HCL Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers


HCL Placement Papers
HCL Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Aptitude, Reasoning and Verbal Ability Model Papers of HCL company are given in this article. We suggest the interested candidates go through these HCL Placement Papers . These model papers are very useful for the preparation of written exam or online test. Aspirants who had a passion to work with the HCL Company, these placement papers will be helpful to get placed in the HCL organization. In this page, we also updated the latest information of test pattern and  syllabus  of HCL. So, we suggest the aspirants should practice these placement papers to get a job in HCL Company. Here in this article, we are providing sample papers for HCL and we had also given the aptitude, reasoning and verbal ability questions with answers in the PDF format. Aspirants can download the PDF to practice these questions and answers.



HCL Placement Papers

Aspirants who are preparing hard for the written exam of HCL can check this entire post for detailed information of HCL Test Pattern and also HCL sample papers . In this page, we have arranged HCL Aptitude, Reasoning and English Questions along with answers. Candidates who had a wish to work in HCL then applicants should practice these latest HCL sample papers which are helpful to achieve the best score in HCL Recruitment Test. For more updated information about Placement Papers, Test Papers and Model papers keep on visiting our site All India Jobs.

You can also check: Interview Questions

In this article, we had given the information of Questions And Answers for Aptitude, Reasoning and verbal ability to practice for the HCL written test. These questions and answers plays the crucial role to step forward in the first round in the selection process of HCL. To qualify further rounds, job aspirants must practice these sample placement papers and also Test Pattern  which will be useful to achieve a job in the HCL Company. For more updated information candidates can visit our site All India Jobs regularly.





HCL Aptitude Test Sample Papers

Candidates can check out the latest Aptitude Questions And Answers along with a detailed solution. In this page, we updated some sample questions and answers for the practice session.

1. Several litres of acid were drawn off from a 54 L vessel full of acid and an equal amount of water is added. Again the same volume of mixture was drawn off and replaced by water. As a result, the vessel contained 24L of pure acid. How much acid was drawn off initially?
   
A.12L
B.16L
C.18L
D.24L

Answer: C

Solution: 
24 = 54(1- x/54)^2 => 24/54 = (1 - x/54)^2 => 2/3 = 1- x/54 => x= 18L

2. Fresh fruits contains 72% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit from 100kg of fresh fruit can be obtained?
   
A.35kg
B.32kg
C.27kg
D.22kg

Answer: A

Solution: 
Let x kg of dry fruit be obtained from 100kg of fresh fruit. Now pulp in fresh fruit = pulp in dry fruit => 28/100 *100 = 80/100 * x => x = 35 kg

3. An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening. The desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day i.e Friday. Which day was the application received by the inward clerk?
   
A.Wednesday
B.Monday
C.Tuesday
D.Previous week's Saturday

Answer: A

Solution: 
The senior clerk got the application on Friday. The inward clerk got the application on Wednesday.

4. If Dennis is 1/3 rd the age of his father Keith now, and was 1/4 th the age of his father 5 year ago, then how old will his father Keith be 5 year from now?
   
A.45 year
B.40 year
C.55 year
D.50 year

Answer: D

Solution: 
Let the present age of Dennis and his father be x and y respectively. Then, x = y/3...............(i) and (x-5) = (y-5)/4......(ii) On solving both equation we get y= 45 year. Hence, required age = (y+5) = 50 year

5. A person wishes to make a 100 sq m rectangular garden. Since he has only 30m barbed wire for fencing, he fences only three sides letting the house wall act as the fourth side. The width of the garden is
   
A.4m
B.5m
C.8m
D.10m

Answer: B

Solution: 
Let, the length be 'l' and breadth be 'b'. Thus, l*b =100 => l= 100/b 100/b +b+b = 30 By solving this we get b= 10 and 5. b is not equal to 10 because it will become square. so, b=5m is the answer.

6. There are three prizes to be distributed among five students. If no students gets more than one prize, then this can be done in
   
A.10 ways
B.30 ways
C.60 ways
D.80 ways

Answer: A

Solution: 
3 prize among 5 students can be distributed in 5C3 ways = 10 ways.

7. In a hockey championship, there are 153 matches played. Every two team played one match with each other. The number of teams participating in the championship is
   
A.18
B.19
C.17
D.16

Answer: A

Solution: 
Let there were x teams participating in the games, then total number of matches => nC2 = 153 On solving we get n= -17 and n=18. It cannot be negative so n=18 is the answer.

8. A bag contains 21 toys numbered 1 to 21. A toy is drawn and then another toy is drawn without replacement. Find the probability that both toys will show even numbers ?
   
A.5/21
B.9/42
C.11/42
D.4/21

Answer: B

Solution: 
The probability that first toy shows the even number = 10/21. Since, the toy is not replaced there are now 9 even numbered toys and total 20 toys left. Hence, probability that second toy shows the even number = 9/20. Required probability = (10/21)*(9/20) = 9/42

9. The ages of the two persons differ by 20 years. If 5 year ago, the older one be 5 times as old as the younger one, then their present ages, in year are
   
A.25, 5
B.30, 10
C.35, 15
D.50, 30

Answer: B

Solution: 
Let the age be x and y years now. Then, x - y =20......(i) and (x-5) = 5(y-5)....(ii) On solving both equation we get x= 30 and y =10.

10. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5 ?
   
A.72 1/2
B.67 1/2
C.58 1/2
D.64

Answer: B

Solution: 
At 15 min past 5, the minutes hand is at 3 and hour hand slightly ahead of 5. Now, the angle through which hour hand shifts in 15 min = (15 * 1/2) = 7.5 degree Angle at 15 min past 5 = 60 + 7.5 = 67.5 degree

11. Vishal goes to a shop to buy a radio costing Rs 2568. The rate of sales tax is 7%. He tells the shopkeeper to reduce the price of the radio to such an extent that he has to pay Rs 2568, inclusive of all sales tax. Find the reduction needed in the price of the radio.
   
A.Rs 168
B.Rs 169
C.Rs 170
D.Rs 172

Answer: A

12. Two motor cars were sold for Rs 9,900 each, gaining 10% on one and losing 10% on the other. The gain or loss percent in the whole transaction is
   
A.neither loss no gain
B.1% gain
C.100/99 % profit
D.1% loss

Answer: D

Solution: 
In such transaction where SP is same and also gain % and loss % is same there is always a loss and such loss % => (common gain or loss % / 10)2 = (10/10)2 = 1% loss

13. A person covers half his journey by bus at 60 km/hr, half the remaining half by train at 30 km/hr and the rest by cycle at 10 km/hr. Find the average speed during the entire journey? 
   
A.15 km/hr
B.24 km/hr
C.20 km/hr
D.33.33 km/hr

Answer: B

14. The average of three numbers is 135. the largest number is 180 and the difference between the others is 25. The smallest number is
   
A.130
B.125
C.120
D.100

Answer: D

Solution: 
Given, (x-25)+x+180/ 3 = 135 => x=125 Hence smallest number is (125 - 25) = 100.

15. A motorboat whose speed is 15 km/hr in still water goes 30km downstream and comes back in four and a half hours. The speed of the stream is
   
A.4.5 km/hr
B.6 km/hr
C.7 km/hr
D.5 km/hr

Answer: D

Solution: 
Let the speed of the stream be 's' km/hr. Then, upward speed = (15-s) km/hr and downward speed = (15+s) km/hr Therefore, 30/(15+s) + 30/(15-s) = -4.5 On solving this equation we get, s= 5km/hr.

16. If the difference between the simple interest and the compound interest compounded annually at the rate of 12% per annum on Rs 5000 for two years will be
   
A.Rs 17.50
B.Rs 36
C.Rs 45
D.Rs 72

Answer: D

Solution: 
Difference between CI and SI is :- {5000(1 + 12/100)2 - 5000 } - {(5000*12*2)/100} => 5000((784-625)/625) - 1200 = Rs 72.

17. Two equal sums of money were invested, one at 4% and the other at 9/2 %. At the end of 7 year, the simple interest received from the latter exceeded that received from the former by Rs 31.50. Each sum was
   
A.Rs 700
B.Rs 900
C.Rs 800
D.Rs 1000

Answer: B

Solution: 
Let the sum be Rs x Then, (x *9/2 *7)/100 - (x*4*7)/100 = 31.50 => 7x/100* 1/2 = 63/2 => x = Rs 900.

18. A and B weave a carpet in 10 days and 15 days respectively. They begin to work together but B leaves after 2 days. In what time will A complete the remaining work?
   
A.7 days
B.8 days
C.19/3 days
D.20/3 days

Answer: D

19. Rs 770 has been divided among A,B and C such that A receives 2/9th of what B and C together receives. Then A's share is
   
A.Rs 140
B.Rs 154
C.Rs 165
D.Rs 170

Answer: A

Solution: 
A+B+C = 770.........(i) A= 2/9*(B+C).........(ii) From eq (i) and (ii) A+ 9A/2 = 770 11A =770*2 A= 140 Thus A's share is Rs 140.

20. In a mixture of 45L the ratio of milk and water is 3:2. How much water must be added to make the ratio 9:11?
   
A.10L
B.15L
C.17L
D.20L

Answer: B

Solution: 
Quantity of milk = 3/5 * 45 = 27 L Quantity of water = 2/5 * 45 = 18L Let x litre of water be added to get the ratio 9:11 Then, (18+x)/27 = 11/9 On solving it we get , x= 15

21. Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M H 3 2 V $ 5 N P 6 Q 136.
How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number ?
   
A.None
B.One
C.Two
D.Three

Answer: C

22. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a symbol ?
   
A.None
B.One
C.Two
D.Three

Answer: D

23. How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol ?
   
A.None
B.One
C.Two
D.Three

Answer: C

24. Which of the following is the fourth to the left of the twelfth from the left end ?
   
A.%
B.8
C.2
D.H

Answer: A

25. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
   
A.RTA
B.9DF
C.#@H
D.3V5

Answer: B

26. Study the following information carefully and answer the questions given below.
A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circle facing at the centre. D is second to the left of F and third to the right of H. A is second to the right of F and an immediate neighbour of H. C is second to the right of B and F is third to the right of B. G is not an immediate neighbour of F.
How many of them are between H and C ?
   
A.Two
B.Three
C.Two or three
D.Data inadequate

Answer: B

27. Who is the immediate left of A ?
   
A.H
B.E
C.G
D.Data inadequate

Answer: B

28. In which of the following pairs is the first person sitting to the immediate left of the second person ?
   
A.CD
B.BG
C.HA
D.None of these

Answer: D

29. Who is fourth to the right of B ?
   
A.E
B.C
C.A
D.Data inadequate

Answer: A

30. What is E’s position with respect to G ?
   
A.Second to the right
B.Third of the left
C.Third to the right
D.Second to the left

Answer: B





HCL Reasoning Test Placement Papers

In this article, candidates can practice these interesting reasoning test questions and answers for the better preparation. So we suggest the aspirants practice more and perform well in the HCL Written test.

1. BEP, CIQ, DOR, FUS, GAT, __

A. HEV 
B. HIT 
C. IET 
D. IEU

Answer: Option A

Solution:
The given series is a mixed series.
Pattern for the first letter:
Consecutive consonants starting with B. Next letter in that series is H.
Pattern for the second letter: Consecutive vowels starting with E. The next letter in that series is E. Pattern for the third letter: Consecutive consonants starting with V.
Hence, the next group in the series is HEV.

2. The average of x successive natural numbers is N. If the next natural number is included in the group, the average increases by:-

A.Depends on x
B.Depends on the starting number of the series
C.Both (1) and (2)
D.1/2

Answer: D

Solution: 
The average of consecutive numbers is the middle number. If one more number is added to the list, the middle number moves 0.5 towards right.

3. A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the weight of the empty box is :

A. 10 kg
B. 10.5 kg
C. 11 kg
D. 11.5 kg

Ans. D

4. 16: 56 : : 32?

A. 96 
B. 112 
C. 118 
D. 128

Answer: Option B

5. Given Set: (63, 49, 35)

A. (72, 40, 24) 
B. (72, 48, 24) 
C. (64, 40, 28) 
D. (81, 63, 45)

Answer: Option D

Solution:
Each set consists of the even number which is obtained by multiplying a certain number by 9, 7 and 5 respectively.

6. How many daughters does M have?
I. P and Q are the only daughters of N.
II. D is brother of P and son of M.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option E

7. Pointing to a lady a man saidî The son of her only brother is the brother of my wife, How is the lady related to the man?

A. Motherís sister 
B. Grand Mother 
C. Mother-in-law 
D. Sister of Father-in-law

Answer: Option D

Solution:
Wife brother ñ Brother-in-law Son of ladyís brother is the brother-in-law of the man , so ladyís brother is manís father-in-law i.e..., the lady is the sister of manís father-in-law.

8. M 4 C @ F 7 1 $ A E N 9 H > 5 ? K ? 3 ? B J # G 8 D 6 I L 2

If the elements in the first half of the above sequence from the left are written in the reverse order, then which element is the tenth to the left of the twentieth element from the left?

A. 1 
B. 7 
C. F 
D. @

Answer: Option B

9. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: going but for crept te light sir
Step I: crept going but for te light sir
Step II: crept going light but for te sir
Step III: crept going light but for sir te
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

If the input is 'true se veto be nuke my like': Which of the following will be the IV step?

A. like nuke true veto be se my 
B. be my like se true veto nuke 
C. be my se like true veto nuke 
D. veto true nuke like se be my

Answer: Option A

Solution:
The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time. The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go alphabetical arrangement.
input: true se veto be nuke my like
Step I: like true se veto be nuke my
Step II: like nuke true se veto be my
Step III: like nuke true veto se be my
Step IV: like nuke true veto be se my

10. Statement:
Should India support all the international policies of United States of America?
Arguments:
I. No, many other powerful countries do not support the same.
II. Yes, this is the only way to gain access to USA developmental funds.

A. If only argument I is strong 
B. If only argument II is strong 
C. If either I or II is strong 
D. If neither I nor II is strong

Answer: Option D

Solution:
Argument I is not strong because India should take its stand according to its need. Argument II is not correct because of the word 'only'. Hence, argument II is not strong.

11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Tortoise 
B. Frog 
C. Rat 
D. Mongoose 
E. Snake

Answer: Option E

12. Statements: 
All mobiles are tablets 
All tablets are smartphones 
All smartphones are laptops 
All laptops are computers 

Conclusions: 
I. All computers being mobiles is a possibility 
II. All tablets being computers is a possibility

A. Statement 1 is true 
B. Statement 2 is true 
C. Conclusion 1 is true. 
D. Conclusion 2 is true

Answer: Option C

13. champion

A. running 
B. swimming 
C. winning 
D. speaking

Answer: Option C

Solution:
Without a first-place win, there is no champion, so winning is essential. There may be champions in running, swimming, or speaking, but there are also champions in many other areas.

14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. PY8 
B. EK5 
C. RV3 
D. DG2 
E. JR6

Answer: Option E

Solution:
In all others, the digit indicates the gap between the two letters.

15. The Indian Ministry of Defence has objected to the building of roads by Pakistan's military close to the line of actual control (LOC), a corridor of width 2 km on either side of which has been declared as no military zone under a bilateral agreement between the two countries into Indian territory. However Pakistan argues that it enables its government to develop thickly populated tribal areas tucked close to the LOC on the side of Pakistan.
A. Roads built by Bangladesh government along the West Bengal state border have been effectively used by the Maoists to transport their cadre in to the forests in West Bengal and further down south.
B. Prime Minister of India should take up the matter with the head of the Pakistani government.
C. Terrorists cannot use these roads as these roads are well within the range of the Indian military radars. Even a slightest movement in this area can easily be detected and action can be taken very quickly.
D. A large area of forest cover has to be declared to lay these roads which would reduce the cover which is essential for the terrorists to infiltrate in to the Indian side.
E. These roads are being built at a distance less than 2 km from the LOC.
Which of the statements A, B, C, D and E mentioned above would best represents a course of action which can be taken by the Indian government to stall the laying of roads by the Pakistani military?

A. A 
B. B 
C. C 
D. D 
E. E

Answer: Option B

Solution:
Statement (A) is an example which would strengthen the apprehensions of the Indian government.
Statement (B) provides a way in which the Indian government should move to act upon the matter.
Statement (C) talks about accessibility of these roads to terrorists.
Statement (D) talks about the changes that would take place when these roads are laid.
Statement (E) talks about the distance at which from the LOC these roads are being laid.
The Indian government has to take up steps to see that the Pakistan army does not go ahead with laying of the roads.The statement does not indicate that the government of Pakistan is involved in laying of the roads. Hence, taking up the issue with the government is a diplomatic step towards resolving the matter. Hence, (B) is a logical course of action to be pursued.





HCL English Test Model Papers

Contenders who are at the preparation of HCL Online written test, they can check these English Model questions and answers which are given along with a detailed solution.

1. SLUGGISH

A. lethargic 
B. indolent 
C. apathetic 
D. intelligent
E. exuberant

Answer: Option E

Solution:
Exuberant (lively, cheerful) and sluggish (inactive) are antonyms.

2. Choose the correct spelt word out of the given alternatives.

A. Draut 
B. Drougt 
C. Drout 
D. Drought

Answer: Option D

3. VINDICTIVE

A. vengeful 
B. kind 
C. graceful 
D. revengeful

Answer: Option B

Solution:
The words vindictive (malicious, nasty) and kind are antonyms.

4. Didn't they tell you to be here by six O'clock?

A. Weren't you told to be here by six O'clock? 
B. Haven't they told you to be here by six O'clock? 
C. You were expected to be hare by six O'clock. 
D. They expected you to be here by six O'clock.

Answer: Option A

Solution:
Weren't you told to be here by six O'clock?

5. Every one can do it.

A. can't he? 
B. won't he? 
C. can he? 
D. can't they?

Answer: Option D

6. ----- elephant is a vegetarian

A. a 
B. an 
C. the
D. no article

Answer: Option C

7. Circle

A. an 
B. sem 
C. semi 
D. en

Answer: Option C

8. It rained copiously this year. The water level has not reached the desired mark in the reservoirs.
(A) Although it rained copiously .....
(B) While it rained copiously this year .....
(C) Inspite of the fact that it .....

A. Only C 
B. Only B 
C. A and C 
D. A and B 

Answer: Option C

Solution:
Despite the fact the it rained copiously, the water level has not reached the desired mark in the reservoirs. The meaning intended in the two sentences is conveyed most appropriately using A and C as the probable starters.

9. Owing to financial constraints, he was unable to continue his studies.

A. Owing with financial constraints 
B. Owing from financial constraints 
C. Inspite of financial constraints 
D. Owing of financial constraints 
E. No correction required

Answer: Option E

Solution:
The underlined part is grammatically correct.

10. ----- is a heavy metal.

A. led 
B. lid 
C. lead 
D. none of these

Answer: Option C

11. According to the Bible (a) / it is meek and humble (b) / who shall inherit the earth (c) / No error (d)

A. according to the Bible 
B. it is meek and humble 
C. who shall inherit the earth 
D. no error

Answer: Option B

12.  Man's biggest enemy is his fear of failure --- So it is very important to overcome our fears and build our self-confidence before picking up the gauntlet.
(A) It is something, which can adversely affect his performance.
(B) Fear also makes one lose one's self-confidence.
(C) It is essential that we learn new things and move ahead in life.

A. Only C 
B. A and B 
C. A and C 
D. Only A

Answer: Option B

Solution:
C is different from the idea expressed in the given sentences. Only A and B can come in between the two sentences.

13. Despair

A. desperate 
B. despairing 
C. despairingly 
D. none of these

Answer: Option A

14. To lose face

A. to be rudely snubbed by someone 
B. to lose the respect of others 
C. to become the butt of someone's jokes 
D. to hide one's worry

Answer: Option B

Solution:
'To lose face' means to lose the respect of others.

15. Dutch courage

A. remaining courageous even in the face of distress 
B. false courage that one gets from drinking alcohol 
C. great strength of character 
D. extreme degree of physical strength

Answer: Option B

Solution:
'Dutch courage' refers to the 'false courage that one gets from drinking alcohol'.


HCL Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
HCL Placement Papers PDF Download: Click Here

For all our viewers, we included the latest information about HCL Placement Papers which will be useful while preparing for the HCL Placement Test. So for all latest information about Placement Papers, Syllabus and also Test Patterns candidates should keep on visit our site All India Jobs.