. is only dentist 
C. in our village 
D. no error

Answer: Option B

5. I do not agree ________ you on this point.

A. to 
B. with 
C. in 
D. at

Answer: Option B

6. The Earth moves round the sun.

A. simple past 
B. past perfect 
C. simple present 
D. past future perfect

Answer: Option C

7. Do you imitate others?

A. Have others been imitated by you? 
B. Were others being imitated by you? 
C. Are others being imitated by you? 
D. Are others imitated by you?

Answer: Option D

8. You will not recover fast. Refrain from smoking.
a) Unless you recover -----------
b) If you want to refrain from smoking -----------
c) Inspite of refraining from -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. A, B & C 
D. A & B
E. None of these

Answer: Option E

9. REPRIMAND

A. criticise 
B. interfere 
C. vindicate 
D. scold

Answer: Option D

Solution:
Reprimand means to scold or admonish.

10. There is n exception _________ this rule.

A. in 
B. to 
C. for 
D. on

Answer: Option B

11. ABODE

A. sanctuary 
B. residence 
C. reformatory 
D. dwelling

Answer: Option D

Solution:
The word abode which is a formal or literary term means a house or home, 'dwelling' is its closest synonym. The word 'residence' can be ruled out because it refers only to a person's home, where as the word 'abode' has a wider connotation. For eg. the abode of animals, the abode of god but it is absurd to say the residence of god or the residence of animals.

12. Tonya found Isaac’s public declarations of his love for her ______ and embarrassing.

A. necrotic 
B. intriguing 
C. witless 
D. malodorous

Answer: Option C

Solution:
Witless (adj.) means foolish, indiscreet, or silly.

13. The CEO’s large expense accounts proved she was a ______ spender with the company’s money.

A. injurious 
B. ineffectual 
C. liberal 
D. malignant

Answer: Option C

Solution:
Liberal (adj.) means characterized by generosity or a willingness to give freely in large amounts; untraditional or broad-minded in beliefs.

14. Mania for balking.

A. Logomania 
B. Pyromania 
C. Bibilomania 
D. Kleptomania

Answer: Option A

15. Joy

A. ist 
B. ous 
C. ty 
D. ee

Answer: Option D.

IBM Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
IBM Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and IBM placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.