GE Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements



Placement papers of GE 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of GE and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers of GE according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.

GE Aptitude Test Sample Papers

1.A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, the how old is

A.7
B.8
C.9
D.10

Answer: D

Solution: 
Let C's age be x years. Then, B's age = 2x years. A's age = (2x + 2) years. =>(2x + 2) + 2x + x = 27 =5x = 25 =x = 5. Hence, B's age = 2x = 10 years. 

2. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A.30%
B.70%
C.100%
D.250%

Answer: B

Solution: 
Let C.P.= Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P. = Rs. 420. New C.P. = 125% of Rs. 100 = Rs. 125 New S.P. = Rs. 420. Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295. Required percentage = (295/ 420 x 100)%= 1475/21 % = 70%

3. The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:

A.1.2 km
B.1.8 km
C.2.4 km
D.3.6 km

Answer: D

Solution: 
Speed downstream = (15 + 3) kmph = 18 kmph. Distance travelled = (18 x12/60) km= 3.6 km.

4. i35

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: A

Solution: 
All mothers are women and some mothers and some women may be engineers.

5. Which of the following diagrams indicates the best relation between Furniture, Chairs and Tables ?


A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: C

Solution: 
Chairs and tables both are furniture but no chair is table.


6. Which of the following diagrams indicates the best relation between Elephant, Carnivorous and Tiger ?  

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: D

Solution: 
Tiger is carnivorous but Elephant is different from these two.

7. The average age of a class is 15.8 years. The average age of boys in the class is 16.4 years while that of girls is 15.4 years. What is the ratio of boys to girls in the class?

A.1:2
B.3:4
C.3:5
D.None of these

Answer: D

Solution: 
Let the ratio be k:1. Then k*16.4+1*15.4 + (k+1)*15.8 (16.4-15.8)k = 15.8 - 15.4 k=0.4/0.6 = 2/3 So required ratio = 2:3

8. 18 Gold is 19 times as heavy as water and copper is 9 times as heavy as water. In what ratio should these be mixed to get an alloy 15 times as heavy as water?

A.1:1
B.2:3
C.1:2
D.3:2

Answer: D

Solution: 
Let 1gm of gold be mixed with x gm of copper to give (1+x)gm of the alloy. 1G=19W, 
1C = 9W and alloy = 15W 1gm gold + xgm Copper = (1+x)gm alloy 19W+9Wx = (1+x)*15W x = 4W/6W = 2/3 So ratio of gold and copper is 1:2/3 or 3:2

9. Which of the following conclusions drawn from the above statement is correct.   Statements: All men are vertebrates. 
Some mammals are vertebrates. Conclusions: 1) All men are mammals. 2) All mammals are men. 3) Some vertebrates are mammals. 4) All vertebrates are me

A.Only 1
B.Only 2
C.Only 3
D.Only (1) and (2)

Answer: C

10. Which of the following statements drawn from the given statements are correct? Statements: All watches sold in that shop are of high standard. 
 Some of the HMT watches are sold in that shop. Conclusions: A) All watches of high standard were manufactured by HMT. B) Some of the HMT watches are of high standard.
 C) None of the HMT watches is of high standard. D) Some of the HMT watches of high standard are sold in that shop.

A.A and B
B.A and C
C.A and D
D.B and D

Answer: D

11. The following pie-chart shows the percentage distribution of the expenditure incurred in publishing a book. Study the pie-chart and the answer the questions based on it.
 Various Expenditures (in percentage) Incurred in Publishing a Book   If for a certain quantity of books, the publisher has to pay Rs. 30,600 as printing cost, then what will be amount of royalty to be paid for these books?

A.Rs. 19,450
B.Rs. 21,200
C.Rs. 22,950
D.Rs. 26,150

Answer: C

12. What is the central angle of the sector corresponding to the expenditure incurred on Royalty?

A.15º
B.24º
C.54º
D.48º

Answer: C

13. The price of the book is marked 20% above the C.P. If the marked price of the book is Rs. 180, then what is the cost of the paper used in a single copy of the book?

A.Rs. 36
B.Rs. 37.50
C.Rs. 42
D.Rs. 44.25

Answer: B

Solution: 
Clearly, marked price of the book = 120% of C.P. Also, cost of paper = 25% of C.P Let the cost of paper for a single book be Rs. n. Then, 120 : 25 = 180 : n = n = Rs. (25 x 180/120)= Rs. 37.50

14. If 5500 copies are published and the transportation cost on them amounts to Rs. 82500, then what should be the selling price of the book so that the publisher can earn a profit of 25%?

A.Rs. 187.50
B.Rs. 191.50
C.Rs. 175
D.Rs. 180

Answer: A

15. Royalty on the book is less than the printing cost by:

A.5%
B.33 (1/5) %
C.20%
D.25%

Answer: D

16. i48

A.4
B.7
C.9
D.6

Answer: C

Solution: 
Add together the four outer numbers in each diagram. Divide this answer by two to get the middle number.

17. tyu

A.2
B.1
C.3
D.6

Answer: A

Solution: 
Reading the top and bottom lines as 2 digit numbers, multiply these together to give the 3 digit result, written in the middle.

18. i50

A.10
B.7
C.8
D.11

Answer: A

Solution: 
Numbers in the segments of the left hand circle equal the difference between numbers in corresponding segments of the two right hand circles.

19. i51

A.3
B.7
C.5
D.none

Answer: A

Solution: 
In each star, the central number equals the difference between the sum of the even numbers and the sum of the odd numbers from the points of the star.

20. A tank is filled by 3 pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tan in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone.
 The 2nd pipe fills the tank 5 hours faster than first pipe and 4 hours slower than third pipe. The time required by first pipe is :

A.13 Hour
B.17 Hour
C.15 Hour
D.None

Answer: A

Solution: 
Suppose, first pipe take x hours to fill the tank then B & C will take (x-5) and (x-9) hours respectively. Therefore, 1/x +1/(x-5) =1/(x-9) On solving, x=15 Hence, time required by first pipe is 15 hours.

21. In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
 STRINGENT

A.Dry
B.Strained
C.Rigorous
D.Shrill

Answer: C

22. LAMENT

A.Complain
B.Comment
C.Condone
D.Console

Answer: A

23. RECKLESS

A.Courageous
B.Rash
C.Bold
D.Daring

Answer: B

24. In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words.
 MORTAL

A.Divine
B.Immortal
C.Spiritual
D.Eternal

Answer: B

25. QUIESCENT

A.Active
B.Dormant
C.Weak
D.Unconcerned

Answer: A

26. In each of the following questions, there is a certain relationship between two given words on one side of : :
 and one word is given on another side of : :while another word is to be found from the given alternatives,
 having the same relation with this word asthe words of the given pair bear. Choose the correct alternative.
 Fear : Threat : : Anger : ?

A.Compulsion
B.Panic
C.Provocation
D.Force

Answer: C

Solution: 
First arises from the second .

27. Melt : Liquid : : Freeze : ?

A.Ice
B.Condense
C.Solid
D.Crystal

Answer: C

Solution: 
First is the process of formation of the second

28. Clock : Time : : Thermometer : ?

A.Heat
B.Radiation
C.Energy
D.Temperature

Answer: D

Solution: 
First is an instrument used to measure the second .

29. Muslim : Mosque : : Sikhs : ?

A.Golden Temple
B.Medina
C.Fire Temple
D.Gurudwara

Answer: D

solution: 
Second is the pace of worship for the first

30. Forecast : Future : : Regret :?

A.Present
B.Atone
C.Past
D.Sins

Answer: C

Solution: 
Forecast is for Future happenings and Regret is for past actions



Advertisements




GE Reasoning Test Placement Papers

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
3, 9, 27, 81, (....)

A. 324 
B. 243 
C. 210 
D. 162

Answer: Option B

Solution:
Each term of the given series is obtained by multiplying its preceding term by 3. 
Missing number = 81 * 3 = 243.

2. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 25 280 345 36 93 147 550
Step I: 550 280 345 36 93 147 25
Step II: 550 345 280 36 93 147 25
Step III: 550 345 280 147 93 36 25
This is the final arrangement and step III is the last step for this input.

How many steps will be required to get the final output from the following input?
Input: 78 293 585 740 64 132 26

A. 4 
B. 5 
C. 3 
D. 2

Answer: Option A

Solution:
Numbers are getting arranged in descending order.
The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the largest number is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the largest number, and so on until the numbers are arranged in descending order.

3. (A)  The single child family seems to be fast becoming the norm in the present day urban set up.
(B)  People think that parenting is easier when they have only one child.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 
B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Answer: Option B

Solution:
As people think that parenting is easier when there is only one child, the single child family is becoming the norm. So, (B) is the cause and (A) is the effect.

4. Statement:
The X- Airlines has temporarily suspended flights to a few destinations for the next four days due to the strike call given by the Pilots Association.
Assumptions:
I. The airlines may be able to restore all the flights after four days.
II. The Pilots Association may withdraw the strike call within four days.

A. If only assumption I is implicit 
B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit

Answer: Option A

Solution:
Why has the suspension of flights been mad for a limited period of four days? It must have been assumed by the authorities of X-Airlines that the crisis may be over after this limited period. Hence, assumption I is implicit. II may or may not be assumption. Hence, II is not implicit.

5. A salesman of cable TV, while trying to sell his product, was explaining to a perspective customer. "Free TV channels are not really free. You end up paying heavily for the costly advertisements that support free TV channels."
Which of the following, if true, goes against the statement of the salesman?

A. Consumers who do not own a TV are the ones who spend less on purchase as compared to those who own a TV. 
B. At places where the reception of signals is very weak, cable TV will be able to provide a better picture quality. 
C. Cable TV channels also have as many advertisements as free TV channels. 
D. Those who subscribe to cable TV channels also get access to some free TV channels.

Answer: Option C

Solution:
Choice (a) supports the salesman's statement. It states that those who do not watch TV tend to spend less. This supports the salesman's statement.
Choice (b) is referring to the TV signals but not about advertisements. Hence, (b) is out of context.
Choice (c) states that the cable TV channels also allow advertisements as much as free TV. Since the salesman has pointed out that advertisement make viewing of free TV indirectly costly, the same is applicable to cable TV as well.
Hence, (c) goes against the statement of the salesman.
According to choice (d) people get access to some free TV channels also. But it is not clear whether those few free channels have advertisements.
Hence, (c) does against the statement of the salesman.

6. Statement:
The simplest and most cost effective way to upgrade your home - exchange your old furniture and get 25% to 33% off on the new furniture. - An advertisement of a furniture company.
Assumptions:
I. Now a days there is no demand for furniture product unless some attractive scheme is offered.
II. Some customers always desire to have best quality and do not bother either for cost or for convenience.
III. Some customers want to keep their home up to date with reasonable cost and with less hassles.

A. Only III 
B. Only II 
C. Only I 
D. Only I and II

Answer: Option A

7. Distil is related to whiskey in the same way as Brav is related to?

A. Ferment 
B. Gin 
C. Beer 
D. Sugar

Answer: Option C

Solution:
First is a process of preparing the second.

8. Event (A):  Now-a-days nefarious activities like bomb blasts and kidnappings are on the increase.
Event (B):  Nefarious activities are done deliberately to create have among the people.

A. If 'A' is the effect and 'B' is its immediate and principle cause. 
B. If 'B' is the effect and 'A' is its immediate and principle cause. 
C. If 'A' is the effect but 'B' is not its immediate and principle cause. 
D. If 'B' is the effect but 'A' is not its immediate and principle cause.

Answer: Option A

Solution:
The terrorists deliberately want to create panic among the people, hence they perpetrate activities like bomb blasts and kidnappings.
Hence (B) is the immediate and principal cause and (A) is its effect.


9. Statement:
The non-performing assets in the banking sector in India stand at a staggering Rs. 80,574 crores for the year ending 2001. The biggest defaulters in paying up the loans to the loans to the banks are the major players in the Indian corporate sector. If this trend continues, the banking sector would be severely hit.
Courses of Action:
I. The banks should stop lending money to the corporate sector.
II. The banking sector should, henceforth, exercise extreme prudence while sanctioning loans.
III. All efforts, including legal recourse, should be made to recover the outstanding loans.

A. Only I follows 
B. Only I and II follow 
C. Only II and III follow 
D. Only III follows

Answer: Option C

Solution:
I is a negative course of action.
II and III are feasible and also help the banks to reduce their non-performing assets.

10. Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons.
Apartments in the Livingston Gate cost more than apartments in the The Gaslight Commons.
Of the three apartment buildings, the Livingston Gate costs the most.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true 
B. false 
C. uncertain
D. None

Answer: Option A

Solution:
Since the Gaslight Commons costs more than the Riverdale Manor and the Livingston Gate costs more than the Gaslight Commons, it is true that the Livingston Gate costs the most.

11. 6   26   134   666   3334   16666   ?

A. 84344 
B. 83443 
C. 84434 
D. 83334

Answer: Option D

12. You have made some silly mistakes which have been pointed out to you. You will:

A. laugh it away. 
B. get angry. 
C. feel miserable. 
D. feel thankful.

Answer: Option D

Solution:
feel thankful.

13. swimming

A. pool 
B. bathing suit 
C. water 
D. life jacket

Answer: Option C

Solution:
Water is essential for swimming—without water, there is no swimming. The other choices are things that may or may not be present.

14. Statement:
The Indian cricket team reached the finals of the previous six major tournaments, but failed to win even a single tournament.
Course of Action:
I. The Indian cricket board should set up a committee to find out the reasons.
II. The team should change its game plan.

A. If only I follows. 
B. If only II follows. 
C. If either I or II follows. 
D. If neither I nor II follows.

Answer: Option A

Solution:
As the Indian cricket team lost continuous six finals, a proper investigation is necessary. So I follows.
The statement does not give scope to ascertain the reason. So II does not follow.

15. Statement:
India has now been recognised by the Western world as a vast resource of knowledge and the latter is eager to use the same.
Courses of action:
I. India should exploit this opportunity to hasten its economic growth.
II. India should bargain effectively with the Western world and become a super power in South Asia.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option E

Solution:
By exploiting the recognition of the West, India can certainly hasten its economic growth. Hence I follows. The opportunity to emerge as a super power should not be missed. Hence II follows.



Advertisements




GE English Test Model Papers

1. If it rains, the match will be postponed.

A. simple 
B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option C

2. The con man used his ______ to convince the elderly woman to sign over her life savings to him.

A. estuary 
B. melee 
C. flagrancy 
D. malleability
E. wile

Answer: Option E

Solution:
Wile (n.) means an act or a means of cunning deception.

3. VIOLENCE

A. chasm 
B. hunger 
C. vituperation 
D. anger

Answer: Option E

Solution:
Peace is an antonym of the word violence.

4. The school is (a) / within hundred yards (b) / from my house (c) / No error (d)

A. the school is 
B. within hundred yards 
C. from my house 
D. no error

Answer: Option B

5. He resembles _______ his mother.

A. at 
B. in 
C. with 
D. none of these

Answer: Option D

6. I studied French at the college.

A. simple past 
B. past perfect 
C. present continuous 
D. present perfect

Answer: Option A

7.  We hope that we shall win the match.

A. We hope that we shall win the match. 
B. It is hoped that the match will be won by us. 
C. Match winning is our hope. 
D. The match is hoped to be won.

Answer: Option B

8. The Chief Guest arrived. The proceedings of the function began.
a) Having -----------
b) Only when -----------
C) The arrival -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A & B

Answer: Option B

9. AFFRONT

A. confront 
B. insult 
C. argue 
D. charge

Answer: Option B

10. What he says has hardly any bearing _______ the lives of tribals

A. about 
B. for 
C. on 
D. with

Answer: Option C

11. REPRIEVE

A. save 
B. forgive 
C. victimize 
D. cure

Answer: Option B

Solution:
Reprieve means to pardon or forgive.

12. Even though the pilot promised it was safe, Neil was ______ to fly during a snowstorm.

A. habitual 
B. overzealous 
C. pavid 
D. reluctant

Answer: Option D

Solution:
Reluctant (adj.) means unwilling to do what one is being called to do.

13. When Arnold’s grandmother began to complain about the excruciating pain in her knees and legs, she was referred to an ______ specialist for a diagnosis.

A. optical 
B. oral 
C. archeological 
D. osteopathic

Answer: Option D

Solution:
Osteopathic (adj.) means a system of medicine pertaining to the bone and skeletal system.

14. List of headings of the business to be transacted at a meeting

A. Schedule 
B. Agenda 
C. Proceedings 
D. Excerpts

Answer: Option B

15.  I teach him English

A. SVA 
B. SVOO 
C. SVOC 
D. SVO

Answer: Option B

GE Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
GE Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and GE placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.