Flipkart Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements

Flipkart Placement Papers


Flipkart Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Aspirants who are in search of Flipkart Placement Papers are at right place. In this article, contenders can find the collection of Flipkart Placement Papers PDF. Develop your skills by regularly practicing the Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers. Have a look at the below section to get an idea about the Flipkart Test Pattern and syllabus.


Latest Flipkart Placement Papers

Here we have provided you the largest collection of Flipkart Placement Papers with answers for placement test along with Aptitude, Reasoning And Verbal Ability Model Papers. Try our free sample questions on Aptitude, Reasoning And Verbal Ability to improve your skills. The sample questions are gathered from latest Flipkart Placement papers. Crack job in Flipkart by practicing the Flipkart Placement Papers PDF.

You Can Also Check: Interview Questions


Candidates can learn, practice & improve your skills in Aptitude, Reasoning and Verbal Ability. Flipkart Placement Papers are most important for candidates who are trying to gain a job in Flipkart Recruitment Drive. Candidates who are interested to gain a job in Flipkart can practice the placement papers even in offline by downloading them through the link provided below on this page. Visit our website www.allindiajobs.in for latest job opportunities, interview questions, test pattern and more.



Flipkart Aptitude Test Model Papers

Find some interesting aptitude based questions that are asked in Flipkart Hiring Process. Improve your performance by downloading and practicing the Flipkart Placement Papers. 

1. #include 

   void main()
 {
int I=3,*j,**k; j=&I; k=&j;
printf("%d%d%d",*j,**k,*(*k));
 }
 What is the output of the above program code?

A.444
B.000
C.333
D.433

Answer: C

2. What is the output of the following code?

  #include
  void main()
  {
 int s=0;
while(s++<10)
  {
 if(s<4 && s<9)
 continue;
 printf("\n%d\t",s);
  }
}

A.1 2 3 4 5 6 7 8 9
B.1 2 3 10
C.4 5 6 7 8 9 10
D.4 5 6 7 8 9

Answer: C

3. main()

 {
  char thought[2][30]={"Don't walk in front of me..","I am not follow"};
  printf("%c%c",*(thought[0]+9),*(*(thought+0)+5));
 }
   What is the output of this program?


A.k k
B.Don`t walk in front of me 
C.I may not follow
D.K   

Answer: D

4. What is the output of the following code?

   # include
  # define a 10
   main()
   {
printf("%d..",a);
foo();
printf("%d",a);
}
   void foo()
  {
   #undef a
  #define a 50
   }

A.10.10   
B.10.50
C.Error 
D.0

Answer: A

5. Which of the following is the correct way of declaring a float pointer:

A.float ptr;
B.float *ptr;
C.*float ptr;
D.None of the above

Answer: B

6. The space factor when determining the efficiency of algorithm is measured by

A.Counting the maximum memory needed by the algorithm
B.Counting the minimum memory needed by the algorithm
C.Counting the average memory needed by the algorithm
D.Counting the maximum disk space needed by the algorithm

Answer: A

7. The Average case occur in linear search algorithm:-

A.When Item is somewhere in the middle of the array
B.When Item is not in the array at all
C.When Item is the last element in the array
D.When Item is the last element in the array or is not there at all

Answer: A

8. The complexity of Bubble sort algorithm is

A.O(n)
B.O(log n)
C.O(n2)
D.O(n log n)

Answer: C

9. The elements of an array are stored successively in memory cells because

A.by this way computer can keep track only the address of the first element and the addresses of other elements can be calculated
B.the architecture of computer memory does not allow arrays to store other than serially
C.both of above
D.none of above

Answer: A

10. When converting binary tree into extended binary tree, all the original nodes in binary tree are

A.internal nodes on extended tree
B.external nodes on extended tree
C.vanished on extended tree
D.None of above

Answer: A

11. Gavaskar's average in his first 50 innings was 50. After the 51st innings, his average was 51. How many runs did he score in his 51st innings.
 (supposing that he lost his wicket in his 51st innings)?

A.106
B.103
C.101
D.none of these

Answer: C

Solution: 
Total score after 50 innings = 50*50 = 2500. Total score after 51 innings = 51*51 = 2601. So, runs made in the 51st innings = 2601-2500 = 101.
If he had not lost his wicket in his 51st innings, he would have scored an unbeaten 50 in his 51st innings.

12. All men are vertebrates.Some mammals are vertebrates. Which of the following conclusions drawn from the above statement is correct ?

A. All men are mammals. 
B. All mammals are men. 
C. Some vertebrates are mammals. 
D. None

A.C
B.D
C.A
D.B

Answer: A

Solution: 
Some vertebrates are mammals.

13. If s(a) denotes square root of a, find the value of s(12+s(12+s(12+ ...... upto infinity

A.8
B.5
C.4
D.none of these

Answer: C

Solution:
Let x = s(12+s(12+s(12+..... We can write x = s(12+x). i.e., x^2 = 12 + x. Solving this quadratic equation, we get x = -3 or x=4.
Sum cannot be -ve and hence sum = 4.

14. If point P is on line segment AB, then which of the following is always true?
 A. AP = PB
 B. AP > PB
 C. PB > AP
 D. AB > AP
 E. AB > AP + PB

A.A
B.E
C.C
D.D

Answer: D

Solution: 
p ------------------------ A B Since p is a point on the line segment AB, AB > AP

15. If a = 2, b = 3, c = 6
 Find the value of c/(a+b)-(a+b)/c

A.10/25
B.11/30
C.12/35
D.None of above

Answer: B

16. main( )

   {

int x,y, z;
x=2;
y=5;
z= x+++y;
printf("%d %d %d", x, y z);
 }

A.3,5,7
B.2,6,8
C.3,5,8
D.2,6,7

Answer: A

Solution: 
This statement can be broken to z = x + y; (i.e z = 7 ) x = x + 1; (i.e x = 3 ) Hence Correct Answer is : 3,5,7

17. # define swap(a,b)

 temp=a;

 a=b;
 b=temp;
 main( )
 { int i, j, temp;
i=10;
j=5;
temp=0;
if( i > j)
swap( i, j );
printf( "%d %d %d", i++, ++j, temp);
 }

A.5,11,10
B.6,11,10
C.5,10,10
D.11,6,10

Answer: A

18. main( )

 {

 unsigned int i=3;
 while( i >=0)
 printf( "%d", i--);
 }
 how many times will the printf statement be executed?

A.0
B.3
C.infinite
D.4

Answer: C

Solution: 
'i' is an unsigned integer and it will not decrement below '0' and hence end up in an infinite loop.

19. void main()

 {

 int a=10,b=20;
 char x=1,y=0;
 if(a,b,x,y)
  {
  printf("EXAM");
   }
}
What is the output?

A.XAM is printed
B.exam is printed
C.Compiler Error
D.Nothing is printed

Answer: D

20. What is the result of 16>>2 ?

A.4
B.8
C.3
D.0

Answer: A

21. Which of the following statements is true ?

A.When using POP, clients typically connect e-mail server only for the downlad duration. When using IMAP4, clients stay connected as long as the user interface is active.
B.When using IMAPV4, clients typically connect e-mail server only for the downlad duration. When using POP, clients stay connected as long as the user interface is active.
C.When using IMAPV4, clients typically connect e-mail server only for the downlad duration. When using POP, clients stay connected as long as the user interface is inactive.
D.None of the above

Answer: A

22. In Open Systems Interconnect model, which of the following layers is responsible for terminal emulation ?

A.Application Layer
B.Presentation Layer
C.Transport Layer
D.session layer

Answer: A

23. Which layer of OSI is responsible for Modulation and Demodulation?

A.transport layer
B.Data Link Layer
C.Network Layer
D.Physical Layer

Answer: D

24. Which Layer establishes, manages and terminates connections between local and remote applications ?

A.Physical Layer
B.Session Layer
C.Data Link Layer
D.application layer

Answer: B

25. Piggy backing is a technique for ?


A.Flow control
B.Sequence
C.Acknowledgement
D.Retransmition

Answer: C

26. An application program that is used by the users to get the information from the backend of some application like databases:

A.application server
B.database server
C.proxy server
D.Mail server

Answer: B

27. A top-to-bottom relationship among the items in a database is established by a

A.hierarchical schema
B.network schema
C.relational schema
D.all of the above

Answer: A

28. Batch processing is appropriate if

A.large computer system is available
B.only a small computer system is avilbale
C.only a few transactions are involved
D.none of the aobve

Answer: D

29. If a piece of data is stored in two places in the database, then

A.storage space is wasted
B.changing the data in one spot will cause data inconsistency
C.in can be more easily accessed
D.both a and b

Answer: D

30. The management information system (MIS) structure with one main computer system is called a

A.hierarchical MIS structure
B.distributed MIS structure
C.centralized MIS structure   
D.decentralized MIS structure

Answer: C



Advertisements




Flipkart Reasoning Test Placement Papers

In this section, we have gathered some sample questions on reasoning. Try to attempt all the sample questions, that will help you to increase your test taking performance to achieve a greater score in the Flipkart Placement Test.

1. Pointing to a lady a man said” The son of her only brother is the brother of my wife, How is the lady related to the man?

A. Mother’s sister 
B. Grand Mother 
C. Mother-in-law 
D. Sister of Father-in-law

Answer: Option D

Solution:
Wife brother – Brother-in-law Son of lady’s brother is the brother-in-law of the man , so lady’s brother is man’s father-in-law i.e..., the lady is the sister of man’s father-in-law.

2. 1. Shoulder 2. Wrist 3. Elbow 4. Palm 5. Finger


A. 5,4,2,3,1 
B. 3,4,5,2,1 
C. 3,1,4,2,5 
D. 2,4,5,3,1

Answer: Option A

3. In a row of some persons, Bhushan is seventh from the left and motital is fourth from the right. When Bhushan and motital exchange their positions, Bhushan will be fifteenth from the left. What will be motilal’s position from the right?

A. Eighth 
B. Fourth 
C. Eleventh 
D. Twelfth

Answer: Option D

Solution:
Initially after exchanging the positions, Bhushan occupies the fifteenth place from the left. 
Bhushan/(7 From the left) 
Motilal/(4th from right) 
This implies that there are 8 persons between Bhushan and motilal. 
Hence the position of motilal becomes twelfth from the right.

4. Statement:
Central Bank, which is the largest bank in the country, has decided to reduce its workforce by 30% so that its banks may work efficiently.
Assumptions:
I. The bank can perform all its activities after the reduction in workforce.
II. The surplus employees may be asked to adopt early retirement scheme before leaving the bank.

A. If only assumption I is implicit 
B. If only assumption II is implicit 
C. If either I or II is implicit 
D. If neither I nor II is implicit 
E. If both I and II are implicit

Answer: Option A

Solution:
I is implicit; that is why the bank expects to work efficiently. II may or may not be an assumption.Hence, II is not implicit.

5. During colonial times in America, juries were encouraged to ask questions of the parties in the courtroom. The jurors were, in fact, expected to investigate the facts of the case themselves. If jurors conducted an investigation today, we would throw out the case. This paragraph best supports the statement that

A. juries are less important today than they were in colonial times. 
B. jurors today are less interested in court cases than they were in colonial times. 
C. courtrooms today are more efficient than they were in colonial times. 
D. jurors in colonial times were more informed than jurors today. 
E. the jury system in America has changed since colonial times.

Answer: Option E

Solution:
The paragraph focuses on the idea that the jury system is different from what it was in colonial times. There is no support given for choices a, b, and c. Choice d is incorrect because, even though jurors in colonial times were expected to investigate and ask questions, this does not necessarily mean that they were more informed than today’s jurors.

6. Five friends A, B, C, D, and E are standing in a row facing south but not necessarily in the same order. Only B is between A and E, C is immediate right to E and D is immediate is deficiency true?

A. B is to the left A 
B. D is third to left of E 
C. B is to the right of E 
D. A is second to the left of C

Answer: Option B

Solution:
Since the friends are standing facing south. 
So your left and right shall be taken as their right and left respectively. C is immediate right to E, 
So we have: C ,E D is immediate left to A, 
So we have : A, D Since B is the between A and E 
So the sequence becomes CEBAD 
Thus (i) B is to the right of A 
(ii) D is the Third to the left of E. 
(iii) B is left of E 
(iv) A is third to the left of C.

7. Assertion:
National banks have reduced their interest rates by 1.5% on fixed deposits.
RI. They have enough deposits and are not interested attracting more deposits.
RII. They want to compete with private limited banks.

A. Only RI and not RII is the reason for the assertion. 
B. only RII and not RI is the reason for the assertion. 
C. either RI or RII, but not both, is the reason for the assertion. 
D. neither RI nor RII is the reason for the assertion. 
E. both RI and RII are the reason for the assertion.

Answer: Option D

Solution:
Neither RI nor RII is relevant and nor do they explain any reason behind the given assertion.

8. India; at present, is one of the countries in the world to have sufficient food for its people.

A. If the inference is definitely true 
B. If the inference is probably true 
C. If the data are inadequate 
D. If the inference is probably false 
E. If the inference is definitely false

Answer: Option A

Solution:
From the third sentence, it can be inferred.

9. All animals have

A. Eyes 
B. Four legs 
C. Horns 
D. Instincts 
E. Tails

Answer: Option D

10. Average income of company A per year is approximately what percentage of the average income of company B per year?

A. 80% 
B. 110% 
C. 115% 
D. 90% 
E. 75%

Answer: Option D

Solution:
Required percentage = 310/350 * 100 ˜ 90%

11. 17 14 14 11 11 8 8

A. 8 5 
B. 5 2 
C. 8 2 
D. 5 5
E. 5 8

Answer: Option D

Solution:
In this simple subtraction with repetition series, each number is repeated, then 3 is subtracted to give the next number, which is then repeated, and so on.

12. gala


A. celebration 
B. tuxedo 
C. appetizer 
D. orator

Answer: Option A

Solution:
A gala indicates a celebration, the necessary element here. A tuxedo (choice b) is not required garb at a gala, nor is an appetizer (choice c). A gala may be held without the benefit of anyone speaking (choice d).

13. recipe

A. desserts 
B. directions 
C. cookbook 
D. utensils

Answer: Option B

Solution:
A recipe is a list of directions to make something. Recipes may be used to prepare desserts (choice a), among other things. One does not need a cookbook (choice c) to have a recipe, and utensils (choice d) may or may not be used to make a recipe.

14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. 226 
B. 290 
C. 360 
D. 170 
E. 122

Answer: Option C

Solution:
After a close look you will get the exact 360 each number is one more than square of a natural number, i.e., 
226 = 152+ 1 ; 290 = 172+ 1 ; 170 = 132+ 1 ; 122 = 2+ 1.

15. If the batch code of a day is 'five gave it close to mine', which of thew following will be code for fourth batch?

A. Five to it close gave mine 
B. Mine to close it gave five 
C. Five to close it gave mine 
D. Close five to gave mine it 
E. None of these

Answer: Option B

Solution:
Note that 4th batch is the reverse order of the first batch.



Advertisements




Flipkart English Test Model Papers

Do you have fear of selecting the wrong option all the time? Try some sample questions on Verbal Ability for Flipkart Interview practice and put an end to this bad habit. The sample questions are gathered from previous papers of Flipkart English Test.

1. Boys like ----- foot ball.

A. playing 
B. to playing 
C. to played 
D. to be playing

Answer: Option A

2. Elusion

A. elude 
B. elusive 
C. elusory 
D. elusiveness

Answer: Option A

3. They / are seeing / a cricket match / with great interest.

A. they 
B. are seeing 
C. a cricket match 
D. with great interest

Answer: Option B

4. suganya will not come today?

A. shall she? 
B. will she? 
C. won't she? 
D. None of these.

Answer: Option B

5. Flesh and blood can bear it no longer.


A. in life 
B. at the top speed 
C. warning 
D. human nature

Answer: Option D

6. Economic pundits say that the IT industry is slowly making a comeback. ---- The big names, however, managed to survive.
(A) Today many of these major companies are in dire financial straits.
(B) But thousands of software programmers in the city cannot be blamed for questioning that.
(C) When the IT market crashed, several small and medium software companies were forced to close.

A. Only C 
B. A and B 
C. B and C 
D. A and C 
E. Only A

Answer: Option A

Solution:
Statements A and B are different from the given sentence. Only statement C forms a correct link between the two sentences.

7.  Danger


A. er 
B. ous 
C. ed 
D. en

Answer: Option B

8. The boy
(P) with big blue eyes
(Q) watched him
(R) and he never said a word (S) that had an uncanny cold fire in them

A. PQRS 
B. PQSR 
C. QPSR 
D. QRPS

Answer: Option C

Solution:
QPSR

9. Kalpana cooks very well

A. SVA 
B. SVO 
C. SVC 
D. SVOC

Answer: Option A

10.  Born with a silver spoon, Tom always lived a life of luxury.

A. Having had born with a silver spoon 
B. After he was born with a silver spoon 
C. When he was born with a silver spoon 
D. He was born with a silver spoon 
E. No correction required

Answer: Option E

Solution:
The sentence requires no correction

11. she could not marry the person of her choice.

A. simple past 
B. simple future 
C. past continuous 
D. past perfect

Answer: Option A

12. Expound

A. Besmirch 
B. Confuse 
C. Confine 
D. Condemn

Answer: Option B

Solution:
to Expound means to explain; to Confuse, or confound, is the opposite of expound

13. He is rich. He is kind.
a) Although he -----------
b) Rich as -----------
c) Inspite of -----------

A. Only A 
B. A & B 
C. B & C 
D. Only C 
E. A , B & C

Answer: Option E

Solution:
A , B & C

14. An educated guess

A. to use words or phrases from a book 

B. a guess that is based on the opinion of a person who is close to you 
C. something that nobody can be certain about 
D. a guess based on some degree of knowledge, and is therefore likely to be correct 
E. try and give an answer or make a judgement about something without being sure of all the facts.

Answer: Option D

Solution:
'An educated or a calculated guess' is a guess based on some degree of knowledge and is therefore likely to be correct.

15. Economic pundits say that the IT industry is slowly making a comeback. ---- The big names, however, managed to survive.
(A) Today many of these major companies are in dire financial straits.
(B) But thousands of software programmers in the city cannot be blamed for questioning that.
(C) When the IT market crashed, several small and medium software companies were forced to close.

A. Only C 
B. A and B 
C. B and C 
D. A and C 
E. Only A

Answer: Option A

Solution:

Statements A and B are different from the given sentence. Only statement C forms a correct link between the two sentences.


Flipkart Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
FlipKart Placement Papers PDF Download: Click Here


Hope the syllabus and Flipkart placement papers provided here are helpful for our readers to prepare for the recruitment drive. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So please check this article periodically for the latest syllabus.