Cognizant Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Cognizant Placement Papers


Cognizant Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Are you searching for Cognizant Placement Papers? Take the free collection of Cognizant Placement Papers and practice them for getting hired in Cognizant Recruitment and evaluate your performance to know where you stand in Cognizant Placement Test. In this article, we have provided answers and solutions for questions on Aptitude, Reasoning and Verbal Ability which are important for getting selected by Cognizant. After solving the sample questions which are provided below contenders will get an idea about the Cognizant Test Pattern and syllabus.


Latest Cognizant Placement Papers

In this section, we have provided the latest Cognizant Placement Papers which can be useful for aspirants at the time of preparing for the Cognizant Recruitment Test. Candidates can download the Cognizant Placement Papers PDF from the link provided below in this article. Candidates can access the below link to download the PDF copies of Cognizant Placement Papers and practice well for the Cognizant Placement Test.

You Can Also Check: Interview Questions

The first round of selection process in cognizant is written test. Generally, the questions asked in written test are on Aptitude, Reasoning & Verbal Ability. Attempt the sample questions and practice the previous papers of Cognizant, which are useful for aspirants to enhance your skill in Aptitude, Reasoning and Verbal Ability and get hired by the company. All India Jobs is a platform which will help you to secure job in Cognizant.


Cognizant Aptitude Placement Papers

Aptitude is the part of Cognizant Placement Test which is not easy to crack. Aspirants can practice questions related to Cognizant Aptitude Test at this section. Practice only selected questions related to Aptitude portion of Cognizant this will lead to your future growth. Here we have collected some important aptitude questions from Cognizant Placement Papers.

1. Brian is dividing 50 marbles into 3 groups. How many marbles are in the largest of the three groups?
(1) The sum of the two smaller groups of marbles is equal to the largest group of marbles.
(2) The smallest group contains 6 marbles

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient

Answer: A

Solution: 
The first statement establishes that the larger group constitutes half of the total amount of marbles, which means it must be equal to 25 marbles.

2. Manu and Joby each received a salary increase. Which one received the greater dollar increase? (1) Manu salary increased 8 percent. (2) Joby salary increased 5 percent.

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient.

Answer: D

Solution: 
In (1) there is no information about joby salary and in (2) there is no information about manu salary; thus neither statement alone is sufficient, and the answer must thethird or fifth choice. Since (1) and (2) together give only the percentage increases insalary, it cannot be determined which person received the greater dollar increase.Therefore, (1) and (2) together are not sufficient, and the best answer is the last choice.

3. Is the perimeter of a given rectangle greater than 8 inches?

   (1) The two shorter sides of the rectangle are 2 inches long.

   (2) The length of the rectangle is 2 inches greater than the width of the.....

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: A

Solution: 
Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.

4. What is the average test score of Angela, Barry, Carl, Dennis, and Edward?
(1) The average of the test scores of Barry, Carl, and Edward is 87.
(2) The average of the test scores of Angela and Dennis is 84.

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient.

Answer: C

Solution: 
As long as the sum of all five test scores can be calculated, it will be possible to calculate the average score.

5. The symbol? represents one of the following operations: addition, subtraction, multiplication, or division. What is the value of 3 ? 2 ?
   (1) 0 + 1 = 1

   (2) 1 - 0 = 1

A.Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient.
B.Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient.
C.BOTH statements TOGETHER are sufficient, but NEITHER statement ALONE is sufficient.
D.EACH statement ALONE is sufficient

Answer: A

Solution: 
Since 0 + 1 = 1, 0 - 1 = -1, 0 × 1 = 0, and 0 ÷ 1 = 0, it follows from (1) that ? represents addition, so the value of 3 ? 2 can be determined. Hence, (1) alone is sufficient.Since 1 + 0 = 1, 1 - 0 = 1, 1 × 0 = 0, and 1 ÷ 0 is undefined, it follows from (2) that ? could represent either addition or subtraction, so that 3 ? 2 could equal 5 or 1. Thus, (2) alone is not sufficient. The best answer is the first choice.

6. Then which digits will come at the place of (?) 372, 823, 644, 582, 46?, 8?7.

A.6,7
B.5,9
C.6,2
D.5,3

Answer: C

7. If 1st & 7th, 2nd & 8th, 3rd & 9th and so on are interchanged in the word ACCUMULATION, which will be the 8th letter from the right?

A.O
B.U
C.C
D.M

Answer: A

8. If SERPENT is coded as TNEPRES, then PLAGUE will be coded as:

A.EUAGLP
B.EUGLAP
C.EUGALP
D.EULAGP

Answer: A & C

Solution: 
Its coded reversely

9. I am standing in a row 9th from either side. Find that how many persons are in the row?

A.15
B.19
C.17
D.16

Answer: C

Solution: 
8 + 8 + 1 = 17.

10. If EASE is coded as HDVH, then SEE will be coded as:

A.DHH
B.VHV
C.VHH
D.VVH

Answer: C

11. In each of the following questions two statements are given and these statements are followed by two conclusions numbered (1) and (2). You have to take the given two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts.

 Give answer: 

 (A) If only (1) conclusion follows
 (B) If only (2) conclusion follows
 (C) If either (1) or (2) follows
 (D) If neither (1) nor (2) follows and
 (E) If both (1) and (2) follow
  Statement :All windows are doors.

 No door is a wall.

  Conclusion :

  1. No window is a wall.
  2. No wall is a door.
   
A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: E

Solution: 
Both I and II follow.

12. Statementl:All glasses are liquids .All liquids are fluids

 Conclusion:

 1. All glasses are fluids 

2. All fluids are glasses

A.A
B.B
C.C
D.D
E.E

Answer: A

13. Statement: Some gold are bright.

 Some bright are silver.


Conclusion:

   1. Some gold are silver.

  2. Some bright are gold.


A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: D

14. Statement: All flowers are garden. All gardens are fruits.

 Conclusion:

 1. All fruits are flowers 

 2. All flowers are fruits.

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: B

Solution: 
In first conclusion, the term 'fruits' is distributed which is not distributed in premises.

15. Statement: All poets are singers .No singer is composer.

 Conclusion:

 1. No composer is poet.

 2. All singers are poet.

A.A
B.B
C.C
D.D

Answer: A

Solution: 
In Second conclusion, the term 'singer' is distributed which is not distributed in first premises 

16. The high school math department needs to appoint a new chairperson, which will be based on seniority. Ms. West has less seniority than Mr. Temple, but more than Ms. Brody. Mr. Rhodes has more seniority than Ms. West, but less than Mr. Temple. Mr. Temple doesn't want the job. Who will be the new math department chairperson?

A.Mr. Rhodes
B.Mr. Temple
C.Ms.West
D.Ms. Brody

Answer: A

Solution: 
Mr. Temple has the most seniority, but he does not want the job. Next in line is Mr. Rhodes, who has more seniority than Ms. West or Ms. Brody

17. Danielle has been visiting friends in Ridge-wood for the past two weeks. She is leaving tomorrow morning and her flight is very early. Most of her friends live fairly close to the airport. Madison lives ten miles away. Frances lives five miles away, Samantha, seven miles. Alexis is farther away than Frances, but closer than Samantha. Approximately how far away from the airport is Alexis?

A.nine miles
B.seven miles
C.eight miles
D.six miles

Answer: D

Solution: 
Alexis is farther away than Frances, who is five miles away, and closer than Samantha, who is seven miles away.

18. In a four-day period Monday through Thursday each of the following temporary office workers worked only one day, each a different day. Ms. Johnson was scheduled to work on Monday, but she traded with Mr. Carter, who was originally scheduled to work on Wednesday. Ms. Falk traded with Mr. Kirk, who was originally scheduled to work on Thursday. After all the switching was done, who worked on Tuesday?

A.Mr. Carter
B.Ms. Falk
C.Ms. Johnson
D.Mr. Kirk

Answer: D

Solution: 
After all the switches were made, Mr. Kirk worked on Tuesday. Mr. Carter worked on Monday, Ms. Johnson on Wednesday, and Ms. Falk on Thursday. 

19. Four people witnessed a mugging. Each gave a different description of the mugger. Which description is probably right?

A.He was average height, thin, and middle-aged.
B.He was tall, thin, and middle-aged.
C.He was tall, thin, and young.
D.He was tall, of average weight, and middle-aged.

Answer: B

Solution: 
Tall, thin, and middle-aged are the elements of the description repeated most often and are therefore the most likely to be accurate.

20. Ms. Forest likes to let her students choose who their partners will be; however, no pair of students may work together more than seven class periods in a row. Adam and Baxter have studied together seven class periods in a row. Carter and Dennis have worked together three class periods in a row. Carter does not want to work with Adam. Who should be assigned to work with Baxter?

A.Carter
B.Adam
C.Dennis
D.Forest

Answer: A

Solution: 
Baxter should be assigned to study with Carter. Baxter cannot be assigned with Adam, because they have already been together for seven class periods. If Baxter is assigned to work with Dennis, that would leave Adam with Carter, but Carter does not want to work with Adam.

21.Read the following passage and answer the questions: To those who do listen, the desert speaks of things with an emphasis quite different from that of the shore, the mountain, the valley or the plains, whereas these invite action and suggest limitless opportunity and exhaust less resources, the implications and the mood of the desert are something different. For one thing , the desert is conservative not radical. It is more likely to provide awe than to invite conquest. The heroism which it encourages is the heroism of endurance, not that of conquest. It brings man up against this limitation, turns him upon himself and suggests values which more indulgent regions suppress. Sometimes it includes contemplation in men who have never contemplated before : And of all the answers to the question- what is a desert good for - 'contemplation' is perhaps the best. The last half of my life was spent at one of those painful epochs of human history, during which world was getting worse and past victories which had seemed to be definitive have turned out to be only temporary. When I was young , Victorian optimism was taken for granted. It was thought that freedom and prosperity would spread gradually  throughout the world through an orderly process, and it was hoped that cruelty ,tyranny and injustice would continually diminish. Hardly anyone thought of the nineteenth century as a brief interlude between past and future barbarism. In order to receive the desert's message ,the beholder needs to be?

A.contemplation
B.Indolence
C.Heroic Endeavor
D.Adventurous Spirit

Answer: A

22. If one responds with insight to the mood of the desert,it evokes ?

A.An inclination for deep thought
B.The possibility of unending resources
C.The desire for Heroic conquest
D.A sense of intense revulsion

Answer: A

23. The writer calls the desert conservative rather than radical  because it provides an environment that

A.Inspires man to explore it
B.Offers unlimited opportunity to conquer
C.Tests ones Endurance
D.makes one gloomy

Answer: C

24. What does the phrase ”it brings man up against his limitations” ,mean ?

A.It makes man feel hopeless about his limitations
B.It makes man aware of his limitations
C.It compels man to fight against his limitations
D.It persuades man to overcome his limitations

Answer: D

25. Which of the following represents a methodological handicap in the field of astronomy ?

A.The difficulty of formulating predictive theories.
B.The impossibility of evaluating data collected by early observers.
C.The difficulty of correlating observed data with theoretical predictions.
D.The difficulty of testing hypotheses through experimentation.

Answer: D

26. Read the following passage and answer the questions: Work expands so as to fill the time available for its completion .The general recognition of this fact is shown in the proverbial phrase,' It is the busiest man who has time to spare'. Thus, an elderly lady at leisure can spend the entire day writing a post card to her niece. An hour will be spent in writing a postcard , another hunting for spectacles, half an hour to search for the address ,an hour and a quarter in composition and twenty minutes in deciding whether or not to take an umbrella when going to the pillar box in the street. The total effort that could occupy a busy man for three minutes, all told may in this fashion leave another person completely exhausted after a day of doubt ,anxiety and toil.   Accidents on roads can be prevented, provided the quality of roads is improved and the drivers are instructed in safety rules which they must follow for their own protection. It is also necessary that the illumination on the roads is adequate so as to prevent accidents at night. The surprisingly abundant life of the Indian Ocean is confined to the upper layers; the deeper and especially the bottom waters are devoid of oxygen and are often permeated with hydrogen sulphide. It is not luck but labour that makes man. Luck, says an American Writer, is ever waiting for something to turn up; labour with keen eyes and strong will always turns up something. Luck lies in bed and wishes the postman would bring him news of legacy ; labour turns out at six and with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence . Luck whines, labour watches. Luck slips downwards to self-indulgence; labour strides upwards and aspires to independence. The conviction therefore, is extending that diligence is the mother of good luck. In other words that a man's success in life will be proportionate to his efforts, to  his industry, to his attention to small things. What is the total time spent by the elderly lady in writing a  postcard?

A.Three minutes
B.four hours and five minutes.
C.half day
D.the entire day

Answer: D

27. Which one of the following words in the passage indicate that the writer does not ultimately reject the element of luck ?

A.' Luck ......is ever waiting'.
B.' Luck whines'
C.Diligence is the mother of good luck
D.Luck ... wishes the postman would bring him news

Answer: C

28. ...... Labour turns out at six and with busy pen ringing hammer lays the foundation of competence '. what does this statement mean?

A.Hard work of all kinds make people efficient.
B.Labour lays the foundation of the building.
C.The writer and the labourer are the true eyes of the society.
D.There is no worker who works so hard as the labourer who begins

Answer: D

29. Which one of the following words in the passage indicate that the writer does not ultimately reject the element of luck ?

A.' Luck ......is ever waiting'
B.Luck whines'
C.Diligence is the mother of good luck
D.Luck ... wishes the postman would bring him news

Answer: C

30. Despite of their differences on matters of principles, they all agree on the demand of hike is salary?

A.Despite their
B.Despite of the
C.Despite for their
D.Despite off their

Answer: A






Cognizant Reasoning Test Sample Papers

Reasoning is the common section comes under the Cognizant Placement Test. The difficulty level is adaptive so make sure you prepare well and analyze your performance after practicing Cognizant Reasoning Test Sample Papers. This effort is going to help you.

1. VERVE : ENTHUSIASM

A. loyalty : duplicity 
B. devotion : reverence 
C. intensity : color 
D. eminence : anonymity 
E. generosity : elation

Answer: Option B

Solution:
Verve and enthusiasm are synonyms; devotion and reverence are synonyms.

2. Here are some words translated from an artificial language.
gorblflur means fan belt
pixngorbl means ceiling fan
arthtusl means tile roof
Which word could mean “ceiling tile”?

A. gorbltusl 
B. flurgorbl 
C. arthflur 
D. pixnarth

Answer: Option D

Solution:
Gorbl means fan; flur means belt; pixn means ceiling; arth means tile; and tusl means roof. Therefore, pixnarth is the correct choice.

3. Ten boys are standing in a row facing the same direction. Abhijit, who is seventh from the left end of the row, is to the immediate right of Sushant, who is fifth from the right end of the row. Sushant is third to the right to the right of Rupin. How many children are there between Abhijit and Rupin?

A. One 
B. Two 
C. Three 
D. Data inadequate 
E. None of these

Answer: Option C

4. DEPRESSED : SAD

A. neat : considerate
B. towering : cringing 
C. rapid : plodding 
D. progressive : regressive 
E. exhausted : tired

Answer: Option E

Solution:
Depressed is an intensification of sad; exhausted is an intensification of tired.

5. On which day of the week did Sohan visit Chennai?
I. Sohan returned to Hyderabad from Chennai on Thursday.
II. Sohan left Hyderabad on Monday for Chennai.

A. If the data in statement I alone are sufficient. 
B. If the data in statement II alone are sufficient. 
C. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient. 
D. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient. 
E. If the data in both the statements I and II together are necessary.

6. Statement:
During 1997-98 the total loss incurred by the 1 1 1 public sector units was to the tune of Rs. 6809 crores which has converted into paid capitals by the government of its total investment of Rs. 5129 crores.
Conclusions:
I. The government is left with only one option, that is, to privatise these units.
II. The government did not take care in the matter of investments in these public sector units.

A. If only conclusion I follows 
B. If only conclusion II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option D

7. Statement:
The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ's car booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements.
Courses of action:
I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ's booking and be ready to spend several hours.
II. Arrangement should be made for more booking desks and increase business hours to serve more people in less time.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows 
E. If both I and II follow

Answer: Option B

Solution:
I is not a practical action. II follows because additional booking desks and increased business hours will shorten the queue.

8. 160 80 120 180 1050 4725 25987.5

A. 60 
B. 90 
C. 3564 
D. 135

Answer: Option D

Solution:
The series is *1/2 , *3/2 , *5/2, *7/2 , *9/2, *11/2 and so on

9. Here are some words translated from an artificial language.
briftamint means militant
uftonel means occupied
uftonalene means occupation
Which word could mean “occupant”?

A. elbrifta 
B. uftonamint 
C. elamint 
D. briftalene

Answer: Option B

Solution:
Brift means the root word mili–; the suffix amint means the same as the English suffix –tant; the root word ufton– means occupy; el means the suffix –ied of occupied; and alene means the suffix –tion. (Because ufton means occupy, choices a, c, and d can be easily ruled out.)

10. Establishing a Power of Attorney occurs when a legal document is created that gives one individual the authority to act for another. Which situation below is the best example of Establishing a Power of Attorney?

A. Louise is selling her house and she hires a lawyer to review the contract. 
B. Simone’s mother can no longer get to the bank to cash her checks and make deposits, so she has taken legal steps to enable Simone to do these things for her. 
C. Jack’s father is elderly and Jack thinks he is no longer able to make decisions for himself. 
D. At her daughter’s urging,Mrs. Lenox opens up a retirement account with the local bank.

Answer: Option B

Solution:
Simone’s mother has taken legal steps to allow another person to act on her behalf. Therefore, this is the only choice that indicates that a power of attorney has been established.

11. ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

A. OLPA 
B. KLMA 
C. LLMA 
D. KLLA

Answer: Option D

Solution:
The second and forth letters in the series, L and A, are static. The first and third letters consist of an alphabetical order beginning with the letter E.

12.  Danielle has been visiting friends in Ridgewood for the past two weeks. She is leaving tomorrow morning and her flight is very early. Most of her friends live fairly close to the airport. Madison lives ten miles away. Frances lives five miles away, Samantha, seven miles. Alexis is farther away than Frances, but closer than Samantha. Approximately how far away from the airport is Alexis?

A. nine miles 
B. seven miles 
C. eight miles 
D. six miles

Answer: Option D

Solution:
Alexis is farther away than Frances, who is five miles away, and closer than Samantha, who is seven miles away.

13. Fact 1: All chickens are birds.
Fact 2: Some chickens are hens.
Fact 3: Female birds lay eggs.
If the first three statements are facts, which of the following statements must also be a fact?
I. All birds lay eggs.
II. Hens are birds.
III. Some chickens are not hens.

A. II only 
B. II and III only 
C. I, II, and III 
D. None of the statements is a known fact.

Answer: Option B

Solution:
The first statement cannot be true because only female birds lay eggs. Statement II is true because hens are chickens and chickens are birds. Statement III is also true because if only some chickens are hens, then some must not be hens.

14. In the following questions, the symbols +, ?, =, ? and - are used with following meanings:
'P+Q' means 'P is greater than Q'.
'P?Q' means 'P is either greater than or equal to Q'.
'P=Q' means 'P is equal to Q'.
'P?Q' means 'P is smaller than Q'.
'P-Q' means 'P is either smaller than or equal to Q'.

Statements: S ? Q, R + T, R - S
Conclusions: I. S + TII. Q = T

A. if only conclusion I is true. 
B. if only conclusion II is true. 
C. if either conclusion I or II is true. 
D. if neither conclusion I nor II is true.

Answer: Option A

Solution:
S = Q -- (i); R > T -- (ii); R = S -- (iii)
From (ii) and (iii), we get D = S = R > T => No relationship between Q and T can be determined. Hence II is not true. But S > T. Hence, I is true.

15. Statements 

I. I watch TV Only if I am bored
II. I never get bored when I have my brother’s company 
III. Whenever to the theater I take my brother with me 

which of the following conclusions is valid in the contest of the above statement?

A. If I am bored, I watch TV 
B. If am bored, I seek my brother’s company 
C. If I am not with my brother, Then I watch TV 
D. If I am not bored I do not watch TV

Answer: Option D

Solution:
The pre- condition for watching TV is to get bored. So If I am not bored. I do not Watch TV.





Cognizant English Test Model Papers

The English Language is very common language to speak and write but many people still hesitate in attempting English language questions under Cognizant English Test. This hesitation can be removed by checking your skills in English. Attempt the sample questions provided here and improve your verbal ability skills.

1. He is used ________ such hardships.

A. at 
B. in 
C. to 
D. for

Answer: Option C

2. We have warned you.

A. You have been warned. 
B. We have you warned. 
C. Warned you have been. 
D. Have you been warned.

Answer: Option A

Solution:
You have been warned.

3. Although our country is self-sufficient in defence equipment, it is want in peace and security.

A. it is lacking in peace and security 
B. it wants to have peace and security 
C. it possesses peace and security
D. it is wanting to have peace and security 
E. No correction required

Answer: Option A

Solution:
Choice (A) is the correct substitute for the underlined part. The use of 'although' suggests that a word opposite in meaning to 'self-sufficient' has to be used in the second part. 'Lacking' is more apt. 'Warning' can also go. But in choice (D) 'warning' is followed by 'to have' which makes it ungrammatical.

4. They have waited here for four hours.

A. simple 
B. negative 
C. complex 
D. compound

Answer: Option A

5. A person should be _____ for what he is and not for what community or religion he belongs to.
(A) respected
(B) admired
(C) considered
(D) honoured
(E) valued
(F) revered

A. A and E 
B. D and E 
C. B and C 
D. D and F 
E. C and D

Answer: Option A

Solution:
A person is not 'admired' or 'honoured' for merely 'belonging to' a religion or community. 'Consider' is illogical. Hence respected or valued.

6. Violin

A. an 
B. en 
C. ty 
D. ist

Answer: Option D

7. Shakespeare has written dramas appealing to all people of all ages.

A. simple present 
B. present continous 
C. past perfect 
D. present perfect

Answer: Option D

8. ALACRITY

A. boredom 
B. vexation 
C. promptness 
D. wit 
E. cleverness

Answer: Option C

Solution:
Alacrity means (brisk eagerness or enthusiasm) or promptness.

9. Movement

A. move 
B. movable 
C. movingly 
D. movably

Answer: Option A

10. Success is achieved not by mere dreaming, anticipating and planning but by executing your plan of action.

A. achieved not merely by dreaming 
B. attained not by merely dreaming 
C. attained merely not by dreaming 
D. attained not by dreaming merely 
E. No correction required

Answer: Option A

Solution:
Choices (B), (C) and (D) are incorrect due to the inappropriate positioning of the adverbs.

11. He stole a car recently

A. SVOA 
B. SV 
C. SVAA 
D. SVA

Answer: Option A

12. The watchman waved his cane. In the nick of time the barking dog ran away.
a) As soon as the barking -----------
b) Hardly was the watchman -----------
c) No sooner does the watchman -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A , B & D 
E. None of these

Answer: Option E

13. Arunkumar can play on violin ?

A. does he? 
B. could he? 
C. can he? 
D. can't he?

Answer: Option D

14. We have warned you.

A. You have been warned. 
B. We have you warned. 
C. Warned you have been. 
D. Have you been warned.

Answer: Option A

Solution:
You have been warned.

15. To be over weighed is not the same as being obese.

A. Being over weighed 
B. To be over weight 
C. Being over weight
D. Being over weight

Answer: Option D

Solution:
The comparison is between 'being overweight' and 'being obese'. As the second part of the sentence has 'being obese' parallelism demands that the first part also takes the same be-form. Hence, 'being overweight' is the correct way of expressing the idea.

Cognizant Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
Download Cognizant Placement Papers PDF: Click Here

Dear readers, the syllabus and Cognizant placement papers provided here are useful to job seekers. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check this page periodically for the latest syllabus. We will update as early as possible.