DRDO Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements


DRDO Placement Papers


DRDO Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Candidates who had applied for DRDO recruitment can come across with the latest news of DRDO Placement Papers and can download DRDO Placement Papers from our site. Practice these placement papers to get a chance on the basis of their performance in the DRDO written test. In this article, contenders can test their skills and knowledge at solving questions of Aptitude, Reasoning and Verbal Ability that are most important to get qualify in the DRDO Recruitment. Contenders will get a clear view about the DRDO Test Pattern and Model Papers by solving the sample questions which are provided below.





DRDO Placement Papers

We have posted this article to support the aspirants who are interested to get placed in the DRDO organization. Practice the DRDO Model Papers daily to crack the placement test easily. In order to help the candidates to download the DRDO Placement Papers PDF without any confusion, we have included a direct link to this article. Candidates can access the link and download the PDF of DRDO Model Papers easily. For more latest updated information, aspirants keep on visiting our site All India Jobs regularly. 

You can also check: Interview Questions

In this article, we uploaded the biggest collection of latest DRDO Placement Papers. Improve your practice by accessing the download link on our site and utilize the information. This is the right place for job aspirants to get all the essential information about DRDO Placement Papers. Contenders can download the largest collection of the DRDO latest and previous Placement Papers which are used to enhance their skills in Aptitude, Reasoning and Verbal Ability and get qualify in the DRDO Recruitment Test.




DRDO Aptitude Test Sample Papers

Aptitude Test Questions and Answers are available on this page. We uploaded the latest questions and answers of Aptitude for the GE Written test. We suggest the candidates try these questions and answers for the best output in the DRDO Placement Test.

1. This test requires you to identify the relationship between two words
Shoe is to foot as gloves is to -

A.wind

B.hand
C.foot
D.leg

Answer: B


2. Which word in each set of four is the odd one out ?


A.look

B.see
C.watch
D.face

Answer: D


Solution: 

The others involve actions with the eyes

3. If 1.5x=0.04y then the value of (y-x)/(y+x) is


A.730/77

B.73/77
C.7.3/77
D.None

Answer: B


Solution: 

x/y = 0.04/1.5 = 2/75 So (y-x)/(y+x) = (1 - x/y)/(1 + x/y) = (1 - 2/75)/ (1 + 2/75) = 73/77

4. If one-seventh of a number exceeds its eleventh part by 100 then the number is”


A.770

B.1100
C.1825
D.1925

Answer: D


Solution: 

Let the number be x. Then X/7 - x/11 =100, 11x-7x = 7700, x=1925.

5. The ratio of Rita's age to her mother's age is 3:8. The difference of their ages is 35 years. The ratio of their ages after 4 years will be:


A.7:12

B.5:12
C.38:43
D.42:47

Answer: B


Solution: 

Let their ages be 3x and 8x 8x - 3x =35x =7 Their present ages are 21 and 56 years.Ratio of their ages after 4 years are 25:60 = 5:12

6. A tap can fill the tank in 15 minutes and another can empty it in 8 minutes. If the tank is already half full and both the taps are opened together, the tank will be:


A.filled in 12 min

B.emptied in 12 min
C.filled in 8 min
D.emptied in 8 min

Answer: D


Solution: 

Rate of waste pipe being more the tank will be emptied when both taps are opened. Net emptying workdone in 1min =(1/8 -1/16)= 1/16So full tank will be emptied in 16 minHalf tank will be emptied in 8 minutes.

7. A sum of money at simple interest amounts to Rs.720 after 2 years and to Rs.1020 after a further period of 5 years. The sum is :


A.Rs.600.

B.Rs. 450
C.Rs.650
D.Rs.500

Answer: A


Solution: 

Sol: S.I. for 5 years = Rs.(1020-720) = Rs.300 S.I. for 2 years = Rs.(300/5)*2 = Rs.120. Therefore, Principal = Rs.(720-120) = Rs.600.

8. 729 ml of a mixture contains milk and water in ratio 7:2. How much of the water is to be added to get a new mixture containing half milk and half water?


A.162 ml

B.405 ml
C.450 ml
D.567 ml

Answer: B


Solution: 

Milk = (729 * (7/9))=567ml Water = (729-567)= 162ml. Let water to be added be x ml; Then 567 : (162+x)= 1 : 1; 567=162+x; x=567-162=405ml;

9. Read each sentence and then read the words underneath that particular sentence and decide which of those words, if any, would complete the sentence in such a way as to allow it to make most sense. After revising all week she finally felt --- for the exam.


A.nervous

B.ready
C.revised
D.happy

Answer: B


10. Which word completes a well known phrase in conjunction with each of the other two ? blast --- set


A.off

B.smash
C.rare
D.grab

Answer: A


11. Answer the questions on the basis of the information given below. The Head of a newly formed government desires to appoint five of the six elected members A, B, C, D, E and F to portfolios of Home, Power, Defence, Telecom and Finance. F does not want any portfolio if D gets one of the five. C wants either Home or Finance or no portfolio. B says that if D gets either Power or Telecom then she must get the other one. E insists on a portfolio if A gets one. Which is a valid assignment?


A.A-Home, B-Power, C-Defence, D-Telecom, E-Finance.

B.C-Home, D-Power, A-Defence, B-Telecom, E-Finance 
C.A-Home, B-Power, E-Defence, D-Telecom, F-Finance  
D.B-Home, F-Power, E-Defence, C-Telecom, A -Finance

Answer: B


Solution: 

From the above information we can infer that option (2) is correct.

12. If A gets Home and C gets Finance, then which is NOT a valid assignment for Defence and Telecom?


A.D-Defence, B-Telecom 

B.F-Defence, B-Telecom. 
C.B-Defence, E-Telecom
D.B-Defence, D-Telecom.

Answer: D


13. Which number comes next in this series ? 0 1 3 6 10 15


A.19

B.21
C.26
D.32

Answer: B


14. Which number comes next in this series ? 1 4 7 10 13 16


A.17

B.19
C.21
D.25

Answer: B


15. A cable, 16 meters in length, hangs between two pillars that are both 15 meters high. The ends of the cable are attached to the tops of the pillars. At its lowest point, the cable hangs 7 meters above the ground. How far are the two pillars apart?


A.8 M

B.0 M
C.15 M
D.1 M

Answer: B


Solution: 

Note that it is a kind of trick question: the pillars stand next to each other. Which means that the cable goes 8 meters straight down and 8 meters straight up. Conclusion: The distance between the pillars is zero meters.

16. Some of the months have 30 days , some months have 31 days. How many months have 30 days?


A.4

B.6
C.11
D.None of these

Answer: C


Solution: 

Expect February all other 11 months have 30 days

17. The words in the bottom row are related in the same way as the words in the top row. For each item, find the word that completes the bottom row of words. apples fruit supermarket novel book?


A.bookstore

B.magazine
C.vegetable
D.shopping

Answer: A


Solution: 

The relationship above the line is as follows; apples are a kind of fruit; fruit is sold in a supermarket. Below the line, the relationship is: a novel is a kind of book; books are sold in a bookstore

18. Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by five pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.


PULSATE : THROB


A.walk: run

B.tired: sleep
C.examine: scrutinize
D.ballet: dancer

Answer: C


Solution: 

Pulsate and throb is synonyms, as are examine and scrutinize.

19. Answer the questions on the basis of the information given below. Some children were taking free throws at the basketball court in school during lunch break. Below are some facts about how many baskets these children shot. i. Ganesh shot 8 baskets less than Ashish. ii. Dhanraj and Ramesh together shot 37 baskets.

iii. Jugraj shot 8 baskets more than Dhanraj.
iv. Ashish shot 5 baskets more than Dhanraj.
v. Ashish and Ganesh together shot 40 baskets.
Which of the following statements is true?

A.Ramesh shot 18 baskets and Dhanraj shot 19 baskets.

B.Ganesh shot 24 baskets and Ashish shot 16 baskets.
C.Jugraj shot 19 baskets and Dhanraj shot 27 baskets
D.Dhanraj shot 11 baskets and Ashish shot 16 baskets

Answer: A


20. Which of the following statements is true?


A.Dhanraj and Jugraj together shot 46 baskets

B.Ganesh shot 18 baskets and Ramesh shot 21 baskets
C.Dhanraj shot 3 more baskets than Ramesh.
D.Ramesh and Jugraj together shot 29 baskets

Answer: A




Advertisements



DRDO Reasoning Test Placement Papers

In this page, we have uploaded some interesting Reasoning Test Questions And Answers for the better preparation of DRDO Recruitment Test. Practice more to get success in the DRDO Written test.

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
1, 6, 13, 22, 33, (....)

A. 44 

B. 45 
C. 46 
D. 47

Answer: Option C


Solution:

The pattern is +5, +7, +9, +11 ... 
Missing number = 33 + 13 = 46.

2. Study the following information carefully and answer the given questions: 

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 39 121 48 18 76 112 14 45 63 96
Step I: 14 39 121 48 18 76 112 45 63 96
Step II: 14 39 48 18 76 112 45 63 96 121
Step III: 14 18 39 48 76 112 45 63 96 121
Step IV: 14 18 39 48 76 45 63 96 112 121
Step V: 14 18 39 45 48 76 63 96 112 121
Step VI: 14 18 39 45 48 63 76 96 112 121
This is the final arrangement and step VI is the last step for this input.

If the second step for an input is as given below, what will be the fifth step for the same input?

Step II: 22 49 32 88 69 132 101 185

A. 22 32 49 88 69 101 132 185 

B. 22 32 69 49 88 101 132 185 
C. 22 32 49 69 101 88 132 185 
D. 22 32 49 88 69 132 101 185 
E. None of these

Answer: Option E


Solution:

Step I: The smallest number becomes first and the remaining numbers shift one position rightward.
Step II: The largest number among given numbers becomes last and the remaining numbers shift one position leftward.
The steps are repeated alternately till all the numbers get arranged in ascending order and that will be that last step for that particular input.
Step II: 22 49 32 88 69 132 101 185
Step III: 22 32 49 88 69 132 101 185
Step IV: 22 32 49 88 69 101 132 185
Step V: 22 32 49 69 88 101 132 185
Here, step III will be the same as step I and in step IV. As the largest number is already at the end, second largest will come in just one position ahead of the largest.

3. (A)  Norms and guidelines help children learn mutual respect, responsibility and cooperation.

(B)  There are times when the enforcement of norms lead to conflicts.

A. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect. 

B. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect. 
C. if both the statements (A) and (B) are independent causes. 
D. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes. 
E. if both the statements are effect of some common causes.

Answer: Option E


Solution:

The statements are referring to different aspects of norms and guidelines. (A) refers to uses, while (B) refers to the negative side of it. Hence, they are effects of a common cause.

4. Statement:

The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents.
Assumptions:
I. The government has enough funds to meet the expense due to compensation.
II. There may be reduction in incidents of railway accidents in near future.

A. If only assumption I is implicit 

B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit

Answer: Option A


Solution:

The decision taken by the government implies that the government must be assuming I. Note that no organisation/government/person takes decision to compensate the victim unless it assumes that it has adequate find to satisfy the expenses. II can't be correlated. Hence, II is not implicit.

5. The Supreme Court in its land mark judgement gave women the right to terminate their pregnancy as a constitutional right.

Which of the following, if true, can go against the Supreme Court's judgement?

A. In several other countries abortion is illegal. 

B. An unborn child should be treated as a person and every person has a fundamental right to live. 
C. The elected representatives of one of the states rejected the proposal to make abortion illegal in a 30-70 vote. 
D. If a foetus can be treated as a person, an enbryo from which the foetus is formed should also be treated as a person.

Answer: Option B


Solution:

Choice (a) does not state that every other country considers abortion as illegal. There is a possibility that there are some countries which treat abortion legal. Hence (a) does not go against the judgement. 
If choice (b) is true, the judgement of the court goes against the fundamental rights. This makes the court's judgement untenable. Hence (b) goes against the supreme court judgement.
According to choice (c), the elected representatives are in favour of making abortion legal.
Choice (d) does not state anything in favour or against the judgement. It is out of context.
Hence, choice (b) goes against the judgement.

6. Statement:

The police has served a notice to the residents with immediate effect to be careful of the antisocial elements wandering in their areas.
Assumptions:
I. The local residents may pay heed to this notice.
II. The antisocial elements may ply to other areas.

A. If only assumption I is implicit 

B. If only assumption II is implicit
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit

Answer: Option A


Solution:

The notice has been aimed at reducing criminal activities. How can the criminal activities be reduced without people's participation? Hence, the police must be assuming I. But we are not sure about II. Hence, II is not implicit.

7. Flower is related to petal in the same way as a book is related to?


A. Rage 

B. Content 
C. Author 
D. Catalogue

Answer: Option A


Solution:

A number of petals constitute a flower. Similarly, number of pages constitute a book.

8. Event (A): Indian cricket team won the match.

Event (B): The bowlers of the Indian cricket team performed excellently.

A. If 'A' is the effect and 'B' is its immediate and principle cause. 

B. If 'B' is the effect and 'A' is its immediate and principle cause. 
C. If 'A' is the effect but 'B' is not its immediate and principle cause. 
D. If 'B' is the effect but 'A' is not its immediate and principle cause.

Answer: Option C


Solution:

Here both the events are related events and chronologically (B) occurs before (A). But the excellent performance of the bowler is not the immediate and principle cause for the Indian victory. There may be other players (Batsman and fielders) who also need to play well for the Indian victory.

9. Statement:

Out of every hundred people who are blind, twenty people go blind because of the deficiency of Vitamin 'A'. But this fact is not known to illiterates and it is neglected by the educated.
Courses of Action:
I. Literacy programmes must be launched to educate people about this fact.
II. Educated people must be punished.
III. As television is the main media which reaches 80% of the population, the government should make a small feature film, explaining the significance of various vitamins.

A. Only I follows 

B. Only I and III follow 
C. Either II or III follows 
D. All follow

Answer: Option A


Solution:

As people can be educated regarding vitamins.
This a valid course of action.
II is a negative course of action.
III is based on the assumption that such types of programmes were not there before.
So, we are not certain about the result.

10. All the trees in the park are flowering trees.

Some of the trees in the park are dogwoods.
All dogwoods are flowering trees.
If the first two statements are true, the third statement is

A. true 

B. false 
C. uncertain
D. None

Answer: Option C


Solution:

Although all of the trees in the park are flowering trees, it cannot be determined by the information given whether all dogwoods are flowering trees.

11. 4   18   48   100   180   294   ?


A. 416 

B. 480 
C. 512 
D. 384 
E. 448

Answer: Option E


Solution:

4 => 2x2 

18 => 3x6 


48 => 4x12 


100 => 5x 20 


180 => 6x 30 


294 => 7 x 42 


448 = > 8x56 


So 448 will come at the question mark(?)


12. A mountain always has


A. Ranger 

B. Peak 
C. Snow 
D. Valley

Answer: Option B


13. election


A. president 

B. voter 
C. November 
D. nation

Answer: Option B


Solution:

An election does not exist without voters. The election of a president (choice a) is a byproduct. Not all elections are held in November (choice c), nor are they nationwide (choice d).

14. Statement: 

Many deaths are occurring in Village 'X', which has experienced heavy rains in the last three monsoons, due to outbreak of epidemics.
Course of Action:
I. The government should dig a side canal to pass the excess rainwater.
II. Health care system in the village should be strengthened.

A. If only I follows. 

B. If only II follows. 
C. If either I or II follows. 
D. If neither I nor II follows.

Answer: Option B


Solution:

Course of action I is a time taking process. Hence, I is not a proper course of action.
Since the deaths are occurring due to epidemics, II is a proper course of action.

15. Statement:

India has been continuously experiencing military threats from its neighbouring countries.
Courses of action:
I. India should engage in an all out war to stop the nagging threats.
II. India should get the neighbours into a serious dialogue to reduce the tension at its borders.

A. If only I follows 

B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows

Answer: Option B


Solution:

War cannot be an answer to such problems, but dialogue can.



Advertisements




DRDO English Test Placement Papers

In this article, we had given the DRDO English test Model Questions And Answers for the best output in the DRDO Recruitment Test. We suggest the aspirants practice more and perform well in the DRDO Placement test.

1. Selection

A. selective 

B. select 
C. selection 
D. selectively

Answer: Option B


2. The employee’s claim of being out with the flu did not seem very ______ because he returned from sick leave with a deep tan.


A. inattentive 

B. inarticulate 
C. tactful 
D. plausible

Answer: Option D


Solution:

Plausible (adj.) means apparently worthy of belief or praise.

3. VOCIFEROUS


A. sturdy 

B. quiet 
C. loud 
D. hoarse

Answer: Option B


Solution:

Vociferous means vehement or loud, the word quiet is its antonym.

4. As I was to reach (a) / early I left in aeroplane (b) / instead of (c) / going by train (d) / No error (e)


A. as i was to reach 

B. early I left in aeroplane 
C. instead of 
D. going by train

Answer: Option B


5. The coach called _______ the names of the winners.


A. on 

B. at 
C. out 
D. for

Answer: Option C


6. The man has a gruff voice.


A. past perfect 

B. present perfect 
C. simple perfect 
D. present continuous

Answer: Option C


7. I saw him conducting the rehearsal.


A. I saw the rehearsal to be conducted by him. 

B. He was seen conducting the rehearsal. 
C. I saw the rehearsal being conducted by him. 
D. He was seen by ma to conduct the rehearsal.

Answer: Option C


8. The boy got his leg badly injured. He was playing hockey. a) While the boy was -----------

b) While playing -----------
c) Since his leg was -----------

A. Only A 

B. Only B 
C. Only C 
D. A & B only

Answer: Option D


9. OPULENT


A. affluent 

B. surplus 
C. limited 
D. minimum

Answer: Option A


Solution:

Opulent (lavish, grand) and affluent are synonymous.

10. Being a religious leader he should not delve _________ politics.


A. in 

B. with 
C. at 
D. into

Answer: Option D


11. ABSCOND


A. run away 

B. give away 
C. move away 
D. forbid

Answer: Option E


Solution:

Abscond means to leave quickly and secretly to escape from custody or to avoid arrest.

12. When we were renovating the old house, we found a(n) ______ of $10 and $20 bills hidden inside the old laundry chute.


A. odyssey 

B. matrix 
C. lament 
D. fodder 
E. cache

Answer: Option E


Solution:

A cache (n.) is a hiding place for storing or concealing provisions or valuables; a secret store of valuables or money, a stash.

13. To hide his insecurity, Barton often acted like a ______ so that he could make people laugh.


A. buffoon 

B. martyr 
C. neophyte 
D. plebian

Answer: Option A


Solution:

A buffoon (n.) is a ludicrous or bumbling person, a fool; someone given to clowning and amusing others through ridiculous behavior; a clown or jester.

14. The foolish belief that one is God


A. Blasphemy 

B. Theocracy 
C. Paranoia 
D. Theomaina

Answer: Option D


15. Pure


A. ify 

B. fy 
C. fee 
D. fe

Answer: Option A


DRDO Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
DRDO Placement Papers PDF Download: Click Here


Contenders who are at the level of preparation for the DRDO Placement Test, the above information will be more helpful for them. So for more latest placement papers, Interview Questions and also Test Pattern candidates can keep on visiting our Site All India Jobs Daily.