CMC Limited Placement Papers PDF Download 2017-2018 | Aptitude, Reasoning & Verbal Ability Model Papers

Advertisements





Placement papers of CMC Limited 2017-2018. Learn and practice the placement papers, syllabus and interview questions answers of CMC Limited and find out how much you score before you appear for your next interview and written test.


Candidates should practice the previous papers of CMC according to the syllabus by managing the time.This will help them to analyze in which area they are weak and have to spend more time to achieve their goal of clearing the written exam and further move to next rounds.

CMC Limited Aptitude Test Sample Papers

1. In these questions symbols ©, #, «, $ and @ are used with different meanings as follows:

'A © B' means 'A is smaller than B'
'A # B' means 'A is either smaller than or equal to B'
'A « B' means 'A is greater than B'
'A $ B' means 'A is either greater than or equal to B'
'A @ B' means 'A is neither smaller than nor greater than B'

Statements: V#S, S©L, L©J
Conclusions:
I. V © L
II. S © J

A.only conclusion I is true.
B.only conclusion II is true.  
C.either conclusion I or conclusion II is true.
D.both conclusions I and II are true.

Answer: D

2. Statements: M#R, R©J, J#H Conclusions: I. M #H II. R © H

A.only conclusion I is true.
B.only conclusion II is true.   
C.either conclusion I or conclusion II is true.
D.neither conclusion I nor conclusion II is true.

Answer: B

3. Statements: H$F, F@G, G«M Conclusions: I. H «M II. H «G

A.only conclusion I is true.
B.only conclusion II is true. 
C.either conclusion I or conclusion II is true.
D.neither conclusion I nor conclusion II is true

Answer: A

4. Statements: R©J, J «T,,T # L Conclusions: I. R @ T II. J @ l

A.only conclusion I is true.
B.only conclusion II is true.  
C.either conclusion I or conclusion II is true.
D.neither conclusion I nor conclusion II is true

Answer: D

5. Statements: W@T, T$K, K «F Conclusions: I. W $ K II. W @ K

A.only conclusion I is true.
B.only conclusion II is true.  
C.either conclusion I or conclusion II is true.
D.neither conclusion I nor conclusion II is true.

Answer: A

6. These questions are based on the basis of following information. Study it carefully and answer the questions. Eight executives J, K, L, M, N, O, P, and Q are sitting around a circular table for a meeting. J is second to the right of P who is third to the right of K. M is second to the left of O who sits between P and J, L is not a neighbour of K or N. Who is to the immediate left of L ?

A.Q
B.O
C.K
D.None of these

Answer: D

7. Who is to the immediate left of K?

A.N
B.J
C.Q
D.Cannot be determined

Answer: C

8. Which of the following is the correct position of N ?

A.Second to the right of K
B.To the immediate left of K
C.To the immediate right of M
D.To the immediate right of K

Answer: D

9. Who is third to the right of P?

A.L
B.J
C.Q
D.N

Answer: A

10. Which of the following groups of persons have the first person sitting between the other two ?

A.PJO
B.OPJ
C.OPM
D.MPO

Answer: B

11. A student was asked to divide a number by 6 and add 12 to the quotient. He, however first added 12 to the number and then divided it by 6, getting 112 as the answer. The correct answer should have been

A.122
B.118
C.114
D.124

Answer: A

Solution: 
Let the number be x, then operations undertook by the student = (x+12)/6 =112 => x = 660. Correct answer = 660/6 + 12 = 122.

12. In how many ways can six different rings be worn on four fingers of one hand?

A.10  
B.12   
C.15
D.16

Answer: C

Solution:  
Required number of ways = 6C4 = 6 *5/2 = 15 ways.

13. There are 6 equally spaced points A,B,C,D,E and F marked on a circle with radius R. How many convex pentagons of distinctly different areas can be drawn using these points as vertices ?

A.6P5
B.6C5  
C.5   
D.1

Answer: D

14. What is the probability that a number selected from numbers 1,2,3,...,30, is prime number, when each of the given numbers is equally likely to be selected ?

A.9/30
B.8/30
C.10/30 
D.11/30

Answer: C

Solution:  
X= {2,3,5,7,11,13,17,19,23,29} n(X)= 10, n(S)=30 Hence required probability = n(X)/n(S)= 10/30

15. A man has 1044 candles. After burning, he can make a new candle from 9 stubs left behind. Find the maximum number of candles that can be made ?

A.116
B.120   
C.130
D.140

Answer: C

Solution: 
1 candle is made from 9 stubs Therefore, 116 candles will be made from 1044 stubs From 116 candles, 12 candles can be made with 8 stubs left. Now total stubs left = (12+8) = 20 out of which two candles can be made with two stubs left. Thus, Maximum number of candles that can be made = (116+12+2) = 130.

16. Study the following arrangement and answer the questions given below: 5 D G E « 7 9 $ F 1 6 R % L I A J 3 B # 4 @ K P 8 U M 2 Four of the following five are alike in a certain way on the basis of their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A.$9F
B.R6%  
C.8PU
D.3BJ

Answer: D

17. If all the symbols are removed from the above arrangement which element will be third to the left of thirteenth from the left ?

A.L
B.R  
C.6
D.I

Answer: B

18. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ? EDH 9 « 7 I$F ?

A.6RI
B.%R6
C.R16
D.%6R

Answer: D

19. Which element will be fifth to the right of ninth from the right end if all the numbers are removed from the above arrangement ?

A.K   
B.@ 
C.P
D.#

Answer: A

20. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a consonant but not immediately preceded by a vowel ?

A.NONE
B.ONE
C.Two
D.THREE

Answer: B

21. Study the diagram given below and answer each of the following questions. (Image)
venn1
How many persons who take tea and wine but not coffee ?

A.20   
B.17   
C.25
D.15

Answer: B

Solution: 
17 persons take tea and wine but not coffee.

22. How many persons are there who take both tea and coffee but not wine ?

A.22   
B.17   
C.7  
D.20

Answer: C

Solution: 
Number of persons was taken both tea and coffee but not wine is 7.

23. How many persons take wine ?

A.100
B.82   
C.92
D.122

Answer: D

Solution: 
122 persons take wine.

24. How many persons are there who takes only coffee ?

A.90
B.45  
C.25   
D.20

Answer: B

Solution: 
25 + 20 = 45

25. How many persons takes all the three ?

A.20
B.17  
C.25 
D.15

Answer: D

Solution: 
15 persons take all the three.

26. The bar graph given below shows the foreign exchange reserves of a country (in million US $) from 1991 - 1992 to 1998 - 1999. (Image)
Foreign Exchange Reserves Of a Country. (in million US $)
bar_graph The ratio of the number of years, in which the foreign exchange reserves are above the average reserves, to those in which the reserves are below the average reserves is?

A.2:6
B.3:4 
C.3:5
D.4:4

Answer: C

Solution: 
Average foreign exchange reserves over the given period = 3480 million US $. The country had reserves above 3480 million US $ during the years 1992-93, 1996-97 and 1997-98, i.e., for 3 years and below 3480 million US $ during the years 1991-92, 1993-94, 1994-95, 1995-56 and 1998-99 i.e., for 5 years. Hence, required ratio = 3 : 5.

27. The foreign exchange reserves in 1997-98 was how many times that in 1994-95 ?

A.0.7
B.1.2   
C.1.4 
D.1.5

Answer: D

Solution: 
Required ratio = 5040/3360 = 1.5.

28. For which year, the percent increase of foreign exchange reserves over the previous year, is the highest ?

A.1992-93
B.1994-94
C.1994-95   
D.1995-96

Answer: A

29. The foreign exchange reserves in 1996-97 were approximately what percent of the average foreign exchange reserves over the period under review ?

A.95%
B.110%
C.115%
D.125%

Answer: D

30. What was the percentage increase in the foreign exchange reserves in 1997-98 over 1993-94 ?

A.100
B.150
C.200
D.620

Answer: A



Advertisements





CMC Limited Reasoning Test Placement Papers

1.  Statement:
It is reported that though vitamin E present in fresh fruits and fresh vegetables is beneficial for human body, capsuled vitamin E does not have same effect on human body.
Courses of action:
I. The sale of capsuled vitamin E should be banned.
II. People should be encouraged to take fresh fruits and fresh vegetables to meet the body requirement of vitamin E.

A. If only I follows 
B. If only II follows 
C. If either I or II follows 
D. If neither I nor II follows

Answer: Option B

Solution: 
I is illogical because vitamin E capsule is also useful even if less effective. Action II is more useful and effective.

2.Rasik walks 20m North.Then he turns right and walks 30m.T hen he turns right and walks 35m. Then he turns left and walks 15m. Then he again turns left and walks 15m. In which direction and how many meters away is he from his original position?

A.15mWest
B.30mEast
C.30mWest
D.45mEast

Answer: Option D

3. Using ODL, you can define which of the following?

A.Attribute 
B.Structure 
C.Operation 
D.All of the above

Answer: D

4. There is a merry-go-round race going on.One person says,"1/3 of those in front of me and 3/4 of those behind me, give the total number of children in the race". Then the number of children took part in the race?

A.12
B.11
C.13
D.14

Answer: C

Solution: 
 Assume there are x participants in the race. In a round race, number of participants in front of a person wil be x-1 and that behind him wil be x-1. i.e, 1/3(x-1) + 3/4(x-1) = x solving x = 13

5. Fill the missing number or letter in the given series.
SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A.CMN 
B.UJI 
C.VIJ 
D.VUJ

  Answer: C

Solution:  
 There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW. The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL.

6. If it is possible to make a meaningful word from the second, fourth, fifth, eleventh and thirteenth letters of the word ESTABLISHMENT, using each letter of only once, write second letter of that word as your answer. If more than one such word can be formed, write 'M' as your answer and if no such word can be formed, write 'X' as your answer.

A. B 
B. A 
C. E 
D. M

Answer: Option D

Solution: 
E S T A B L I S H M E N T BEATS, BEAST etc word are interchanging between themselves in the second word. But in option 4, the fourth letter 'W' in the first word becomes Z in the second word, which should be Y.

7. Assertion:
Astrological forecasts published in various magazines often vary.
RI. Different astrologers have their own methodology of making predictions.
RII. Different astrologers have studied at different universities.

A. Only RI and not RII is the reason for the assertion. 
B. only RII and not RI is the reason for the assertion. 
C. either RI or RII, but not both, is the reason for the assertion. 
D. neither RI nor RII is the reason for the assertion.

Answer: Option A

Solution: 
"What causes the variance in forecasts"?
Answer to the above question is well explained by RI and hence it is a valid reason.
RII : If astrology is a science or a study, its methodology and practice cannot vary from one university to another. 
Hence, RII is not a valid reason.

8. Danielle has been visiting friends in Ridgewood for the past two weeks. She is leaving tomorrow morning and her flight is very early. Most of her friends live fairly close to the airport. Madison lives ten miles away. Frances lives five miles away, Samantha, seven miles. Alexis is farther away than Frances, but closer than Samantha. Approximately how far away from the airport is Alexis?

A. nine miles 
B. seven miles 
C. eight miles 
D. six miles

Answer: Option D

Solution: 
Alexis is farther away than Frances, who is five miles away, and closer than Samantha, who is seven miles away.

9. The average weight of 8 person's increases by 2.5 kg. When a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person ?

A.76 kg 
B.76.5 kg  
C.85 kg
D.None of these

  Answer: C

Solution: 
 Total weight increased = (8 x 2.5) kg = 20 kg. Weight of new person = (65 + 20) kg = 85 kg.

10. EIGHTY: GIEYTH:: OUTPUT:?

A. TUOTUP 
B. TUOUTP 
C. UTOPTU 
D. UOTUPT

Answer: Option A

Solution: 
The first three letters and the last three letters of the first group are separately reversed in order to obtain the second group.

11. Establishing a Power of Attorney occurs when a legal document is created that gives one individual the authority to act for another. Which situation below is the best example of Establishing a Power of Attorney?

A. Louise is selling her house and she hires a lawyer to review the contract. 
B. Simone’s mother can no longer get to the bank to cash her checks and make deposits, so she has taken legal steps to enable Simone to do these things for her. 
C. Jack’s father is elderly and Jack thinks he is no longer able to make decisions for himself. 
D. At her daughter’s urging,Mrs. Lenox opens up a retirement account with the local bank.

Answer: Option B

Solution: 
Simone’s mother has taken legal steps to allow another person to act on her behalf. Therefore, this is the only choice that indicates that a power of attorney has been established.

12. Zachary has invited his three buddies over to watch the basketball game on his wide-screen television. They are all hungry, but no one wants to leave to get food. Just as they are arguing about who should make the food run, a commercial comes on for a local pizzeria that delivers. The phone number flashes on the screen briefly and they all try to remember it. By the time Zachary grabs a pen and paper, each of them recollects a different number. Which of the numbers is most likely the telephone number of the pizzeria?

A. 995-9266 
B. 995-9336 
C. 995-9268 
D. 995-8266

Answer: Option A

Solution: 
All of the men agree that the first three numbers are 995. Three of them agree that the fourth number is 9. Three agree that the fifth number is 2. Three agree that the sixth number is 6; three others agree that the seventh number is also 6. Choice a is the best choice because it is made up of the numbers that most of the men agree they saw.

13. Here are some words translated from an artificial language.
gorblflur means fan belt
pixngorbl means ceiling fan
arthtusl means tile roof
Which word could mean “ceiling tile”?

A. gorbltusl 
B. flurgorbl 
C. arthflur 
D. pixnarth

Answer: Option D

Solution: 
Gorbl means fan; flur means belt; pixn means ceiling; arth means tile; and tusl means roof. Therefore, pixnarth is the correct choice.

14. 214 18 162 62 143 90 106

A. 34 
B. 110 
C. 10 
D. 91

Answer: Option D

15. VERVE : ENTHUSIASM

A. loyalty : duplicity 
B. devotion : reverence 
C. intensity : color 
D. eminence : anonymity

Answer: Option B

Solution: 
Verve and enthusiasm are synonyms; devotion and reverence are synonyms.



Advertisements




CMC Limited English Model Papers

1. Human nature is full of contradictions: there is so much pose in the sincere, baseness in the noble and goodness in the _____.
(A) reprobate
(B) incorrigible
(C) primitive
(D) superficial
(E) unoriginal
(F) Inactive

A. A and B 
B. B and C 
C. C and D 
D. D and E

Answer: Option A

Solution: 
The blank needs a word that contradicts goodness. Something that is opposite in meaning to the word 'goodness' can be 'reprobate' and 'incorrigible'. The rest do not contradict the word 'goodness'.

2.He stole a car recently

A.SVOA
B.SV
C.SVAA
D.SVA

Answer: OptionA

3. History

A. historically 
B. historical 
C. histrionics 
D. histrionic

Answer: Option B

4. A person should be _____ for what he is and not for what community or religion he belongs to.
(A) respected
(B) admired
(C) considered
(D) honoured
(E) valued
(F) revered

A. A and E 
B. D and E 
C. B and C 
D. D and F

Answer: Option A

Solution: 
A person is not 'admired' or 'honoured' for merely 'belonging to' a religion or community. 'Consider' is illogical. Hence respected or valued.

5. Movement

A. move 
B. movable 
C. movingly 
D. movably

Answer: Option A

6. Violin

A. an 
B. en 
C. ty 
D. ist

Answer: Option D

7. I have got increasingly disillusioned ______ Blair's stance on Iraq.

A. at 
B. by 
C. with 
D. of

Answer: Option C

8. To be in stitches

A. to destroy something violently 
B. to put in extra work 
C. to use the needle and the thread 
D. to laugh a lot 
E. to be in debts

Answer: Option D

Solution: 
'To be in stitches' is an informal expression which is used when one is 'laughing a lot'.

9. When are you going to Delhi?

A. present perfect 
B. present continous 
C. past perfect 
D. simple future

Answer: Option B

10. The watchman waved his cane. In the nick of time the barking dog ran away.
a) As soon as the barking -----------
b) Hardly was the watchman -----------
c) No sooner does the watchman -----------

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. A , B & D
E. None of these

Answer: Option E

11. Although our country is self-sufficient in defence equipment, it is want in peace and security.

A. it is lacking in peace and security 
B. it wants to have peace and security 
C. it possesses peace and security 
D. it is wanting to have peace and security

Answer: Option A

Solution: 
Choice (A) is the correct substitute for the underlined part. The use of 'although' suggests that a word opposite in meaning to 'self-sufficient' has to be used in the second part. 'Lacking' is more apt. 'Warning' can also go. But in choice (D) 'warning' is followed by 'to have' which makes it ungrammatical.

12. Plants help in reducing atmospheric pollution. They also help in cooling the surroundings.
(A) Besides reducing .....
(B) Apart from reducing .....
(C) Plants not only help in cooling but .....

A. Only A 
B. Only B 
C. Only C 
D. None of these
E. All the three

Answer: Option E

Solution:
All the three sentences convey the correct meaning.

13. Reading books
(P) is a habit
(Q) but also enlarges the mind
(R) because it not only increases knowledge
(S) which must be cultivated by everybody

A. PQSR 
B. SRPQ 
C. PSRQ 
D. PQRS

Answer: Option C

14. My copy is as good or better than yours.

A. as good as or 
B. as good as 
C. as good and better 
D. none

Answer: Option B

15. Success is achieved not by mere dreaming, anticipating and planning but by executing your plan of action.

A. achieved not merely by dreaming 
B. attained not by merely dreaming 
C. attained merely not by dreaming 
D. attained not by dreaming merely

Answer: Option A

Solution:
Choices (B), (C) and (D) are incorrect due to the inappropriate positioning of the adverbs.

CMC Placement Paper Syllabus

Quantitative Aptitude Syllabus

  • Probability
  • Permutations & Combinations
  • Algebra
  • Averages
  • Time Speed & Distance
  • Time & Work
  • Profit & Loss
  • Ratio & Proportion
  • Simple & Compound Interest
  • Percentage
  • Number Series
  • Mixtures & Alligations
  • Simplification
  • Number System
  • Heights and Distances
  • Geometry & Mensuration
  • Data Sufficiency
  • Logarithms
  • Progressions
  • LCM and HCL
  • Pipes and Cisterns
  • Partnership
  • Boats and Streams
  • Areas, Volumes

Reasoning Syllabus

  • Number Series
  • Letter Series
  • Analogies
  • Puzzles
  • Syllogisms
  • Binary Logic
  • Clocks & Calendars
  • Cubes & Dice
  • Classification 
  • Blood Relations
  • Coding-Decoding
  • Data Sufficiency
  • Seating Arrangement
  • Venn Diagrams
  • Problem Solving
  • Coded Inequalities
  • Double Lineup
  • Logical Deductions
  • Routes & Networks
  • Grouping & Selections
  • Evaluating Course of Action
  • Statements and Conclusions
  • Mathematical and Computer Operations
  • Critical Reasoning
  • Inferences
  • Situation Reaction Test
  • Decision Making
  • Symbols and Notations
  • Direction Sense Test
  • Logical Sequence Of Words
  • Assertion and Reason
  • Verification of Truth of the Statement
  • Statements and Assumptions
  • Data Interpretation

Verbal Ability Syllabus

  • Synonyms
  • Antonyms
  • Sentence Completion
  • Spelling Test
  • Passage Completion
  • Sentence Arrangement
  • Idioms and Phrases
  • Para Completion
  • Error Correction (Underlined Part)
  • Fill in the blanks
  • Synonyms
  • Prepositions
  • Active and Passive Voice
  • Spotting Errors
  • Substitution
  • Transformation
  • Sentence Improvement
  • Joining Sentences
  • Error Correction (Phrase in Bold)
  • Articles
  • Gerunds
  • Identify the Errors
  • Plural Forms
  • Odd Words
  • Prepositions
  • Suffix
  • Tense
  • Adjectives
  • Homophones
  • Identify the Sentences
  • Nouns
  • Prefix
  • Sentence Pattern
  • Tag Questions
CMC Limited Placement Papers PDF Download: Click Here

Dear readers, the syllabus and CMC placement papers provided here are just for information purpose only. Sometimes companies may change their syllabus and exam pattern. So Please check official company website for the latest syllabus.